Positiv kraft inbyggd i idrottens DNA

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

År 2000 höll Nelson Mandela ett tal som skulle inspirera en hel sektor - budskapet var ”Idrott har kraften att förändra världen.” Organisationer över hela världen tog Mandelas ord som en uppmaning. 

Dessa organisationer har sedan dess utmanat synen på idrottens roll i samhället, genom att använda idrottens kraft för att skapa positiva sociala förändringar även bortom spelplanen. 

År 2000 höll Nelson Mandela ett tal som skulle inspirera en hel sektor - budskapet var ”Idrott har kraften att förändra världen.” Organisationer över hela världen tog Mandelas ord som en uppmaning. 

En global rörelse

Dessa organisationer har sedan dess utmanat synen på idrottens roll i samhället, genom att använda idrottens kraft för att skapa positiva sociala förändringar även bortom spelplanen. 

Nu, drygt 20 år senare, finns en global rörelse som använder idrotten för att ta itu med vår tids mest angelägna frågor; från klimatförändringar till segregation, från arbetslöshet till SRHR, från fysiskt och mentalt välbefinnande till konfliktlösning. 

Detta globala nätverk av organisationer ser idrottens potential för att realisera Agenda 2030 för hållbar utveckling och agerar på den. 

I Sverige har vi däremot en underutnyttjad potential när det gäller den roll idrotten kan spela i vårt samhälle. Att vara en positiv kraft i samhället ligger visserligen inbyggt i idrottens DNA och att det finns en stark idrottsrörelse är, i sig, mycket viktigt för vårt samhälle.

Men, idrotten kan så mycket mer än så. I Sverige finns det idag några bra exempel på hur idrotten kan vara mer än bara idrott och skapa förändring, men än så länge är dessa exempel för få.

Ta ett större ansvar

Under Riksidrottsmötet i maj 2021 röstade 170 av 185 organisationer att idrottsrörelsen ska fokusera mer på idrott och mindre på social förändring. Givet potentialen som finns i idrott så är det ett missat tillfälle för Sveriges största folkrörelse att kliva fram och vara en ledande röst och aktör i uppbyggnaden av vårt samhälle efter pandemin. 

Debatten om idrottens framtida roll är dock inte helt isolerad till det tre dagar långa Riksidrottsmötet och de organisationer som deltar där. Under det senaste decenniet har det i Sverige vuxit fram ett antal organisationer som verkar för att idrotten ska ta ett större ansvar för samhällsutvecklingen.

Dessa organisationers arbete och resultat visar på den enorma inverkan som idrotten kan ha på de samhällsutmaningar vi står inför. Organisationer som Goodsport Foundation, Futebol da forca, Idrott Utan Gränser, Löparakademin, En Frisk Generation, Fight for Zero, Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet, Basketbollförbundet, Special Olympics Sverige, Locker Room Talk, IFK Göteborg och Gatans Lag visar att idrotten kan ta en ledande roll och vara en modell för hur vårt samhälle ska se ut.

Även traditionella civilsamhällesorganisationer, såsom Unicef Sverige, RFSL, Make Equal and Friends, har insett och använder idrottens viktiga roll för att, inte bara forma och stärka den enskilda individen, utan också för att bygga ett bättre samhälle. 

Men det saknas nationella strukturer 

Viljan och engagemanget på gräsrotsnivå finns alltså men i liten skala. För den som försöker förstå varför det ser ut så i Sverige blir det tydligt att det för närvarande saknas nationella strukturer och finansieringsmekanismer som gynnar detta engagemang. De som idag finns inom idrottssektorn gynnar främst idrottens utveckling i traditionell bemärkelse. Det i sig behöver inte vara fel eftersom en stark idrottsrörelse är viktig men samtidigt måste idrottens kraft att förändra samhället också tas tillvara på. 

Denna nya rörelse för social förändring genom idrott är en rörelse som Postkodstiftelsen varit aktivt engagerad i och stöttat under de senaste sex åren. Idrottens värde för samhället är mycket mer än den kommersiella aspekten eller tävlingsmomentet och idrotten, när den används på ett medvetet sätt, kan spela en central roll för att lösa utmaningar som finns i vårt samhälle i dag. Postkodstiftelsen har därför, tillsammans med Laureus Sport for Good Foundation, lanserat det första Sport for Good Accelerator-programmet i Sverige. Syftet med programmet är att ta vara på det engagemang och den förändringsvilja som finns och bredda den svenska definitionen av vad idrott kan göra för Sverige och svenska samhällsutmaningar.

Acceleratorn kommer att stärka de organisationer som deltar men det är också ett startskott för nästa fas som handlar om att skapa fler möjligheter för en ny rörelse, social förändring genom idrott, att växa och verka i Sverige. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen