Kapprustningens dyra pris

Lockoutade NHL-spelare delar hockey-Sverige i två delar. Klubbarna pressar budgetar och tvingar fram miljontals kronor för att kunna försäkra stjärnorna som i sin tur inte vet hur mycket skatt de själva måste betala.
av Thomas Ejderhov

- Jag tycker inte att elitserien ska ta emot NHL-spelare, eftersom de egentligen inte vill spela här, säger Linköpings tränare Roger Melin som vågar gå emot strömmen och sin egen klubb.
Klubbarna hetsar varandra. Roger Melin är den förste att erkänna det:
- Vi är tvungna att förstärka för att hänga med i konkurrensen. Men helst hade jag sluppit.
Han konstaterar kort:
- Det är NHL som höjer sitt marknadsvärde - inte elitserien.
Han har sagt ja till fyra NHL-stjränor och nej till fyra lovande och ambitiösa 20-åringar som plötsligt inte platsade längre.
- Det har känts riktigt jobbigt att behöva slussa ut dem till allsvenska klubbar.
Han pekar på morgondagen:
- Lockouten är inte bra för svensk hockey. Lovande svenska talanger stannar i utvecklingen.
Och hur reagerar samma åskådaren som i dag jublar när elitlagen töms på de inköpta stjärnorna?
Många befarar att dagens fest förbyts till baksmälla i morgon.

De främsta elitserieklubbarna har en stadig ekonomi.
- I dag har de tolv klubbarna ett samlat eget kapital på 100 miljoner kronor. För fem år sedan var samma summa ett minus på 25 miljoner, säger Peter Gudmundson, vd för Svenska hockeyligan.
Om nu åskådaren är en vinnare är också staten och försäkringsbolagen det samma.
Flera av NHL-stjärnor avstår lön för att få spela i Sverige. Vissa tar ut med svenska mått en hög ersättning, men gemensamt är flera av dem ska betala förmögenhetsskatt om de vistas i Sverige längre än 183 dagar.
- Antingen väljer de att spela hela säsongen här och tar skattesmällen eller så sticker de tillbaka till Nordamerika och återvänder hit efter jul, säger Bengt Hedin, sportchef i Modo.
Han har blivit väl insatt i ämnet eftersom inte mindre än sju spelare är aktuella för klubben.

Både utländska och svenska idrottsstjärnor, som är bosatta utomlands, har rätt en nyttja den så kallade artistskatten vilket inkluderar skattelindring under 183 dagar. I klartext, de betalar 15 procent i skatt och arbetsgivaren slipper arbetsgivaravgift.
Men sex månader är alltså gränsen och därför kommer ett antal spelare att åka tillbaka till Nordamerika under en tid för att sedan återvända.
- Vi har tagit beslutet att ordna med försäkringarna, men när det gäller skattefrågorna måste spelarna och deras agenter välja själva, säger Modos klubbdirektör Bengt Hedin.
Alla elitklubbar har därför suttit i ett flertal möten med skattemyndigheterna för att få klara besked. Och där hänvisas till expertisen eftersom frågan är ny och annorlunda. Största tveksamheten gäller tidsperioden och huruvida sex månader är just sex till antalet under samma taxeringsår eller kan perioden sträcka sig över två taxeringsår?

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.