Enkla förklaringen, Bengan var äkta

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vi befann oss i Herzogenaurach, en liten tysk håla med stark sportprägel. Det var den 18 oktober 2008. Det var enda gången jag hade förmånen att samarbeta med Bengan Johansson.

Uppgiften var att fixa hem ett VM i handboll till Sverige och Skåne och det gick galant. Saken var biff redan i första omröstningen. Danmark, Spanien och Ungern fick åka hem nedstämda. Skåne och Malmö Arena, med Karin Mårtensson i spetsen redan då, var vinnaren. Och såklart initiativtagaren Caj-Åke Andersson.

Inlevelsen och humöret, en del av Bengan.

Men jag minns förberedelserna lika mycket som själva presentationen vi gjorde. Min uppgift var att i förväg trimma samtal med bland andra Magnus ”Slangen” Wislander och Bengan Johansson. ”Abbe” Albrechtson från Sävehof och Jörgen Holmqvist från förbundet stärkte upp.

 

Bengans engelska var inte den vassaste, men den självklarhet och det lugn han mötte utmaningen med var slående. Han lyssnade väl, följde instruktioner, övervägde mina förslag och gav stillsam input.

 

Det här visade så tydligt för mig, face to face, vilka Bengans stora styrkor var. Alla kommenterar denne lagledares förmåga att skapa en anda. Bengan Boys’ anda.

Men bakom detta låg hans förmåga till kommunikation. På det planet var Bengan en riktig tvåvägsspelare. En ytterst viktig del av hans ledarskap var lyssnandet. Det kan man inte beskylla José Mourinho eller Lino Cervar för. Förmågan att kommunicera visade han också medialt. Bengan tvekade aldrig att ge raka, ofta litet överraskande svar och de gick hem. Hans sätt att uttala sig var floskelfritt och om det var litet skarpare ord så sades de alltid med en glimt i ögat, så ingen kunde bli arg.

Här är jag

Kommunikatören Bengan gick hem. Förklaringen är så enkel. Han var äkta. Det är just det både vanligt folk och media älskar. Inga apkonster, här är jag som jag är och du får ta det eller skippa det. 

Men det finns för mig en sanning till som kanske inte är lika självklar för många. 

Mitt engagemang i handbollen idag är kommersiellt, inom SHLAB, Svenska Handbollslandslaget AB. Och tro mig, vi hade inte varit där vi är idag styrkemässigt om inte Bengan hade varit. Och då menar jag den kommersiella sidan av Bengan. För är det egentligen någon som sålt in handbollen bättre till en bred publik än han? Knappast. 

Samma andas barn

Grunden för det VM-silver och det EM-guld vi nyligen bärgat lades faktiskt under Bengans tid. Vi är tillbaka igen. Självklart har guldglansen kring Bengan-eran starkt bidragit till att vi kommit igen på riktigt. Vi vilar i vår historia.

Och dessutom är Bengan Johansson och dagens förbundskapten Glenn Solberg samma andas barn. Andan och tilliten prioriteras före allt annat. Det är att jobba för varann som gäller, punkt, slut.

Bengan – en kommunikatör och en kommersiell banbrytare. 

Tack för turen. Vi surfar vidare på Benganvågen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Radiosporten - så omtyckt, så särklassig - tills nu!

Bolaget Sportscom AB utmanar Radiosporten.

Lyssnare ska få ett alternativ i höst , och i utbudet prioriteras fotbollsallsvenskan, SHL och Premier League 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.