Därför misslyckades nyemissionen

Förklaringen är inte annan än att företagen tyckte att de bidrog mer än väl i fjol vid rekonstruktionen. Därför blev Leksands försök till nyemission misslyckad. Förhoppningen om 18 miljoner blev till 1 miljon...
Många av Leksands supporters hörsammade vädjan om hjälp med nya miljoner via en nyemission. Men bland företagen var intresset mycket ljummet.

 

De drar publik i alla fall. Leksand har tredje bästa hemmasnittet i ligan och allra bästa bortasnittet. Inte illa för en kommun med 15 000 invånare, måste man tillstå. Och för en nykomling.

Supporters sa ja, men...

Men så har också Leksand supporters över hela Sverige. Och även sympatisörer i mängd.  Det var de som hörsammade klubbens uppmaning till medverkan vid försöket till nyemission.

Leksands IF Ishockey AB hoppades på att dra in 18 miljoner kronor. Men intresset bland gamla och eventuella nya aktieägare var betydligt sämre än vad man hade förhoppningar om.

När erbjudandet avslutades 27 december hade bara aktier för blott 1 miljon tecknats.

”I emissionen har vi misslyckats att attrahera större investerare, medan vi glädjande sett att många supportrar tecknat sig för mindre belopp. Genom att utfallet blivit väsentligt sämre än förväntat kommer styrelsen nu utvärdera alternativa möjligheter till långsiktig förstärkning av vår finansiella styrka”, säger klubbens ordförande Sven Rosén i ett pressmeddelande.

Alla minns rekonstruktionen

Klubben är noga med att framhålla att ekonomin är sund i dag och att den misslyckade emissionen inte påverkar bolaget på kort sikt. Försöket var ett sätt att förbättra likviditeten eller rörelsefriheten.

Men allt tyder på att för många har fjolårets rekonstruktion i minne. Då hela existensen stod på spel. 154 företag hade fordringar på totalt 75,7 miljoner på de båda bolagen, Leksand IF Ishockey AB och Leksand IF Fastighets AB, men såg inte röken av 57 miljoner.

Men alternativet var värre och därför gav företagen klartecken till rekonstruktionen.

Har klubben självkritik?

När nu Leksand ser facit av emissionsförsöket är troligen självkritiken ganska påtaglig. Representanter för klubben har sagt att de ska vara så öppna, men förutom halvårsresultatet som presenterades i höstas var presentationsmaterialet knapphändigt. Det var helt klart ett misstag att inte trycka upp prospektet och skicka ut det.

Nu fanns det bara som pdf och inte ett ord stod att läsa om det i senaste medlemstidningen.

”Eftersom ambitionen har varit att emissionen skulle kunna inbringa drygt 18 msek får utfallet betraktas som ett misslyckande”, medger också ordförande Sven Rosén.

Ändå låga kostnader

Avgörande i utfallet kan också konstateras i ordförande Sven Roséns egna ord:

"I emissionen har vi misslyckats att attrahera större investerare, medan vi glädjande sett att många supportrar tecknat sig för mindre belopp. Genom att utfallet blivit väsentligt sämre än förväntat kommer styrelsen nu utvärdera alternativa möjligheter till långsiktig förstärkning av vår finansiella styrka".

Enskilda medlemmar visade tydligt att de vill hjälpa till medan företagen höll sig kallsinniga.

Slutsatsen står också Rosén för:

"Vi har med jämförelsevis låga kostnader lyckats etablera oss i SHL, men vi vill givetvis inte sänka vår ambitionsnivå. En förutsättning för vårt långsiktiga mål är att vi klarar av att balansera kostnaderna att spela på högsta nivå med de löpande intäkter vi kan generera."

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.