Tiger når aldrig Nicklaus 18 majorsegrar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är inte sannolikt att Tiger Woods kommer att lyfta några fler pokaler eller miljondollarcheckar i form av prispengar. Men för barnen Charlie och Sam Alexis hemma i Jupiter, Florida, är detta just nu av underordnad betydelse. Deras pappa lever.

Tiger Woods kraschade våldsamt med sin bil i Los Angeles på tisdagen och ådrog sig två benfrakturer och en krossad fotled. Enligt polisen hade Woods kört i hög fart och krockkudden räddadeförmodligen hans liv.

Sagan om världens mest namnkunnige och möjligen bäste – det beror på hur man räknar – golfspelare genom tiderna innehåller en kavalkad av elakartade skador, operationer, skandaler, men också av mirakulösa återinträden i rampljuset. Därför ska vi vara försiktiga när vi siar om framtiden.

Ofattbar idrottskarriär 

Men av rapporterna från Harbor-UCLA Medical Center att döma är Tigers skador av mycket allvarlig natur, vilket skulle kunna betyda att en närmast ofattbar idrottskarriär fick sitt dramatiska slut i en vägkurva i Kalifornien. 

Tiger Woods fyllde 45 i slutet av december. Det finns flera exempel på golfare som i den åldern hävdat sig väl i världseliten. Men den våldsamma bilkraschen kom när Tiger just genomgått ännu en tuff ryggoperation (hans fjärde, om vi räknat rätt) och många experter tvivlade på att han denna gång skulle kunna komma tillbaka och konkurrera i de stora sammanhangen. Det finns fysiska gränser även för stålmän.

Detta var alltså innan han hamnade i en sjukhussäng med flera komplicerade benbrott och en med säkerhet mycket lång rehabiliteringsperiod framför sig.

Att Tiger Woods skulle bli en världsstjärna hade pappa Earl, själv proffsidrottare och tuff officer i Vietnamkriget, bestämt från dag 1. Han satte en golfklubba i handen på sonen innan han tagit sina första steg och unge Eldrick (Tigers dopnamn) hade egentligen inget val. Pappas ord och vilja var lag.

Han krossade banan

Efter en lysande amatörkarriär hade Tiger farten uppe när han blev proffs 1996. Första prosegern kom i Las Vegas samma år men det var hans framträdande i US Masters 1997 som alla minns och som tog den professionella golfen till en nivå som ingen visste fanns. Han krossade banan och motståndarna och vann med tolv slags marginal. Ett rekord som än idag är oöverträffat på Augusta National.

Totalt har det blivit 84 vinster på PGA Tour och 15 majorsegrar för Tiger Woods. Den sista (?) majorsegern kom just i The Masters så sent som 2019. Med tanke på skadehistoriken beskrivs just den comebacken som en av de mäktigaste i golfens historia.

Han gav aldrig upp drömmen om att nå Jack Nicklaus rekord på 18 segrar i de fyra majortävlingarna – men den lär nu vara krossad.

Varumärket Tiger Woods är ett av de starkaste i idrottsvärlden och har förstås inbringat en del slantar. Det finns olika uppgifter om hur mycket Tiger skrapat ihop under sina 25 år som professionell golfspelare. Klart är att det handlar det om summor som vi vanliga människor inte kan ta till oss.

Enligt finansmagasinet The Forbes (2020) har han, förutom någon miljard i rena prispengar, inkasserat motsvarande runt 13 miljarder svenska kronor enbart på sponsring och golfbanedesign.

Även om han har vissa utgifter behöver han nog inte bli någon belastning för sjukkassan under tiden benen ska läka. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska techbolaget Sweetspot har under måndagen lämnat in ett klagomål till Konkurrensverket gällande Svenska Golfförbundets IT-system GIT. Klagomålet avser missbruk av dominerande ställning och grundas på det faktum att golfklubbarna inte själva kan välja vilket IT-system de vill använda.

- Vi ifrågasätter att det går till på det här sättet och om det verkligen är det bästa för golfens alla utövare. Det skulle vara intressant att få detta prövat, säger Sweetspots vd och grundare Henrik Ahlin.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Dramatiken uteblev när tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, 57, år valdes till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet efter avgående Karl Erik Nilsson

Under punkt 11, vid 12.30-tiden, kunde mötesordföranden Anders Ygeman (s) redovisa delegaternas röster; 143 röster för Reinfeldt mot 110 för Lars-Christer Olsson, tidigare ordförande för SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.