"Vi ska inte avskräckas"

Idrottsministern Gabriel Wikström hade det tveksamma nöjet att se EM-matchen på Stade de France. Han håller ändå en positiv syn på svenska internationella arrangemang i framtiden.

 

- Sverige är duktigt på stora evenemang och vi har gjort det förut. Vi har visat att vi verkligen kan, sa Wikström.

Men oroligheterna som uppstår vid vissa stora arrangemang bekymrar honom.

- Det som har hänt här i Frankrike är beklagligt men jag tycker att myndigheter har greppat situationen snabbt och effektivt.

Träffade fotbollsförbundet

- Bråken ska inte diskvalificera  själva från från att arrangera liknande evenemang. Det får inte avskräcka oss.

Före måndagens match träffade Wikström Frankrikes social- och hälsominister innan han över lunchen mötte svenska fotbollsjournalister och ledningen för Svenska Fotbollsförbundet.

Det samtalet kom mycket att handla om de svenska möjligheterna att söka och arrangera EM 2024 eller 2028 tillsammans med de norska, finska och danska fotbollsförbunden.

"Så ska vi bemöta problemen"

- Vi ska se idrotten som en enande kraft och bygga gemenskap, sa Wikström och framhöll bilder från terrorattacken på Stade de France i november.

- Då sjöng fransmännen Marseljäsen när de lämnade arenan. Väldigt osvenskt och märkligt, som om vi skulle sjunga Du gamla du fria i en sådan situation. Men här i landet står nationalsången för frihet och jämlikhet och det är något att ta med sig. 

Han framhöll också hur alla måste vara realistiska inför möjligheterna att söka evenemang.

- OS i Ryssland var en gigantisk pengarullning. Och så säger vissa att det där ska Sverige inte ägna sig åt. Nej, jag håller helt med.

Svenskt OS lockar

Ett vinter-OS i Sverige attraherar honom. 

- Vi är duktiga arrangörer. Vi är duktiga på att hålla i pengarna och vi är duktiga på att inkludera många fler värden än bara de rent sportsliga när vi gör den här typen av arrangemang. Det är på de meriterna vi ska söka.

Det märks att han här är han påläst.

- Idrotten behöver länder som Sverige. Länder som är anti-korrupta, som står upp för ett antal demokratiska värden och som inte har resurser att gå in i den här stora pengarullningen som en del andra stater. 

- Jag tror att Sveriges möjligheter att vara med i budgivningen om stora evenemang framöver aldrig har varit så goda som nu, framhöll han inför media.

Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.

Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg. 

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet  tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.