Forskare studerar idrottens värde
Vad visar egentligen evenemangsforskningen om effekten av stora idrottsevenemang? Under Almedalsveckan presenteras och debatteras färska resultat från studier av alpina-VM och skidskytte-VM i Åre och Östersund.
− Världsmästerskapen i Åre och Östersund gav oss en enastående möjlighet att titta på de samlade effekterna som flera stora evenemang kan ha på en region. Vi har kombinerat sociala och ekonomiska mätmetoder för att kartlägga evenemangen ur ett regionalt hållbarhetsperspektiv, säger Martin Wallstam, doktorand på turismforskningscentret ETOUR vid Mittuniversitetet.
Martin Wallstam forskar om evenemang som verktyg för regional utveckling och i ETOURs undersökning har intressenter från näringsliv, offentlig sektor och lokalsamhället intervjuats.
Mittuniversitetets initiativ
Mittuniversitetets arrangemang i Almedalen genomförs onsdagen den 3 juli och består av sex seminarier med varierat innehåll . Medverkar gör också Mats Årjes, ordförande SOK och Stefan Bergh, generalsekreterare på RF.
Studien innehåller också enkäter till evenemangsbesökare och lokalbefolkning för att fånga såväl den ekonomiska som den sociala betydelsen av evenemang på människor - oavsett om de aktivt tar del av evenemangen eller inte.
Studien tar även ett större grepp vad gäller mätningen av ekonomiska effekter. Där majoriteten av evenemangsstudier stannar vid den direkta omsättningen av evenemangsbesökares konsumtion har ETOURs satsning även belyst indirekta spridningseffekter.
Hur fördelas pengarna?
Det handlar bland annat om att beräkna hur pengarna från evenemangen fördelas mellan branschsektorer i länet, och vad evenemangen bidrar med i form av sysselsättning.
− Nu kommer Sverige inte att stå värd för OS och Paralympics 2026, men man ska komma ihåg att ett sådant evenemang skulle ha medfört såväl positiva som negativa effekter. Vid seminariet i Almedalen presenterar vi vad de senaste årens egna och internationella evenemangsforskning visar om just effekter, säger Robert Pettersson, evenemangsforskare på ETOUR, Mittuniversitetet, tillika moderator för seminariet.
Medverkande i seminariet:
Martin Wallstam, Forskare, Mittuniversitetet
Kai Kronenberg, Forskare, Mittuniversitetet
Karin Mattsson Weijber, Ordförande, Svenska Skidförbundet & WCR2019
Mats Årjes, Ordförande, Sveriges Olympiska Kommitté, SOK
Stefan Bergh, Generalsekreterare, Riksidrottsförbundet
Moderator är Robert Pettersson, Mittuniversitetet.
, men med tydlig koppling till aktuell forskning och angelägna samhällsfrågor.
Seminariet ”I väntan på nästa OS – vad får Sverige egentligen ut av stora idrottsevenemang?” genomförs på Campus Gotland.
Mest lästa just nu
Riksidrottsförbundet drabbades i maj 2018 för olaga i ntrång i IT-systemet. Nu hävdar Säpo att hackergruppen Fancy Bears på uppdrag av rysk underrättelsetjänst, GRU, låg bakom brottet,
Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.
Smått fantastiska 3 000 personer har redan anmält sig. Trots att över fyra månader återstår till start. Men redan nu har Salming Idre Fjällmaraton nått deltagartaket
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen.
För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder. Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.
Discovery värvar två före detta friidrottsstjärnor till rollerna som expertkommentatorer vid OS i Tokyo i sommar. Carolina Klüft och Michel Tornéus har skrivit på avtal och de ska jobba ihop med bl a programledaren Jonas Karlsson.
IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.
Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.
Skriv kommentar