Kapprustningens dyra pris

Lockoutade NHL-spelare delar hockey-Sverige i två delar. Klubbarna pressar budgetar och tvingar fram miljontals kronor för att kunna försäkra stjärnorna som i sin tur inte vet hur mycket skatt de själva måste betala.
av Thomas Ejderhov

- Jag tycker inte att elitserien ska ta emot NHL-spelare, eftersom de egentligen inte vill spela här, säger Linköpings tränare Roger Melin som vågar gå emot strömmen och sin egen klubb.
Klubbarna hetsar varandra. Roger Melin är den förste att erkänna det:
- Vi är tvungna att förstärka för att hänga med i konkurrensen. Men helst hade jag sluppit.
Han konstaterar kort:
- Det är NHL som höjer sitt marknadsvärde - inte elitserien.
Han har sagt ja till fyra NHL-stjränor och nej till fyra lovande och ambitiösa 20-åringar som plötsligt inte platsade längre.
- Det har känts riktigt jobbigt att behöva slussa ut dem till allsvenska klubbar.
Han pekar på morgondagen:
- Lockouten är inte bra för svensk hockey. Lovande svenska talanger stannar i utvecklingen.
Och hur reagerar samma åskådaren som i dag jublar när elitlagen töms på de inköpta stjärnorna?
Många befarar att dagens fest förbyts till baksmälla i morgon.

De främsta elitserieklubbarna har en stadig ekonomi.
- I dag har de tolv klubbarna ett samlat eget kapital på 100 miljoner kronor. För fem år sedan var samma summa ett minus på 25 miljoner, säger Peter Gudmundson, vd för Svenska hockeyligan.
Om nu åskådaren är en vinnare är också staten och försäkringsbolagen det samma.
Flera av NHL-stjärnor avstår lön för att få spela i Sverige. Vissa tar ut med svenska mått en hög ersättning, men gemensamt är flera av dem ska betala förmögenhetsskatt om de vistas i Sverige längre än 183 dagar.
- Antingen väljer de att spela hela säsongen här och tar skattesmällen eller så sticker de tillbaka till Nordamerika och återvänder hit efter jul, säger Bengt Hedin, sportchef i Modo.
Han har blivit väl insatt i ämnet eftersom inte mindre än sju spelare är aktuella för klubben.

Både utländska och svenska idrottsstjärnor, som är bosatta utomlands, har rätt en nyttja den så kallade artistskatten vilket inkluderar skattelindring under 183 dagar. I klartext, de betalar 15 procent i skatt och arbetsgivaren slipper arbetsgivaravgift.
Men sex månader är alltså gränsen och därför kommer ett antal spelare att åka tillbaka till Nordamerika under en tid för att sedan återvända.
- Vi har tagit beslutet att ordna med försäkringarna, men när det gäller skattefrågorna måste spelarna och deras agenter välja själva, säger Modos klubbdirektör Bengt Hedin.
Alla elitklubbar har därför suttit i ett flertal möten med skattemyndigheterna för att få klara besked. Och där hänvisas till expertisen eftersom frågan är ny och annorlunda. Största tveksamheten gäller tidsperioden och huruvida sex månader är just sex till antalet under samma taxeringsår eller kan perioden sträcka sig över två taxeringsår?

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.