Här är ishockeyns verkliga guldklubb

Ishockeyns mästarlag, koncernen Färjestad,  med den ideella föreningen, fastighetsbolag och eventbolag närmar sig 200-miljoner strecket i omsättning, eller för att vara exakt 190 577 miljoner kronor.

 Samtidigt växer det egna kapitalet till 130 miljoner från 114 miljoner föregående säsong. Årets resultat var succékantat, 10:e SM-guldet och plus 12 miljoner.

Luleås Einar Emanuelsson och Färjestads Joel Nyström i kamp om pucken under en av SM-finalerna i SHL.

Stefan Larsson, vd. summerar en historisk säsong.

-Ja, det måste jag säga. Jag har inte det historiska perspektivet i mitt huvud, men jag har svårt att se att Färjestads BK, med dotterbolag någonsin gjort ett bättre resultat, säger Stefan Larsson till IA.

Under säsongen förändrades den sportsliga ledningen, Peter Jakobsson, sportchef och Johan Penneborn, tränare tvingades båda lämna.

Byte av ansvariga

 De ersattes av tidigare spelaren Rickard Walllin, sportchef och Thomas Mitell, tränare. Två ”drag”  som med facit betonar att FBK-ledningen gjorde allt rätt under 2021-2022 års säsong.

Luelå HF, finalmotståndare, redovisar också de ett historiskt starkt resultat med en vinst på 11,9 miljoner, att jämföras med 4,1 miljoner säsongen 2020-2021. Omsättningen ökade från 108,3 miljoner till 157,2 miljoner.

Den egna kassan stärktes med 12 miljoner, det egna kapitalet uppgår nu till 40,4 miljoner. Coop Norrbotten Arena är kommunägd, något som begränsar föreningens möjligheter att växa ekonomiskt. 

Satsade också på damhockey

Till skillnad från Färjestad har Luleå medvetet satsat på damishockey, en verksamhet som varit mycket framgångsrik, med tre SM-guld de senaste fyra åren, senast finalseger mot Brynäs.

 SHL-lagen har överlag vuxit ekonomiskt under säsongen 21-22.

 Spåren av covid-19 och publikrestriktioner i början av säsongen, märks inte alls. Det statliga stödet, Växjö Lakers erhöll enligt bokslutet 12,4 miljoner har bidragit till positiva siffror. SHL-lagen drivs i dag också som företag, med ekonomiskt skolade på viktiga funktioner.

Som Stefan Larsson i Färjestad,  hämtad från SAS-koncernens amerikanska division. 

SHL:s andra ekonomiska tungviktare är Frölunda som presenterar en omsättning på 188,9 miljoner mot 123 miljoner säsongen 20-21. Årets resultat var 21,3 miljoner och det egna kapitalet uppgår nu till 65,7 miljoner.

Tappar iFrölundaborg

2018 togs beslut om att skapa ekonomisk trygghet över tid, målbilden var ett eget kapital på 60 miljoner inom fyra år, något som uppfylldes redan 2021. Ett orosmoln för Frölunda är att hemma borgen, Scandinavium ska renoveras/byggas om i närtid.  Laget kommer då att spela i Frölundaborg,  ett svagare alternativ ekonomiskt.

Rögle BK, med starka band till PEAB-koncernen via grundaren Erik Paulssons investmentbolag, Backahill, har under säsongen ökat omsättningen från 122 miljoner till 184 miljoner och skuggar Färjestad.

 Den tidigare bandyklubben har fått från minus 3,5 miljoner 20-21, till plus 15.6 miljoner och det egna kapitalet har ökat från 7,1 miljoner till 22,6 miljoner kronor. 

Nya stormakten

Daniel Koch, Billesholms-född och utbildad inom Nestlé-koncernen i Schweiz och USA har tveklöst gjort ett bra jobb som vd.

  Rögle, med full kontroll över nybyggda Catena Arena, är den nya stormakten i svensk ishockey. Champions League mästare i våras, en titel som gav nya miljoner och en titel som ökar viljan hos partners att vara med på tåget.

