Nämn den lycka som varar…

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nu är det i gång igen. Idrottandet, tävlandet, vinnandet, hejandet, frivilligarbetandet, sponsrandet mm. Idrottscirkusen är i gång för barn, unga, unga vuxna, vuxna, äldre och helgerna spenderas åter i en hall eller på en plan tillsammans med publiken. 

Som förälder till tre idrottande döttrar känns det fantastiskt att kunna vara med igen och att de tillsammans med sina idrottande kompisar tagit sig igenom de senaste 18 månaderna med bibehållet intresse för idrott. 

Det har inte varit en självklarhet men möjliggjorts av engagerade idrottsföreningar, tränare, ideellt arbete och en stödstruktur så fungerat någorlunda bra.

Värna om de allmännyttiga 

Kanske är det så att lyckan blir kortlivad för även om en stor del av föreningslivets framgång och återstart bygger på ideellt engagemang så är intäkter från spel och allmännyttiga lotterier en viktig del av svenskt föreningsliv.  Men just nu är denna finansiering hotad. 

I juni i år kom en promemoria från regeringen som syftar till att ändra den nuvarande spellagstiftningen och införa krav på särskild måttfullhet vid marknadsföring av spel, alla typer av spel, även de med låg riskprofil som allmännyttiga lotterier som ju är en viktig intäktskälla för många idrottsorganisationer.

 Det är bra att regeringen tar krafttag mot detta men som förslaget är formulerat nu så skulle det innebära att marknadsföringen likställs med marknadsföringen för alkohol. En direkt konsekvens av detta likställande blir att det finansiella stödet till många civilsamhällesorganisationer, inklusive idrotten, kommer att minska kraftigt. 

Detta är ju mycket olyckligt då idrotten och övriga civilsamhället behöver finansiering och särskilt i ljuset av pandemin då ju många efterlyser extra finansiering för att återstarta idrotten. 

Vad händer med idrottandet och idrotten på lång sikt? Hur påverkar pandemin och om detta förslag går igenom Sveriges fortsatta framgångar inom idrotten? 

För att det ska bli spets behövs bredd och för att båda behövs det pengar. Det vore olyckligt om det nuvarande förslaget som lagts fram går igenom. 

Det är försvepande och för ogenomtänkt. 

Där risken är som störst

Ja, det behöver begränsningar men det går att söka lösningar som fungerar. Skärpningar av lagstiftningen bör riktas mot de spelformer där risken är som störst och mot olicensierade spelbolags marknadsföring. På det sättet kan spelarskyddet stärkas samtidigt som man värnar om civilsamhällets organisationer och föreningsliv.

Mina tre döttrar klarade sig igenom pandemin med bibehållet intresse för idrottandet. De är alla tre tonårstjejer. Alla som läser denna krönika vet hur statistiken ser ut för unga tjejer som idrottar, eller inte idrottar kanske är bättre uttryckt.  

Krävs konsekvensanalys 

Är det inte dags för regeringen att göra en korrekt konsekvensanalys och på riktigt förstå hur det nuvarande förslaget om särskilt måttfull marknadsföring skulle falla ut. Som förslaget ligger nu så finns det många förlorare och några få vinnare. Men måste det vara vinnare och förlorare? 

Kan det bli så att det blir flera vinnare i ett bättre genomarbetat förslag som också tar hänsyn till helheten?

Marie Dahllöf

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Friidrottsförbundet och ideella Folkspel växlar upp sitt samarbete.

– Att våra föreningar genom åren tjänat över 269 miljoner på att sälja Folkspels produkter talar väl för sig självt om hur viktig Folkspel är som partner till oss, säger Jan Larsson, marknadschef på Svenska Friidrottsförbundet. 

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Dramatiken uteblev när tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, 57, år valdes till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet efter avgående Karl Erik Nilsson

Under punkt 11, vid 12.30-tiden, kunde mötesordföranden Anders Ygeman (s) redovisa delegaternas röster; 143 röster för Reinfeldt mot 110 för Lars-Christer Olsson, tidigare ordförande för SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.