Så här vill han stärka Blåvitt
Ola Serneke hade gärna ingått i en grupp av starka finansiärer för att undsätta IFK Göteborg. ”Absolut, jag tittar gärna på en lösning inför framtiden”, säger han här i intervjun.
Ola Serneke har på kort tid skapat Sveriges största privatägda bolag inom bygg, anläggning och projektutveckling. Siktet är ännu högre och målet är att vara bland de topp 30 största i världen år 2030. Han startade bolaget 2002 och bolaget som bär hans namn är ett av Sveriges snabbast växande företag.
Serneke stod för idén, och fann en kompanjon och delfinansiär i Nils Wiberg, till att bygga Göteborgs Nya Arena, multihallen om 45 300 kvm i Kviberg med bl a skidåkning inomhus och en fullstor fotbollshall.
Närmast står bl a bygget av en helt ny stadsdel på Lindholmen i Göteborg, där bland annat Nordens högsta hus om 266 m skall uppföras. Det blir den högsta byggnaden i Norden, hela stadsdelsinvesteringen är till en kostnad om 10 miljarder kronor.
Så gick affären till
Ola Serneke är en framträdande sponsor i Göteborgsidrotten. Han gillar hockey och finns med på Frölundas dress och är också en stor sponsor till IFK Göteborg.
På fredagen presenterade IFK Göteborg mera fakta om försäljningen av Kamratgården till Varbergs Stenfastigheter. Priset blev 40 miljoner kronor, varav 10 netto som går in i resultatet för 2015. Klubbens skulder 2014 om drygt 27 miljoner tar fastighetsbolaget över. Återstående 2 miljoner är kostnader för hela konstruktionen.
- Vi behöver de pengarna för vår likviditet och vårt resultat 2015 och samtidigt kunna behålla möjligheten till en långsiktig kontroll över anläggningen, förklarar Ulf Ivarsson, kassör i IFK Göteborg.
Skapade "Idrottens köpcentrum"
Att Ola Serneke överhuvud taget engagerade sig i fotbollshallen i Kviberg berodde på tränaren Roger Gustafssons enträgna vädjan om att Göteborg behövde en inomhushall. Slutligen fann Serneke en ekonomisk lösning via en lansering om ”Idrottens köpcentrum”.
Serneke stod som entreprenör också bakom bygget av Kamratgården 2011. Han och övriga entreprenörer gav en mycket generös rabatt för att bygget om 2 000 kvm skulle bli genomförbart.
Nu är Ola Serneke villig att bidra till en ljus framtid för IFK Göteborg. Som att exempelvis gå ihop med några finansiärer och hitta en lösning med återköp och att säkra ekonomin.
- Med den föreningskänsla som skall finnas i IFK Göteborg, betonar han.
"Låt oss se på en lösning"
Här i intervjun redogör Ola Serneke för sina tankar.
Du är en Blåvitt-supporter sedan många år och numera också en sponsor, hade du någon information om att det var så illa med ekonomin?
- Jag har inte varit insatt i ekonomin i IFK alls men givetvis så vet jag att de har haft det kämpigt. Anledningen till det sämre resultatet vad jag förstått är minskade intäkter på sponsorsidan. För det kommande året så skall det däremot var mer eller mindre återställt till det som fanns i intäkter i budgeten 2015.
Ditt företag byggde Kamratgården 2011 och anläggningen måste ju vara om inte den främsta i Sverige så åtminstone en av de allra bästa. Vad kostade den och gjorde ni någon speciell överenskommelse?
- Vi byggde till självkostnad men det fanns ändå ett takpris och till extremt låga kvadratmeterpriser då alla underentreprenörer och leverantörer hjälpte till att få ner priset. Det är med stor sannolikhet den lägsta kvadratmeterkostnaden för en motsvarande anläggning i Sverige. Jag hade gärna som fastighetsägare köpt byggnaden för det vi byggde det för.
Nu blev det uppenbarligen en krissituation. Ett alternativ hade varit att uppvakta några personer/ledande sponsorer. Hade det varit möjligt?
- Det känns ändå inte som panikartat då man har en återköpsoption. Men absolut, vi hade kunnat gå ihop med flera om detta, det hade säkert varit lösbart. Låt oss se på en sådan lösning framåt så att IFK kan köpa tillbaka gården.
Har du förresten resonerat med Nils Wiberg om skeendet?
- Nej, inte mer än att vi diskuterat hur vi ser på ledning, ekonomi och framtiden för IFK.
Han säger sig vara chockad och vill se en mera kvalificerad styrelse, håller du med?
- Jag har ju själv under min uppbyggnad av koncernen varit med om upp och nedgångar och tror att det är naturligt att dessa typer av händelser sker även i en förening. Fördelen är att detta är en förening med valberedning etc. så de får givetvis bestämma om framtida styrelse.
Hur ser du på klubbens framtid?
- Jag tror att IFK kommer blomstra såväl ekonomiskt som resultatmässigt inom bara några få år. Det är viktigt att vi fokuserar framåt, uppåt och mot positivt tänkande. Inte gräva ner oss i sörja och elände. Alla måste hjälpas åt att bli positiva och se framåt mot bättre tider. Det kommer bli bättre – helt klart !
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé.
Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).
Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
Landslagsbacken Hanna Glas är lycklig – hon byter klubb från Kansas City till Seattle.
Samtidigt påvisar en rapport om transfermarknaden från Fifa att det är på damsidan inom fotbollen som rekorden slås rejält när detgäller spelarköp, enligt TT.
Fast mest noterbart är Kylian Mbappe övergång från Paris Saint-Germain till Real Madrid. han stod utan kontrakt och därför fick han själv gigantiska 703 miljoner.