Blåvitt utreder en egen arena
Nobben från det kommunala bolaget Got Event får IFK Göteborg att öka takten på en framtida satsning.
Mycket nytt hos Blåvitt
- Vi ska titta på en långsiktig arenalösning, se om det är möjligt, erkänner ordföranden Kent Olsson som omgående vill starta internt utredningsprojekt.
IFK-basen berättar i ett pressmeddelande:
- Satsningen på att fortsatt utveckla verksamheten kommer, trots bakslag med ”clean court”, att intensifieras.
- Investeringen i våra ungdomssatsningar som Akademien och Änglagårdsskolan kommer att utökas kraftigt med den nya anläggningen som nu projekteras på Kvibergsområdet.
Modernaste anläggningen i Norden
- Vidare innebär investeringen i nya Kamratgården att IFK Göteborg kommer att ha den mest moderna träningsanläggningen i Norden.
IFK har länge velat göra sina matcher till egna arrangemang. Med tillgång till alla rättigheter för reklam, biljettförsäljning, kiosker, loger etc ser klubben hur intäkterna skulle kunna öka.
Men skälet till att det inte blir ett nytt avtal är enkelt enligt Got Events VD Thomas Torkelsson:
22 miljoner saknades...
- De hade inte råd att betala för rättigheterna. Vi har redan fått 22 miljoner i koncernbidrag från kommunen och måste få ekonomin att gå ihop.
Här har IFK en annan uppfattning:
- I förhandlingen har vi varit tydliga med att vi är beredda att ta en rejäl kostnadsökning jämfört med nuvarande avtal. Hyran ska dock vara marknadsmässig, d.v.s. inte högre än vad våra konkurrerande föreningar i andra städer betalar, säger Kent Olsson i sitt pressmeddelande.
Thomas Torkelsson menar att utan IFK:s medverkan i en paketlösning med Gais och Örgryte på Gamla Ullevi skulle ekonomin haverera.
- I grunden är vi positiva till att klubbarna har rättigheterna själva, men man måste betala för sin del, säger Torkelsson.
Skilda förutsättningar i dag
Kent Olsson igen:
- Ska ett kommunalt bolag tjäna pengar på IFK eller ska IFK själv göra det?
Han menar att det ursprungliga och gemensamma avtalet om Gamla Ullevi inte är tidsenligt längre.
- Förutsättningarna är skiljda. Öis kämpar för överlevnad medan IFK är det starkaste varumärket inom svensk idrott, det har en undersökning visat, säger Kent Olsson som betonar:
- Vi vill vara i topp och jämför våra villkor med Malmö, Elfsborg och Helsingborg som alla äger sin matchrättigheter. Så kallade "match day revenues" innebär stora möjligheter, säger Kent Olsson.
- Kan vi sälja reklam, loger, äga vårt eget matcharrangemang så är det inte så att det skulle ramlat in miljoner redan i morgon, men på sikt skulle det vara värt många miljoner för oss per år.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Nu kommer notan för det avbrutna fotbollsderbyt, Hammarby-Djurgården den 20 oktober. Polisens insatser har hittills kostat skattebetalarna 3 miljoner kronor, ett belopp som kommer att stiga då kostnader för övertid ännu inte har räknats klart.
Derbyt fick avbrytas, och spelades klart påföljande måndag, med Hammarby-seger 2-0. Det var efter oroligheter för Djurgårds-sektionen som polisen ansåg sig tvingade att dra in arrangörtillståndet för arrangören, Hammarby IF.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Dan Persson
fre, 2011-01-07 11:12
1. Egen Arena inte möjligt.
Planen på en egen arena får ses som ett förhandlingsutspel. Det vore vansinne att bygga en arena till i GBG. Den enda möjliga lösningen är att IFK som ledande lag får köpa ut arenan och sedan ha egna avtal med de andra klubbarna för att få upp mängden event per år.