Efterlängtad förändring av LOK-stödet

Riksidrottsstyrelsen har beslutat att ta ytterligare steg i förändringen av det statliga lokala aktivitetsstödet (LOK-stödet). Målet är att stödet ska nå fler och att verksamhet ska kunna bedrivas i modernare former. Genom att möjliggöra stöd även för kortare aktiviteter, öppna upp för fler deltagare och mer spontan medverkan vill Riksidrottsförbundet skapa förutsättningar för en verksamhet i linje med idrottsrörelsens gemensamma strategiarbete. De nya reglerna gäller från 1 juli 2023.

– De nya LOK-stödsreglerna är en del av idrottsrörelsens gemensamma förändringsarbete Strategi 2025. Förhoppningen är att de förändringar som sker ska resultera i att stödet når fler och möjliggör verksamhet även i modernare former. LOK-stödet är ett viktigt ekonomiskt stöd till idrottsföreningar, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Syftet är att utveckla föreningsdriven barn- och ungdomsidrott samt idrottsverksamhet för vuxna med funktionsnedsättning. Stödet fördelas av Riksidrottsförbundet med en fast summa per deltagare och per tillfälle.

Den 1 januari 2022 genomfördes ett första steg i utvecklingsarbetet, då en begränsning infördes gällande antalet deltagartillfällen en enskild individ kan erhålla bidrag för i en och samma idrott per vecka. Från den 1 juli 2023 tas ytterligare steg då LOK-stöd för kortare aktiviteter möjliggörs, samtidigt som fler deltagare per grupp tillåts under förutsättning att det också finns fler ledare.

– Att korta aktivitetens längd kan ha ett stort värde för barn i yngre åldrar, där 60 minuter ibland kan upplevas som för långt. Dessutom kan det för vissa individer eller grupper, exempelvis personer med en kognitiv funktionsnedsättning, upplevas svårt att hålla fokus under så lång tid som en timme. Med kortare tid ser vi också att vi sänker trösklarna för att ta steget in och börja idrotta, säger Björn Eriksson.

Idrottsföreningar ska ansöka om LOK-stöd på samma sätt som tidigare och får upprepad information om förändringarna innan de träder i kraft den 1 juli 2023.

Arbetet med att utveckla LOK-stödet har innefattat en bred och gedigen involvering av både specialidrottsförbund och RF-SISU distrikt. Under våren och sommaren 2022 har enskilda samtal genomförts med de specialidrottsförbund som skickat in motioner kring LOK-stödet vid Riksidrottsmötet 2021. Samtal har även genomförts med ytterligare ett antal specialidrottsförbund. Det via workshops, som också kunnaat lämna skriftliga synpunkter.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.