Positiv kraft inbyggd i idrottens DNA

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

År 2000 höll Nelson Mandela ett tal som skulle inspirera en hel sektor - budskapet var ”Idrott har kraften att förändra världen.” Organisationer över hela världen tog Mandelas ord som en uppmaning. 

Dessa organisationer har sedan dess utmanat synen på idrottens roll i samhället, genom att använda idrottens kraft för att skapa positiva sociala förändringar även bortom spelplanen. 

År 2000 höll Nelson Mandela ett tal som skulle inspirera en hel sektor - budskapet var ”Idrott har kraften att förändra världen.” Organisationer över hela världen tog Mandelas ord som en uppmaning. 

En global rörelse

Dessa organisationer har sedan dess utmanat synen på idrottens roll i samhället, genom att använda idrottens kraft för att skapa positiva sociala förändringar även bortom spelplanen. 

Nu, drygt 20 år senare, finns en global rörelse som använder idrotten för att ta itu med vår tids mest angelägna frågor; från klimatförändringar till segregation, från arbetslöshet till SRHR, från fysiskt och mentalt välbefinnande till konfliktlösning. 

Detta globala nätverk av organisationer ser idrottens potential för att realisera Agenda 2030 för hållbar utveckling och agerar på den. 

I Sverige har vi däremot en underutnyttjad potential när det gäller den roll idrotten kan spela i vårt samhälle. Att vara en positiv kraft i samhället ligger visserligen inbyggt i idrottens DNA och att det finns en stark idrottsrörelse är, i sig, mycket viktigt för vårt samhälle.

Men, idrotten kan så mycket mer än så. I Sverige finns det idag några bra exempel på hur idrotten kan vara mer än bara idrott och skapa förändring, men än så länge är dessa exempel för få.

Ta ett större ansvar

Under Riksidrottsmötet i maj 2021 röstade 170 av 185 organisationer att idrottsrörelsen ska fokusera mer på idrott och mindre på social förändring. Givet potentialen som finns i idrott så är det ett missat tillfälle för Sveriges största folkrörelse att kliva fram och vara en ledande röst och aktör i uppbyggnaden av vårt samhälle efter pandemin. 

Debatten om idrottens framtida roll är dock inte helt isolerad till det tre dagar långa Riksidrottsmötet och de organisationer som deltar där. Under det senaste decenniet har det i Sverige vuxit fram ett antal organisationer som verkar för att idrotten ska ta ett större ansvar för samhällsutvecklingen.

Dessa organisationers arbete och resultat visar på den enorma inverkan som idrotten kan ha på de samhällsutmaningar vi står inför. Organisationer som Goodsport Foundation, Futebol da forca, Idrott Utan Gränser, Löparakademin, En Frisk Generation, Fight for Zero, Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet, Basketbollförbundet, Special Olympics Sverige, Locker Room Talk, IFK Göteborg och Gatans Lag visar att idrotten kan ta en ledande roll och vara en modell för hur vårt samhälle ska se ut.

Även traditionella civilsamhällesorganisationer, såsom Unicef Sverige, RFSL, Make Equal and Friends, har insett och använder idrottens viktiga roll för att, inte bara forma och stärka den enskilda individen, utan också för att bygga ett bättre samhälle. 

Men det saknas nationella strukturer 

Viljan och engagemanget på gräsrotsnivå finns alltså men i liten skala. För den som försöker förstå varför det ser ut så i Sverige blir det tydligt att det för närvarande saknas nationella strukturer och finansieringsmekanismer som gynnar detta engagemang. De som idag finns inom idrottssektorn gynnar främst idrottens utveckling i traditionell bemärkelse. Det i sig behöver inte vara fel eftersom en stark idrottsrörelse är viktig men samtidigt måste idrottens kraft att förändra samhället också tas tillvara på. 

Denna nya rörelse för social förändring genom idrott är en rörelse som Postkodstiftelsen varit aktivt engagerad i och stöttat under de senaste sex åren. Idrottens värde för samhället är mycket mer än den kommersiella aspekten eller tävlingsmomentet och idrotten, när den används på ett medvetet sätt, kan spela en central roll för att lösa utmaningar som finns i vårt samhälle i dag. Postkodstiftelsen har därför, tillsammans med Laureus Sport for Good Foundation, lanserat det första Sport for Good Accelerator-programmet i Sverige. Syftet med programmet är att ta vara på det engagemang och den förändringsvilja som finns och bredda den svenska definitionen av vad idrott kan göra för Sverige och svenska samhällsutmaningar.

Acceleratorn kommer att stärka de organisationer som deltar men det är också ett startskott för nästa fas som handlar om att skapa fler möjligheter för en ny rörelse, social förändring genom idrott, att växa och verka i Sverige. 

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt. 

I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

Den ekonomiska bilden av Dam-EM 2025 klarnar allt mera.

Via flera fans och besökare vid arenorna har omsättningen ökat avsevärt. Nu avslöjas att 600 000 biljetter är sålda och att de förväntade intäkterna väntas uppgå till inte mindre än 128 miljoner euro och därmed budgeteras prispengarna till 41 miljoner euro. Det står också klart att Dam 2025 redan överträffar alla tidigare arrangemang.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Svensk Hockey-TV har haft sitt mest framgångsrika år hittills under säsongen 2024/2025. Plattformen, som sänder hockey från hela Sverige – från cuper och ungdomsserier till elitnivå – har vuxit kraftigt i både räckvidd och användning. Med över 300 ishallar utrustade med automatiserade och AI-styrda kamerasystem, 2,5 miljoner unika tittare och mer än 7 miljoner strömstarter, har Svensk Hockey-TV blivit en del av den svenska hockeypublikens vardag.

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.