Björn Borg förlorar miljonroyalty

En epok upphör snart. Dagen då Björn Borg inte längre har något inflytande över sitt eget varumärke. 2007 sålde han det för 124 miljoner kronor och fram till 2016 har han en årlig royalty som i fjol uppgick till 28 miljoner kronor.
1980, Björn Borg vinner Wimbledon för femte gången. Här i i den klassiska segerscenen. Foto: Scanpix

 

Onekligen är det lite vemodigt. På företagets hemsida frontar Björn Borg på stora bilder och besökaren påminns vilken legendar han är. Den kännetecknande signaturen finns där överallt, den som utgör bolagets logga.

Men snart har huvudpersonen själv inte något med affärerna att göra. Och det får en betydelse i flera bemärkelser.

Fortsatt klättring

Klädbolaget Björn Borg fortsätter att klättra på Stockholmsbörsen och har avancerat 32 procent den senaste veckan. Rallyt fortsatte idag sedan en aktiestrateg påmint om att de årliga betalningarna till personen Björn Borg snart upphör, uppger Veckans Affärer.

Det verkliga avancemanget kom i torsdags, men tempot var högt även på måndagen och det förklaras till stor del av att Nordeas aktiestrateg, Magnus Dagel, påpekade att Björn Borg själv snart inte får mer pengar via årliga utbetalningar.

När han sålde sitt varumärke 2007 skrevs en så kallade tilläggsköpeshilling som baserades på bolagets varumärkesförsäljning. Sålunda fick han för 2014 28 miljoner och året innan 30 miljoner. Det var vad 1,5-2,0 procent på försäljningen gav honom.

Fick 124 miljoner

Till saken hör att han fick 124 miljoner när han sålde varumärket. Avtalet gäller 2007-2016 och stunden närmar sig där personen Björn Borg själv inte har rätt till någon ersättning hur bra försäljningen av varumärket Björn Borg än går.

För bolaget innebär förändringen att rörelseresultatet påverkas kraftigt. Utan Björn Borgs ersättning hade rörelsemarginalen på 10,4 procent uppgått på 15,6 procent, enligt Veckans Affärer.

När Björn Borg etablerades som varumärke var han själv delaktig och medverkade när kollektionen etablerades och växte i takt med att mer än kalsonger blev aktuellt. Under de första åren stannade ersättningen runt 10 miljoner kronor för att sedan öka kraftigt.

"Vet inte vad som flög i mig"

I dag är bolaget Björn Borg etablerat på börsen och har försäljning i runt 30 länder. Den nya affärsplanen har målet att nå en omsättning på 1 miljard kronor 2019 med en rörelsemarginal på 15 procent. Helåret 2014 omsattes 540 miljoner med en marginal på drygt 10 procent. 

Björn Borg själv har i intervjuer tänkt tillbaka på vad som hände där 2007. Han gjorde sig av med sina pokaler och racketar och han sålde varumärket. ”Kanske inte en av de smartaste grejer" som han själv uttryckt det.

”Jag vet inte vad som flög i mig. Det var väl kanske lite av en för tidig vårstädning. Det var ett dumt beslut”, medgav Björn Borg som i dag har ett bolag registrerat i Sverige. Legend Marketing and Promotion med en omsättning 2014, med brutet verksamhetsår, på drygt 2 miljoner kronor. 

Chrille (inte verifierad)

ons, 2015-06-03 09:40

1. Omsättning runt 500M för

Omsättning runt 500M för Björn Borg, 1,5-2% royalty ger max 10M/år. Hur kommer i fram till 28M? Är avtalet baserat på konsumentledspriserna? Skulle innebära att slutvärdet på produkterna är 1,5Mdr ca för att komma upp i runt 30M i royalties. Otroligt att man ”ger bort” så mycket marginal till distributörsledet i så fall. Lite mer info här vore gött.

SHL-laget Leksand  IF:s ekonomiska kostym håller på att spricka, och över 30 miljoner saknas när lagets utländska spelare ska ha betalt. 

I ett pressmeddelande läggs en stor del av  det ekonomiska haveriet på tidigare vd:n Anders Hedbom som på egen begäran lämnade föreningen för 14 dagar sedan

Det tog drygt 100 år, men nu var det dags. Vasaloppet har fått sin första kvinnliga ordförande. Anna Rosengren är namnet och hon ska dela sin tid med uppgiften som vd för ett dataföretag. 

Men notera – hon är bördig från Mora…

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.