Nämn den lycka som varar…

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nu är det i gång igen. Idrottandet, tävlandet, vinnandet, hejandet, frivilligarbetandet, sponsrandet mm. Idrottscirkusen är i gång för barn, unga, unga vuxna, vuxna, äldre och helgerna spenderas åter i en hall eller på en plan tillsammans med publiken. 

Som förälder till tre idrottande döttrar känns det fantastiskt att kunna vara med igen och att de tillsammans med sina idrottande kompisar tagit sig igenom de senaste 18 månaderna med bibehållet intresse för idrott. 

Det har inte varit en självklarhet men möjliggjorts av engagerade idrottsföreningar, tränare, ideellt arbete och en stödstruktur så fungerat någorlunda bra.

Värna om de allmännyttiga 

Kanske är det så att lyckan blir kortlivad för även om en stor del av föreningslivets framgång och återstart bygger på ideellt engagemang så är intäkter från spel och allmännyttiga lotterier en viktig del av svenskt föreningsliv.  Men just nu är denna finansiering hotad. 

I juni i år kom en promemoria från regeringen som syftar till att ändra den nuvarande spellagstiftningen och införa krav på särskild måttfullhet vid marknadsföring av spel, alla typer av spel, även de med låg riskprofil som allmännyttiga lotterier som ju är en viktig intäktskälla för många idrottsorganisationer.

 Det är bra att regeringen tar krafttag mot detta men som förslaget är formulerat nu så skulle det innebära att marknadsföringen likställs med marknadsföringen för alkohol. En direkt konsekvens av detta likställande blir att det finansiella stödet till många civilsamhällesorganisationer, inklusive idrotten, kommer att minska kraftigt. 

Detta är ju mycket olyckligt då idrotten och övriga civilsamhället behöver finansiering och särskilt i ljuset av pandemin då ju många efterlyser extra finansiering för att återstarta idrotten. 

Vad händer med idrottandet och idrotten på lång sikt? Hur påverkar pandemin och om detta förslag går igenom Sveriges fortsatta framgångar inom idrotten? 

För att det ska bli spets behövs bredd och för att båda behövs det pengar. Det vore olyckligt om det nuvarande förslaget som lagts fram går igenom. 

Det är försvepande och för ogenomtänkt. 

Där risken är som störst

Ja, det behöver begränsningar men det går att söka lösningar som fungerar. Skärpningar av lagstiftningen bör riktas mot de spelformer där risken är som störst och mot olicensierade spelbolags marknadsföring. På det sättet kan spelarskyddet stärkas samtidigt som man värnar om civilsamhällets organisationer och föreningsliv.

Mina tre döttrar klarade sig igenom pandemin med bibehållet intresse för idrottandet. De är alla tre tonårstjejer. Alla som läser denna krönika vet hur statistiken ser ut för unga tjejer som idrottar, eller inte idrottar kanske är bättre uttryckt.  

Krävs konsekvensanalys 

Är det inte dags för regeringen att göra en korrekt konsekvensanalys och på riktigt förstå hur det nuvarande förslaget om särskilt måttfull marknadsföring skulle falla ut. Som förslaget ligger nu så finns det många förlorare och några få vinnare. Men måste det vara vinnare och förlorare? 

Kan det bli så att det blir flera vinnare i ett bättre genomarbetat förslag som också tar hänsyn till helheten?

Marie Dahllöf

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.