"Ett svek från politikerna"

 

Nu kommer notan för Tillväxtverkets pandemistöd som började betalas ut våren 2020. Den statliga myndigheten kräver i återbetalning  av svenskt föreningsliv 72 603 391  kronor.

Totalt ansökte och beviljades idrotten ersättning med 165 737 037  kronor, att användas för korttidsarbete och permittering av personal under pandemin.

Redovisning och rapportering - här skiljer sig synen på beteende avsevärt mellan Tillväxtverket och Idrotten

 

På myndighetens hemsida och under fliken ”Statistik om korttidsarbete” redovisas samtliga föreningars beviljade belopp och återkrav.  Allt från ishockeyns koncernliknande bolagsbildningar till mindre gymnastikföreningar, Bland de som år betalningsskyldiga finns SHL-laget Örebro som krävs på 7 073 603  kronor.

 

 

-Det är ologiskt och orättvist, myndigheten behandlar idrotten enligt samma regler som gäller för vinstdrivande aktiebolag. Det är en stor besvikelse, säger Mikael Johansson, klubbdirektör i Örebro.

 

Vägrar ta hänsyn

 

-Vi anser att vi ansökt på ett korrekt sätt, men det är tydligt att myndigheten vägrar ta hänsyn till den struktur som vi har med olika bolag inom Örebro Hockeykoncern.

 

Örebro har överklagat återbetalningskravet till första instans, en klagan som avslogs.

 

-Med en bristfällig motivering, konstaterar Mikael Johansson

 

Under måndagen mottog Tillväxtverket en skarpt formulerad protestskrivelse från  en samlad idrottsrörelse, med RF ordföranden Björn Erikssons underskrift. Även representanter från ishockeyn, fotbollen och Arbetsgivaralliansen står bakom att myndigheten återtar sitt miljonkrav.

 

 I brevet heter det bland annat:

 

”När Tillväxtverket i efterhand granskat de utbetalda stöden och beslutat om återbetalningsskyldighet är det uppenbart att Tillväxtverket endast använt  ”vanliga” företag för att jämföra idrotten med vid bedömning av rätt till stöd. De har missat vad en idrottsförening jobbar med och efter vilka premisser verksamheten bedrivs”.

 

-Jag har svårt att förstå att Tillväxtverket så grundligt tycks ha missuppfattat sin uppgift. Bakgrunden till stödet var ju att vi som arbetsgivare skulle överleva en kris och inte behöva säga upp personal, säger Mikael Johansson i Örebro.

 

-Nu hävdar myndigheten att företag/föreningar som inte ger vinster inte är hållbara. En jämförelse som haltar, idrottens föreningar ska inte vara vinstdrivande, och i den mån vinster uppstår återinvesteras vinsten i den fortsatta verksamheten. Att många föreningar har en hundra årig-existens tycks Tillväxtverket inte känna till, avslutar Mikael Johansson.

 

Flera fotbollsallsvenska klubbar, bland annat Sirius och AIK, har också de krav på återbetalning i flermiljonklassen. Vid fotbollens upptaktsträff på Quality Hotel vid Friends Arena uttryckte Mats Enquist stor frustration, enligt TT.

 

Har blivit svikna

 

-Vi känner att vi blivit svikna och lämnade utanför. Den här hanteringen är både oschyst och ohemul och ett svek från de politiker som lovade att vi skulle vara berättigade till stöd, sade han i sitt inledningsanförande.

 

Det stora kravet, över 72 miljoner kronor, bäddar för långa rättsliga processer. Örebro signalerar för en strid ända upp i högsta instans, det vill säga Högsta Förvaltningsdomstolen, som är högsta instans bland de allmänna förvaltningsdomstolarna. Huvuduppgift är att skapa prejudikat.

 

Idrottens Affärer har via Tillväxtverkets presstjänst sökt företrädare för Tillväxtverket. De har inte återkommit.

 

Tillväxtverket hör hemma under klimat och näringslivsdepartementet. Ansvarig minister är Ebba Busch (kd)

 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.