Tryggt och säkert är ett krav, givetvis
Föreningar behöver möjligheten att identifiera potentiellt farliga individer innan de får ansvar för unga. Detta kan vara avgörande för att skapa de trygga och säkra miljöer där barn och unga kan utvecklas och trivas.
Bakgrundskontroller behövs för att idrotten ska kunna skapa trygga miljöer för ungdomar.

I Sverige har vi medborgare rätt att ta del av alla dokument och handlingar som produceras av våra myndigheter, undantaget sådana som med tydlig motivering beläggs med sekretess.
Det här berör även föreningslivet som måste få de verktyg som behövs för att skapa trygghet.
Via "offentlig handling"
Det är dock en sak att ha den formella rätten att ta del av en offentlig handling och en annan sak att verkligen klara av att hitta fram till den handling man söker. Den som vill ta del av en dom från en svensk domstol – som är en offentlig handling – kan ringa till domstolen och be att få den skickad. Men då måste man veta till vilken av Sveriges över 80 domstolar man ska vända sig.
Därför lanseras tjänster som underlättar för medborgare att utnyttja sin grundlagsskyddade rättighet, databaser med domar och andra offentliga handlingar, i vilka det är enkelt att söka.
Men – är det ”för lätt” att utnyttja de rättigheter som grundlagen stadgar?
På senare år har det uppstått en märklig debatt om att det skulle vara för lätt att göra det grundlagen tillåter. Åsikter framförs om att det inte ska vara tillåtet att med en enkel sökning presentera det som annars skulle kräva många telefonsamtal till olika domstolar.
Mot bakgrund av sådana argument så har vissa domstolar börjat att obstruera och vägra lämna ut domar till företag som driver databaser. Domstolarna i fråga vill alltså göra det svårare för medborgarna att utöva sin grundlagsskyddade rättighet. I främsta blickfånget har de rättsdatabaser kommit där företag som Verifiera, Lexbase, Siren, m. fl. gör det enkelt att kontrollera om din nästa date, dina gamla föräldrars hantverkare eller dina barns lägerledare har dömts för något brott.
Få tillgång till rättsdatabaser
Nyligen presenterades en utredning (Personuppgifter och mediegrundlagarna, SOU 2024:75) som – mycket förenklat! – lutar åt att såväl dessa rättsdatabaser ska mista sitt grundlagsskydd och därmed kunna regleras i vanlig lag.
Många har vädrat sin oro och vittnat om värdet av dessa rättsdatabaser där det enkelt går att kontrollera om en person är dömd för brott, exempelvis företag som behöver göra bakgrundskontroll före anställning, kommuner som behöver kontrollera personer som ska arbeta i hemtjänsten och ges nycklar hem till våra gamla och sköra, samt kvinnor som vill kunna kontrollera att kvällens dejt inte är en dömd brottsling.
Bakgrundskontroller är avgörande för att skapa trygga miljöer för barn och ungdomar
En aspekt som tyvärr har kommit lite i skymundan är rättdatabasernas stora värde för föreningslivet att skapa trygga miljöer för barn och ungdomar.
I idrotten sker mycket arbete för att skapa trygga miljöer. De flesta idrottsorganisationer kräver så kallade ”begränsade registerutdrag”. Dessa utdrag är behäftade med problem.
Ofta accepteras registeruppdrag upp till sex månader gamla, föreningen får inte spara dem vilket gör det svårt att hålla reda på vem som visat upp sådana och det går att köpa förfalskade registerutdrag.
Måste kompletteras
Det största problemet med dessa ”begränsade registerutdrag” är just att de är väldigt begränsade. Bland annat finns inte uppgifter om bedrägerier, vapenbrott eller narkotikabrott med och likaså saknas rån och misshandel – såtillvida det inte handlar om grova brott. För många föräldrar och föreningsledare är det därför uppenbart att de begränsade registerutdragen är otillräckliga och måste kompletteras med bakgrundskontroller i någon rättsdatabas.
Idrottsföreningar och andra föreningar spelar en betydande roll i att utveckla och forma unga människor och skapa gemenskap, men det innebär ett stort ansvar. Att kunna genomföra bakgrundskontroller är ett sätt att öka tryggheten.
Det är en självklarhet att barn och unga behöver trygghet när de deltar i föreningsverksamhet. För att säkerställa en trygghet är det av största vikt att föreningar kan genomföra effektiva bakgrundskontroller. Det nuvarande systemet med registerutdrag räcker inte för att skapa en fullgod säkerhet.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Även 2025 är Cristiano Ronaldo världens bäst betalda idrottare. Numera samlar han på pengar och varken meriter eller titlar. Han har tagit beslutet att verka i Saudiarabien - där pengarna finns. Så han bygger förmögenhet och ett affärsimperium.. Precis som förra året toppar den portugisiske fotbollsstjärnan Forbes årliga lista som nu är presenterad.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.