Tiger når aldrig Nicklaus 18 majorsegrar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är inte sannolikt att Tiger Woods kommer att lyfta några fler pokaler eller miljondollarcheckar i form av prispengar. Men för barnen Charlie och Sam Alexis hemma i Jupiter, Florida, är detta just nu av underordnad betydelse. Deras pappa lever.

Tiger Woods kraschade våldsamt med sin bil i Los Angeles på tisdagen och ådrog sig två benfrakturer och en krossad fotled. Enligt polisen hade Woods kört i hög fart och krockkudden räddadeförmodligen hans liv.

Sagan om världens mest namnkunnige och möjligen bäste – det beror på hur man räknar – golfspelare genom tiderna innehåller en kavalkad av elakartade skador, operationer, skandaler, men också av mirakulösa återinträden i rampljuset. Därför ska vi vara försiktiga när vi siar om framtiden.

Ofattbar idrottskarriär 

Men av rapporterna från Harbor-UCLA Medical Center att döma är Tigers skador av mycket allvarlig natur, vilket skulle kunna betyda att en närmast ofattbar idrottskarriär fick sitt dramatiska slut i en vägkurva i Kalifornien. 

Tiger Woods fyllde 45 i slutet av december. Det finns flera exempel på golfare som i den åldern hävdat sig väl i världseliten. Men den våldsamma bilkraschen kom när Tiger just genomgått ännu en tuff ryggoperation (hans fjärde, om vi räknat rätt) och många experter tvivlade på att han denna gång skulle kunna komma tillbaka och konkurrera i de stora sammanhangen. Det finns fysiska gränser även för stålmän.

Detta var alltså innan han hamnade i en sjukhussäng med flera komplicerade benbrott och en med säkerhet mycket lång rehabiliteringsperiod framför sig.

Att Tiger Woods skulle bli en världsstjärna hade pappa Earl, själv proffsidrottare och tuff officer i Vietnamkriget, bestämt från dag 1. Han satte en golfklubba i handen på sonen innan han tagit sina första steg och unge Eldrick (Tigers dopnamn) hade egentligen inget val. Pappas ord och vilja var lag.

Han krossade banan

Efter en lysande amatörkarriär hade Tiger farten uppe när han blev proffs 1996. Första prosegern kom i Las Vegas samma år men det var hans framträdande i US Masters 1997 som alla minns och som tog den professionella golfen till en nivå som ingen visste fanns. Han krossade banan och motståndarna och vann med tolv slags marginal. Ett rekord som än idag är oöverträffat på Augusta National.

Totalt har det blivit 84 vinster på PGA Tour och 15 majorsegrar för Tiger Woods. Den sista (?) majorsegern kom just i The Masters så sent som 2019. Med tanke på skadehistoriken beskrivs just den comebacken som en av de mäktigaste i golfens historia.

Han gav aldrig upp drömmen om att nå Jack Nicklaus rekord på 18 segrar i de fyra majortävlingarna – men den lär nu vara krossad.

Varumärket Tiger Woods är ett av de starkaste i idrottsvärlden och har förstås inbringat en del slantar. Det finns olika uppgifter om hur mycket Tiger skrapat ihop under sina 25 år som professionell golfspelare. Klart är att det handlar det om summor som vi vanliga människor inte kan ta till oss.

Enligt finansmagasinet The Forbes (2020) har han, förutom någon miljard i rena prispengar, inkasserat motsvarande runt 13 miljarder svenska kronor enbart på sponsring och golfbanedesign.

Även om han har vissa utgifter behöver han nog inte bli någon belastning för sjukkassan under tiden benen ska läka. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.