Efterlängtad förändring av LOK-stödet

Riksidrottsstyrelsen har beslutat att ta ytterligare steg i förändringen av det statliga lokala aktivitetsstödet (LOK-stödet). Målet är att stödet ska nå fler och att verksamhet ska kunna bedrivas i modernare former. Genom att möjliggöra stöd även för kortare aktiviteter, öppna upp för fler deltagare och mer spontan medverkan vill Riksidrottsförbundet skapa förutsättningar för en verksamhet i linje med idrottsrörelsens gemensamma strategiarbete. De nya reglerna gäller från 1 juli 2023.

– De nya LOK-stödsreglerna är en del av idrottsrörelsens gemensamma förändringsarbete Strategi 2025. Förhoppningen är att de förändringar som sker ska resultera i att stödet når fler och möjliggör verksamhet även i modernare former. LOK-stödet är ett viktigt ekonomiskt stöd till idrottsföreningar, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Syftet är att utveckla föreningsdriven barn- och ungdomsidrott samt idrottsverksamhet för vuxna med funktionsnedsättning. Stödet fördelas av Riksidrottsförbundet med en fast summa per deltagare och per tillfälle.

Den 1 januari 2022 genomfördes ett första steg i utvecklingsarbetet, då en begränsning infördes gällande antalet deltagartillfällen en enskild individ kan erhålla bidrag för i en och samma idrott per vecka. Från den 1 juli 2023 tas ytterligare steg då LOK-stöd för kortare aktiviteter möjliggörs, samtidigt som fler deltagare per grupp tillåts under förutsättning att det också finns fler ledare.

– Att korta aktivitetens längd kan ha ett stort värde för barn i yngre åldrar, där 60 minuter ibland kan upplevas som för långt. Dessutom kan det för vissa individer eller grupper, exempelvis personer med en kognitiv funktionsnedsättning, upplevas svårt att hålla fokus under så lång tid som en timme. Med kortare tid ser vi också att vi sänker trösklarna för att ta steget in och börja idrotta, säger Björn Eriksson.

Idrottsföreningar ska ansöka om LOK-stöd på samma sätt som tidigare och får upprepad information om förändringarna innan de träder i kraft den 1 juli 2023.

Arbetet med att utveckla LOK-stödet har innefattat en bred och gedigen involvering av både specialidrottsförbund och RF-SISU distrikt. Under våren och sommaren 2022 har enskilda samtal genomförts med de specialidrottsförbund som skickat in motioner kring LOK-stödet vid Riksidrottsmötet 2021. Samtal har även genomförts med ytterligare ett antal specialidrottsförbund. Det via workshops, som också kunnaat lämna skriftliga synpunkter.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.