Här är hela OS-ekvationen

"Så här byggdes OS-budgeten". Nu går kommittén för ” Stockholm Åre 2026”, uppbackad av SOK, ut med fakta om hur budgetarbetet har gått till.

”Delar av den svenska budgeten och vårt budgetarbete, runt vår ansökan till vinter-OS och Paralympics 2026, har uppmärksammats i media med start i DN den 11 juni”, inleder gruppen det brev som Idrottens Affärer har fått förtroendet att återge.

Gruppen skriver vidare:

”För den som vill förstå helheten beskriver vi här hur vi arbetat fram vår budget, vilka kommentarer IOK haft på budgeten - inklusive de punkter som uppmärksammats av media - samt hur vi jobbar vidare med budgeten”.

Så agerade vi

Åter till brevet:

”Hur har vi arbetat fram vår budget?

I linje med det nya och hållbara sättet att söka och genomföra OS och Paralympics, ofta kallat ”Agenda 2020” och ”the New Norm”, har vi en liten kampanjorganisation för att hålla nere kostnaderna. Detta är möjligt tack vare att IOK ställer experter inom olika områden till vårt förfogande men på deras bekostnad. Vår ansökan och budget är därför resultatet av våra egna idéer, koncept och visioner samt vår egen kunskap och erfarenhet parat med kunskap, erfarenhet, fakta och siffror från IOK:s experter. Arbetssättet är nytt, både för IOK och för oss, vilket gjort att gränsdragningen mellan IOK:s roller som både hjälpande och utvärderande ibland inte varit helt klar. Hjälpen från IOK:s experter har varit mycket värdefull, både avseende innehåll och för att hålla nere våra kostnader.

Vi har arbetat med vår budget i cirka två år. När det gäller kostnaderna har vi räknat på dessa ”nerifrån och upp”. Det innebär att vi tagit utgångspunkt i kostnaderna för enskilda poster, som t.ex. kostnaden för hotellrum och hyran av snökanoner, och summerat de enskilda posterna uppåt. Dessa siffror har vi sedan jämfört med våra egna erfarenheter av kostnaderna för VM i Sverige och med kostnaderna för tidigare vinter-OS och Paralympics. När det gäller intäkterna har vi varit mer beroende av IOK-experternas kunskap, erfarenhet och siffror eftersom vi aldrig organiserat vinter-OS och Paralympics i Sverige tidigare.

Vad tyckte IOK:s utvärderingskommission om vår budget?

Den 24 maj kom rapporten från IOK:s utvärderingskommission för vinter-OS och Paralympics 2026. I rapporten kommenteras ansökningarna från både Stockholm Åre och Milano Cortina. 

När det gäller budgeten och kostnadssidan av denna pekar rapporten på vår erfarenhet av VM och WC och vårt starka näringsliv som ”Opportunities”. Som ”Challenges” lyfter rapporten framförallt att det finns några kostnadsposter som inte granskats av specialister och att hyran för några arenor ännu inte är bestämd. Vår reserv för oförutsedda utgifter på åtta procent anses också något för låg.

Svensk vintersport en styrka

När det gäller intäkterna i budgeten pekar rapporten på den starka svenska ekonomin och de starka svenska företagen som en fördel samtidigt som storleken på den svenska ekonomin lyfts fram som en utmaning. Det stora svenska intresset för vintersport lyfts fram som en styrka när det gäller biljettförsäljningen samtidigt som biljettpriserna uppfattas som höga. 

De delar av budgeten som media valt att skriva om gäller två ”Challenges” på intäktssidan i budgeten. Den ena handlar om storleken på bidraget från IOK. Rapporten klargör att IOK inte fullt kan garantera de extra 100 miljoner US-dollar i bidrag som vi varit ense med IOK om sedan 2017 och som främst avser en sponsorkategori i vilken det finns starka svenska företag som vi inte kan förhandla med för närvarande eftersom kategorin är blockerad genom IOK:s sponsoravtal. Men den kommer att vara tillgänglig till 2026. Den andra handlar om i vilket års penningvärde bidragen från IOK angivits. Rapporten klargör att vi räknat med IOK:s bidrag i 2026 års penningvärde och att intäkterna i budgeten minskar om beloppet räknas om till 2018 års penningvärde.

 Som ytterligare ”Opportunities” anges att intäkterna från sponsring verkar upptagna till ett för lågt belopp. Rapporten pekar också på möjligheten att ytterligare öka sponsorintäkterna genom försäljning på andra marknader än den svenska, framför allt de andra nordiska länderna. Detta är något SOK redan gör idag i den vanliga verksamheten, senast ingicks ett avtal med SAS tillsammans med de andra skandinaviska länderna.

