Mats Årjes öppen om OS-ansökan och Ski Star
Han sitter som ordförande i SOK, Sveriges Olympiska Kommitté.
Den 4 juni kan han kröna sin yrkeskarriär inom idrottsvärlden genom att också väljas in som ny ordförande och president för FIS, Internationella Skidförbundet.
- Jag vill vara en del av utvecklingen, säger Mats Årjes som själv inte ser sig som någon idrottspamp.
Veckan före påsk kom nyheten att Svenska skidförbundet väljer att nominera Mats Årjes till posten som ny ordförande i det Internationella Skidförbundet, FIS.
”Rätt man på rätt plats”, motiverade Gunilla Lindberg, svensk IOK-ledamot och generalsekreterare för SOK, beslutet.
Valet av Mats Årjes var på inget sätt någon överraskning.
Han har länge funnits med länge som ett hett namn i spekulationerna om vem som ska efterträda den kritiserade presidenten Gian-Franco Kasper när han avgår efter 45 år i förbundet som generalsekreterare och från 1988 som president.
Etablerad internationellt
Den som blir hans efterträdare på den mäktiga posten står mellan tre kandidater; schweizaren Urs Lehmann, svenskbritten Johan Eliasch och Mats Årjes.
Att svensken är med i spekulationerna är heller inte så konstigt eftersom han redan är engagerad i FIS där sitter i organisationens styrande organ som vice president sedan 2010.
- Jag är glad och hedrad över nomineringen, säger Mats Årjes som själv tycker att han har rätt bakgrund för jobbet och upplever att han också har ett starkt stöd även internationellt.
- Men som vid alla val vet man inte hur det slutar och därför är jag ödmjuk, säger han.
Vem ser du själv som din största konkurrent?
- Urs Lehmann. Han har samma bakgrund och erfarenhet som jag, fast inom det schweiziska skidförbundet.
Om du väljs, vad vill och tycker du är det viktigaste att göra?
- Det finns många områden att utveckla. Vi ska komma ihåg att det är ett stort förbund, bestående av många nationer och med en ganska så komplex verksamhet.
Intensiv och svår period
- FIS är som ett paraply där det i grunden ändå handlar det om att skapa en ökad attraktion och få fler att ägna sig åt skidåkning och snowboard, oavsett om det rör sig om rekreation eller att träna och tävla.
Sedan 2018 sitter Mats Årjes också som ordförande i Sveriges Olympiska Kommitte´, SOK.
En tid som han beskriver som intensiv, svår och till stora delar också utmanande. Det senare stavas till stora delar Covid-19.
- OS i Tokyo flyttades fram och pandemin gjorde att vi nästan helt fick gå över till digitala möten.
- Fast jag tycker ändå att vi klarat av att hantera alla utmaningar som följde i spåren av pandemin. Vi har ett bra samarbete i styrelsen och står på en stabil grund vad gäller såväl organisationen som det ekonomiska, säger Mats Årjes.
När Mats Årjes 2019 klev av efter 17 år som vd för börsnoterade Skistar hade han tiodubblat bolagets värde och hyllades som företagsledare från alla håll. Han var i mångt och mycket Skistar personifierad.
Fast han har även fått uppleva motgångar i karriären.
Som Skid-VM i Åre i februari 2018 som slutade i ett minusresultat på 29 miljoner kronor. Eller försöket att få OS 2026 till Sverige, en kampanj som kostade skattebetalarna drygt 23 miljoner kronor och en OS-ansökan som i en tidigare granskning i Idrottens Affärer beskrevs som ”ett luftslott byggt på ett korthus”. Hårda ord och inga visor direkt.
VM i Åre ändå en sportslig framgång
Mats Årjes säger att motgångar är en del av tillvaron som man måste hantera. Det är inget som knäckt honom på något sätt, men också en kritik som han helt inte håller med om.
- VM i Åre var ändå en sportslig framgång i flera avseenden. Vad gäller ekonomin så krävde satsningen tyvärr en del investeringar som påverkade resultatet negativt.
Om satsningen på ett OS i Sverige 2026 tycker Mats Årjes att han kom för sent in i processen kring en ansökan och därför hade en liten chans att påverka utgången.
