Kommunen önskar också en behållning
Konsten att tillvara ta ett arrangemang är något som många kommuner brottas med. När förbund eller föreningar har fått klartecken till ett evenemang på orten uppstår frågan i kommunhuset: ”hur förvaltar vi det?”. Händelsen är ofta förknippad med utgifter för den aktuella kommunen, och frågan är då självklar – går det att få intäkter och kan vi se andra värden i utbyte vid den uppmärksamheten som uppstår närbesökarna anländer. Vad gör vi av tillfället?, blir huvudfrågan.
Ansvariga inom Malmö stad ser en potential vid herrarnas handbolls-VM 2023. Ett mästerskap som delvis hålls i Malmö Arena. Mästerskapet pågår i Malmö 13 till 23 januari och inleds med gruppspel med Danmark, Belgien, Bahrain och Tunisien med en fortsättning inklusive kvartsfinaler i Stockholm.
"Vi måste göra nåvettigt, vad kan vi hitta på", frågade sig personerna på evenemangsenheten vid Malmö stads fritidsförvaltning.
"Malmö blir en levande stad"
– Vi ser fram emot att välkomna ännu ett världsmästerskap till Malmö. Det bidrar inte bara till att Malmö blir en levande stad att vara stolt över. Att de stora handbollsstjärnorna gör upp här ger oss en chans att ta vara på den positiva inverkan som ett evenemang i världsklass kan ha på vårt samhälle, säger Mats Schöld, chef för evenemangsenheten.
Målet med Malmö stads satsningar är bland annat att skapa hållbar rörelseglädje och bygga socialt och kulturellt kapital. Malmö stad arbetar i enighet med de globala målen i Agenda 2030 för att skapa ett hållbart evenemang som ger långsiktiga positiva effekter för staden, både ur socialt, ekonomiskt och miljömässigt perspektiv.
Malmö stad jobbar mot certifieringen Hållbart evenemang genom att uppnå Greentimes hållbarhetskrav. Kopplat till evenemanget är det fyra fokusområden som samlat ska bidra till en mer jämlik fritid för alla.
De fyra områdena som Malmö stad stöttar är skol- och föreningsprojekt, parahandboll, ledarskapsutveckling och mötesplatser med aktiviteter som är kostnadsfria och öppna för alla.
Inom skola, fritidsgårdar och föreningsliv stöttar Malmö stad projektet Hand the ball som drivs centralt genom Svenska Handbollsförbundet. Projektet ska mynna sen ut i den lokalt producerade festivalen Lilla VM-dagen i januari.
Genom Hand the Ball utbildas ledare både inom föreningar, fritidsgårdar och skolor i att bedriva rörelseaktiviteter med barn och unga i skolor och föreningar. Projektet är präglat av värdeorden schysst, tillsammans, glädje och respekt.
Handbollens chans mot andra sporter
– HK Malmö ser Hand the ball som en möjlighet att introducera handbollen för fler barn och ungdomar. Det är en naturlig väg in till idrotten inom föreningslivet. Under Lilla VM-dagen firar vi projektet och en framtid med mycket rörelseglädje, säger Martin Nihlén, Ungdomskonsulent och föreningsutvecklare på handbollsklubben HK Malmö.
– Projektet Ball fortsätter sen under resten av läsåret. Tillsammans med IFK Malmö och HF Limhamn ser verkligen fram emot att vara en del av detta,
Malmö stad stöttar även parahandboll och ansvarar dessutom för att etablera en mötesplats med en Fun Zone där barn och unga kan ta del av mästerskapet och dess värderingar utan att behöva köpa en biljett till själva mästerskapet. Mötesplatsen är till för alla och ska vara öppen under perioden mästerskapet är i Malmö.
– Fysisk aktivitet kopplat till ett socialt sammanhang, som en förening, ger oss ett hälsosamt liv. Förutom fysiskt och mentalt välmående så utvidgar vi våra nätverk, uppnår bättre resultat i skolan och lyckas bättre på arbetsmarknaden, säger Sanna Lindberg, tränare för HK Malmös parahandbollslag.
– Allt vad det innebär att vara inkluderad i ett samhälle. Verksamhet som denna kan därför ha stor betydelse för personer med funktionsnedsättning.
Kommit långt i planeringen
Så häser Malmös upptrappningen ut inför VM:
• Två handbollslandskamper har spelats i Malmö. Sverige-Polen november 2021 och Sverige-Danmark april 2022.
• Hand the Ball-projektet är igång inom skola och föreningsliv.
• Prova-på-verksamhet i samarbete med lokala handbollsföreningar.
• Regionala parahandbollsaktiviteter med träningar och matchspel för de skånska parahandbollslagen.
• Regionalt parahandbollsläger
Under VM gäller:
• Ett utbyte inom parahandbollmellan Sverige och Denmark .
Samtidigt hålls också inspirationsföreläsningar.
• Prova på-verksamhet tillsammans med FIFH/HK Malmös parahandboll och särskolorna i Malmö, ett samarbete som löper på sedan Special Olympics 2022.
• Stadionområdet förvandlas till ett festivalområde som under VM kommer erbjuda flera handbollsaktiviteter.
• Mötesplats, en så kallad Fun Zone, för barn och unga för att stimulera fysisk aktivitet. På Emporias Blå Torg, öppet under perioden 13-23 januari, 10:00–20:00.
• Symposium tillsammans med lärosäten, RF-SISU och den lokala handbollen för att skapa en plattform för kunskapsöverföring och kompetensutveckling.
• Lilla VM-dagen för barnen som deltagit i projektet Hand the Ball.
Malmö stads satsning sker tillsammans med många befintliga projekt och aktörer:
Barnhandbollscoach, rörelsesatsning i skolan, Handboll Fitness, Hand the ball, , Trygg Idrott och Unga ledare, RF-SISU Skåne, Skånes handbollsförbund, HK Malmö, IFK Malmö, HF Limhamn, Malmö Idrottsakademi, Malmö Universitet med flera.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Här är Göteborgsföretagen som i ensatsning vill skapa bättre förutsättningar för idrotten. Finansbolaget Factoringgruppen går in i ett partnerskap med nystartade Sport managementföretaget Samm. Bakom nystartade Samm står Niklas Allbäck, tidigare klubbchef för ÖIS Fotboll och ledamot i valberedningen för Svensk Elitfotboll (SEF) samt Per Skånberg, tidigare ordförande i ÖIS och före detta styrelseledamot i Landskrona BoIS.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof. Senast Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.
På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is. VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år, uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist.
Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.