"Bolagen borde ta sitt spelansvar"
På uppdrag av Lotteriinspektionen har undersökningsföretaget Novus för tredje året i rad kartlagt svenskarnas spelvanor. Trenden som vi har sett ett de senaste åren håller i sig.
Färre svenskar spelar
Å ena sidan: något färre svenskar spelar. Å andra sidan: de som spelar gör det oftare och för mer pengar. Fem procent av befolkningen spelar i stort sett varje dag - att jämföra med tre procent både 2014 och 2013.
Vad som är alarmerande ur individsynpunkt är att 56 procent av de svarande inte tycker att spelbolagen tar sitt spelansvar – och att åtta av tio inte har en aning om vart de ska vända sig om de upplever sitt spelande som ett problem. Fem procent uppger att de har personer i sin närhet som de anser har ett problematiskt förhållningssätt till spel om pengar.
Fram till för några år sedan gick stora delar av överskottet från Svenska Spel (cirka 5 miljarder kronor per verksamhetsår) öronmärkt till den svenska idrottsrörelsen. Så är det inte längre – utan nu sugs nästan hela vinsten direkt in i statskassan för att sedan fördelas ut där det behövs.
"Spel i en brytningstid"
Det är möjligt att det har fått svenska folket att ändra uppfattning om vad som bör hända med spelbolagens överskott. Så sent som 2013 tyckte 25 procent att dessa pengar skulle tillfalla idrottsrörelsen.
Två år senare har den siffran dalat till 16 procent, och förutom den 47-procentiga stora massan som på frågan om överskottets tillvaratagande har svarat ”vet ej” så är idrottsrörelsen det som svenskarna helst ser att överskottet går till – tätt följt av ”mer vinster till spelarna” (13 procent) och ”välgörenhet” (12 procent). Den sistnämnda kategorin hade dock 22 procent så sent som 2013.
- Den här undersökningen bekräftar att spel om pengar är i en brytningstid. Svenskar spelar för att vinna – inte för att försörja allmännytta, säger Joakim Rönngren, kommunikationschef på Lotteriinspektionen.
Tobias Jansson
Fakta
De svarande i undersökningen är män och kvinnor bosatta i Sverige och mellan 18 och 79 år som har spelat de senaste tolv månaderna. Totalt genomfördes 1 634 intervjuer – av dessa svarade 1 136 att de hade spelat de senaste tolv månaderna och gick därmed vidare i undersökningen. Den genomfördes 6-18 oktober och deltagarfrekvensen var 63 procent.
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön.
Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.
– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.