- Idrotten en katalysator för samhället

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det sägs ofta att idrotten speglar samhället och visst är det så. Samtidigt är idrotten landets största folkrörelse som når över 3 miljoner medlemmar genom ett nätverk av 20 000 lokala idrottsklubbar, vilket ger en unik plattform för att engagera och påverka samhället. 

Även om idrotten formas av samhället runt omkring den, anser vi på Svenska Postkodstiftelsen att den är en underutnyttjad kraft för positiv förändring och har den unika möjligheten och förmågan att, inte bara vara en viktig del av samhället, utan att till och med leda förändringen till ett mer hållbart samhälle.

Vid det här laget är Nelson Mandelas ord välkända, och hans uttalande om att idrotten har kraften att förändra världen var en uppmaning till organisationer runt om i världen. Lika betydelsefull, men kanske mindre kända, är de ord som skrevs 2015 som en del av FN-deklarationen Agenda 2030 för hållbar utveckling. 

de Globala Målen

I Agenda 2030 fastställdes en rad ambitiösa mål - de Globala Målen - som en handlingsplan för människor och planet. De 17 globala målen och 169 delmål skapades för att föra världen in på en hållbar väg där varje del av samhället har en viktig roll att spela och där ingen ska lämnas utanför. 

För oss som tror på idrottens kraft att förändra världen var det en viktig milstolpe, eftersom deklarationen, på den högsta nivån av global samverkan, slår fast att ”Idrott är en viktig faktor för en hållbar utveckling. 

Det bekräftas att idrott i ökande grad bidrar till utveckling och fred genom att främja tolerans och respekt och även bidrar till att öka kvinnors och ungdomars, enskilda personers och samhällens egenmakt, liksom till målsättningar i fråga om hälsa, utbildning och social inkludering.”

Så hur förverkligar vi idrottens kraft och dess fulla potential att bidra positivt till de globala målen och samhället? Det finns två perspektiv att ta här - det ena är att arbeta med att förbättra idrotten i sig och göra den till en mer inkluderande och jämlik rörelse samtidigt som man ser till att allas mänskliga rättigheter respekteras och skyddas inom idrottsrörelsen. 

Det är ett synsätt som ligger i linje med att utveckla idrotten i sig självt och som bygger på tron om att en starkare och mer inkluderande idrottsrörelse naturligt har en positiv effekt på samhället. Det är så klart viktigt men alla samhällsproblem kan inte lösas bara genom att idrotta. 

Se andra perspektiv

Därför är det viktigt att även jobba med idrott ifrån det andra perspektivet, dvs. från utgångspunkten att idrottens roll är att skapa en plattform på vilken man kan ta itu med samhällsproblem även utanför idrottens arena. 

Där själva idrottsdelen inte är det viktigaste utan där samhällseffekten står främst. Genom att använda idrotten på ett medvetet sätt och som en metod, där idrottens primära roll är som möjliggörare för verksamheten, kan vi på riktigt ta itu med frågor som psykisk hälsa, arbetslöshet, tillgång till utbildning, klimatförändringar, könsnormer, sociala orättvisor och konflikter på ett mycket djupare och mer meningsfullt sätt. 

Med sin universella dragningskraft och räckvidd är idrotten väl positionerad för att fungera som en katalysator för hållbar utveckling och bidra till de globala målen. Oavsett om det är program som syftar till att arbeta inom idrotten och skapa en mer inkluderande rörelse eller program och utnyttjar idrottens kraft och räckvidd för att påverka samhället - idrotten har en roll - och ett ansvar - att bli bättre och göra mer. 

Idrotten är inte immun mot de samhällsutmaningar som finns runt omkring oss och speglar i mångt och mycket samhället. Samtidigt kan, behöver och det är önskvärt att idrotten är en positiv kraft för social förändring och det är just därför som Svenska Postkodstiftelsen har stöttat organisationer i skärningspunkten mellan idrott och hållbar utveckling sedan 2013 och fortsätter att driva uppbyggnaden av den växande rörelsen för sport for good i Sverige.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har klubben minskat energikostnaderna  betydligt genom kombinationen av ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.