Motionsvåg – med ett undantag

Nära fem av tio svenskar anger att de motionerar minst två gånger i veckan, visar en RF-undersökning. Det bekräftas vid alla större motionsevenemang, det samma gäller en ökad vilja hos deltagarna att motion får kosta, men det finns undantag.

I Mora har intresset för CykelVasan tagit arrangörerna med storm. På tre år har arrangemanget växt från ingenting till i år nästan 8 000 anmälda deltagare och blivit Sveriges i särklass största mountainbikelopp.

Många fick inte vara med

CykelVasan 2011 blev fulltecknad den 24 mars och man tvingades säga nej till många som ville cykla. Att cykelintresset är enormt stort i Sverige just nu bevisas även av att Vätternrundan 2012 blev fulltecknat på bara sex dagar.

Nästa år ska CykelVasan tillåta ytterligare 1 000 deltagare och inom några år finns det en tro om att intresset för att cykla den klassiska Vasaloppssträckan kan närma sig antalet skidåkare.

”CykelVasan levererar en upplevelse till sin målgrupp som tydligt överträffar genomsnittet för stora evenemang i Sverige”, framkom när undersökningsföretaget Rubin Research granskade utbytet hos deltagarna vid årets lopp.

Cykel för i snitt 12 700 kronor

Liknande undersökningar av Rubin Research vid andra evenemang visar att cykelloppet omgående blev ett av motion-Sveriges mest populära i alla avseenden.

Noterbart är också att deltagarna är beredda att spendera stora summor. Den genomsnittlige deltagaren använde en cykel som kostar ca 12 700 kronor.

Personen hade cyklat ca 49 kilometer och tränat ca 3,8 timmar övrig träning per vecka under den sista tremånadersperioden inför loppet.

Lär sig som liten

RF har i dagarna rapporterat om en undersökning av svenskarnas motionsvanor som också bekräftar att allt fler personer gillar att röra på sig.

Sambandet mellan att vara aktiv som ung och att fortsätta vara aktiv som vuxen, är en tes som återkommer.

- Det är viktigt att utveckla sin motorik och prova många idrotter, så att man känner sig bekväm med sin kropp och sin prestationsförmåga för att motionera som vuxen. Där har idrotten en nyckelroll tillsammans med idrottsundervisningen i skolan, säger RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber.

Allt fler kvinnor, men...

Undersökningen visar att kvinnorna står för en stor del av det ökande motionerandet.

RF har också synat fakta runt idrottens betydelse för att öka integrationen och minska utanförskapet.

Det står klart att träning och motion minskar de strukturella skillnaderna mellan personer som är födda i Sverige, Norden och utanför Norden. Bland män är det något fler som är födda utanför Norden (46 procent) som motionerar än de som är födda i Sverige (44 procent) och övriga Norden (43 procent).

Minska utanförskapet

Vid en jämförelse mellan svenskfödda och utlandsfödda kvinnor som bor i Sverige finns en tydlig skillnad.

Endast 33 procent av kvinnor födda utanför Norden svarar att de motionerar oftare än två gånger i veckan. Motsvarande siffra hos svenskfödda kvinnor är 52 procent.

- Idrottsrörelsen har en viktig uppgift i att utveckla verksamheten så att fler kvinnor som är födda utanför Norden kan minska utanförskapet med hjälp av idrott. Här är Idrottslyftet ett grundläggande verktyg i att stödja föreningar som vill prova nya grepp för att nå nya målgrupper, säger Mattson Weijber.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.