Kommunen önskar också en behållning

Konsten att tillvara ta ett arrangemang är något som många kommuner brottas med. När förbund eller föreningar har fått klartecken till ett evenemang på orten uppstår frågan i kommunhuset: ”hur förvaltar vi det?”. Händelsen är ofta förknippad med utgifter för den aktuella kommunen, och frågan är då självklar – går det att få intäkter och kan vi se andra värden i utbyte vid den uppmärksamheten som uppstår närbesökarna anländer. Vad gör vi av tillfället?, blir huvudfrågan.

Ansvariga inom  Malmö stad ser en potential vid herrarnas handbolls-VM 2023. Ett mästerskap som delvis hålls i Malmö Arena. Mästerskapet pågår i Malmö 13 till 23 januari och inleds med gruppspel med Danmark, Belgien, Bahrain och Tunisien med en fortsättning inklusive kvartsfinaler i Stockholm.

"Vi måste göra nåvettigt, vad kan vi hitta på", frågade sig personerna på evenemangsenheten vid Malmö stads fritidsförvaltning.

"Malmö blir en levande stad"

Vi ser fram emot att välkomna ännu ett världsmästerskap till Malmö. Det bidrar inte bara till att Malmö blir en levande stad att vara stolt över. Att de stora handbollsstjärnorna gör upp här ger oss en chans att ta vara på den positiva inverkan som ett evenemang i världsklass kan ha på vårt samhälle, säger Mats Schöld, chef för evenemangsenheten.

Målet med Malmö stads satsningar är bland annat att skapa hållbar rörelseglädje och bygga socialt och kulturellt kapital. Malmö stad arbetar i enighet med de globala målen i Agenda 2030 för att skapa ett hållbart evenemang som ger långsiktiga positiva effekter för staden, både ur socialt, ekonomiskt och miljömässigt perspektiv.

Malmö stad jobbar mot certifieringen Hållbart evenemang genom att uppnå Greentimes hållbarhetskrav. Kopplat till evenemanget är det fyra fokusområden som samlat ska bidra till en mer jämlik fritid för alla. 

De fyra områdena som Malmö stad stöttar är skol- och föreningsprojekt, parahandboll, ledarskapsutveckling och mötesplatser med aktiviteter som är kostnadsfria och öppna för alla.

Inom skola, fritidsgårdar och föreningsliv stöttar Malmö stad projektet Hand the ball som drivs centralt genom Svenska Handbollsförbundet. Projektet ska mynna sen ut i den lokalt producerade festivalen Lilla VM-dagen i januari. 

Genom Hand the Ball utbildas ledare både inom föreningar, fritidsgårdar och skolor i att bedriva rörelseaktiviteter med barn och unga i skolor och föreningar. Projektet är präglat av värdeorden schysst, tillsammans, glädje och respekt.

Handbollens chans mot andra sporter

– HK Malmö ser Hand the ball som en möjlighet att introducera handbollen för fler barn och ungdomar. Det är en naturlig väg in till idrotten inom föreningslivet. Under Lilla VM-dagen firar vi projektet och en framtid med mycket rörelseglädje, säger Martin Nihlén, Ungdomskonsulent och föreningsutvecklare på handbollsklubben HK Malmö. 

– Projektet Ball fortsätter sen under resten av läsåret. Tillsammans med IFK Malmö och HF Limhamn ser verkligen fram emot att vara en del av detta, 

Malmö stad stöttar även parahandboll och ansvarar dessutom för att etablera en mötesplats med en Fun Zone där barn och unga kan ta del av mästerskapet och dess värderingar utan att behöva köpa en biljett till själva mästerskapet. Mötesplatsen är till för alla och ska vara öppen under perioden mästerskapet är i Malmö.

– Fysisk aktivitet kopplat till ett socialt sammanhang, som en förening, ger oss ett hälsosamt liv. Förutom fysiskt och mentalt välmående så utvidgar vi våra nätverk, uppnår bättre resultat i skolan och lyckas bättre på arbetsmarknaden, säger Sanna Lindberg, tränare för HK Malmös parahandbollslag. 

– Allt vad det innebär att vara inkluderad i ett samhälle. Verksamhet som denna kan därför ha stor betydelse för personer med funktionsnedsättning.

 Kommit långt i planeringen

Så häser Malmös upptrappningen ut inför VM:

Två handbollslandskamper har spelats i Malmö. Sverige-Polen november 2021 och Sverige-Danmark april 2022.

Hand the Ball-projektet är igång inom skola och föreningsliv.

Prova-på-verksamhet i samarbete med lokala handbollsföreningar.

Regionala parahandbollsaktiviteter med träningar och matchspel för de skånska parahandbollslagen.

Regionalt parahandbollsläger

Under VM gäller:

Ett utbyte inom parahandbollmellan Sverige och Denmark .

Samtidigt hålls också inspirationsföreläsningar.

Prova på-verksamhet tillsammans med FIFH/HK Malmös parahandboll och särskolorna i Malmö, ett samarbete som löper på sedan Special Olympics 2022.

Stadionområdet förvandlas till ett festivalområde som under VM kommer erbjuda flera handbollsaktiviteter.

Mötesplats, en så kallad Fun Zone, för barn och unga för att stimulera fysisk aktivitet. På Emporias Blå Torg, öppet under perioden 13-23 januari, 10:00–20:00.

Symposium tillsammans med lärosäten, RF-SISU och den lokala handbollen för att skapa en plattform för kunskapsöverföring och kompetensutveckling.

Lilla VM-dagen för barnen som deltagit i projektet Hand the Ball.

Malmö stads satsning sker tillsammans med många befintliga projekt och aktörer:

Barnhandbollscoach, rörelsesatsning i skolan, Handboll Fitness, Hand the ball, , Trygg Idrott och Unga ledare, RF-SISU Skåne, Skånes handbollsförbund, HK Malmö, IFK Malmö, HF Limhamn, Malmö Idrottsakademi, Malmö Universitet med flera.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen