Enkla förklaringen, Bengan var äkta

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vi befann oss i Herzogenaurach, en liten tysk håla med stark sportprägel. Det var den 18 oktober 2008. Det var enda gången jag hade förmånen att samarbeta med Bengan Johansson.

Uppgiften var att fixa hem ett VM i handboll till Sverige och Skåne och det gick galant. Saken var biff redan i första omröstningen. Danmark, Spanien och Ungern fick åka hem nedstämda. Skåne och Malmö Arena, med Karin Mårtensson i spetsen redan då, var vinnaren. Och såklart initiativtagaren Caj-Åke Andersson.

Inlevelsen och humöret, en del av Bengan.

Men jag minns förberedelserna lika mycket som själva presentationen vi gjorde. Min uppgift var att i förväg trimma samtal med bland andra Magnus ”Slangen” Wislander och Bengan Johansson. ”Abbe” Albrechtson från Sävehof och Jörgen Holmqvist från förbundet stärkte upp.

 

Bengans engelska var inte den vassaste, men den självklarhet och det lugn han mötte utmaningen med var slående. Han lyssnade väl, följde instruktioner, övervägde mina förslag och gav stillsam input.

 

Det här visade så tydligt för mig, face to face, vilka Bengans stora styrkor var. Alla kommenterar denne lagledares förmåga att skapa en anda. Bengan Boys’ anda.

Men bakom detta låg hans förmåga till kommunikation. På det planet var Bengan en riktig tvåvägsspelare. En ytterst viktig del av hans ledarskap var lyssnandet. Det kan man inte beskylla José Mourinho eller Lino Cervar för. Förmågan att kommunicera visade han också medialt. Bengan tvekade aldrig att ge raka, ofta litet överraskande svar och de gick hem. Hans sätt att uttala sig var floskelfritt och om det var litet skarpare ord så sades de alltid med en glimt i ögat, så ingen kunde bli arg.

Här är jag

Kommunikatören Bengan gick hem. Förklaringen är så enkel. Han var äkta. Det är just det både vanligt folk och media älskar. Inga apkonster, här är jag som jag är och du får ta det eller skippa det. 

Men det finns för mig en sanning till som kanske inte är lika självklar för många. 

Mitt engagemang i handbollen idag är kommersiellt, inom SHLAB, Svenska Handbollslandslaget AB. Och tro mig, vi hade inte varit där vi är idag styrkemässigt om inte Bengan hade varit. Och då menar jag den kommersiella sidan av Bengan. För är det egentligen någon som sålt in handbollen bättre till en bred publik än han? Knappast. 

Samma andas barn

Grunden för det VM-silver och det EM-guld vi nyligen bärgat lades faktiskt under Bengans tid. Vi är tillbaka igen. Självklart har guldglansen kring Bengan-eran starkt bidragit till att vi kommit igen på riktigt. Vi vilar i vår historia.

Och dessutom är Bengan Johansson och dagens förbundskapten Glenn Solberg samma andas barn. Andan och tilliten prioriteras före allt annat. Det är att jobba för varann som gäller, punkt, slut.

Bengan – en kommunikatör och en kommersiell banbrytare. 

Tack för turen. Vi surfar vidare på Benganvågen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.