"Ett svek från politikerna"

 

Nu kommer notan för Tillväxtverkets pandemistöd som började betalas ut våren 2020. Den statliga myndigheten kräver i återbetalning  av svenskt föreningsliv 72 603 391  kronor.

Totalt ansökte och beviljades idrotten ersättning med 165 737 037  kronor, att användas för korttidsarbete och permittering av personal under pandemin.

Redovisning och rapportering - här skiljer sig synen på beteende avsevärt mellan Tillväxtverket och Idrotten

 

På myndighetens hemsida och under fliken ”Statistik om korttidsarbete” redovisas samtliga föreningars beviljade belopp och återkrav.  Allt från ishockeyns koncernliknande bolagsbildningar till mindre gymnastikföreningar, Bland de som år betalningsskyldiga finns SHL-laget Örebro som krävs på 7 073 603  kronor.

 

 

-Det är ologiskt och orättvist, myndigheten behandlar idrotten enligt samma regler som gäller för vinstdrivande aktiebolag. Det är en stor besvikelse, säger Mikael Johansson, klubbdirektör i Örebro.

 

Vägrar ta hänsyn

 

-Vi anser att vi ansökt på ett korrekt sätt, men det är tydligt att myndigheten vägrar ta hänsyn till den struktur som vi har med olika bolag inom Örebro Hockeykoncern.

 

Örebro har överklagat återbetalningskravet till första instans, en klagan som avslogs.

 

-Med en bristfällig motivering, konstaterar Mikael Johansson

 

Under måndagen mottog Tillväxtverket en skarpt formulerad protestskrivelse från  en samlad idrottsrörelse, med RF ordföranden Björn Erikssons underskrift. Även representanter från ishockeyn, fotbollen och Arbetsgivaralliansen står bakom att myndigheten återtar sitt miljonkrav.

 

 I brevet heter det bland annat:

 

”När Tillväxtverket i efterhand granskat de utbetalda stöden och beslutat om återbetalningsskyldighet är det uppenbart att Tillväxtverket endast använt  ”vanliga” företag för att jämföra idrotten med vid bedömning av rätt till stöd. De har missat vad en idrottsförening jobbar med och efter vilka premisser verksamheten bedrivs”.

 

-Jag har svårt att förstå att Tillväxtverket så grundligt tycks ha missuppfattat sin uppgift. Bakgrunden till stödet var ju att vi som arbetsgivare skulle överleva en kris och inte behöva säga upp personal, säger Mikael Johansson i Örebro.

 

-Nu hävdar myndigheten att företag/föreningar som inte ger vinster inte är hållbara. En jämförelse som haltar, idrottens föreningar ska inte vara vinstdrivande, och i den mån vinster uppstår återinvesteras vinsten i den fortsatta verksamheten. Att många föreningar har en hundra årig-existens tycks Tillväxtverket inte känna till, avslutar Mikael Johansson.

 

Flera fotbollsallsvenska klubbar, bland annat Sirius och AIK, har också de krav på återbetalning i flermiljonklassen. Vid fotbollens upptaktsträff på Quality Hotel vid Friends Arena uttryckte Mats Enquist stor frustration, enligt TT.

 

Har blivit svikna

 

-Vi känner att vi blivit svikna och lämnade utanför. Den här hanteringen är både oschyst och ohemul och ett svek från de politiker som lovade att vi skulle vara berättigade till stöd, sade han i sitt inledningsanförande.

 

Det stora kravet, över 72 miljoner kronor, bäddar för långa rättsliga processer. Örebro signalerar för en strid ända upp i högsta instans, det vill säga Högsta Förvaltningsdomstolen, som är högsta instans bland de allmänna förvaltningsdomstolarna. Huvuduppgift är att skapa prejudikat.

 

Idrottens Affärer har via Tillväxtverkets presstjänst sökt företrädare för Tillväxtverket. De har inte återkommit.

 

Tillväxtverket hör hemma under klimat och näringslivsdepartementet. Ansvarig minister är Ebba Busch (kd)

 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.