En gigantisk penningmaskin

Fotboll-EM i Portugal är en gigantisk penningmaskin. Allt ifrån en Henrik Larsson eller Zlatan Ibrahimovic som höjer sina marknadsvärden när de på fotbollens catwalk är oöverträffliga till de slutliga europamästarna som förutom en guldpokal får ta emot 165 miljoner kronor.
12 juni – 4 juli pågår turneringen med 16 nationer. Aldrig har pengarna och uppmärksamheten varit större.
Ökade intäkter från tv-rättigheter och sponsorer har fått ekonomin att galoppera. Fotbollens europeiska union, Uefa, har tillvaratagit intresset och värdet på bästa sätt.
En jämförelse med föregående EM-turnering i Holland/Belgien 2002 visar att omsättningen har ökat med 65 procent. Uppgifter säger att Uefa får cirka 4,5 miljarder kronor för tv-rättigheterna, vilket skulle innebära sex gånger så mycket som vid förra EM.
Därför kan de deltagande lagen bli segrare även som förlorare. 45 miljoner är nämligen vad varje nation garanteras, även om de inte tar en enda poäng.
I Sveriges fall innebär det en vinst om tio miljoner eftersom förberedelserna beräknas kosta 35 miljoner.

Uefa drar in 7,6 miljarder kronor på EM. 1,2 miljarder ska fördelas på de 16 förbunden. 165 miljoner går till segraren.
Hela cirkusen i Portugal – matcherna, träningarna, flärden, lyxen på respektive hotell, hur lagen med dess spelare och ledare eskorteras av alla vakter och funktionärer i organisationen, allt påvisar hur idrottens främsta i dag behandlas som popstjärnor. Därmed växer också penningens betydelse.

En som spelar med mycket annorlunda villkor är Henrik Larsson. En av de mest omskrivna och hyllade. Men framför allt, mot bakgrund av att han så länge var tveksam till att medverka och att han faktiskt står utan klubbadress gör honom till megastar.
Spekulationerna om hans framtid pågår i all europeisk press. Uppgifterna varierar från dag till dag, «klubbar i kö», «Barcelona har ett hemligt avtal klart» eller att Henke själv säger att han kanske slutar helt med fotboll.
Med premiärsuccén har Henrik Larsson bevisat sin storhet, hans mål har visats i varenda tv-kanal i Europa och ett antal klubbledare diskuterar hans namn.
Henke marknadsför sig själv och bedömare talar om ett värde på spelarmarknaden som betyder att han själv kan stoppa minst 35 miljoner i egen ficka i samma stund som han signerar ett kontrakt. Det enda han behöver avstå är provisionen till sin agent.
Henrik om någon har guldläge i detta EM då avtalet med Celtic är avslutat.
Han och landslagskompisarna är ändå försäkrade om en skaplig ersättning för de dryga tre EM-veckorna. Skulle de nå långt som till guld får de 850 000 kronor per spelare. Att jämföra med Italiens 2,3 miljoner per spelare, Englands 2,3 eller Danmarks 2,7!

Andra exempel på hur EM startar penningrullning är:
+ tv-rättigheterna blir allt dyrare. Svt tvingades som en följd av detta visa tio färdigproducerade program från Uefa. Liknande program förekom också i TV4. Det här blev konsekvensen av en förhandling där en det fanns ett bättre bud än vad Ebu (European Broadcasting Union) erbjöd Uefa. Ebu kunde sträcka sig till 5 miljarder kronor, det räckte inte riktigt, och då kontrade Uefa med kravet att visa sin egen programserie och det tvingades Ebu anta.
+ Massmedia enorma uppbackning av arrangemanget. Bara i Sverige har vi sett en mängd bilagor och tidningssidor, förutom all tv och radio, produceras inför och under mästerskapet. Produktionen och satsningen är totalt sett större än någonsin. I Portugal syns också en konsekvens. Det finns inte bara ett centralt mediacenter på varje spelort utan varje nation håller sig med ett eget. Som England som har ett tält som rymmer 400 mediarepresentanter. I jämförelse är Sveriges «Lilla Råsunda» av blysammare format.
+ På hemmaplan sker också stora ansträngningar. Ett antal sportbarer räddar sin omsättning när de laddar med öl och stora tv-skärmar för att locka supporters. I Stockholm har dessutom Stadion byggts om till eventarena med en tv-skärm på 40 kvm och med plats för 6 000 personer som ska attrageras av försäljning av dryck och mat, artistuppträdande och kändisbesök m m. Och vill folk sitta inomhus går det bra i dels Eriksdalshallen, där samtliga matcher visas på storskärm, eller på åtta platser med stor filmduk och biosurrondaljud.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.