75 miljoner i vinst på några timmar

I dag är det julafton. Idrottens egen julafton. Under några få timmar generar Bingolottos Uppesittarkväll inte mindre än 75 miljoner kronor som slussas ut till föreningarna.
Ingvar Oldsberg leder programmet som enbart på Uppesittarkvällen berikar idrotten med 75 miljoner kronor.

 

I spetsen står två tomtar, programledaren Ingvar Oldsberg och Hans Sahlin, Folkspels vd. 

De har blivit ett riktigt radarpar. De gnabbas och delar ut pikar, men är i grund och botten tämligen överens när de träffas för att prata om fortsatt samarbete. 

Men det hör till, de käbblas lite vid förhandlingarna, slutligen tar de i hand och är överens om att köra vidare.

- Jo, jo, vi har våra speciella möten, skrattar Hans Sahlin.

"Han är Sveriges främste"

- Han ska trilskas lite, men han är en ikon och Sveriges främste programledare.

- Han älskar det här, han gillar att tjöta med människor i direktsändning.

Ingvar Oldsberg vet sitt värde, påstår att han är lite tveksam inför fortsättningen, det blir lite rubriker i någon kvällstidning, men medger att han gillar programformen och att stå i centrum. Bingolottos blev hans come-back på den stora scenen och som Hans Sahlin och hans kollegor har utvecklat programformen är det egentligen som gjort för just Ingvar Oldsberg.

Det ska åtskilliga svenskar vara synnerligen tacksamma för. Det gäller både köpare av bingolotter och medlemmar i alla föreningar.

I klartext, det här är programmet med bara vinnare. Idrotten har för sin del fått 1,6 miljarder totalt under åren.

Inget typiskt Göteborgs...

Uppesittarkväll kom till 1995. 

- Hos TV4 tyckte de först att det var ett typiskt Göteborgspåhitt. Men efter att ha fundera lite där uppe i Stockholm nappade de och såg potentialen med ett sånt program, berättar Hans Sahlin.

Tittarsiffrorna har blivit allt bättre. SVT har försökt kämpa emot, men de har blivit överkörda. Men just i år sker en riktig konfrontation. SVT har skapat ett dubbelt ”På spåret”.

- Men jag tror att vi har ett bra grepp om den här kvällen. Är det nån gång människor spelar Bingolotto är det just den här kvällen. De har blivit en tradition för åtskilliga och till och med ungdomar samlas för att uppleva kvällen tillsammans.

Det finns förhoppningar om 2 miljoner tittare. Inte konstigt med tanke på att det finns 76 miljoner i vinstpott, fyra bingospel och en massa utlottningar. 

Och smaka lite mer på utfallet - försäljningen av Bingolotter tillsammans med Sverigelotten ger idrotten smått ofattbara 75 miljoner!

Säljer 4,5 miljoner lotter

Sedan fem år tillbaka står Folkspel också bakom en Bingolotto Special på nyårsdagen. 

- Många uppskattar även det programmet. Som bäst har vi haft 1,5 miljon tittare. Att jämföra med 3 miljoner på Uppesittarkvällen, berättar Hans Sahlin.

- Totalt säljer vi runt 4,5 miljoner lotter under de här två kvällarna.

- Det handlar om en monumental införsäljning. Vi ger föreningen alla tänkbara verktyg. I sammanhanget måste jag berömma Örebro SK, landets främsta klubb på försäljning år från år.

- Gjorde alla föreningar som ÖSK vore vår totala omsättning avsevärt högre.

Då är Loket tillbaka

Bakom Bingolotto och Folkspel AB finns nära 100 anställda som via årsplaner och utvecklade strategier ständigt söker högre säljnivåer.

Vd:n Hans Sahlin är personligen en del av hela företeelsen. Han kom till Folkspel 1998 och har upplevt både upp- och nedgångar.

- Just nu känner vi oss trygga med arbetet och programmet, men det är klart att vi hela tiden jobbar för att sälja ännu bättre och ge idrotten ännu mer. 

- Vi anstränger oss verkligen för att få föreningarna att inse vilket enorm potential det finns i både Bingolotto och Sverigelotten. De kan tjäna så mycket, mycket mer pengar via lite arbete.

- Numera har en  framgångsrik butiksförsäljning av Bingolotto stor betydelse jämfört med de största åren då försäljningen rullade på av sig själv.

Och apropå det, vecka 5-7 tar Ingvar Oldsberg semester och vikarien, ja, han kan sin sak. Leif Loket Olsson kliver då in i TV-studion.

Thomas Ejderhov

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.