I Leksand kan vd. Andreas Hedbom glädjas över ett positivt resultat för tredje året i rad. Ett plus för hela koncernen på 6,4 miljoner och en ökning av det egna kapitalet till 27,7 miljoner. Det är sensationella siffror för en förening som tidigare balanserat på konkursens brant och tidigare räddats ekonomiskt av lagets stora supporter, företagsässet Per-Ove Ejendal.

-Vi vill etablera oss på den högsta nivån både vad gäller organisation och våra lag, säger Anders Hedblom kaxigt.

Bygger ny ekonomi

Skräll laget nummer ett var IK Oskarshamn som med en omsättning på 83,6 miljoner slog ut Leksand i åttondelsfinal och föll i kvartsfinal mot Rögle efter sju matcher. Årets resultat var plus 6,7 miljoner och det egna kapitalet ökade till 16,7 miljoner från 9,5 miljoner.

-Det är ett resultat av många års arbete med ekonomin. Vi har målmedvetet ökat intäkterna och samtidigt hållit ned våra kostnader, säger avgående klubbchefen Martin Åkerberg.

Hans avhopp är överraskande, och han ersätts tills vidare av Therese Olofsson, tidigare kommersiell chef i föreningen. Åkerberg finns kvar till seriestarten den 17:e september.

Martin Åkerberg har med envist lobbying arbete fått med sig kommunens politiker till att bygga en helt ny arena, med förbild av Catena Arena i Ängelholm. Invigningsklar 2024-2025.

-Jag tycker att vi sitter i en bra sits, innan vi har en nya arena. Men det är inget självändamål att ha ett högt eget kapital. Men det ger möjlighet till en utökad spelarbudget, säger Martin Åkerberg i en intervju med Barometern.

HV 71 stärkte ekonomin

HV 71, som föll ur SHL våren 2021, men som nu är tillbaka i högsta serien, led ingen ekonomisk skada i Hockeyallsvenskan.

 Bokslutet är imponerande, till och med det egna kapitalet ökade till 56,1 miljoner från 51,6 miljoner, trots allsvenskt spel. Årets resultat blev 4,4 miljoner mot en förlust på 4,6 miljoner efter degraderingen våren 2021. Omsättningen ökade från 124,3 miljoner till 136,8 miljoner vid månadsskiftet maj-juni 2022.

HV:s siffror kan jämföras med Västerviks – konkurrent till HV under säsongen och motståndare i det hockey allsvenska slutspelets kvartsfinal.

 Västervik hade en omsättning på 23 miljoner och redovisar ett eget kapital på 800 000 kronor, det vill säga 3,56 procent av omsättningen, ja även Västervik har klarat elitlicensen för säsongen 22-23. 

Licensnämnden granskar

Siffror som verkligen visar på skilda världar i hockey-Sverige.

HV har definitivt lagt upp ribban för Djurgården som föll ur Hockeyallsvenskan, HA, i våras. Frågan är förstås om DIF kan mobilisera sponsorer och supporters i samma stora utsträckning som HV 71 lyckades med i  HA?

Det är Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd som har att avgöra om lag i förbundsserier uppfyller kraven för elitlicens. Nuvarande krav är att egna kapitalet uppgår till två procent av omsättningen, krontalet har strukits. Regelverket skrevs om med anledning av pandemin, det innebär i stället en stigande procentsats kommande år, tre procent våren 2023. Maxtaket är f n fem procent.

Ordförande i nämnden är Magnus Karlström och senast 15 juli ska nämnden lämna besked, huruvida licens har beviljats.

KJELL NILSSON 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tretorn har haft en stark koppling till tennisen under många år vilket och det har även inkluderat ett mångårigt samarbete som officiell bollpartnermed tennisveckorna i Båstad  Ett samarbete som nu förlängs tillsammans med WTA och ATP turneringarna på Nordea Open  4–17 juli .

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Gotlands Grand National växer lavinartat. Från de maskindrivna motorcyklarna till att nu cyklisterna välkomnas  till det gamla skjutfältet och gör evenemanget gigantiskt.  Det är vad Svenska Cykelförbundet i samarbete med Svenska Motorsportsförbundet tror och hoppas på när de tillsammans genomför GGN E-Bikeden 27 oktober 2022, dagen innan GGN startar.  Arrangörerna räknar invasion på ön!.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.