Kommunen önskar också en behållning

Konsten att tillvara ta ett arrangemang är något som många kommuner brottas med. När förbund eller föreningar har fått klartecken till ett evenemang på orten uppstår frågan i kommunhuset: ”hur förvaltar vi det?”. Händelsen är ofta förknippad med utgifter för den aktuella kommunen, och frågan är då självklar – går det att få intäkter och kan vi se andra värden i utbyte vid den uppmärksamheten som uppstår närbesökarna anländer. Vad gör vi av tillfället?, blir huvudfrågan.

Ansvariga inom  Malmö stad ser en potential vid herrarnas handbolls-VM 2023. Ett mästerskap som delvis hålls i Malmö Arena. Mästerskapet pågår i Malmö 13 till 23 januari och inleds med gruppspel med Danmark, Belgien, Bahrain och Tunisien med en fortsättning inklusive kvartsfinaler i Stockholm.

"Vi måste göra nåvettigt, vad kan vi hitta på", frågade sig personerna på evenemangsenheten vid Malmö stads fritidsförvaltning.

"Malmö blir en levande stad"

Vi ser fram emot att välkomna ännu ett världsmästerskap till Malmö. Det bidrar inte bara till att Malmö blir en levande stad att vara stolt över. Att de stora handbollsstjärnorna gör upp här ger oss en chans att ta vara på den positiva inverkan som ett evenemang i världsklass kan ha på vårt samhälle, säger Mats Schöld, chef för evenemangsenheten.

Målet med Malmö stads satsningar är bland annat att skapa hållbar rörelseglädje och bygga socialt och kulturellt kapital. Malmö stad arbetar i enighet med de globala målen i Agenda 2030 för att skapa ett hållbart evenemang som ger långsiktiga positiva effekter för staden, både ur socialt, ekonomiskt och miljömässigt perspektiv.

Malmö stad jobbar mot certifieringen Hållbart evenemang genom att uppnå Greentimes hållbarhetskrav. Kopplat till evenemanget är det fyra fokusområden som samlat ska bidra till en mer jämlik fritid för alla. 

De fyra områdena som Malmö stad stöttar är skol- och föreningsprojekt, parahandboll, ledarskapsutveckling och mötesplatser med aktiviteter som är kostnadsfria och öppna för alla.

Inom skola, fritidsgårdar och föreningsliv stöttar Malmö stad projektet Hand the ball som drivs centralt genom Svenska Handbollsförbundet. Projektet ska mynna sen ut i den lokalt producerade festivalen Lilla VM-dagen i januari. 

Genom Hand the Ball utbildas ledare både inom föreningar, fritidsgårdar och skolor i att bedriva rörelseaktiviteter med barn och unga i skolor och föreningar. Projektet är präglat av värdeorden schysst, tillsammans, glädje och respekt.

Handbollens chans mot andra sporter

– HK Malmö ser Hand the ball som en möjlighet att introducera handbollen för fler barn och ungdomar. Det är en naturlig väg in till idrotten inom föreningslivet. Under Lilla VM-dagen firar vi projektet och en framtid med mycket rörelseglädje, säger Martin Nihlén, Ungdomskonsulent och föreningsutvecklare på handbollsklubben HK Malmö. 

– Projektet Ball fortsätter sen under resten av läsåret. Tillsammans med IFK Malmö och HF Limhamn ser verkligen fram emot att vara en del av detta, 

Malmö stad stöttar även parahandboll och ansvarar dessutom för att etablera en mötesplats med en Fun Zone där barn och unga kan ta del av mästerskapet och dess värderingar utan att behöva köpa en biljett till själva mästerskapet. Mötesplatsen är till för alla och ska vara öppen under perioden mästerskapet är i Malmö.

– Fysisk aktivitet kopplat till ett socialt sammanhang, som en förening, ger oss ett hälsosamt liv. Förutom fysiskt och mentalt välmående så utvidgar vi våra nätverk, uppnår bättre resultat i skolan och lyckas bättre på arbetsmarknaden, säger Sanna Lindberg, tränare för HK Malmös parahandbollslag. 

– Allt vad det innebär att vara inkluderad i ett samhälle. Verksamhet som denna kan därför ha stor betydelse för personer med funktionsnedsättning.

 Kommit långt i planeringen

Så häser Malmös upptrappningen ut inför VM:

Två handbollslandskamper har spelats i Malmö. Sverige-Polen november 2021 och Sverige-Danmark april 2022.

Hand the Ball-projektet är igång inom skola och föreningsliv.

Prova-på-verksamhet i samarbete med lokala handbollsföreningar.

Regionala parahandbollsaktiviteter med träningar och matchspel för de skånska parahandbollslagen.

Regionalt parahandbollsläger

Under VM gäller:

Ett utbyte inom parahandbollmellan Sverige och Denmark .

Samtidigt hålls också inspirationsföreläsningar.

Prova på-verksamhet tillsammans med FIFH/HK Malmös parahandboll och särskolorna i Malmö, ett samarbete som löper på sedan Special Olympics 2022.

Stadionområdet förvandlas till ett festivalområde som under VM kommer erbjuda flera handbollsaktiviteter.

Mötesplats, en så kallad Fun Zone, för barn och unga för att stimulera fysisk aktivitet. På Emporias Blå Torg, öppet under perioden 13-23 januari, 10:00–20:00.

Symposium tillsammans med lärosäten, RF-SISU och den lokala handbollen för att skapa en plattform för kunskapsöverföring och kompetensutveckling.

Lilla VM-dagen för barnen som deltagit i projektet Hand the Ball.

Malmö stads satsning sker tillsammans med många befintliga projekt och aktörer:

Barnhandbollscoach, rörelsesatsning i skolan, Handboll Fitness, Hand the ball, , Trygg Idrott och Unga ledare, RF-SISU Skåne, Skånes handbollsförbund, HK Malmö, IFK Malmö, HF Limhamn, Malmö Idrottsakademi, Malmö Universitet med flera.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Sommaren 2020 gjorde han allsvensk debut borta mot Östersunds FK, borta mot IFK Göteborg, noterades han för sitt första mål. Kort därefter förlängde han sitt kontrakt med Malmö FF till och med 2023.

Men i  juli 2021 lånades Sarr ut till Mjällby AIF för resterande delen av säsongen. Utlåningen blev framgångsrik och 20-åringen svarade för åtta mål på 16 matcher i Allsvenskan. Och han blev upptäckt av nederländska Heerenveen.