Tiger når aldrig Nicklaus 18 majorsegrar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är inte sannolikt att Tiger Woods kommer att lyfta några fler pokaler eller miljondollarcheckar i form av prispengar. Men för barnen Charlie och Sam Alexis hemma i Jupiter, Florida, är detta just nu av underordnad betydelse. Deras pappa lever.

Tiger Woods kraschade våldsamt med sin bil i Los Angeles på tisdagen och ådrog sig två benfrakturer och en krossad fotled. Enligt polisen hade Woods kört i hög fart och krockkudden räddadeförmodligen hans liv.

Sagan om världens mest namnkunnige och möjligen bäste – det beror på hur man räknar – golfspelare genom tiderna innehåller en kavalkad av elakartade skador, operationer, skandaler, men också av mirakulösa återinträden i rampljuset. Därför ska vi vara försiktiga när vi siar om framtiden.

Ofattbar idrottskarriär 

Men av rapporterna från Harbor-UCLA Medical Center att döma är Tigers skador av mycket allvarlig natur, vilket skulle kunna betyda att en närmast ofattbar idrottskarriär fick sitt dramatiska slut i en vägkurva i Kalifornien. 

Tiger Woods fyllde 45 i slutet av december. Det finns flera exempel på golfare som i den åldern hävdat sig väl i världseliten. Men den våldsamma bilkraschen kom när Tiger just genomgått ännu en tuff ryggoperation (hans fjärde, om vi räknat rätt) och många experter tvivlade på att han denna gång skulle kunna komma tillbaka och konkurrera i de stora sammanhangen. Det finns fysiska gränser även för stålmän.

Detta var alltså innan han hamnade i en sjukhussäng med flera komplicerade benbrott och en med säkerhet mycket lång rehabiliteringsperiod framför sig.

Att Tiger Woods skulle bli en världsstjärna hade pappa Earl, själv proffsidrottare och tuff officer i Vietnamkriget, bestämt från dag 1. Han satte en golfklubba i handen på sonen innan han tagit sina första steg och unge Eldrick (Tigers dopnamn) hade egentligen inget val. Pappas ord och vilja var lag.

Han krossade banan

Efter en lysande amatörkarriär hade Tiger farten uppe när han blev proffs 1996. Första prosegern kom i Las Vegas samma år men det var hans framträdande i US Masters 1997 som alla minns och som tog den professionella golfen till en nivå som ingen visste fanns. Han krossade banan och motståndarna och vann med tolv slags marginal. Ett rekord som än idag är oöverträffat på Augusta National.

Totalt har det blivit 84 vinster på PGA Tour och 15 majorsegrar för Tiger Woods. Den sista (?) majorsegern kom just i The Masters så sent som 2019. Med tanke på skadehistoriken beskrivs just den comebacken som en av de mäktigaste i golfens historia.

Han gav aldrig upp drömmen om att nå Jack Nicklaus rekord på 18 segrar i de fyra majortävlingarna – men den lär nu vara krossad.

Varumärket Tiger Woods är ett av de starkaste i idrottsvärlden och har förstås inbringat en del slantar. Det finns olika uppgifter om hur mycket Tiger skrapat ihop under sina 25 år som professionell golfspelare. Klart är att det handlar det om summor som vi vanliga människor inte kan ta till oss.

Enligt finansmagasinet The Forbes (2020) har han, förutom någon miljard i rena prispengar, inkasserat motsvarande runt 13 miljarder svenska kronor enbart på sponsring och golfbanedesign.

Även om han har vissa utgifter behöver han nog inte bli någon belastning för sjukkassan under tiden benen ska läka. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Efter tre års väntan är Ryder Cup äntligen tillbaka.

Europa möter USA i en av idrottsvärldens mest prestigefyllda lagtävlingar - och streamingtjänsten Viaplay direktsänder hela 29 timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.