Väljer mobilen före spelbutiken
Årets undersökning av svenskarnas spelvanor visar att drygt två av tre svenskar har spelat de senaste tolv månaderna. Jämfört med tidigare år så är det något färre personer som spelar trots att spelandet omsätter mer pengar enligt Lotteriinspektionens statistik. Det är fjärde året i rad som Lotteriinspektionen låtit Novus Sverigepanel genomföra denna mätning.
"Vinner aldrig"
- Vi har under den senaste tiden sett att omsättningen på spelmarknaden har ökat. Denna undersökning förstärker bilden av att färre spelar, men de som gör det spelar för mer pengar, säger Joel Kitti-Junros, analytiker på Lotteriinspektionen.
Här följer ett axplock av slutsatser i årets mätning, som genomförts i form av webbaserade intervjuer under oktober via Novus Sverigepanel.
• De tre främsta anledningarna till varför man inte spelat under det senaste året är ”vinner aldrig”, 29 procent, ”tröttnat på spel”, 26 procent, ”lågt förtroende för den nuvarande spelmarknaden”, 17 procent.
• Drygt hälften av de som säger sig spela gör det minst någon gång i månaden eller oftare.
• De som spelar vill att överskottet helst ska gå tillbaka till spelarna och till välgörenhet.
Tre av tio spelar för mycket
• Åtta av tio vet inte vart de skulle vända sig om de skulle få problem med ett spelbolag.
• Tre procent uppger att de någon gång under de senaste tolv månaderna har upplevt att de spelat för mycket. Sju procent anger att de har någon närstående som de upplevt spelat för mycket. Åtta av tio vet inte vart de skulle vända sig om de skulle känna oro för sitt spelande.
• Spel i spelbutiker minskar samtidigt som spel via mobiltelefoner ökar.
• Nästan fyra av tio spelar på ”gratis” appar eller via sociala medier såsom Candy Crush eller Wordfeud. En av fem har spelat Pokémon Go. Fler kvinnor (48 procent) än män (26 procent) spelar ”gratisspel”.
Mest lästa just nu
- Vi vill ha stabilitet, vi måste också vara lyhörda för verkligheten. Det är ansträngt i många av våra klubbar., säger Hockeybasen Anders Larsson.
Verkligheten i SHL är att lönenivån väcker uppseende, inte minst efter en analys av kreditupplysningsföretaget, CreditSafe.
I en sammanställning av företag med högst snittlöner i landets kommuner är Örebro Elithockey AB i topp i Örebro kommun bland alla bolag. SHL-laget Örebro HC:s moderbolag har 65 anställda och en årslön på i snitt 774 000 kronor. Då ingör ändå inte Lön till styrelse och vd.
SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari, då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.
Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.
Närmast kan vi se fram emot hockeyns Nations Cup i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.