Många vill stoppa RF-förslag

51-procentsregeln är här igen. Nu eller aldrig ska frågan avgöras. Ska förbunden bli självständiga eller ska hela skaran av idrotter bestämma även i fortsättningen. Jo, så är det nog. SVT Sports undersökning visar inte annat.
Christer Englund, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet, ser en stor skillnad mellan hans förbund och hockeyförbundet, de två som tidiagre var lierade.Foto: Marcus Erixson, Scanpix


Motståndet bland specialförbunden är massivt. De är av uppfattningen att alla ska ha samma regler. Inte att var och en avgör efter sina speciella förutsättningar.

Stort motstånd

Rundringningen som SVT Sport har gjort visar att Riksidrottsstyrelsens förslag till en förändring kommer att röstas ned i helgen vid riksidrottsstämman i Luleå.

Det här blev resultatet av enkäten bland förbunden vid frågan ”Hur kommer ditt förbund att rösta på RF-stämman när förslaget behandlas?”

46 röster (11 förbund) kommer att rösta för styrelsens förslag.

75 röster (31 förbund) kommer att rösta mot.

32 röster (12 förbund) svarade ”vet ej”.

26 röster (7 förbund) svarade ”annat”.

Få berörda, men många reagerar

Det fanns en svarsfrekvens på 89 procent till SVT:s enkät, så resultatet visar vad 179 av 201 röster ansåg.

I grund och botten är det ett fåtal föreningar som egentligen är berörda. Ändå väcker frågan en kraftig reaktion bland många.

Riksidrottsstyrelsen antog sitt uppdrag 2011 om att granska frågan och komma med ett förslag.

De fann att det bästa är att varje förbund gör det som passar dem bäst.

Stora förbunden oeniga

Det två stora förbunden är oeniga.

Ishockeyn söker friheten, fotbollen är mer konservativa och har backat.

- Händer inget nu så är frågan död, säger hockeyförbundets ordförande Christer Englund till SVT. 

Mötte motstånd

Fotbollens ordförande Karl-Erik Nilsson har tvingats till reträtt. Tidigare var han helt och hållet på samma linje som Christer Englund. Nu säger Nilsson:

- Vi har gjort en rundfrågan bland våra medlemmar och har inte fått stöd. Det respekterar vi, säger ordförande Karl-Erik Nilsson.

I fotbollen finns precis som inte hockeyn stora föreningar med hög omsättning. Men där slutar likheterna, i 51-procentsfrågan har de inte alls samma åsikt.

En förändring av regeln kräver två tredjedelar av rösterna.

Fakta

Så här röstar förbunden.

Mot RF:s förslag:
Bordtennisförbundet (5)
Bowlingförbundet (5)
Budo- och kampsportsförbundet (5)
Flygsportsförbundet (4)
Karateförbundet (3)
Badmintonförbundet (3)
Bouleförbundet (3)
Boxningsförbundet (3)
Brottningsförbundet (3)
Danssportsförbundet (3)
Dartförbundet (3)
Judoförbundet (3)
Sportdykarförbundet (3)
Volleybollförbundet (3)
Akademiska idrottsförbundet (2)
Amerikansk fotboll (2)
Bågskytteförbundet (2)
Frisbeeförbundet (2)
Gångförbundet (2)
Kanotförbundet (2)
Konståkningsförbundet (2)
Skidskoförbundet (2)
Biljardförbundet (1)
Bob- och rodelförbundet (1)
Curlingförbundet (1)
Dragkampsförbundet (1)
Dövidrottsförbundet (1)
Fäktförbundet (1)
Isseglingsförbundet (1)
Landhockeyförbundet (1)
Vattenskid- och wakeboardförbundet (1)
 
För RF:s förslag:

Skidförbundet (6)
Gymnastikförbundet (5)
Ishockeyförbundet (5)
Basketförbundet (4)
Bilsportförbundet (4)
Golfförbundet (4)
Handbollsförbundet (4)
Simförbundet (4)
Tennisförbundet (4)
Bandyförbundet (3)
Handikappidrottsförbundet (3)
 
De ska rösta på ett annat alternativ:

Fotbollförbundet (7)
Korpen (4)
Seglarförbundet (4)
Skolidrottsförbundet (4)
Styrkelyftförbundet (3)
Triathlonförbundet (3)
Skidskytteförbundet (1)
 
De här har inte bestämt sig:

Innebandyförbundet (6)
Skyttesportförbundet (6)
Cykelförbundet (4)
Svemo Motorcykel  och snöskoterförbundet (4)
Taekwondoförbundet (3)
Bangolfförbundet (2)
Tyngdlyftningsförbundet (2)
Baseboll- och softbollförbundet (1)
Castingförbundet (1)
Roddförbundet (1)
Rugbyförbundet (1)
Varpaförbundet (1)
Källa: SVT

Olof (inte verifierad)

tors, 2013-05-23 08:35

1. I en folkrörelse borde man

I en folkrörelse borde man kunna förvänta sig att en fråga som utretts och föreslagits ska fritt och öppet få debatteras på stämman dvs alla ska få ha en möjlighet att ha en åsikt innan beslut tas åt ena eller andra hållet. I det här fallet har en grupp innan ett färdigt förslag ens fanns i en debattartikel kungjort att man inte avsåg att följa den ordningen utan i stället långt före stämman mycket kuppartat klargjorde att frågan var avgjord. Man var helt enkelt rädda att beslutet inte skulle gå deras väg.

Pär (inte verifierad)

tors, 2013-05-23 14:36

2. Demokrati?

Man kan ju undra varför vissa SF inte frågat sina medlemmar om vad de tycker i frågan. Är själv verksam i flera olika idrotters distriktsförbund. Och nu tar deras SF beslut i en fråga som deras föreningar inte fått frågan om. Hur är det möjligt i en demokrati? Borde inte frågan ägas av medlemmarna? Idetta fallet föreningarna som via sitt distrikt avger sin röst. Hade så varit fallet torde inte vissa SF rösta som det nu framgår. Det är min personliga övertygelse

Olof (inte verifierad)

tors, 2013-05-23 19:59

3. Det här är en märklg

Det här är en märklg historia. Inför förra stämman ville RS behålla 51%-regeln. På initativ av Fäktnings-och Fotbollsförbundens ordf. beslöt dock stämman att uppdra åt RS att utreda ett slopande av regeln vilket nu effektuerats med ett resultat som av utomstående kunniga och opartiska betecknas som intelligent men helst inte vill kännas vid av de båda förslagsställarna. För att så många som möjligt ska få en bakgrund hänvisas till två krönikor på Fäktningsförbundets hemsida daterade 2011-05-29 0ch 2012-11-10. Kappvändningen på "catwalken" måste betraktas som remarkabel fast ändå inte förvånande då ett återkommande spektakel inför varje stämma är att göra livet så surt som möjligt för RS i allmänhet och dess ordförande i synnerhet.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.