Nämn den lycka som varar…

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nu är det i gång igen. Idrottandet, tävlandet, vinnandet, hejandet, frivilligarbetandet, sponsrandet mm. Idrottscirkusen är i gång för barn, unga, unga vuxna, vuxna, äldre och helgerna spenderas åter i en hall eller på en plan tillsammans med publiken. 

Som förälder till tre idrottande döttrar känns det fantastiskt att kunna vara med igen och att de tillsammans med sina idrottande kompisar tagit sig igenom de senaste 18 månaderna med bibehållet intresse för idrott. 

Det har inte varit en självklarhet men möjliggjorts av engagerade idrottsföreningar, tränare, ideellt arbete och en stödstruktur så fungerat någorlunda bra.

Värna om de allmännyttiga 

Kanske är det så att lyckan blir kortlivad för även om en stor del av föreningslivets framgång och återstart bygger på ideellt engagemang så är intäkter från spel och allmännyttiga lotterier en viktig del av svenskt föreningsliv.  Men just nu är denna finansiering hotad. 

I juni i år kom en promemoria från regeringen som syftar till att ändra den nuvarande spellagstiftningen och införa krav på särskild måttfullhet vid marknadsföring av spel, alla typer av spel, även de med låg riskprofil som allmännyttiga lotterier som ju är en viktig intäktskälla för många idrottsorganisationer.

 Det är bra att regeringen tar krafttag mot detta men som förslaget är formulerat nu så skulle det innebära att marknadsföringen likställs med marknadsföringen för alkohol. En direkt konsekvens av detta likställande blir att det finansiella stödet till många civilsamhällesorganisationer, inklusive idrotten, kommer att minska kraftigt. 

Detta är ju mycket olyckligt då idrotten och övriga civilsamhället behöver finansiering och särskilt i ljuset av pandemin då ju många efterlyser extra finansiering för att återstarta idrotten. 

Vad händer med idrottandet och idrotten på lång sikt? Hur påverkar pandemin och om detta förslag går igenom Sveriges fortsatta framgångar inom idrotten? 

För att det ska bli spets behövs bredd och för att båda behövs det pengar. Det vore olyckligt om det nuvarande förslaget som lagts fram går igenom. 

Det är försvepande och för ogenomtänkt. 

Där risken är som störst

Ja, det behöver begränsningar men det går att söka lösningar som fungerar. Skärpningar av lagstiftningen bör riktas mot de spelformer där risken är som störst och mot olicensierade spelbolags marknadsföring. På det sättet kan spelarskyddet stärkas samtidigt som man värnar om civilsamhällets organisationer och föreningsliv.

Mina tre döttrar klarade sig igenom pandemin med bibehållet intresse för idrottandet. De är alla tre tonårstjejer. Alla som läser denna krönika vet hur statistiken ser ut för unga tjejer som idrottar, eller inte idrottar kanske är bättre uttryckt.  

Krävs konsekvensanalys 

Är det inte dags för regeringen att göra en korrekt konsekvensanalys och på riktigt förstå hur det nuvarande förslaget om särskilt måttfull marknadsföring skulle falla ut. Som förslaget ligger nu så finns det många förlorare och några få vinnare. Men måste det vara vinnare och förlorare? 

Kan det bli så att det blir flera vinnare i ett bättre genomarbetat förslag som också tar hänsyn till helheten?

Marie Dahllöf

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

26 miljoner satsas av en rad företag och institutioner på forskning om fysisk aktivitet och parasport för personer med funktionsnedsättning.  Förhoppningen är att bidra till att öka möjligheterna för personer att bli mer fysiskt aktiva och även gynna paraidrott.

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.