Svenska Spels satsning ett fiasko

Satsningen på bingo innebar en erfarenhet rikare, inte ett dugg mer. Drygt 300 miljoner kronor gick åt, men Svenska Spel ger upp nu och glömmer all ambition om 70 bingohallar runt om i Sverige.

"Vi har missbedömt marknaden och möjligheten att få tillstånd", menar Anders Hägg, tillförordnad vd för Svenska spel i en kommentar till DN.

Från 2005 var det ingen måtta på entusiasmen hos Svenska Spel. Utan regeringens tillstånd investerades 122 miljoner kronor i ett nytt bingokoncept, ett datoriserat spelsystem, en arkitektfirma ritade på specialdesignade hallar och ett nytt affärsområde inrättades.

Dåvarande vd:n, Jesper Kärrbrink, var stor anhängare till planerna som bestod av minst 70 bingohallar. Men det blev nej från både den förra regeringen eller den nuvarande. Ändå skrevs avtal med flera länsstyrelser och projektet fortlevde.

Men spelarna uppskattades inte alls nysatsningen. Enligt Dagens Nyheter som har studerat Svenska Spels årsredovisningar, rapporter och uppgifter framgår att bingoverksamheten haft en rörelseförlust på totalt 238 miljoner kronor under 2007 och 2008. Totalt handlar det om 270 miljoner kronor fram till slutet av 2008.

- Vi var ganska säkra på att vi skulle få regeringens godkännande och vi trodde att kundtillströmningen skulle öka eftersom vi hade ett nytt koncept. Men det har inte blivit så, säger Anders Hägg, som lämnar över vd-posten till Meta Persdotter den 1 februari, men som också är ekonomichef på Svenska Spel.
 

Liselott (inte verifierad)

lör, 2009-01-24 00:59

1. bingofiasko

Det är inte alls konstigt att folk sviker bingo man spelar ej på lika vilkor med maskinerna som på brickorna. många folk man pratar med säger att de slutat spela sedan man började med maskinerna. Kan själv tycka det är konstigt att man kan vara 20 personer som spelar på vanliga brickor mens där är 6stycken som spelar på maskinerna och ändå går övervägade vinster till maskinerna. Detta händer inte bara på ett ställe utan på våra bingo i Malmö. Ofta går jackpottar ut på maskinerna också mycket märkligt. Detta är kanske något man borde kolla upp. Man får aldrig se hur många av varje bricka som är sålda heller. Med vänlig hälsning Liise-Lott

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.