Positiv kraft inbyggd i idrottens DNA

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

År 2000 höll Nelson Mandela ett tal som skulle inspirera en hel sektor - budskapet var ”Idrott har kraften att förändra världen.” Organisationer över hela världen tog Mandelas ord som en uppmaning. 

Dessa organisationer har sedan dess utmanat synen på idrottens roll i samhället, genom att använda idrottens kraft för att skapa positiva sociala förändringar även bortom spelplanen. 

År 2000 höll Nelson Mandela ett tal som skulle inspirera en hel sektor - budskapet var ”Idrott har kraften att förändra världen.” Organisationer över hela världen tog Mandelas ord som en uppmaning. 

En global rörelse

Dessa organisationer har sedan dess utmanat synen på idrottens roll i samhället, genom att använda idrottens kraft för att skapa positiva sociala förändringar även bortom spelplanen. 

Nu, drygt 20 år senare, finns en global rörelse som använder idrotten för att ta itu med vår tids mest angelägna frågor; från klimatförändringar till segregation, från arbetslöshet till SRHR, från fysiskt och mentalt välbefinnande till konfliktlösning. 

Detta globala nätverk av organisationer ser idrottens potential för att realisera Agenda 2030 för hållbar utveckling och agerar på den. 

I Sverige har vi däremot en underutnyttjad potential när det gäller den roll idrotten kan spela i vårt samhälle. Att vara en positiv kraft i samhället ligger visserligen inbyggt i idrottens DNA och att det finns en stark idrottsrörelse är, i sig, mycket viktigt för vårt samhälle.

Men, idrotten kan så mycket mer än så. I Sverige finns det idag några bra exempel på hur idrotten kan vara mer än bara idrott och skapa förändring, men än så länge är dessa exempel för få.

Ta ett större ansvar

Under Riksidrottsmötet i maj 2021 röstade 170 av 185 organisationer att idrottsrörelsen ska fokusera mer på idrott och mindre på social förändring. Givet potentialen som finns i idrott så är det ett missat tillfälle för Sveriges största folkrörelse att kliva fram och vara en ledande röst och aktör i uppbyggnaden av vårt samhälle efter pandemin. 

Debatten om idrottens framtida roll är dock inte helt isolerad till det tre dagar långa Riksidrottsmötet och de organisationer som deltar där. Under det senaste decenniet har det i Sverige vuxit fram ett antal organisationer som verkar för att idrotten ska ta ett större ansvar för samhällsutvecklingen.

Dessa organisationers arbete och resultat visar på den enorma inverkan som idrotten kan ha på de samhällsutmaningar vi står inför. Organisationer som Goodsport Foundation, Futebol da forca, Idrott Utan Gränser, Löparakademin, En Frisk Generation, Fight for Zero, Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet, Basketbollförbundet, Special Olympics Sverige, Locker Room Talk, IFK Göteborg och Gatans Lag visar att idrotten kan ta en ledande roll och vara en modell för hur vårt samhälle ska se ut.

Även traditionella civilsamhällesorganisationer, såsom Unicef Sverige, RFSL, Make Equal and Friends, har insett och använder idrottens viktiga roll för att, inte bara forma och stärka den enskilda individen, utan också för att bygga ett bättre samhälle. 

Men det saknas nationella strukturer 

Viljan och engagemanget på gräsrotsnivå finns alltså men i liten skala. För den som försöker förstå varför det ser ut så i Sverige blir det tydligt att det för närvarande saknas nationella strukturer och finansieringsmekanismer som gynnar detta engagemang. De som idag finns inom idrottssektorn gynnar främst idrottens utveckling i traditionell bemärkelse. Det i sig behöver inte vara fel eftersom en stark idrottsrörelse är viktig men samtidigt måste idrottens kraft att förändra samhället också tas tillvara på. 

Denna nya rörelse för social förändring genom idrott är en rörelse som Postkodstiftelsen varit aktivt engagerad i och stöttat under de senaste sex åren. Idrottens värde för samhället är mycket mer än den kommersiella aspekten eller tävlingsmomentet och idrotten, när den används på ett medvetet sätt, kan spela en central roll för att lösa utmaningar som finns i vårt samhälle i dag. Postkodstiftelsen har därför, tillsammans med Laureus Sport for Good Foundation, lanserat det första Sport for Good Accelerator-programmet i Sverige. Syftet med programmet är att ta vara på det engagemang och den förändringsvilja som finns och bredda den svenska definitionen av vad idrott kan göra för Sverige och svenska samhällsutmaningar.

Acceleratorn kommer att stärka de organisationer som deltar men det är också ett startskott för nästa fas som handlar om att skapa fler möjligheter för en ny rörelse, social förändring genom idrott, att växa och verka i Sverige. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön. 

Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen. 

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.

– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.