Enkla förklaringen, Bengan var äkta

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vi befann oss i Herzogenaurach, en liten tysk håla med stark sportprägel. Det var den 18 oktober 2008. Det var enda gången jag hade förmånen att samarbeta med Bengan Johansson.

Uppgiften var att fixa hem ett VM i handboll till Sverige och Skåne och det gick galant. Saken var biff redan i första omröstningen. Danmark, Spanien och Ungern fick åka hem nedstämda. Skåne och Malmö Arena, med Karin Mårtensson i spetsen redan då, var vinnaren. Och såklart initiativtagaren Caj-Åke Andersson.

Inlevelsen och humöret, en del av Bengan.

Men jag minns förberedelserna lika mycket som själva presentationen vi gjorde. Min uppgift var att i förväg trimma samtal med bland andra Magnus ”Slangen” Wislander och Bengan Johansson. ”Abbe” Albrechtson från Sävehof och Jörgen Holmqvist från förbundet stärkte upp.

 

Bengans engelska var inte den vassaste, men den självklarhet och det lugn han mötte utmaningen med var slående. Han lyssnade väl, följde instruktioner, övervägde mina förslag och gav stillsam input.

 

Det här visade så tydligt för mig, face to face, vilka Bengans stora styrkor var. Alla kommenterar denne lagledares förmåga att skapa en anda. Bengan Boys’ anda.

Men bakom detta låg hans förmåga till kommunikation. På det planet var Bengan en riktig tvåvägsspelare. En ytterst viktig del av hans ledarskap var lyssnandet. Det kan man inte beskylla José Mourinho eller Lino Cervar för. Förmågan att kommunicera visade han också medialt. Bengan tvekade aldrig att ge raka, ofta litet överraskande svar och de gick hem. Hans sätt att uttala sig var floskelfritt och om det var litet skarpare ord så sades de alltid med en glimt i ögat, så ingen kunde bli arg.

Här är jag

Kommunikatören Bengan gick hem. Förklaringen är så enkel. Han var äkta. Det är just det både vanligt folk och media älskar. Inga apkonster, här är jag som jag är och du får ta det eller skippa det. 

Men det finns för mig en sanning till som kanske inte är lika självklar för många. 

Mitt engagemang i handbollen idag är kommersiellt, inom SHLAB, Svenska Handbollslandslaget AB. Och tro mig, vi hade inte varit där vi är idag styrkemässigt om inte Bengan hade varit. Och då menar jag den kommersiella sidan av Bengan. För är det egentligen någon som sålt in handbollen bättre till en bred publik än han? Knappast. 

Samma andas barn

Grunden för det VM-silver och det EM-guld vi nyligen bärgat lades faktiskt under Bengans tid. Vi är tillbaka igen. Självklart har guldglansen kring Bengan-eran starkt bidragit till att vi kommit igen på riktigt. Vi vilar i vår historia.

Och dessutom är Bengan Johansson och dagens förbundskapten Glenn Solberg samma andas barn. Andan och tilliten prioriteras före allt annat. Det är att jobba för varann som gäller, punkt, slut.

Bengan – en kommunikatör och en kommersiell banbrytare. 

Tack för turen. Vi surfar vidare på Benganvågen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.