Spelarna protesterar mot kapprustningen

I jakten på framgång värvar hockeyns elitserieklubbar för åtskilliga miljoner varje år. Hetsen blir allt värre och rubriker som succé och fiasko är ytterligheternas bekräftelse. Nu visar det sig att även spelarna i elitserienprotesterar mot den hausse som innebär att klubbarna tappar både vett och sans.
Mer än hälften av alla elitseriespelare tycker att de utländska spelarna är överskattade och ännu fler anser att ett tak för antalet importer måste införas. 

 

Antalet utländska importer har ökat rekordartat i svensk idrott. Det gäller framför allt ishockey och fotboll. Inget tyder på en minskning. Men de aktiva själva i elithockeyn är av annan uppfattning:”Fem spelare per lag vore en rimlig nivå”, är en återkommande kommentar.I dag finns det 79 spelare från utlandet i elitserien.Enbart Mora har 14 av dessa. 

CANAL+ har i en stor anonym enkät med 60 elitseriespelare undersökt om de anser trenden i Elitserien farlig för svensk ishockey. Svaren från spelarna är tydliga. Mer än hälften tycker att de utländska spelarna är överskattade och ännu fler anser att ett tak för antalet importer måste införas. Men att kvotera in juniorer är fel väg att gå, tycker de också.  

Spelarna har fått frågan om det är rimligt att betala enskilda spelare 400 000 kr i månaden. Sex av tio spelare tycker att det är okay och menar att det är ”helt upp till klubbarna att avgöra om en viss spelare är värd så mycket”.37 procent har ett annat perspektiv på saken och menar ”ingen elitseriespelare är värd så mycket” och det är skrämmande att en spelare som aldrig spelat här i Elitserien kan få den summan och tycker ”låt dem bevisa en säsong vad de kan först”   

Här är enkäten i sin helhet:  

1. Behöver Elitserien ett tak för antalet utländska importer? 

Ja 63 %

”Fler svenska spelare skulle få chansen””Fem spelare per lag vore en rimlig nivå””I Mora är ju halva laget utlänningar””Då skulle lagen tvingas ta in de allra bästa utländska spelarna” 

Nej 35 %. ”Ligan skulle bli sämre”. ”Skulle bli svårt för mindre lag att konkurrera”. ”De bidrar till att göra Elitserien till den bästa ligan i Europa”. "De är bra för publiken”.

Vet ej 2 %  

2. Riskerar svensk hockey att förlora talanger som det är idag? 

Ja 58 %. ”Klubbarna köper färdiga spelare hellre än att lyfta fram egna talanger”. ”Juniorerna måste få en ärlig chans”. ”Viktigt för juniorerna att möta tuffast tänkbara motstånd”.

Nej 33 %. ”De talanger som är tillräckligt bra kommer fram ändå”. ”Absolut inte, det är ont om juniorer även i Allsvenskan”.

Vet ej 9 %  

3. Borde hockeyligan kräva att klubbarna kvoterar in juniorer? 

Ja 17 %. ”Skulle utveckla J18 och J20 där vi halkat efter”. ”Skulle bli färre utlänningar”.

Nej 83%. ”Man måste förtjäna en plats i laget”. ”De kan utvecklas i Allsvenskan istället”. ”Vissa talanger har inte den rätta viljan”. ”Bra system att kunna gå mellan Elitserien och Allsvenskan under säsong”.

4. Är de utländska spelarna överskattade? 

Ja 53%. ”Det finns en hel del utfyllnader”. ”Märktes redan under lockouten att skillnaden inte var så stor”. Sällan de lever upp till förväntningarna”.

Nej 32 %. ”De flesta är bra”. ”Många håller bra klass”.

Vet ej 15 %. 

5. Är det rimligt att betala enskilda spelare 400 000 kr/mån? 

Ja 62 %. ”Helt upp till klubbarna att avgöra om en viss spelare är värd så mycket”.

Nej 37 %. ”Absolut inte! Ingen elitseriespelare är värd så mycket”. ”Skrämmande att en spelare som aldrig spelat här i Elitserien kan få den summan. Låt dem bevisa en säsong vad de kan först”.

Svarade ej 1%  

6. Vem är Elitseriens bäste utländske spelare? 

Tomi Kallio, Frölunda, 60 %. ”Sjukt bra, skulle hålla i NHL”. ”Lurig och kvick med bra fart”. ”Kan skjuta i vilket läge som helst”.

Lubos Bartecko, Luleå, 22 %. ”Den mest allroundkunnige av alla”. ”Målgörare och passningsläggare i ett”. 

Karol Krizan, MoDo, 5 %. ”Betyder otroligt mycket för sitt lag”. ”Explosiv”.

Esa Pirnes, Färjestad, 3 %. ”Har det mesta: en kämpe med bra teknik och spelsinne”.

Pavel Brendl, Mora, 2%, Robert Döme, MoDo, 2%, Per-Åge Schröder, MoDo, 2%, Teemu Lassila, Djurgården, 2 %, Roman Cechmanek, Linköping, 2%.

7. Är Elitserien fortfarande världens näst bästa liga efter NHL? 

Ja 80 %. ”Bäst bredd av alla ligor”. ”Elitserien är öppnare än någonsin”. ”Ryska hockeyn är största konkurrenten men de är sämre på allt runt om, som arrangemang och arenor mm”. ”Massmedia har gjort intresset så stort att spelarna vill komma hit”.  

Nej 12 %. ”Ryssland är bättre, både vad gäller spelare och ekonomi”.

Vet ej 8%.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.