Mats Årjes öppen om OS-ansökan och Ski Star

Han sitter som ordförande i SOK, Sveriges Olympiska Kommitté.

Den 4 juni kan han kröna sin yrkeskarriär inom idrottsvärlden genom att också väljas in som ny ordförande och president för FIS, Internationella Skidförbundet.

-  Jag vill vara en del av utvecklingen, säger Mats Årjes som själv inte ser sig som någon idrottspamp.

Efter 17 år som vd för börsnoterade Skistar hade han tiodubblat bolagets värde.

 Veckan före påsk kom nyheten att Svenska skidförbundet väljer att nominera Mats Årjes till posten som ny ordförande i det Internationella Skidförbundet, FIS.

”Rätt man på rätt plats”, motiverade Gunilla Lindberg, svensk IOK-ledamot och generalsekreterare för SOK, beslutet.

Valet av Mats Årjes var på inget sätt någon överraskning.

Han har länge funnits med länge som ett hett namn i spekulationerna om vem som ska efterträda den kritiserade presidenten Gian-Franco Kasper när han avgår efter 45 år i förbundet som generalsekreterare och från 1988 som president.

Etablerad internationellt

Den som blir hans efterträdare på den mäktiga posten står mellan tre kandidater; schweizaren Urs Lehmann, svenskbritten Johan Eliasch och Mats Årjes.

Att svensken är med i spekulationerna är heller inte så konstigt eftersom han redan är engagerad i FIS där sitter i organisationens styrande organ som vice president sedan 2010.

-  Jag är glad och hedrad över nomineringen, säger Mats Årjes som själv tycker att han har rätt bakgrund för jobbet och upplever att han också har ett starkt stöd även internationellt.

-  Men som vid alla val vet man inte hur det slutar och därför är jag ödmjuk, säger han.

Vem ser du själv som din största konkurrent?

-   Urs Lehmann. Han har samma bakgrund och erfarenhet som jag, fast inom det schweiziska skidförbundet.

Om du väljs, vad vill och tycker du är det viktigaste att göra?

-  Det finns många områden att utveckla. Vi ska komma ihåg att det är ett stort förbund, bestående av många nationer och med en ganska så komplex verksamhet.

 Intensiv och svår period

-  FIS är som ett paraply där det i grunden ändå handlar det om att skapa en ökad attraktion och få fler att ägna sig åt skidåkning och snowboard, oavsett om det rör sig om rekreation eller att träna och tävla.

Sedan 2018 sitter Mats Årjes också som ordförande i Sveriges Olympiska Kommitte´, SOK.

En tid som han beskriver som intensiv, svår och till stora delar också utmanande. Det senare stavas till stora delar Covid-19.

-  OS i Tokyo flyttades fram och pandemin gjorde att vi nästan helt fick gå över till digitala möten.

-  Fast jag tycker ändå att vi klarat av att hantera alla utmaningar som följde i spåren av pandemin. Vi har ett bra samarbete i styrelsen och står på en stabil grund vad gäller såväl organisationen som det ekonomiska, säger Mats Årjes.

När Mats Årjes 2019 klev av efter 17 år som vd för börsnoterade Skistar hade han tiodubblat bolagets värde och hyllades som företagsledare från alla håll. Han var i mångt och mycket Skistar personifierad.

Fast han har även fått uppleva motgångar i karriären.

Som Skid-VM i Åre i februari 2018 som slutade i ett minusresultat på 29 miljoner kronor. Eller försöket att få OS 2026 till Sverige, en kampanj som kostade skattebetalarna drygt 23 miljoner kronor och en OS-ansökan som i en tidigare granskning i Idrottens Affärer beskrevs som ”ett luftslott byggt på ett korthus”. Hårda ord och inga visor direkt.

VM i Åre ändå en sportslig framgång

Mats Årjes säger att motgångar är en del av tillvaron som man måste hantera. Det är inget som knäckt honom på något sätt, men också en kritik som han helt inte håller med om.

-  VM i Åre var ändå en sportslig framgång i flera avseenden. Vad gäller ekonomin så krävde satsningen tyvärr en del investeringar som påverkade resultatet negativt.

Om satsningen på ett OS i Sverige 2026 tycker Mats Årjes att han kom för sent in i processen kring en ansökan och därför hade en liten chans att påverka utgången.

Han pekar även på att förutsättningarna inte var de bästa.

-  Vi hade en liten budget jämfört med de andra och att tävla och konkurrera mot en nation som Italien är förstås inte det lättaste.

Fast mest förklarar han bakslaget med ansvariga politiker, främst regeringen och de styrande i Stockholm.

-  Vi behövde raka besked, men fick vänta alldeles för länge. Fast ju längre tiden gick blev folk ändå alltmer positiva och vi var väldigt nära ett ja, säger han.

