Han väljer att själv hoppa av

En femteplats i allsvenskan i fjol och en 20-miljonersspelare i Wanderson. Allt såg så bra ut och det skulle bli ännu bättre i år. Det blev noll och intet av alltihopa. Gais åker ur allsvenskan och som en konsekvens säger sportchefen Mats Persson upp sig.
Mats Persson lämnar Gais. Rollen som klubbdirektör har kostat på i alla bemärkelser. Foto: Björn Larsson Rosvall, Scanpix


Gais genomgår en tuff tid. Sportsligt och ekonomiskt är det ett fiasko.

Värdet på spelartruppen har devalverats i takt med att förlusterna staplats på hög. Kalkyler om inspelade poäng och intjänade pengar, allt rämnade.

Ingen mening med att vara kvar

Kvar är resterna och Gais tvingas till samma stålbad som en annan Göteborgsklubb, Örgryte.

Mats Persson kom för drygt ett år sedan och det har varit oerhört händelserika månader i alla bemärkelser.

I dag låter han förstå att det inte är någon mening med att vara kvar.

- Behovet av en heltidsanställd sportchef för A-truppen i en förening med knappa resurser är inte detsamma i en lägre division, det är den grundläggande orsaken till mitt beslut. Dessutom är årets skrala sportsliga resultat delvis mitt misslyckande och det är också rimligt att jag tar ansvar för det, säger Mats Persson.

Gick själv ut med nyheten

Han gick ut själv med nyheten på klubbens hemsida på måndagen. Han vill ha det så här, men stannar till säsongens slut.

Leif Gjulem, Gais klubbchef, försvarar Persson.

- Mats är en oerhört kompetent medarbetare vars insats lade grunden till fjolårets starka säsong med en femteplats i allsvenskan som följd. Vi tycker att det är tråkigt att Mats slutar.

Påfrestande

För Mats Persson växte beslutet i takt med resultaten.

- Jag bestämde mig för ett tag sedan. Det var jätteroligt att komma tillbaka till fotbollen, men det är ett påfrestande jobb, som tar många timmar, även om det inte är det största skälet. Det blir ett tufft nästa år där det är tveksamt om Gais skall ha en heltidsanställd sportchef.

Vad skall du göra nu?

- Jag har några egna verksamheter som jag kan ägna mig åt. Jag och några kompisar har fastigheter som förvaltas. Det går ingen nöd på mig, säger han till tidningen GP.

Tveksam med mer fotboll

Efter turbulensen under sin tid med samma roll i IFK Göteborg och nu händelserna i Gais, finns det energi till att återkomma inom fotbollen?

- Nej, jag tror inte det. Du lever med ett sånt här jobb 24 timmar om dygnet. Det kan vara ganska skönt att slippa.

Men jag trodde inte att jag skulle komma tillbaka efter Blåvitt heller.

Den dagliga oron runt både utebliven framgång och en allt sämre kassa har varit ansträngande.

- Vi har hela tiden vetat att för att få det här att gå runt behöver vi sälja våra bästa spelare.

Inga marginaler för flera klubbar

- Sen har haft för många skador. 

Hur skulle du beskriva dina två år i Gais?

- Mestadels kul ändå. Det var jätteroligt förra året naturligtvis. Vi lyckades med värvningarna. Man är väldigt ömtålig, känslig för skador och beroende av att toppspelarna levererar. Det finns inga marginaler för Gais och några klubbar till.

Van vid kritik

Mats Persson har haft framträdande roller i Frölunda, IFK Göteborg och många har åsikter om hans arbete.

- Jag är van vid att få kritik och det bryr jag mig inte om. Jag vet vad jag har gjort och man kan bara göra sitt bästa och det har jag gjort.

Beslutet att inte sälja Wanderson i fjol när det fanns flera lukrativa bud gnager hos många Gais-are. De pengarna hade skapat en helt annan situation. Men han skulle ju prestera på planen.

- Det går inte att ångra. Ett beslut som Gais styrelse fattade, men det hade kanske varit bättre att sälja men det säger man med i facit i hand.

Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna.  Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...

En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.

Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

Samtidigt som Johan Lindwall, generalsekreterare på intresseorganisationen, Svensk Elitfotboll, SEF, konstaterar att ordningsläget i Allsvenskan och Superettan har varit det bästa på många år, (pressmeddelande 14 december)  visar polisens statistik från 2024 års 240 matcher i herrallsvenskan, att minst 7 756 pyrotekniska produkter har antänts.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.