Spelbolaget har blivit en institution

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sedan 1974 har de blåa ATG-flaggorna stått som symboler för spelglädje, spänning och tradition i Sverige. För den som någonsin har besökt en spelbutik eller travbana, är dessa flaggor ett välkänt inslag och en del av den svenska spelkulturen. Som representant för över 1 400 spelbutiker runt om i landet, är ATG mer än bara ett spelbolag – vi är en institution.Men, som många vet, är ingenting konstant förutom förändring och en ny generation kunder söker nu nya sätt att njuta av sin spelupplevelse.

Men, som många vet, är ingenting konstant förutom förändring och en ny generation kunder söker nu nya sätt att njuta av sin spelupplevelse.

Traditionella spelformer är inne i en övergångsperiod där teknologiska innovationer skapar nya möjligheter, såväl som utmaningar. Digitala plattformar, online betting och virtuella lopp skapar en ny spelkultur där tillgänglighet och anpassningsbarhet står i centrum.

Sökte en ledig pall

Det var inte alltför länge sedan som den inbitne hästspelaren hade att välja mellan att besöka en travbana eller att gå till sitt spelombud, hoppas det fanns en ledig pall, kanske träffa en kompis eller två och sedan lägga sitt spel. Det hade naturligtvis sin charm, men tiderna förändras och våra kunder med den. Idag känns det lika självklart att logga in på atg.se, eller i en app., som att fysiskt gå till en butik.

Att butikskartan ritas om och att affärsmodeller måste ses över i kölvattnet av att kundresan digitaliseras råder det ingen tvekan om. Från gårdagens affärsmodell, där butiksupplevelsen till stor del var inriktad på den väl insatta och erfarna spelaren, till morgondagens, där den som spelar på hästar i mobilen eller enbart är intresserade av våra sportspel kanske inte tror att en spelbutik kan addera något värde.

Inget kunde vara mer fel.

Människan är i grunden en social varelse. Vi vill bli sedda, igenkända, tilltalade och gärna kunna ställa frågor till en fysisk person. Och vi vill kunna dela våra upplevelser med andra vid behov. I grunden basala önskningar som vi tror blir ännu viktigare för nästa generation spelare.

Känner igen ATG-andan

Det är för dem som vi nu, parallellt, utvecklar nya butikskoncept som bygger på upplysta ytor snarare än isolerade hörn. Ytor som uppmuntrar till interaktion även med spelbutikens personal, utöver polarna. Mindre skärmtid och mera prat om spel skulle man kunna säga. De kunder som varit med oss länge kommer att se förändringen, men känna igen ATG-andan. Och flaggan.

På travbanan kommer man även i framtiden kunna uppleva spelens magi i realtid - doften av häst, spänningen i luften, den pulserande energin från publikens jubel och då och då, suckar. Här lyser en typ av samhörighet och gemenskap med andra spelentusiaster igenom när varje lopp blir till en kollektiv upplevelse, bortom den individuella insatsen på spelkupongen.

Vi är väl medvetna om att det finns de som saknar den fysiska spelluckan, men när förändringens vindar blåser måste vi anpassa oss i alla dimensioner.

Och samtidigt, oavsett om du tillhör dem som föredrar on-line framför off-line, eller tvärtom, kommer du att känna igen dig i vår miljö när du kliver in i våra butiker.

Nu och i flera år framåt.

Johan Korssell

Head of B2B sales, ATG

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen