OS-utredaren beredd att berätta
Är du för eller emot ett OS-arrangemang?
Idrotten Affärers nationalekonom, Håkan Bång, har sin åsikt klar. Läs hans krönika här intill.
En snäv tidsplan
Utredningen ska redovisa sitt arbete senast den 30 september. Den 14 november är sedan sista dagen för SOK att anmäla till IOK att Stockholm som värdstad för vinter‐OS och Paralympics 2022.
- En snäv tidsplan men min ambition är att jag ska kunna ge en bra bild av de centrala ekonomiska aspekterna och konsekvenserna av ett värdskap i stort, säger Jöran Hägglund.
Stockholm och Åre vill dela på värdskapet, men åsikterna om det lämpliga och om konsekvenserna av ett värdskap, är mycket skilda. Det samma gäller politikerna.
"Vill lägga pengarna på annat"
- Vi vill gärna ha stora internationella evenemang, men jag tror tyvärr Sverige är för litet för att hysa ett OS, har idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth deklarerat.
- Vi har försökt tidigare, det fanns inte ett stöd för det nationellt. Nu ser vi kostnaderna för det vinter-OS som väntar (Sotji), drygt 300 miljarder, och det är de officiella siffrorna. Jag vill hellre lägga pengarna på annat, menar idrottsministern i en intervju med SVT-sport.
Hon är kallsinnig till planerna, men så får Lena Adelsohn Liljeroth också tuff kritik:
"Idrottsministern tycker inte om idrott"
- Vi har en idrottsminister, som inte tycker idrott är speciellt kul, socialdemokraternas idrottspolitiska talesperson, Peter Jonsson till SVT-sport
- Så fort frågorna kommer upp om sportevenemang större, så säger hon blankt nej utan att analysera och det tycker jag är väldigt tråkigt.
Han menar att det är politikerna skyldighet att åtminstone avvakta utredningen
- Det är kostnadsfrågor, men också hur man kan genomföra det, menar Peter Jonsson.
- När vi får underlaget från OS-utredningen kommer vi analysera det. Men vi har varit positiva tidigare till stora sportevenemang och där ingår OS.
Får Reinfeldt äta upp
”Sverige ska aktivt verka för att få fler stora internationella idrottsevenemang till vårt land”,
Statsminister Fredrik Reinfeldt får ideligen äta upp vad han sa i sin regeringsförklaring efter det borgerliga maktövertagandet 2006. Då hette det att idrotten skulle få stöd och ambitionerna om internationella arrangemang skulle uppmuntras.
Han har aldrig levt upp till förväntningarna.
Vi vill ha tre stora mästerskap
Lena Adelsohn Liljeroth kommer nu till Reinfeldts undsättning:
- Riksidrottsförbundet har fått extra medel för att bygga upp ett kompetenscenter just för att stödja förbunden när de vill kandidera. Och vi kan bara gå till 2013. Vi har haft fyra stora internationella evenemang. Hockey-VM, som vi dessutom vann, inomhus-EM i friidrott, bandy-VM och fotbolls-EM. Snart väntar också skid-VM, konståknings-EM i Stockholm, så det är mycket på gång.
Riksidrottsstyrelsens Björn Eriksson gör ett avslöjande:
- Vi och besöksnäringen, vi är eniga nu, det är det ena. Det andra är att vi klassificerat vilka evenemang vi pratar om och som Sverige bör ansöka. Ett är vinter-OS 2022, det andra är fotbolls-EM för herrar 2020 och den tredje är friidrotts-VM 2021. Så det finns att bita i, avslutar Björn Eriksson.
Mest lästa just nu
Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.
Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg.
Förvaltningsrätten, som avgör tvister mellan företag och myndigheter, blir nästa arena för fotbollens skandalderby den 20 oktober på Tele 2.
Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.
Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
OLOF (inte verifierad)
tis, 2013-09-17 08:36
1. Regeringen och stora evenemang
Har en känsla av att Adelsson-Liljeroth är vårdslös med sanningen när hon säger att RF fått extra pengar för ett kompetenscenter. Det är nog snarare så att hon öronmärkt pengarna inom bef. anslag d.v.s. självsvåldligt tagit pengar från verksamheten. Att hon sedan hänvisar till kostnaderna i Sotji tyder på anlag för populism då det där är fråga om att göra om en badort till vintersportort. Här är det fråga om att nyttja anläggningar som redan finns i Åre och Stockholm. Det är således t.ex. inte som att bygga om Åre till badort. Adelsson Liljeroth och regeringen är helt enkelt inte intresserade av att verka för idrotten och besöksnäringen trots att det är en stor kassako för staten.Kjell M (inte verifierad)
ons, 2013-09-18 13:52
2. Vinter-OS
Lyssnade härom dagen på en lokalradiostation där man diskuterade ett ev. svenskt OS och att det fanns en beräkning som visade att kostnaden skulle bli 15-20 miljarder kr. Man kan då inte undvika att göra reflektionen att det är mindre än vad skatterna i genomsnitt sänkts pr år från 2006 och då ska de här 15-20 miljarderna fördelas på åtta år fram till 2022. Även om kostnaden skulle bli den dubbla är det i skattesänkningssammanhang inga stora belopp och dessutom ger stora evenemang stora bidrag till statskassan. Det här visar tydligt vilket intresse regeringen har av idrottsrörelsen och den ideella sektorn överhuvudtaget som man tycks mena gott kan betraktas som vilket företag som helst.