Ska vi ha hemliga domar i Sverige?
I en utredning (SOU 2024:75) som nyligen lämnades till justitieminister Gunnar Strömmer föreslås att de söktjänster som idag är mycket uppskattade ska förlora sitt grundlagsskydd och därmed kunna förbjudas av den konstellation som för tillfället har majoritet i riksdagen.
På vilket sätt berörs då föreningslivet i allmänhet och idrotten i synnerhet? Svensk idrott är en stor folkrörelse och det finns en bra bit över en halv miljon ideella eller arvoderade vuxna som leder barn- och ungdomsgrupper. Dagligen Dagligenrekryterar idrottsföreningar nya krafter till att leda ungdomsrngdomsverksamhet.
Givetvis är tryggheten priorited. Ingen vill att ”fel” personer får ett så viktigt ansvar.

vuxna som leder barn- och ungdomsgrupper. Nya krafter tillkommer hela tiden. De begränsade registerutdrag som ska tas in av alla som är definitivt otillräckliga. Bland annat saknas vapenbrott, narkotikabrott och bedrägerier i dessa registerutdrag.
Göra bakgrundskontroller
Möjligheten att göra noggranna bakgrundskontroller när ledare ska rekryteras till barn- och ungdomsidrotten får inte försvåras av lagstiftare eller obstruerande domstolar.
Frågan i rubriken är provocerande. Självklart kan domar inte vara hemliga i en öppen, västerländsk demokrati. Hemliga domar hör hemma i helt andra (och mycket mindre trevliga) samhällssystem.
I vårt land har alla medborgare rätt att ta del av de beslut som fattas i våra domstolar, undantaget om det mycket tydligt kan motiveras att de ska beläggas med sekretess. Denna rätt har vi haft sedan 1766 då ståndsriksdagen för första gången slog fast offentlighetsprincipen.
Men det är en sak att ha rätt att ta del av en offentlig handling, en annan sak att ha kunskaperna och verktygen för att hitta fram till rätt handling. Är det i verkligheten svårt för allmänheten att hitta till rätt handling så är ju detta samma sak som om handlingen är hemlig.
På senare tid har vissa domstolar bestämt sig för att försöka försvåra för oss medborgare att hitta lagakraftvunna domar. Vad hovrätten för Övre Norrland med flera domstolar egentligen säger när de vägrar lämna ut domar till de söktjänster som gör det möjligt att hitta fram i den juridiska djungeln är: ”Visst kära medborgare, du har rätt att ta del av domslut men lycka till att hitta fram till rätt domstol och rätt akt.”
Värna om rättvisa och förtroende
I en demokrati som Sverige är rättsväsendets arbete grundläggande för att upprätthålla rättvisa och förtroende. Det handlar om att säkerställa att lagar följs och att alla behandlas lika inför lagen. Men vid horisonten växer ett allvarligt problem som hotar dessa principer: bristen på öppenhet när det gäller tillgången till lagakraftvunna domar. Trots att domar är en central del av rättssystemet är det svårt för vanliga medborgare att få tag på dessa på annat sätt än via söktjänster som Lexbase, Verifiera, MrKoll, m.fl.
De begränsade registerutdrag som ska tas in av alla som kommer i kontakt med barn och ungdomar är definitivt otillräckliga. Bland annat saknas vapenbrott, narkotikabrott och bedrägerier i dessa registerutdrag.
För att komplettera registerutdragen använder sig många föreningar och förbund av de söktjänster där fler typer av domar går att se.
Om dessa söktjänster hindras, antingen av lagstiftning eller på grund av att vissa domstolar obstruerar, så får idrotten svårare att säkerställa trygghet i barn- och ungdomsidrott.
Öppenhet är en grundläggande demokratisk princip. En offentlig domstol ska inte bara vara transparent, utan också föremål för granskning och diskussion. Om medborgare inte har möjlighet att ta del av domar som påverkar deras trygghet kan det skapa ett rättssystem där de allra flesta är helt i mörker om vad som egentligen sker i domstolarna. Att hålla domar hemliga eller svåråtkomliga för vanliga medborgare innebär att rättsväsendet riskerar att förlora sin legitimitet och sina medborgares förtroende.
Måste vara transparanta
Om inte domar är lättillgängliga, tvingas medborgarna att lägga mer tid och pengar på att rådgöra med jurister eller göra egna undersökningar. Det skapar en ojämlikhet där de med resurser får bättre tillgång till rättslig vägledning, medan andra står utan. Tekniken finns för att hålla rättsfall och domar lättillgängliga för alla, och det är orimligt att vi inte använder den för att skapa ett mer transparent och rättvist samhälle.
Ett argument som ofta framförs mot öppenhet är att domar kan innehålla känslig information som kan skada individer, särskilt i brottmål eller fall som rör privata förhållanden. Det är ett rimligt övervägande, men det innebär inte att domar ska – i praktiken – hemlighållas och att rättssystemet måste göras svårtillgängligt för allmänheten. Till slut kokar det hela ner till om dömda brottslingars integritet ska få trumfa barnens trygghet när de går till idrottsklubben.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Fotbollförbundets nyvalde ordförande, Urban Åström, fick vidkännas ett svårt nederlag vid helgens RF-stämma i Göteborg Med röstsiffrorna 131-58 föll fotbollens, och Riksidrottsstyrelsens förslag för en höjning av det så kallade ”taket” från nuvarande 10,0 till 12,0 procent.
Striden handlar om hur det statliga anslaget, cirka 1.8 miljarder kronor ska fördelas inom idrottens medlemsförbund.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
I augusti står Malmö värd för en historisk premiär. För första gången någonsin i Europa arrangeras en WTT Grand Smash – bordtennissportens mest prestigefyllda tävlingsformat. Mellan 14–24 augusti 2025 samlas världens bästa spelare i Malmö Arena där toppmatcher varvas med publikfest och internationell stämning. Bland de svenska stjärnorna finns Truls Möregårdh, redo att försvara de blågula färgerna på hemmaplan.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.