Ifrågasatt, omvald och hyllad!

Ena dagen ifrågasatt, andra dagen omvald och tredje dagen hyllad för att sponsorarbetet har gett sådan framgång att SOK kan göra en ny 30-miljonerssatsning bland specialförbunden. Veckan har sannerligen varit skiftande för Stefan Lindeberg.
Stefan Lindeberg och Peter Reinebo leder arbetet på SOK. Nu har Peter också fått den uttalade uppgiften som verksamhetschef. Foto: Fredrik Persson, Scanpix

 

63-årige Stefan Lindeberg blev ordföranden i Sveriges olympiska kommitté år 2000 och behåller uppgiften ytterligare fyra år, men tre specialidrottsförbund hade en annan åsikt. De ville att basketens Hans von Uthman, som ingår i SOK:s styrelse, skulle ta över.

I dubbla roller

Stefan Lindeberg är både anställd och ordförande i SOK och det har skapat ifrågasättanden. En uppdelning av rollerna skulle gynna organisationen, menade kritikerna.

- Den uppdelningen är ganska självklar och tydlig i varje medlemsorganisation, men tyvärr inte i SOK, sa Hans von Uthman i ett uttalande.

SOK har förändrats under året. Stefan Lindeberg var tidigare både ordförande och verksamhetschef på SOK, men den sistnämnde rollen har Peter Reinebo tagit över. Dessutom har generalsekreteraren Gunilla Lindberg koncentrerat sig på utrikesfrågor.

Sponsormiljoner används

Stefan Lindeberg har med framgång lagt mycket tid på att förstärka sponsoruppvaktningarna. Här har SOK redan uppnått 80 miljoner i intäkter. Ett mål som var satt till 2014.

Det torde vara en anledning till att valberedningen stödde Stefan Lindberg som ordförande och som en följd ville då inte Hans von Uthman vara en motkandidat.

- Valberedningen har kommit fram till att Lindeberg är deras namn. Jag har meddelat att jag respekterar deras beslutet, förklarade von Uthman och lade till:

- Jag vill absolut inte ha någon konflikt inom SOK utan nu jobbar vi vidare. Det finns en risk och en tendens att man blir personfrågor eller att det målas upp en konflikt som inte finns. 

Måste ge fart till ungdomsidrotten

Nu omvaldes Stefan Lindeberg vid det 100:e årsmötet samtidigt som Tomas Gustafson lämnade styrelsen och ersattes av konståkningens Katarina Henriksson.

Dagen efter presenterade SOK satsningen på ett så kallat utmanarstöd. Inte mindre än 30 miljoner reserveras under 2013-2016 för att ge ett ökat stöd till förbunden.

Det är ett komplement till Topp- och talangprogrammet och ska motivera talanger att fortsätta med på idrott via något bättre villkor.

Vill bryta en vikande trend

Antalet ungdomar visar en vikande trend och det är just tack vare sponsormiljonerna som satsningen är möjlig.

Förhoppningen är att kunna motivera ungdomar redan från 11-årsåldern.

- Varje förbund får välja exakt hur satsningen på utmanarstödet ska se ut och hur många individer de väljer att satsa på, säger Peter Reinebo, SOK:s verksamhetschef, som också betonar att närheten till varje idrottare är vägledande för hela projektet.

Idrottsledare (inte verifierad)

tors, 2013-04-25 14:21

1. Ifrågasatt, omvald och hyllad

Hej på Er alla. Jag har absolut inget emot Stefan Lindeberg M E N det kan INTE vara rätt att man både är ordförande OCH anställd i en organisation. MEN valberedningen ?? Man behöver inte vara allsmäktig - bara duktig, vilket Stefan ju bevisat att han är !!!
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.