Hur arbetar vi vidare med budgeten?

Vår budget är ett levande dokument och den kommer att uppdateras i takt med att vi får ny information. Mot bakgrund av kommentarerna från IOK:s utvärderingskommission och egna justeringar baserat på ny information och ytterligare råd från IOK:s experter, har vi gjort följande justeringar av vår budget.

Justering av intäkterna

• Posten Bidrag från IOK justeras ner från 6 512 miljoner till 5 323 miljoner. Bidraget reduceras alltså med 1 189 miljoner, varav 323 miljoner avser en omräkning av IOK:s bidrag till 2018 års penningvärde och 866 miljoner avser det belopp vi pratat med IOK om sedan 2017 och som IOK inte kan garantera.

• Posten Sponsring justeras upp från 2 500 miljoner till 3 625 miljoner. Posten ökar alltså med 1 125 miljoner, varav 866 miljoner avser det belopp som posten Bidrag från IOK minskar med men som vi efter samtal med IOK sedan 2017 känner oss trygga med antingen kommer som bidrag från IOK eller, om inte IOK lyckas sälja den sponsorkategorin, när den ska förnyas innan 2026, som egen försäljning i kategorin.

• Den resterande delen av ökningen av posten Sponsring, 259 miljoner, avser de möjligheter till ökade sponsorintäkter som IOK:s rapport lyfter fram. Även efter denna justering uppåt av posten Sponsring ligger våra beräknade sponsorintäkter på låg nivå, såväl historiska som nutida, jämfört med andra vinter-OS och Paralympics under 2000-talet. 

• Som en följd av justeringarna ovan minskar de totala intäkterna i den reviderade budgeten med 64 miljoner från 13 140 miljoner till 13 077 miljoner. Budgeten är fortfarande i balans efter justeringarna på intäktssidan eftersom även kostnaderna justeras och nettot av justeringarna på kostnadssidan också blir en sänkning med 64 miljoner.  

Justering av kostnaderna

• Posten Infrastruktur justeras ner med 2 miljoner vilket är nettot av en sänkning till följd av att kostnader för snökanoner hade räknats två gånger och en höjning av några andra kostnadsposter. Höjningarna görs till följd av rapportens kommentarer att några kostnadsposter inte granskats av specialister och att det saknas överenskommelser om storleken på hyran för några av arenorna.

• Posten Sport, Tjänster & Drift justeras upp med 169 miljoner efter ny information om kostnaden för några poster och ytterligare råd från IOK:s experter.

• Posten HR justeras ner med 402 miljoner efter att den räknats om till 2018 års penningvärde.

• Posten Administration justeras upp med 25 miljoner på grund av ökade kostnader för hållbarhet.

• Posten Övriga kostnader justeras ner med 100 miljoner. Vi hade räknat med royaltybetalning till IOK även på bidraget från IOK men IOK har nu klargjort att deras bidrag är ett nettobidrag.

Realistisk budget

• Posten Buffert var tidigare 1 064 miljoner och utgjorde 8 procent av de totala kostnaderna. I den reviderade budgeten har posten ökat med 246 miljoner till 1 310 miljoner vilket gör att reserven i den justerade budgeten utgör 10 procnt de totala kostnaderna.

Sammanfattningsvis har vi en realistisk budget som bygger på all information som är känd för oss idag. Tack vare att vi inte har någon investeringsbudget, utan endast en trygg genomförandebudget, är vår absoluta ambition att spelen ska generera överskott - ett överskott som ska gå till att främja idrott, folkhälsa och hållbarhetsprojekt i Sverige.

Att målsättningen är realistisk framgår också av den akademiska studien ”Cost and Revenue Overruns of the Olympic Games 2000–2018” som kommit fram till att alla Vinter-OS och Paralympics på 2000-talet gått jämnt upp eller redovisat en vinst".

Där tar brevet slut.

 

 

 

 

Fakta

Här finns en sammanfattning av studien: https://www.sport.uni-mainz.de/Preuss/Download%20public/20181023_Executive%20summary%20Cost%20and%20Revenue%20Overrun.pdf

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).

Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

Landslagsbacken Hanna Glas är lycklig – hon byter klubb från Kansas City till Seattle.

Samtidigt påvisar en rapport om transfermarknaden från  Fifa att det är på damsidan inom fotbollen som rekorden slås rejält när detgäller spelarköp, enligt TT.

Fast  mest noterbart är Kylian Mbappe övergång från Paris Saint-Germain till Real Madrid. han stod utan kontrakt och  därför fick han själv gigantiska 703 miljoner.