Fler tvingas dela på miljonerna
Den nedåtgående trenden bland antal deltagande barn och unga i föreningarnas idrottsaktiviteter har nu vänt. Under 2016 har fler aktiviteter inom det statliga lokala aktivitetsstödet (LOK-stödet) rapporterats in än tidigare.
– Idrotten är just nu inne i ett intensivt förändringsarbete för att nå våra gemensamma mål inför 2025. Att vi lyckas möta barn och unga med rätt slags verksamhet så att fler väljer att idrotta i förening och att fler stannar kvar längre är oerhört viktigt för oss, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna och fortsätter:
– Ökningen av LOK-stödsaktiviteter har många olika förklaringar. Bland annat är det större barnkullar i de yngre åldrarna än de senaste åren, fler nyanlända deltar i idrottsföreningarnas aktiviteter, men vi ser också effekter av idrottens strategiarbete med fokus på idrott och rörelse för alla oavsett ålder och ambitionsnivå.
När fler föreningar, lag och träningsgrupper ska dela på LOK-stödet blir en ofrånkomlig konsekvens att stödet per aktivitet blir mindre.
– Det är olyckligt att vi tvingats sänka stödet per aktivitet för att det ska räcka till alla när vi nu blir fler som ska dela på samma summa. Vi vet hur viktigt LOK-stödet är för våra föreningar. Det är ett basstöd utan öronmärkning för att bedriva en bra kärnverksamhet, säger Björn Eriksson.
Idrottsföreningarna kommer att märka av de sänkta nivåerna under hösten 2017 när LOK-stödet betalas ut för första halvåret 2017.
– Statisk som den från LOK-stödet är viktig för oss och den positiva utveckling vi nu ser av antalet medlemmar och aktiviteter ger kraft och mod att fortsätta det strategiska utvecklingsarbetet ute bland våra medlemmar, i våra distrikt och ute i klubbstugorna. Sedan måste vi hitta lösningar för att upprätthålla LOK-stödsnivån när vi som nu på ett positivt sätt ökar i antal, säger Björn Eriksson.
Aktiviteterna från första halvan av 2017, som nyligen rapporterats, visar på fortsatt positiv trend i relation till ansökt stöd för våren 2016.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen