Coca-Colas gigantiska idrottssponsring

På presskonferensen inför EM-matchen mot Ungern flyttade Portugals storstjärna Cristiano Ronaldo bort  två Coca cola-flaskor som stod framför honom på podiet. Därefter lyfte han en vattenflaska och utbrast ”drick vatten!”.

Reaktionen blev stark. Media rapporterade över hela världen och uppgifter gjorde gällande att Läskjättens värde sjönk med 33 miljarder efter Ronaldos markering.Nu får Portugals Fotbollsförbund ta emot böter från Uefa. 

Nu framkommer hur Coca Cola dominerar idrottssponsringen och driver en kultur som är uppbyggd på användandet av en produkt med mycket socker med allt vad det innebär.

I stora delar världen står Coca Cola för en fjärdedel av varumärkesutgifterna. Som Jätteföretagets partnerskap i EMEA (Europa, Mellanöstern och Afrika) där det handlar om  132 miljoner dollar av alkoholfria dryckessektorn 

I USA ska  varumärkesutgifterna uppgå till 239 miljoner dollar.

Patrick Kinch, idrottsanalytiker på GlobalData, kommenterar: 

”Coca Cola står för närvarande i spetsen för idrottssponsorskap i EMEA-regionen och har säkrat partnerskap med IOC, UEFA: s EM, Premier League och Serie A.

Flera dryckesjättar

Närmaste varumärket när det gäller sponsringsutgifter är österrikiska energidrycksmärket Red Bull, som för närvarande spenderar nära 85 miljoner dollar i EMEA-regionen.

Närmaste läskvarumärket är cola-rivalen Pepsi.  En del av Pepsis strategi inkluderar ett partnerskap med UEFA Champions League i en affär som enligt uppgift är värd $ 55 miljoner per år. ”

Sponsorerna av årets just fotbolls-EM beskrivs som en brokig samling. Där finns ryska gas- och oljejätten Gazprom och kinesiska betaltjänsten Alipay jämte Coca-Cola.  

Alla värdesätter idrott som reklambärare.

Ronaldos agerande leder till böter som Uefa riktar till nationsförbundet som förvisso har avtal med spelarna, kontrakt med ska reglera beteendet och umgänget med varumärken, men verkligheten är ofta en annan… Och just i en storstjärnas fall gäller inte så sällan en annan hänsyn.

Sponsorlistan i EM

 Här är de största sponsorerna till fotbolls-EM:

Alipay: Kinesisk betaltjänst, ägs av gränslösa och jättelika Alibaba group.

Gazprom: Rysk gas- och oljejätte som delvis ägs av ryska staten.

Fedex: amerikanskt logistikföretag.

Volkswagen: Tysk biljätte.

Qatar Airways: flygbolag.

Hisense - Kinesisk tillverkare av vitvaror och elektronik.

Booking.com: Holländsk resebyrå

Takeaway.com: Holländskt-danskt företag inom matleveranser.

Coca-Cola: Amerikansk dryckestillverkare.

Heineken: Holländskt ölmärke.

Tiktok: kinesisk jätte inom sociala medier.

Vivo: Kinesiskt teknikföretag som utvecklar mobiltelefoner.

Källa: UEFA

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Sports Media-byrån Spring Media fortsätter att expandera och förstärker nu sin internationella säljorganisation via nyanställningar.

"Vi håller snabbt på att bli en verkligt global fullservicebyrå, framhåller Tobias Osmund, VD för Spring Media Group

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Putin-vänliga Kazakstan erhöll noll röster när IIHF, det internationella ishockeyförbundet, på fredagen utsåg arrangör för 2027 års mästerskap.

 Motkandidaten Tyskland samlade 102 röster, arenor blir PSD Bank Dome i Düsseldorf med plats för 13 284 åskådare samt SAP Arena i Mannheim som rymmer 13 200 åskådare.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.