Blåvitt utreder en egen arena
Nobben från det kommunala bolaget Got Event får IFK Göteborg att öka takten på en framtida satsning.
Mycket nytt hos Blåvitt
- Vi ska titta på en långsiktig arenalösning, se om det är möjligt, erkänner ordföranden Kent Olsson som omgående vill starta internt utredningsprojekt.
IFK-basen berättar i ett pressmeddelande:
- Satsningen på att fortsatt utveckla verksamheten kommer, trots bakslag med ”clean court”, att intensifieras.
- Investeringen i våra ungdomssatsningar som Akademien och Änglagårdsskolan kommer att utökas kraftigt med den nya anläggningen som nu projekteras på Kvibergsområdet.
Modernaste anläggningen i Norden
- Vidare innebär investeringen i nya Kamratgården att IFK Göteborg kommer att ha den mest moderna träningsanläggningen i Norden.
IFK har länge velat göra sina matcher till egna arrangemang. Med tillgång till alla rättigheter för reklam, biljettförsäljning, kiosker, loger etc ser klubben hur intäkterna skulle kunna öka.
Men skälet till att det inte blir ett nytt avtal är enkelt enligt Got Events VD Thomas Torkelsson:
22 miljoner saknades...
- De hade inte råd att betala för rättigheterna. Vi har redan fått 22 miljoner i koncernbidrag från kommunen och måste få ekonomin att gå ihop.
Här har IFK en annan uppfattning:
- I förhandlingen har vi varit tydliga med att vi är beredda att ta en rejäl kostnadsökning jämfört med nuvarande avtal. Hyran ska dock vara marknadsmässig, d.v.s. inte högre än vad våra konkurrerande föreningar i andra städer betalar, säger Kent Olsson i sitt pressmeddelande.
Thomas Torkelsson menar att utan IFK:s medverkan i en paketlösning med Gais och Örgryte på Gamla Ullevi skulle ekonomin haverera.
- I grunden är vi positiva till att klubbarna har rättigheterna själva, men man måste betala för sin del, säger Torkelsson.
Skilda förutsättningar i dag
Kent Olsson igen:
- Ska ett kommunalt bolag tjäna pengar på IFK eller ska IFK själv göra det?
Han menar att det ursprungliga och gemensamma avtalet om Gamla Ullevi inte är tidsenligt längre.
- Förutsättningarna är skiljda. Öis kämpar för överlevnad medan IFK är det starkaste varumärket inom svensk idrott, det har en undersökning visat, säger Kent Olsson som betonar:
- Vi vill vara i topp och jämför våra villkor med Malmö, Elfsborg och Helsingborg som alla äger sin matchrättigheter. Så kallade "match day revenues" innebär stora möjligheter, säger Kent Olsson.
- Kan vi sälja reklam, loger, äga vårt eget matcharrangemang så är det inte så att det skulle ramlat in miljoner redan i morgon, men på sikt skulle det vara värt många miljoner för oss per år.
Mest lästa just nu
Spelaraffärerna inom svensk elitfotboll ökar markant just nu. Transfermarknaden är het och klubbar säljer ovh köper för stora pengar.
IFK Göteborg har gjort en ny stor affär när italienska Serie B-klubben Sassuolo köpte Laurs Skjellerup som blir en av IFK:s dyraste försäljningar genom tiderna då prislappen ska, enligt uppgifter, hamnat på drygt 46 miljoner kronor. Många minns också hur IFK sålde Malick Yalcouyé till engelska Brighton och totalt handlar det om intäkter på runt 100 miljoner kronor.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Dan Persson
fre, 2011-01-07 11:12
1. Egen Arena inte möjligt.
Planen på en egen arena får ses som ett förhandlingsutspel. Det vore vansinne att bygga en arena till i GBG. Den enda möjliga lösningen är att IFK som ledande lag får köpa ut arenan och sedan ha egna avtal med de andra klubbarna för att få upp mängden event per år.