Vd:n och stjärnorna i samma stall
Centric är bemanningsföretaget som har funnit att skidor är något som kan förena personalen och även ge marknadseffekter.
Det är därför många av de anställda har förberett sig via träning under en längre tid och deltar i Vasaloppet på söndag.
Elva åkare anställda
Men Centric har också ett eget proffsstall. 2007 startade Nils Marius Otterstad och bröderna Aukland ett långloppslag med de internationella cykelstallen som förebild och norrmännens lag blev också världens första skidteam.
Fram till den här säsongen hette stallet Team Xtra Personell, men huvudsponsorn bytte namn och det blev Team Centric.
Här finns de allra bästa. Elva åkare är anställda, som Jörgen och Anders Aukland, Jerry Ahrlin, Jens Eriksson, Laila Kveli, Susanne Nyström, tjecken Stanislav Řezáč och Simen Östensen.
På samma läger
Teamet vann förra året samtliga tävlingar i Swix Ski Classics och den i dag 41-årige Anders Aukland vann totalt. I rankingen i år är bröderna Aukland högst rankade och bland damerna är Laila Kveli tvåa och Susanne Nyström trea.
Det är bara det bästa som duger.
Nu har åkarna laddat i Dalarna under en vecka och då passade Jens Eriksson på att vinna Skinnarloppet. Det är alltså många om budet inför Vasaloppet.
Dit hör även vd:n Klas Bonde, nyfrälst skidentusiast som har tränat så mycket som tiden medger.
- Det är kul och inspirerande. Ibland får vi tillfälle att träna med elitgänget och då anstränger man sig lite extra.
Investering om 10 miljoner
Klas Bonde vill inte berätta hur mycket skidsatsningen kostar, men uppskattningsvis rör det sig om uppemot 10 miljoner kronor per vinter och satsningen har pågått sedan 2007.
Elva åkare är anställda och uppbär månadslön, därtill kommer alla resor och träningsläger.
- För rimliga pengar får vi en lyckad sponsring som vi använder på flera sätt, säger Klas Bonde.
I Centric betraktas åkarna som företagets konsulter. De håller föredrag, träningspass och uppehåller en vinnarmentalitet i företaget.
- Allt flera av våra anställda blir intresserade och inspireras till att träna.
Ledningsgruppen anmäld
Han själv hör till dem som har tränat både kondition och skidteknik med sikte på Vasaloppet.
- Jag tog beslutet att anmäla ett lag från ledningsgruppen, skrattar han.
Nils Marius Otterstad leder teamet och även alla aktiviteter vid sidan av skidspåret. Han står bakom många arrangemang både internt oxh externt.
Grundare och storägare är Gerhard Sanderinks som i dag är en 65-årig miljardär som ibland jämförs med Ingvar Kamprad. En innovatör som var tidigt ute med idéer om hur ett tjänsteföretag skulle se ut.
Holländsk miljardär
Sandrinks inledde allt 1992 och efter stadig tillväxt köpte han 2010 det norska bemanningsföretaget Xtra personell som i sin tur ägde PEAK-IT och i höstas samlades all verksamhet under samma namn – Centric.
Sanderinks skapelse är nu ett av Europas största, privatägda tjänsteföretag med 5000 anställda på kontor i Nederländerna, Belgien, Frankrike, Norge, Rumänien, Schweiz, Sverige och Tyskland.
Där finns många potentiella skidåkare. Som Anders Aukland säger:
- Utvecklingen med Ski Classics och TV-sändningarna direkt i Norge och Sverige betyder mycket. Loppen har ju alltid funnits där men nu är intresset mycket större både bland motionärer och elitåkare.
Chefskollegor ansluter
Klas Bonde intygar om Vasaloppet har vuxit bland beslutsfattare:
- Det har blivit status att delta här och en bra placering i något av långloppen är numera något som ger respekt bland kollegorna, i ledningsgruppen och i styrelserummet.
- Jag har märkt bland chefskollegor att längdskidåkning är mer populärt.
Han vill gå så långt att han påstår det inte längre är golf som gäller utan cykling och längdskidåkning.
Företaget lät göra en undersökning i fjol om fenomenet. Då framkom att tre av tio chefer brukar åka längdskidor.
Där går Centric i spetsen.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
905 lag kom till start i årets Tiomila-orientering i Östgöta-skogarna utanför Finspång. Det är det högsta antalet sedan pandemin och ökar ersättningen till Tiomilaföreningen som äger tävlingen och SOFT, det svenska förbundet. Detta erhåller arrangörsersättning, baserat på antal lag, nu i storleksordningen 800 000 kronor.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.