Åtta av tio sponsorkronor till män

Trots att Sverige har nästan lika många kvinnliga idrottsutövare som manliga går åtta av tio sponsorkronor till män. Det måste vi ändra på, anser Niklas Birgetz, vd i Sponsrings & Eventföreningen som dock ser ljuset i tunneln.
Foto: MattyFlicks, https://www.flickr.com/photos/68397968@N07/12009254844/

 

Sverige har 41 procent kvinnliga idrottsutövare och 59 procent manliga. Ändå får kvinnorna bara två av tio satsade sponsorkronor, visar en undersökning tillbaka i tiden genomförd av Björn-Anders Larsson på Idrottsekonomiskt Centrum i Lund, tillika krönikör i Idrottens Affärer, på uppdrag av Umeå IK.

Detta debatterades när Sponsrings & Eventföreningen och Östsvenska Handelskammaren bjöd in till seminarium i Norrköping och Linköping nyligen, med FairPay – en stiftelse som arbetar för att alla ska få idrotta på lika villkor, oavsett kön – OLIKA Kommunikation samt Linköping FC som i skrivande stund leder Damallsvenskan i fotboll.

Sju miljarder i sponsring

2016 passerade sponsring sju miljarder kronor i omsättning – mer än både TV-reklam och dagspress-reklam. 80 procent av pengarna går till män.

– Jag och jag tror många med mig vet att fördelningen är skev, men inte så skev. När jag lyssnade till föredragshållaren Isabelle Widmark på organisationen FairPay blev det uppenbart för mig att vi måste bryta den rådande kulturen och inte fortsätta skylla på att marknaden styr. Vi behöver släppa beslutsfattandet som baseras på känslor, traditioner och sociala beteenden, och bli mer rationella och kritiska i våra beslut. Vi behöver fundera över hur vi kan förändra, hur vi tillsammans kan göra en skillnad och därmed skapa mer nytta för alla, säger Niklas Birgetz.

Små arenor – lite publik

Ett exempel är arrangören av EM i fotboll för damer i Holland i sommar som medvetet valt mindre arenor för samtliga matcher.

Niklas Birgetz, vd för Sponsrings & Eventföreningen, är kritisk till att åtta av tio sponsorkronor går till manliga idrottare - men ser ljuset i tunneln.

– Jag är övertygad om att våra normer och beteenden ligger starkt förankrade och att dessa måste utmanas. Marie Tomicic på OLIKA Förlag anser att makt, inflytande och ekonomi är viktiga faktorer som styr jämställdheten. Jag håller med. Det handlar inte om att alla ska bli lika och göra tvärtom mot idag. Vi ska istället lägga till, bredda, utveckla och framför allt tänka nytt, säger Niklas Birgetz och tillägger:

– Marie Tomicic nämnde ordet normkreativt som jag gillade skarpt, det vill säga ge perspektiv på normens kraft och hur normer kan utvecklas till att bli bredare och rymma fler och mer. 

Förlag och sponsor

OLIKA Förlag har tagit fram böcker om fotbollsstjärnor. Av ett stort antal böcker kan vi bland annat läsa ”Gå på mål Marta”, en berättelse med kärleken till fotbollen i fokus, inspirerad av Marta Vieira da Silvas liv. 

OLIKA Förlag har nu också tagit steget att bli sponsorer genom att starta OLIKA Fotbollsfond där tre kronor per bok går till att stötta enskilda spelare, ledare och fotbollslag eller organisation som jobbar med unga tjejers fotboll.

– Man kan med andra ord med både små och stora initiativ tillsammans förändra både sponsringens fördelning och hela vårt samhälle där gamla normer, värderingar och attityder fortfarande klamrar sig fast, förklarar Niklas Birgetz som medger att seminarierna blev en väckarklocka för honom.

Chans göra skillnad

Han ser dock ljust på framtiden:

– Jag ser en tydlig trend just nu på sponsringsmarknaden och den är att social sponsring ökar mest av allt. Den innefattar allt från jämställdhet, mångfald och integration till hållbarhet och hur vi kan rädda världen. Alla företag vill i dag ta ett socialt ansvar och bidra till ett mer jämställt samhälle. Nu har vi med andra ord verkligen chansen att driva utvecklingen framåt, göra skillnad och skapa mer nytta för alla!

 

Thomas Björn

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.