Han väljer att själv hoppa av

En femteplats i allsvenskan i fjol och en 20-miljonersspelare i Wanderson. Allt såg så bra ut och det skulle bli ännu bättre i år. Det blev noll och intet av alltihopa. Gais åker ur allsvenskan och som en konsekvens säger sportchefen Mats Persson upp sig.
Mats Persson lämnar Gais. Rollen som klubbdirektör har kostat på i alla bemärkelser. Foto: Björn Larsson Rosvall, Scanpix


Gais genomgår en tuff tid. Sportsligt och ekonomiskt är det ett fiasko.

Värdet på spelartruppen har devalverats i takt med att förlusterna staplats på hög. Kalkyler om inspelade poäng och intjänade pengar, allt rämnade.

Ingen mening med att vara kvar

Kvar är resterna och Gais tvingas till samma stålbad som en annan Göteborgsklubb, Örgryte.

Mats Persson kom för drygt ett år sedan och det har varit oerhört händelserika månader i alla bemärkelser.

I dag låter han förstå att det inte är någon mening med att vara kvar.

- Behovet av en heltidsanställd sportchef för A-truppen i en förening med knappa resurser är inte detsamma i en lägre division, det är den grundläggande orsaken till mitt beslut. Dessutom är årets skrala sportsliga resultat delvis mitt misslyckande och det är också rimligt att jag tar ansvar för det, säger Mats Persson.

Gick själv ut med nyheten

Han gick ut själv med nyheten på klubbens hemsida på måndagen. Han vill ha det så här, men stannar till säsongens slut.

Leif Gjulem, Gais klubbchef, försvarar Persson.

- Mats är en oerhört kompetent medarbetare vars insats lade grunden till fjolårets starka säsong med en femteplats i allsvenskan som följd. Vi tycker att det är tråkigt att Mats slutar.

Påfrestande

För Mats Persson växte beslutet i takt med resultaten.

- Jag bestämde mig för ett tag sedan. Det var jätteroligt att komma tillbaka till fotbollen, men det är ett påfrestande jobb, som tar många timmar, även om det inte är det största skälet. Det blir ett tufft nästa år där det är tveksamt om Gais skall ha en heltidsanställd sportchef.

Vad skall du göra nu?

- Jag har några egna verksamheter som jag kan ägna mig åt. Jag och några kompisar har fastigheter som förvaltas. Det går ingen nöd på mig, säger han till tidningen GP.

Tveksam med mer fotboll

Efter turbulensen under sin tid med samma roll i IFK Göteborg och nu händelserna i Gais, finns det energi till att återkomma inom fotbollen?

- Nej, jag tror inte det. Du lever med ett sånt här jobb 24 timmar om dygnet. Det kan vara ganska skönt att slippa.

Men jag trodde inte att jag skulle komma tillbaka efter Blåvitt heller.

Den dagliga oron runt både utebliven framgång och en allt sämre kassa har varit ansträngande.

- Vi har hela tiden vetat att för att få det här att gå runt behöver vi sälja våra bästa spelare.

Inga marginaler för flera klubbar

- Sen har haft för många skador. 

Hur skulle du beskriva dina två år i Gais?

- Mestadels kul ändå. Det var jätteroligt förra året naturligtvis. Vi lyckades med värvningarna. Man är väldigt ömtålig, känslig för skador och beroende av att toppspelarna levererar. Det finns inga marginaler för Gais och några klubbar till.

Van vid kritik

Mats Persson har haft framträdande roller i Frölunda, IFK Göteborg och många har åsikter om hans arbete.

- Jag är van vid att få kritik och det bryr jag mig inte om. Jag vet vad jag har gjort och man kan bara göra sitt bästa och det har jag gjort.

Beslutet att inte sälja Wanderson i fjol när det fanns flera lukrativa bud gnager hos många Gais-are. De pengarna hade skapat en helt annan situation. Men han skulle ju prestera på planen.

- Det går inte att ångra. Ett beslut som Gais styrelse fattade, men det hade kanske varit bättre att sälja men det säger man med i facit i hand.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.