Malmö FF:s makt bara växer
- Det är en speciell situation. Malmö äger ensamma över 50 procent av allsvenska klubbarnas samlade kapital, analyserar Idrottens Affärers krönikör.
Från oro till trygghet
Det har inte gått mer än knappt fem år sedan Malmö FF levde i en mycket farlig situation.
Trots SM-guld 2010 slutade året ändå katastrofalt. Ett minus på 33 miljoner kronor skapade ett mycket hårt klimat för alla inblandade. Bl a tvingades vd:n Pelle Svensson bort.
Vid den tidpunkten var även Swedbank Stadion nybyggd, en satsning som kostat 600 miljoner kronor.
Ett tag var hyran uppe i 48 miljoner om året.
Arenan oroade
Det innebar en ekonomisk tyngd som blev svår för MFF att hantera då arenan inte alls kortsiktigt gav det kommersiella uppsving man hade hoppats på. Det fanns förhoppningar om försäljning av loger, konferenser och i synnerhet evenemang utöver fotbollen, men som inte alls gav utdelning.
Ett mörker höll i sig i två år.
Klubben kunde i alla fall öka sitt arenaägande från 25 till 75 procent till en kostnad av 90 miljoner. Den kortsiktiga effekten blev att MFF sparade 15 miljoner netto årligen, men samtidigt minskade klubbens rörelsekapital. En risktagning som på nytt ökade pressen och skapade ännu större krav på sportsliga framgångar.
Spelarförsäljningar
Räddningen var försäljningarna av spelare som Tokelo Rantie och Mathias Ranegié och sakta öppnades möjligheter.
Laget förstärktes och ni kommer ihåg de två raka SM-gulden.
När så Salzburg-kvällarna förra hösten slutade med att Malmö som första svenska klubblag på över tio år kvalade in i Champions League så kom äntligen det avgörande genombrottet många drömt om under så många osäkra år.
Inte nog med den sportsliga framgångarna. Nu råder rena himmelriket ekonomiskt.
Ledningen med bland andra ordförande Håkan Jeppsson och vd Niclas Carlnén, samt sportchefen Daniel Andersson, jublar hela vägen till och från banken.
Starkt av ledningen
Utöver den enorma Champions League-intäkten på över 200 miljoner, där nettovinsten uppges bli cirka 150 miljoner, så har MFF på kort tid sålt spelare för uppemot 90 miljoner. Uppskattningsvis har namn som Isaac Kiese Thelin gett 38 miljoner, Emil Forsberg, 35, och Magnus Eriksson, 16, i ersättning.
Det har varit några intensiva och arbetsbelastade år.
- Malmö FF har verkligen visat styrka. Trots problemen har man vågat fortsätta att satsa. Jag tror att det har varit räddningen, säger Kristof Vogel, som också skriver i sin egen blogg, ''Osynliga handen''.
MFF som gamla Blåvitt
- Då 2010 efter SM-guldet och investeringar i den nya arenan krävde oerhörda resurser och MFF hade svårt att fungera. Då gjorde klubben ett minus på 30 miljoner. En oerhört utsatt tid för klubben.
I dag har man hamnat i en helt ny verklighet. Framgångarna vill Vogel redan nu beskriva på ett allsvenskt historiskt större vis.
I nuläget ser han som analytiker inget annat än att Malmös makt måste beskrivas som närmast total över svensk fotboll. Den ena jämförelse som är möjlig är den med IFK Göteborgs framgångar i Europa under 1980- och 90-tal fram till 1996-97.
- Det är en speciell situation och jag tycker att man måste göra den jämförelsen. Malmö har alltså i dag över 50 procent av det samlade kapitalet för alla allsvenska klubbar.
- Med det börjar vi närma oss allsvenskan som den såg ut fram till 1996-97 då Blåvitts och MFF:s dominans till sist bröts.
Värvningarna avgörande
Hur ser du på Malmös siffror och utvecklingen?
- Själva symbolen för Malmös framgångar är hur man har värvat. Det gäller att lyckas med den typen av rekryteringar som Malmö har gjort. Att gång på gång över en längre tid plocka rätt spelare, säger han och kommer in på Isaac Kiese Thelin-affären:
- Det är ju den typen av affärer alla drömmer om att göra. Han kostade nästan ingenting, MFF fick ett 100-procentigt ägande och Norrköping har ju ingen vidareförsäljningsklausul nu när han säljs för 40 miljoner kronor.
Smart agerande
- Thelin är unik i flera avseenden. Nu gäller det att Malmö kan behålla skickligheten att hitta rätt spelare.
Hur ser du på det faktum att MFF ligger kvar på förra årets budgetnivå trots så stora nyvunna resurser?
- Det är bra. Anser man att det räcker för att vinna SM-guld på nytt så är det bra. Att sikta högre än att försvara guldet behöver man ju inte göra. Å andra sidan räcker det med att någon enstaka värvning går fel för att en sådan budget ska spricka. Men det är förmodligen smart att i ett utgångsläge starta så här.
Ola Gustafsson, FotbollDirekt
Mest lästa just nu
SHL-laget Leksands IF vädjar nu hos Leksands kommun om ekonomisk hjälp. Av ett pressmeddelande framgår att föreningen ansöker om att förlänga och utöka det befintliga borgensåtagandet samt att förlänga hyresavtalet kring arenan.
Resultatet för verksamhetsåret 2024-2025 pekar på ett minusresultat på omkring 20 miljoner kronor för koncernen Leksands AB, med den ideella föreningen Leksands IF..
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Ishockeyns SM-final, Brynäs-Luleå ger inte bara miljonintäkter till finallagen, boksluten i maj/juni blir oftast rolig läsning,
Undantaget är Skellefteå AIK som efter förra våren SM-guld bokförde ett ekonomiskt minusresultat på 4,8 miljoner .Ökade personalkostnader, det vill
säga löner, angavs som främsta anledning.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.