Därför misslyckades nyemissionen
De drar publik i alla fall. Leksand har tredje bästa hemmasnittet i ligan och allra bästa bortasnittet. Inte illa för en kommun med 15 000 invånare, måste man tillstå. Och för en nykomling.
Supporters sa ja, men...
Men så har också Leksand supporters över hela Sverige. Och även sympatisörer i mängd. Det var de som hörsammade klubbens uppmaning till medverkan vid försöket till nyemission.
Leksands IF Ishockey AB hoppades på att dra in 18 miljoner kronor. Men intresset bland gamla och eventuella nya aktieägare var betydligt sämre än vad man hade förhoppningar om.
När erbjudandet avslutades 27 december hade bara aktier för blott 1 miljon tecknats.
”I emissionen har vi misslyckats att attrahera större investerare, medan vi glädjande sett att många supportrar tecknat sig för mindre belopp. Genom att utfallet blivit väsentligt sämre än förväntat kommer styrelsen nu utvärdera alternativa möjligheter till långsiktig förstärkning av vår finansiella styrka”, säger klubbens ordförande Sven Rosén i ett pressmeddelande.
Alla minns rekonstruktionen
Klubben är noga med att framhålla att ekonomin är sund i dag och att den misslyckade emissionen inte påverkar bolaget på kort sikt. Försöket var ett sätt att förbättra likviditeten eller rörelsefriheten.
Men allt tyder på att för många har fjolårets rekonstruktion i minne. Då hela existensen stod på spel. 154 företag hade fordringar på totalt 75,7 miljoner på de båda bolagen, Leksand IF Ishockey AB och Leksand IF Fastighets AB, men såg inte röken av 57 miljoner.
Men alternativet var värre och därför gav företagen klartecken till rekonstruktionen.
Har klubben självkritik?
När nu Leksand ser facit av emissionsförsöket är troligen självkritiken ganska påtaglig. Representanter för klubben har sagt att de ska vara så öppna, men förutom halvårsresultatet som presenterades i höstas var presentationsmaterialet knapphändigt. Det var helt klart ett misstag att inte trycka upp prospektet och skicka ut det.
Nu fanns det bara som pdf och inte ett ord stod att läsa om det i senaste medlemstidningen.
”Eftersom ambitionen har varit att emissionen skulle kunna inbringa drygt 18 msek får utfallet betraktas som ett misslyckande”, medger också ordförande Sven Rosén.
Ändå låga kostnader
Avgörande i utfallet kan också konstateras i ordförande Sven Roséns egna ord:
"I emissionen har vi misslyckats att attrahera större investerare, medan vi glädjande sett att många supportrar tecknat sig för mindre belopp. Genom att utfallet blivit väsentligt sämre än förväntat kommer styrelsen nu utvärdera alternativa möjligheter till långsiktig förstärkning av vår finansiella styrka".
Enskilda medlemmar visade tydligt att de vill hjälpa till medan företagen höll sig kallsinniga.
Slutsatsen står också Rosén för:
"Vi har med jämförelsevis låga kostnader lyckats etablera oss i SHL, men vi vill givetvis inte sänka vår ambitionsnivå. En förutsättning för vårt långsiktiga mål är att vi klarar av att balansera kostnaderna att spela på högsta nivå med de löpande intäkter vi kan generera."
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen