Så här vill han stärka Blåvitt

Ola Serneke hade gärna ingått i en grupp av starka finansiärer för att undsätta IFK Göteborg. ”Absolut, jag tittar gärna på en lösning inför framtiden”, säger han här i intervjun.

Ola Serneke står tillsammans med Nils Wiberg bakom multihallen i Kviberg. Serneke hade också del i bygget av Kamratgården 2011, en anläggning som IFK Göteborg nu har tvingats sälja. Foto: Tommy Holl

 

Ola Serneke har på kort tid skapat Sveriges största privatägda bolag inom bygg, anläggning och projektutveckling. Siktet är ännu högre och målet är att vara bland de topp 30 största i världen år 2030. Han startade bolaget 2002 och bolaget som bär hans namn är ett av Sveriges snabbast växande företag. 

Serneke stod för idén, och fann en kompanjon och delfinansiär i Nils Wiberg, till att bygga Göteborgs Nya Arena, multihallen om 45 300 kvm i Kviberg med bl a skidåkning inomhus och en fullstor fotbollshall.

Närmast står bl a bygget av en helt ny stadsdel på  Lindholmen i Göteborg, där bland annat Nordens högsta hus om 266 m skall uppföras. Det blir den högsta byggnaden i Norden, hela stadsdelsinvesteringen är till en kostnad om 10 miljarder kronor.

Så gick affären till

Ola Serneke är en framträdande sponsor i Göteborgsidrotten. Han gillar hockey och finns med på Frölundas dress och är också en stor sponsor till IFK Göteborg. 

På fredagen presenterade IFK Göteborg mera fakta om försäljningen av Kamratgården till Varbergs Stenfastigheter. Priset blev 40 miljoner kronor, varav 10 netto som går in i resultatet för 2015. Klubbens skulder 2014 om drygt 27 miljoner tar fastighetsbolaget över. Återstående 2 miljoner är kostnader för hela konstruktionen.

- Vi behöver de pengarna för vår likviditet och vårt resultat 2015 och samtidigt kunna behålla möjligheten till en långsiktig kontroll över anläggningen, förklarar Ulf Ivarsson, kassör i IFK Göteborg.

Skapade "Idrottens köpcentrum" 

Att Ola Serneke överhuvud taget engagerade sig i fotbollshallen i Kviberg berodde på tränaren Roger Gustafssons enträgna vädjan om att Göteborg behövde en inomhushall. Slutligen fann Serneke en ekonomisk lösning via en lansering om ”Idrottens köpcentrum”.

Serneke stod som entreprenör också bakom bygget av Kamratgården 2011. Han och övriga entreprenörer gav en mycket generös rabatt för att bygget om 2 000 kvm skulle bli genomförbart.

Nu är Ola Serneke villig att bidra till en ljus framtid för IFK Göteborg. Som att exempelvis gå ihop med några finansiärer och hitta en lösning med återköp och att säkra ekonomin.

- Med den föreningskänsla som skall finnas i IFK Göteborg, betonar han.

"Låt oss se på en lösning"

Här i intervjun redogör Ola Serneke för sina tankar.   

Du är en Blåvitt-supporter sedan många år och numera också en sponsor, hade du någon information om att det var så illa med ekonomin?

- Jag har inte varit insatt i ekonomin i IFK alls men givetvis så vet jag att de har haft det kämpigt. Anledningen till det sämre resultatet vad jag förstått är minskade intäkter på sponsorsidan. För det kommande året så skall det däremot var mer eller mindre återställt till det som fanns i intäkter i budgeten 2015.

Ditt företag byggde Kamratgården 2011 och anläggningen måste ju vara om inte den främsta i Sverige så åtminstone en av de allra bästa. Vad kostade den och gjorde ni någon speciell överenskommelse?

- Vi byggde till självkostnad men det fanns ändå ett takpris och till extremt låga kvadratmeterpriser då alla underentreprenörer och leverantörer hjälpte till att få ner priset. Det är med stor sannolikhet den lägsta kvadratmeterkostnaden för en motsvarande anläggning i Sverige. Jag hade gärna som fastighetsägare köpt byggnaden för det vi byggde det för.   

Nu blev det uppenbarligen en krissituation. Ett alternativ hade varit att uppvakta några personer/ledande sponsorer. Hade det varit möjligt? 

- Det känns ändå inte som panikartat då man har en återköpsoption. Men absolut, vi hade kunnat gå ihop med flera om detta, det hade säkert varit lösbart. Låt oss se på en sådan lösning framåt så att IFK kan köpa tillbaka gården.

Har du förresten resonerat med Nils Wiberg om skeendet?

- Nej, inte mer än att vi diskuterat hur vi ser på ledning, ekonomi och framtiden för IFK.

Han säger sig vara chockad och vill se en mera kvalificerad styrelse, håller du med?

- Jag har ju själv under min uppbyggnad av koncernen varit med om upp och nedgångar och tror att det är naturligt att dessa typer av händelser sker även i en förening. Fördelen är att detta är en förening med valberedning etc. så de får givetvis bestämma om framtida styrelse.   

Hur ser du på klubbens framtid?

- Jag tror att IFK kommer blomstra såväl ekonomiskt som resultatmässigt inom bara några få år. Det är viktigt att vi fokuserar framåt, uppåt och mot positivt tänkande. Inte gräva ner oss i sörja och elände. Alla måste hjälpas åt att bli positiva och se framåt mot bättre tider. Det kommer bli bättre – helt klart !  

Thomas Ejderhov 

Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.

Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg. 

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet  tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.