"Ett svek från politikerna"

 

Nu kommer notan för Tillväxtverkets pandemistöd som började betalas ut våren 2020. Den statliga myndigheten kräver i återbetalning  av svenskt föreningsliv 72 603 391  kronor.

Totalt ansökte och beviljades idrotten ersättning med 165 737 037  kronor, att användas för korttidsarbete och permittering av personal under pandemin.

Redovisning och rapportering - här skiljer sig synen på beteende avsevärt mellan Tillväxtverket och Idrotten

 

På myndighetens hemsida och under fliken ”Statistik om korttidsarbete” redovisas samtliga föreningars beviljade belopp och återkrav.  Allt från ishockeyns koncernliknande bolagsbildningar till mindre gymnastikföreningar, Bland de som år betalningsskyldiga finns SHL-laget Örebro som krävs på 7 073 603  kronor.

 

 

-Det är ologiskt och orättvist, myndigheten behandlar idrotten enligt samma regler som gäller för vinstdrivande aktiebolag. Det är en stor besvikelse, säger Mikael Johansson, klubbdirektör i Örebro.

 

Vägrar ta hänsyn

 

-Vi anser att vi ansökt på ett korrekt sätt, men det är tydligt att myndigheten vägrar ta hänsyn till den struktur som vi har med olika bolag inom Örebro Hockeykoncern.

 

Örebro har överklagat återbetalningskravet till första instans, en klagan som avslogs.

 

-Med en bristfällig motivering, konstaterar Mikael Johansson

 

Under måndagen mottog Tillväxtverket en skarpt formulerad protestskrivelse från  en samlad idrottsrörelse, med RF ordföranden Björn Erikssons underskrift. Även representanter från ishockeyn, fotbollen och Arbetsgivaralliansen står bakom att myndigheten återtar sitt miljonkrav.

 

 I brevet heter det bland annat:

 

”När Tillväxtverket i efterhand granskat de utbetalda stöden och beslutat om återbetalningsskyldighet är det uppenbart att Tillväxtverket endast använt  ”vanliga” företag för att jämföra idrotten med vid bedömning av rätt till stöd. De har missat vad en idrottsförening jobbar med och efter vilka premisser verksamheten bedrivs”.

 

-Jag har svårt att förstå att Tillväxtverket så grundligt tycks ha missuppfattat sin uppgift. Bakgrunden till stödet var ju att vi som arbetsgivare skulle överleva en kris och inte behöva säga upp personal, säger Mikael Johansson i Örebro.

 

-Nu hävdar myndigheten att företag/föreningar som inte ger vinster inte är hållbara. En jämförelse som haltar, idrottens föreningar ska inte vara vinstdrivande, och i den mån vinster uppstår återinvesteras vinsten i den fortsatta verksamheten. Att många föreningar har en hundra årig-existens tycks Tillväxtverket inte känna till, avslutar Mikael Johansson.

 

Flera fotbollsallsvenska klubbar, bland annat Sirius och AIK, har också de krav på återbetalning i flermiljonklassen. Vid fotbollens upptaktsträff på Quality Hotel vid Friends Arena uttryckte Mats Enquist stor frustration, enligt TT.

 

Har blivit svikna

 

-Vi känner att vi blivit svikna och lämnade utanför. Den här hanteringen är både oschyst och ohemul och ett svek från de politiker som lovade att vi skulle vara berättigade till stöd, sade han i sitt inledningsanförande.

 

Det stora kravet, över 72 miljoner kronor, bäddar för långa rättsliga processer. Örebro signalerar för en strid ända upp i högsta instans, det vill säga Högsta Förvaltningsdomstolen, som är högsta instans bland de allmänna förvaltningsdomstolarna. Huvuduppgift är att skapa prejudikat.

 

Idrottens Affärer har via Tillväxtverkets presstjänst sökt företrädare för Tillväxtverket. De har inte återkommit.

 

Tillväxtverket hör hemma under klimat och näringslivsdepartementet. Ansvarig minister är Ebba Busch (kd)

 

Kjell Nilsson

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

905 lag kom till start i årets Tiomila-orientering i Östgöta-skogarna utanför Finspång.  Det är det högsta antalet sedan pandemin och ökar ersättningen till Tiomilaföreningen som äger tävlingen och SOFT, det svenska förbundet. Detta erhåller arrangörsersättning, baserat på antal lag,  nu i storleksordningen 800 000 kronor.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.