Blåvitt utreder en egen arena
Nobben från det kommunala bolaget Got Event får IFK Göteborg att öka takten på en framtida satsning.
Mycket nytt hos Blåvitt
- Vi ska titta på en långsiktig arenalösning, se om det är möjligt, erkänner ordföranden Kent Olsson som omgående vill starta internt utredningsprojekt.
IFK-basen berättar i ett pressmeddelande:
- Satsningen på att fortsatt utveckla verksamheten kommer, trots bakslag med ”clean court”, att intensifieras.
- Investeringen i våra ungdomssatsningar som Akademien och Änglagårdsskolan kommer att utökas kraftigt med den nya anläggningen som nu projekteras på Kvibergsområdet.
Modernaste anläggningen i Norden
- Vidare innebär investeringen i nya Kamratgården att IFK Göteborg kommer att ha den mest moderna träningsanläggningen i Norden.
IFK har länge velat göra sina matcher till egna arrangemang. Med tillgång till alla rättigheter för reklam, biljettförsäljning, kiosker, loger etc ser klubben hur intäkterna skulle kunna öka.
Men skälet till att det inte blir ett nytt avtal är enkelt enligt Got Events VD Thomas Torkelsson:
22 miljoner saknades...
- De hade inte råd att betala för rättigheterna. Vi har redan fått 22 miljoner i koncernbidrag från kommunen och måste få ekonomin att gå ihop.
Här har IFK en annan uppfattning:
- I förhandlingen har vi varit tydliga med att vi är beredda att ta en rejäl kostnadsökning jämfört med nuvarande avtal. Hyran ska dock vara marknadsmässig, d.v.s. inte högre än vad våra konkurrerande föreningar i andra städer betalar, säger Kent Olsson i sitt pressmeddelande.
Thomas Torkelsson menar att utan IFK:s medverkan i en paketlösning med Gais och Örgryte på Gamla Ullevi skulle ekonomin haverera.
- I grunden är vi positiva till att klubbarna har rättigheterna själva, men man måste betala för sin del, säger Torkelsson.
Skilda förutsättningar i dag
Kent Olsson igen:
- Ska ett kommunalt bolag tjäna pengar på IFK eller ska IFK själv göra det?
Han menar att det ursprungliga och gemensamma avtalet om Gamla Ullevi inte är tidsenligt längre.
- Förutsättningarna är skiljda. Öis kämpar för överlevnad medan IFK är det starkaste varumärket inom svensk idrott, det har en undersökning visat, säger Kent Olsson som betonar:
- Vi vill vara i topp och jämför våra villkor med Malmö, Elfsborg och Helsingborg som alla äger sin matchrättigheter. Så kallade "match day revenues" innebär stora möjligheter, säger Kent Olsson.
- Kan vi sälja reklam, loger, äga vårt eget matcharrangemang så är det inte så att det skulle ramlat in miljoner redan i morgon, men på sikt skulle det vara värt många miljoner för oss per år.
Mest lästa just nu
IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet.
Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.
Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.
”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare
SVT-dokumentären ”Hotet mot handbollen”, SVT-play, som handlar om misstänkt matchfixning inom sporten, är inget som oroar Krister Bergström.
Han är svensk VM-general för damernas 26:e mästerskap, som nu pågår fram till 17 december, med final i danska Jyske Bank Boxen i Herning på Jylland.
-Nej, det är inget som vi reflekterar över, eller påverkar oss det minsta. Jag kan inte säga att det är någon ”snackis” i korridorer eller omklädningsrum, säger Krister Bergström.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Dan Persson
fre, 2011-01-07 11:12
1. Egen Arena inte möjligt.
Planen på en egen arena får ses som ett förhandlingsutspel. Det vore vansinne att bygga en arena till i GBG. Den enda möjliga lösningen är att IFK som ledande lag får köpa ut arenan och sedan ha egna avtal med de andra klubbarna för att få upp mängden event per år.