Han pekar även på att förutsättningarna inte var de bästa.
- Vi hade en liten budget jämfört med de andra och att tävla och konkurrera mot en nation som Italien är förstås inte det lättaste.
Fast mest förklarar han bakslaget med ansvariga politiker, främst regeringen och de styrande i Stockholm.
- Vi behövde raka besked, men fick vänta alldeles för länge. Fast ju längre tiden gick blev folk ändå alltmer positiva och vi var väldigt nära ett ja, säger han.
Fanns det något ni borde gjort annorlunda?
- Det finns det alltid. Vi kom in i mars 2018 och hade vi startat ett år tidigare hade det troligen blivit ett annat resultat. Då hade vi haft en större möjlighet att få med oss näringslivet, politikerna, offentliga sektorn och inte minst Stockholm stad på ett bättre sätt. Det som krävs.
Mats Årjes har inte gett upp hoppet och stänger heller inte dörren till en ny OS-ansökan i framtiden.
- Jag tycker fortfarande Stockholm och Sverige har de bästa förutsättningarna för att arrangera ett olympiskt vinterspel. Vi har redan alla de faciliteter som krävs och behöver inte investera i nya, dyra anläggningar.
Tillbaka till maj 2019 då Mats Årjes slutade som vd på Skistar och det efter 17 år på posten, något av ett rekord för ett börsbolag.
Skistar hade som bolag gjort rekordresultat med ett resultat på 587 miljoner kronor för året 2017-2018 och en vinst som bara var 34 miljoner lägre 2018-2019.
Beslutet att då sluta som vd skapade stora rubriker i media och följdes av rykten och spekulationer. Det beskrevs som ett chockbesked eftersom det kom så oväntat och med så kort varsel, att Mats Årjes satt på dubbla stolar i och med OS-ansökan, Aktiespararna som klagade på bristfällig börsinformation, och spekulationerna kring en fallskärm han inte var berättigad till och att han rent av fått sparken.
Så här säger Mats Årjes i dag.
"17 år på Skistar en fantastisk period"
- Det fanns ingen som helst dramatik kring det hela och beslutet att sluta var till hundra procent mitt eget.
- Jag kände mig priviligierad och stolt över att fått vara med på den fantastiska resa Skistar som bolag gjorde under de här åren. Men 17 år är en lång tid och jag hade funderat under ett par års tid på att sluta. Det kunde skett redan ett år tidigare faktiskt.
- Jag var då 52 år och kände att jag måste få se och göra något annat i livet medan tid fanns. Jag jobbade kvar ett halvår i väntan på en efterträdare skulle bli klar och någon fallskärm fanns inte på det sättet. Det var en enkel uppgörelse där jag följde de avtal som fanns.
När Mats Årjes avgick hade han inget nytt uppdrag att gå till, fast medgav att han fått en hel del jobbpropåer och frågor under årens lopp, som han fram till då konsekvent tackat nej till.
Han sa också att han såg fram emot att få ”ramla in i något intressant som kan bli en ny utmaning”.
Har du gjort det?
- Jag har sedan jag slutade haft och har konsultuppdrag som fyllt min vardag så det räcker och blir över. Sedan har jag som de flesta vd:ar som lämnar haft en lausul som förbjudit mig att ta uppdrag som kan anses konkurrera med det bolag jag lämnat.
Den klausulen gällde fram till sista november 2020.
Nu vill Mats Årjes, säger han själv, först avvakta valet till ny FIS-president den 4 juni innan han bestämmer sin fortsatta yrkesbana. Han tycker det varit ”berikande att få reflektera över livet och göra andra saker ett tag utan att vara vd till hundra procent sju dagar i veckan”.
Blir han inte vald till president är han öppen för ett nytt fint vd-jobb och det behöver inte vara inom idrottsvärlden där han alltid befunnits sig sedan barnsben.
- Företagande, ledarskap, utveckling och att skapa engagemang är gemensamt för alla delar av näringslivet. Jag känner att jag har mycket kvar att uträtta och hoppas på ett nytt och spännande jobb, oavsett vad det blir.
Claes Salomonsson
Mest lästa just nu
Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa.
Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar