Kapprustningens dyra pris

Lockoutade NHL-spelare delar hockey-Sverige i två delar. Klubbarna pressar budgetar och tvingar fram miljontals kronor för att kunna försäkra stjärnorna som i sin tur inte vet hur mycket skatt de själva måste betala.
av Thomas Ejderhov

- Jag tycker inte att elitserien ska ta emot NHL-spelare, eftersom de egentligen inte vill spela här, säger Linköpings tränare Roger Melin som vågar gå emot strömmen och sin egen klubb.
Klubbarna hetsar varandra. Roger Melin är den förste att erkänna det:
- Vi är tvungna att förstärka för att hänga med i konkurrensen. Men helst hade jag sluppit.
Han konstaterar kort:
- Det är NHL som höjer sitt marknadsvärde - inte elitserien.
Han har sagt ja till fyra NHL-stjränor och nej till fyra lovande och ambitiösa 20-åringar som plötsligt inte platsade längre.
- Det har känts riktigt jobbigt att behöva slussa ut dem till allsvenska klubbar.
Han pekar på morgondagen:
- Lockouten är inte bra för svensk hockey. Lovande svenska talanger stannar i utvecklingen.
Och hur reagerar samma åskådaren som i dag jublar när elitlagen töms på de inköpta stjärnorna?
Många befarar att dagens fest förbyts till baksmälla i morgon.

De främsta elitserieklubbarna har en stadig ekonomi.
- I dag har de tolv klubbarna ett samlat eget kapital på 100 miljoner kronor. För fem år sedan var samma summa ett minus på 25 miljoner, säger Peter Gudmundson, vd för Svenska hockeyligan.
Om nu åskådaren är en vinnare är också staten och försäkringsbolagen det samma.
Flera av NHL-stjärnor avstår lön för att få spela i Sverige. Vissa tar ut med svenska mått en hög ersättning, men gemensamt är flera av dem ska betala förmögenhetsskatt om de vistas i Sverige längre än 183 dagar.
- Antingen väljer de att spela hela säsongen här och tar skattesmällen eller så sticker de tillbaka till Nordamerika och återvänder hit efter jul, säger Bengt Hedin, sportchef i Modo.
Han har blivit väl insatt i ämnet eftersom inte mindre än sju spelare är aktuella för klubben.

Både utländska och svenska idrottsstjärnor, som är bosatta utomlands, har rätt en nyttja den så kallade artistskatten vilket inkluderar skattelindring under 183 dagar. I klartext, de betalar 15 procent i skatt och arbetsgivaren slipper arbetsgivaravgift.
Men sex månader är alltså gränsen och därför kommer ett antal spelare att åka tillbaka till Nordamerika under en tid för att sedan återvända.
- Vi har tagit beslutet att ordna med försäkringarna, men när det gäller skattefrågorna måste spelarna och deras agenter välja själva, säger Modos klubbdirektör Bengt Hedin.
Alla elitklubbar har därför suttit i ett flertal möten med skattemyndigheterna för att få klara besked. Och där hänvisas till expertisen eftersom frågan är ny och annorlunda. Största tveksamheten gäller tidsperioden och huruvida sex månader är just sex till antalet under samma taxeringsår eller kan perioden sträcka sig över två taxeringsår?

Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna.  Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...

En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.

Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

Landets största privata idrottsmuséum, där idrottsredskap blandas med annonser, autografer, programblad och personliga idrottsgrejer, finns i Växjö och har nu blivit synnerligen aktuellt igen. Öster är tillbaka i Allsvenskan och Hasse Rydéns skapelse har blivit synnerligen intressant.

Ett möte med denne Hasse i hans egensnickrade muséum i den gamla ICA-lokalens källare på stadsdelen Öster i Växjö är att svepas med i en idrottshistorisk virvelvind, men häör tittar bl a pingisstjärnan Truls Märegård in då och då.. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.