Här är ishockeyns verkliga guldklubb
Ishockeyns mästarlag, koncernen Färjestad, med den ideella föreningen, fastighetsbolag och eventbolag närmar sig 200-miljoner strecket i omsättning, eller för att vara exakt 190 577 miljoner kronor.
Samtidigt växer det egna kapitalet till 130 miljoner från 114 miljoner föregående säsong. Årets resultat var succékantat, 10:e SM-guldet och plus 12 miljoner.
Stefan Larsson, vd. summerar en historisk säsong.
-Ja, det måste jag säga. Jag har inte det historiska perspektivet i mitt huvud, men jag har svårt att se att Färjestads BK, med dotterbolag någonsin gjort ett bättre resultat, säger Stefan Larsson till IA.
Under säsongen förändrades den sportsliga ledningen, Peter Jakobsson, sportchef och Johan Penneborn, tränare tvingades båda lämna.
Byte av ansvariga
De ersattes av tidigare spelaren Rickard Walllin, sportchef och Thomas Mitell, tränare. Två ”drag” som med facit betonar att FBK-ledningen gjorde allt rätt under 2021-2022 års säsong.
Luelå HF, finalmotståndare, redovisar också de ett historiskt starkt resultat med en vinst på 11,9 miljoner, att jämföras med 4,1 miljoner säsongen 2020-2021. Omsättningen ökade från 108,3 miljoner till 157,2 miljoner.
Den egna kassan stärktes med 12 miljoner, det egna kapitalet uppgår nu till 40,4 miljoner. Coop Norrbotten Arena är kommunägd, något som begränsar föreningens möjligheter att växa ekonomiskt.
Satsade också på damhockey
Till skillnad från Färjestad har Luleå medvetet satsat på damishockey, en verksamhet som varit mycket framgångsrik, med tre SM-guld de senaste fyra åren, senast finalseger mot Brynäs.
SHL-lagen har överlag vuxit ekonomiskt under säsongen 21-22.
Spåren av covid-19 och publikrestriktioner i början av säsongen, märks inte alls. Det statliga stödet, Växjö Lakers erhöll enligt bokslutet 12,4 miljoner har bidragit till positiva siffror. SHL-lagen drivs i dag också som företag, med ekonomiskt skolade på viktiga funktioner.
Som Stefan Larsson i Färjestad, hämtad från SAS-koncernens amerikanska division.
SHL:s andra ekonomiska tungviktare är Frölunda som presenterar en omsättning på 188,9 miljoner mot 123 miljoner säsongen 20-21. Årets resultat var 21,3 miljoner och det egna kapitalet uppgår nu till 65,7 miljoner.
Tappar iFrölundaborg
2018 togs beslut om att skapa ekonomisk trygghet över tid, målbilden var ett eget kapital på 60 miljoner inom fyra år, något som uppfylldes redan 2021. Ett orosmoln för Frölunda är att hemma borgen, Scandinavium ska renoveras/byggas om i närtid. Laget kommer då att spela i Frölundaborg, ett svagare alternativ ekonomiskt.
Rögle BK, med starka band till PEAB-koncernen via grundaren Erik Paulssons investmentbolag, Backahill, har under säsongen ökat omsättningen från 122 miljoner till 184 miljoner och skuggar Färjestad.
Den tidigare bandyklubben har fått från minus 3,5 miljoner 20-21, till plus 15.6 miljoner och det egna kapitalet har ökat från 7,1 miljoner till 22,6 miljoner kronor.
Nya stormakten
Daniel Koch, Billesholms-född och utbildad inom Nestlé-koncernen i Schweiz och USA har tveklöst gjort ett bra jobb som vd.
Rögle, med full kontroll över nybyggda Catena Arena, är den nya stormakten i svensk ishockey. Champions League mästare i våras, en titel som gav nya miljoner och en titel som ökar viljan hos partners att vara med på tåget.
I Leksand kan vd. Andreas Hedbom glädjas över ett positivt resultat för tredje året i rad. Ett plus för hela koncernen på 6,4 miljoner och en ökning av det egna kapitalet till 27,7 miljoner. Det är sensationella siffror för en förening som tidigare balanserat på konkursens brant och tidigare räddats ekonomiskt av lagets stora supporter, företagsässet Per-Ove Ejendal.
-Vi vill etablera oss på den högsta nivån både vad gäller organisation och våra lag, säger Anders Hedblom kaxigt.
Bygger ny ekonomi
Skräll laget nummer ett var IK Oskarshamn som med en omsättning på 83,6 miljoner slog ut Leksand i åttondelsfinal och föll i kvartsfinal mot Rögle efter sju matcher. Årets resultat var plus 6,7 miljoner och det egna kapitalet ökade till 16,7 miljoner från 9,5 miljoner.
-Det är ett resultat av många års arbete med ekonomin. Vi har målmedvetet ökat intäkterna och samtidigt hållit ned våra kostnader, säger avgående klubbchefen Martin Åkerberg.
Hans avhopp är överraskande, och han ersätts tills vidare av Therese Olofsson, tidigare kommersiell chef i föreningen. Åkerberg finns kvar till seriestarten den 17:e september.
Martin Åkerberg har med envist lobbying arbete fått med sig kommunens politiker till att bygga en helt ny arena, med förbild av Catena Arena i Ängelholm. Invigningsklar 2024-2025.
-Jag tycker att vi sitter i en bra sits, innan vi har en nya arena. Men det är inget självändamål att ha ett högt eget kapital. Men det ger möjlighet till en utökad spelarbudget, säger Martin Åkerberg i en intervju med Barometern.
HV 71 stärkte ekonomin
HV 71, som föll ur SHL våren 2021, men som nu är tillbaka i högsta serien, led ingen ekonomisk skada i Hockeyallsvenskan.
Bokslutet är imponerande, till och med det egna kapitalet ökade till 56,1 miljoner från 51,6 miljoner, trots allsvenskt spel. Årets resultat blev 4,4 miljoner mot en förlust på 4,6 miljoner efter degraderingen våren 2021. Omsättningen ökade från 124,3 miljoner till 136,8 miljoner vid månadsskiftet maj-juni 2022.
HV:s siffror kan jämföras med Västerviks – konkurrent till HV under säsongen och motståndare i det hockey allsvenska slutspelets kvartsfinal.
Västervik hade en omsättning på 23 miljoner och redovisar ett eget kapital på 800 000 kronor, det vill säga 3,56 procent av omsättningen, ja även Västervik har klarat elitlicensen för säsongen 22-23.
Licensnämnden granskar
Siffror som verkligen visar på skilda världar i hockey-Sverige.
HV har definitivt lagt upp ribban för Djurgården som föll ur Hockeyallsvenskan, HA, i våras. Frågan är förstås om DIF kan mobilisera sponsorer och supporters i samma stora utsträckning som HV 71 lyckades med i HA?
Det är Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd som har att avgöra om lag i förbundsserier uppfyller kraven för elitlicens. Nuvarande krav är att egna kapitalet uppgår till två procent av omsättningen, krontalet har strukits. Regelverket skrevs om med anledning av pandemin, det innebär i stället en stigande procentsats kommande år, tre procent våren 2023. Maxtaket är f n fem procent.
Ordförande i nämnden är Magnus Karlström och senast 15 juli ska nämnden lämna besked, huruvida licens har beviljats.
KJELL NILSSON
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.