"Ett svek från politikerna"
Nu kommer notan för Tillväxtverkets pandemistöd som började betalas ut våren 2020. Den statliga myndigheten kräver i återbetalning av svenskt föreningsliv 72 603 391 kronor.
Totalt ansökte och beviljades idrotten ersättning med 165 737 037 kronor, att användas för korttidsarbete och permittering av personal under pandemin.
På myndighetens hemsida och under fliken ”Statistik om korttidsarbete” redovisas samtliga föreningars beviljade belopp och återkrav. Allt från ishockeyns koncernliknande bolagsbildningar till mindre gymnastikföreningar, Bland de som år betalningsskyldiga finns SHL-laget Örebro som krävs på 7 073 603 kronor.
-Det är ologiskt och orättvist, myndigheten behandlar idrotten enligt samma regler som gäller för vinstdrivande aktiebolag. Det är en stor besvikelse, säger Mikael Johansson, klubbdirektör i Örebro.
Vägrar ta hänsyn
-Vi anser att vi ansökt på ett korrekt sätt, men det är tydligt att myndigheten vägrar ta hänsyn till den struktur som vi har med olika bolag inom Örebro Hockeykoncern.
Örebro har överklagat återbetalningskravet till första instans, en klagan som avslogs.
-Med en bristfällig motivering, konstaterar Mikael Johansson
Under måndagen mottog Tillväxtverket en skarpt formulerad protestskrivelse från en samlad idrottsrörelse, med RF ordföranden Björn Erikssons underskrift. Även representanter från ishockeyn, fotbollen och Arbetsgivaralliansen står bakom att myndigheten återtar sitt miljonkrav.
I brevet heter det bland annat:
”När Tillväxtverket i efterhand granskat de utbetalda stöden och beslutat om återbetalningsskyldighet är det uppenbart att Tillväxtverket endast använt ”vanliga” företag för att jämföra idrotten med vid bedömning av rätt till stöd. De har missat vad en idrottsförening jobbar med och efter vilka premisser verksamheten bedrivs”.
-Jag har svårt att förstå att Tillväxtverket så grundligt tycks ha missuppfattat sin uppgift. Bakgrunden till stödet var ju att vi som arbetsgivare skulle överleva en kris och inte behöva säga upp personal, säger Mikael Johansson i Örebro.
-Nu hävdar myndigheten att företag/föreningar som inte ger vinster inte är hållbara. En jämförelse som haltar, idrottens föreningar ska inte vara vinstdrivande, och i den mån vinster uppstår återinvesteras vinsten i den fortsatta verksamheten. Att många föreningar har en hundra årig-existens tycks Tillväxtverket inte känna till, avslutar Mikael Johansson.
Flera fotbollsallsvenska klubbar, bland annat Sirius och AIK, har också de krav på återbetalning i flermiljonklassen. Vid fotbollens upptaktsträff på Quality Hotel vid Friends Arena uttryckte Mats Enquist stor frustration, enligt TT.
Har blivit svikna
-Vi känner att vi blivit svikna och lämnade utanför. Den här hanteringen är både oschyst och ohemul och ett svek från de politiker som lovade att vi skulle vara berättigade till stöd, sade han i sitt inledningsanförande.
Det stora kravet, över 72 miljoner kronor, bäddar för långa rättsliga processer. Örebro signalerar för en strid ända upp i högsta instans, det vill säga Högsta Förvaltningsdomstolen, som är högsta instans bland de allmänna förvaltningsdomstolarna. Huvuduppgift är att skapa prejudikat.
Idrottens Affärer har via Tillväxtverkets presstjänst sökt företrädare för Tillväxtverket. De har inte återkommit.
Tillväxtverket hör hemma under klimat och näringslivsdepartementet. Ansvarig minister är Ebba Busch (kd)
Kjell Nilsson
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.
Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar