Enkla förklaringen, Bengan var äkta

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vi befann oss i Herzogenaurach, en liten tysk håla med stark sportprägel. Det var den 18 oktober 2008. Det var enda gången jag hade förmånen att samarbeta med Bengan Johansson.

Uppgiften var att fixa hem ett VM i handboll till Sverige och Skåne och det gick galant. Saken var biff redan i första omröstningen. Danmark, Spanien och Ungern fick åka hem nedstämda. Skåne och Malmö Arena, med Karin Mårtensson i spetsen redan då, var vinnaren. Och såklart initiativtagaren Caj-Åke Andersson.

Inlevelsen och humöret, en del av Bengan.

Men jag minns förberedelserna lika mycket som själva presentationen vi gjorde. Min uppgift var att i förväg trimma samtal med bland andra Magnus ”Slangen” Wislander och Bengan Johansson. ”Abbe” Albrechtson från Sävehof och Jörgen Holmqvist från förbundet stärkte upp.

 

Bengans engelska var inte den vassaste, men den självklarhet och det lugn han mötte utmaningen med var slående. Han lyssnade väl, följde instruktioner, övervägde mina förslag och gav stillsam input.

 

Det här visade så tydligt för mig, face to face, vilka Bengans stora styrkor var. Alla kommenterar denne lagledares förmåga att skapa en anda. Bengan Boys’ anda.

Men bakom detta låg hans förmåga till kommunikation. På det planet var Bengan en riktig tvåvägsspelare. En ytterst viktig del av hans ledarskap var lyssnandet. Det kan man inte beskylla José Mourinho eller Lino Cervar för. Förmågan att kommunicera visade han också medialt. Bengan tvekade aldrig att ge raka, ofta litet överraskande svar och de gick hem. Hans sätt att uttala sig var floskelfritt och om det var litet skarpare ord så sades de alltid med en glimt i ögat, så ingen kunde bli arg.

Här är jag

Kommunikatören Bengan gick hem. Förklaringen är så enkel. Han var äkta. Det är just det både vanligt folk och media älskar. Inga apkonster, här är jag som jag är och du får ta det eller skippa det. 

Men det finns för mig en sanning till som kanske inte är lika självklar för många. 

Mitt engagemang i handbollen idag är kommersiellt, inom SHLAB, Svenska Handbollslandslaget AB. Och tro mig, vi hade inte varit där vi är idag styrkemässigt om inte Bengan hade varit. Och då menar jag den kommersiella sidan av Bengan. För är det egentligen någon som sålt in handbollen bättre till en bred publik än han? Knappast. 

Samma andas barn

Grunden för det VM-silver och det EM-guld vi nyligen bärgat lades faktiskt under Bengans tid. Vi är tillbaka igen. Självklart har guldglansen kring Bengan-eran starkt bidragit till att vi kommit igen på riktigt. Vi vilar i vår historia.

Och dessutom är Bengan Johansson och dagens förbundskapten Glenn Solberg samma andas barn. Andan och tilliten prioriteras före allt annat. Det är att jobba för varann som gäller, punkt, slut.

Bengan – en kommunikatör och en kommersiell banbrytare. 

Tack för turen. Vi surfar vidare på Benganvågen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.