Fanns det något ni borde gjort annorlunda?

-  Det finns det alltid. Vi kom in i mars 2018 och hade vi startat ett år tidigare hade det troligen blivit ett annat resultat. Då hade vi haft en större möjlighet att få med oss näringslivet, politikerna, offentliga sektorn och inte minst Stockholm stad på ett bättre sätt. Det som krävs.

Mats Årjes har inte gett upp hoppet och stänger heller inte dörren till en ny OS-ansökan i framtiden.

 - Jag tycker fortfarande Stockholm och Sverige har de bästa förutsättningarna för att arrangera ett olympiskt vinterspel. Vi har redan alla de faciliteter som krävs och behöver inte investera i nya, dyra anläggningar.

 Tillbaka till maj 2019 då Mats Årjes slutade som vd på Skistar och det efter 17 år på posten, något av ett rekord för ett börsbolag.

Skistar hade som bolag gjort rekordresultat med ett resultat på 587 miljoner kronor för året 2017-2018 och en vinst som bara var 34 miljoner lägre 2018-2019.

Beslutet att då sluta som vd skapade stora rubriker i media och följdes av rykten och spekulationer. Det beskrevs som ett chockbesked eftersom det kom så oväntat och med så kort varsel, att Mats Årjes satt på dubbla stolar i och med OS-ansökan, Aktiespararna som klagade på bristfällig börsinformation, och spekulationerna kring en fallskärm han inte var berättigad till och att han rent av fått sparken.

Så här säger Mats Årjes i dag.

"17 år på Skistar en fantastisk period"

-  Det fanns ingen som helst dramatik kring det hela och beslutet att sluta var till hundra procent mitt eget.

-  Jag kände mig priviligierad och stolt över att fått vara med på den fantastiska resa Skistar som bolag gjorde under de här åren. Men 17 år är en lång tid och jag hade funderat under ett par års tid på att sluta. Det kunde skett redan ett år tidigare faktiskt.

- Jag var då 52 år och kände att jag måste få se och göra något annat i livet medan tid fanns. Jag jobbade kvar ett halvår i väntan på en efterträdare skulle bli klar och någon fallskärm fanns inte på det sättet. Det var en enkel uppgörelse där jag följde de avtal som fanns.

När Mats Årjes avgick hade han inget nytt uppdrag att gå till, fast medgav att han fått en hel del jobbpropåer och frågor under årens lopp, som han fram till då konsekvent tackat nej till.

Han sa också att han såg fram emot att få ”ramla in i något intressant som kan bli en ny utmaning”.

Har du gjort det?

 -  Jag har sedan jag slutade haft och har konsultuppdrag som fyllt min vardag så det räcker och blir över. Sedan har jag som de flesta vd:ar som lämnar haft en lausul som förbjudit mig att ta uppdrag som kan anses konkurrera med det bolag jag lämnat.

Den klausulen gällde fram till sista november 2020.

Nu vill Mats Årjes, säger han själv, först avvakta valet till ny FIS-president den 4 juni innan han bestämmer sin fortsatta yrkesbana. Han tycker det varit ”berikande att få reflektera över livet och göra andra saker ett tag utan att vara vd till hundra procent sju dagar i veckan”.

Blir han inte vald till president är han öppen för ett nytt fint vd-jobb och det behöver inte vara inom idrottsvärlden där han alltid befunnits sig sedan barnsben.

-  Företagande, ledarskap, utveckling och att skapa engagemang är gemensamt för alla delar av näringslivet. Jag känner att jag har mycket kvar att uträtta och hoppas på ett nytt och spännande jobb, oavsett vad det blir.

Claes Salomonsson

Fakta

Mats Årjes

Ålder: 53

Familj: Hustru Kärstin, sönerna Calle, 27 och August 25.

Bor: Hus i Leksand och lägenhet i Stockholm.

Yrkeskarriär: 1992-1996 chef för Gesundaberget och Tomteland. 1998 blev han direktör för Svenska skidförbundet. VD för Skistar åren 2002-2019. Ordförande för Sveriges Olympiska Kommitté sedan 2018, och vice ordförande i Internationella skidförbundet, FIS, sedan 2010.

Aktuell: Kandiderar i valet den 4 juni att efterträda Gian-Franco Kaspar som ny ordförande och president för det Internationella skidförbundet, FIS.

Gör på fritiden: ”Skidåkning tycker jag fortfarande är kul, och att röra på mig. I den mån jag nu hinner för allt jobb”.

Dold talang: ”Jag är duktig på att laga mat. Gärna svensk husmanskost, men jag gillar också italiensk mat”.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn. 

– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.