Leksand har 121 miljoner kvar i skuld

Alla sponsorer har stannat trots att många tvingades sänka sina anspråk. Ackordsuppgörelsen räddade Leksands IF från undergång, men trots den jättelika räddningsoperationen är den totala skulden uppe i 121 miljoner kronor.
Uppslutningen i Tegera Arena är god, åtminstone bland sponsorer som överlag har stannar och vill vara Leksands IF troget.


Åtskilliga företag fick vidkännas en förlust när de fick skriva ned ned sina fordringar, men många har velat kvarstå som sponsorer. Tilltron till klubben och uppskattningen att högklassig hockey spelas i Tegera Arena är stor.

Jätteskulder i alla fall

Men Leksands ekonomi blir kärv framöver – för även om de långfristiga skulderna har minskat till 84 miljoner (från 118 miljoner) och de kortfristiga skulderna har minskat till 37 miljoner (42) så är det just 121 miljoner som står där på minuskontot.

"Genom ackordet skapades ett betryggande eget kapital som en kudde för framtiden. Genom avancemanget till elitserien förbättras intäkterna men ger även ökade kostnader. Det ger dock ett välbehövligt likviditetstillskott om än inte tillräckligt då vi även kommande år kommer att ha likviditetssvackor".

Själva kvalificeringen till SHL innebär runt 35 miljoner via TV och sponsorer som varje klubb får via centrala avtal. Det hade varit en annan femma om laget blivit kvar i Allsvenskan.

Men de stannar som sponsorer

"Det som smärtar är långvariga relationer till intressenter som förlorat pengar. Det är glädjande att samtliga intressenter kvarstår trots förlusterna", skriver klubben i en kommentar.

Det finns ändå en glädje trots något alarmerande siffror i bokslutet.

Koncernen LIF kan efter ackordsuppgörelsen och nedskrivningar redovisa en ökning i omsättning från 67,2 miljoner till 87,7 miljoner. Koncernen gjorde 2012-2013 en vinst på 13,5 miljoner som innebar en stor skillnad jämfört med föregående år då förlusten uppgick till 4,1 miljoner, enligt Dalarnas Tidningar.

Det här innebar i slutänden att det egna kapitalet ökade från 5,2 miljoner till 19,1 miljoner.

Mot AIK i Globen på annandagen

Det är nu också klart att det inte någon match med Leksand i storformat.

Länge har klubben haft diskussioner om en match på antingen Friends Arena eller Tele2 Arena, men de planerna är nu slopade.

Det blir varken ett sikte på ett hockeyrekord på Tele2 Arena via ett möte med trätobrodern Brynäs eller ett storskaligt arrangemang med match mot AIK på Friends Arena.

I stället tar man halva steget och möter AIK i Globen på annandag jul.

Det blir för övrigt en utomhusmatch den här SHL-säsongen, Frölunda ska möta mästarlaget Skellefteå på Gamla Ullevi i december.


Göran Lantz (inte verifierad)

mån, 2013-09-30 07:17

1. Osakligt

Att kvällstidningar och Dalarnas Tidningar basunerar ut att "Leksand har sanslösa 151 milj i skulder" som man gjorde i vintras är väl inget konstigt i sig, sensationsjournalistik har aldrig haft ambitionen att vara saklig. Men när något som Idrottens Affärer gör samma sak som säger sig ha en profil för att vara speciellt kunniga på ekonomi inom idrotten, ja då är det mer skrämmande. Att redovisa skulder utan att samtidigt beakta tillgångar är dålig och lättköpt journalistik för att med rubriker reta upp mindre kunniga läsare. Ja, Leksand har 121 milj i skulder vilket då innefattar deras fastighetsbolag. De har i det då också en helt egenägd arena av stora mått som är en stor tillgång. Med Idrottens Affärers sätt att redovisa undra jag då varför man inte räknar upp t ex Kalmar FF med 244 milj i skulder eller Växjö Lakers med 256 milj. Deras skulder är större än vad Leksands är, de har också byggt arenor som kostade betydligt mer än vad Leksands kostade att bygga

#73 (inte verifierad)

mån, 2013-09-30 09:10

2. Skulle tro att Växjö sprängt

Skulle tro att Växjö sprängt 300mkr-vallen nu med alla sina utlandsvärvningar och annat. Även de har såklart inte en spänn i tillgångar antar jag? Svagt IA, svagt. Vad vill ni uppnå?
Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.