I ÖFK är det mesta möjligt- även aktieaffärer

Vad som är fullt möjligt i Östersunds FK är otänkbart i andra klubbar. Ideligen uppstår nya till synes märkliga händelser i och runt klubben. Nu går ÖFK ut med nyheten om en donation med ett potentiellt värde av 6 miljoner kronor även om det egentligen handlar om aktier – hos ett företag vars produkt inte ännu inte finns på marknaden...

– Det här är inga pengar på kontot, utan det här är en tillgång i balansräkningen, kommenterar ÖFK:s ordförande Bengt Olofsson i tidningen ÖP

Ansvariga inom Östersunds FK vill skapa förutsättningar för fortsatt elitfotboll. Nu gäller kravet att klubben måste få fram så mycket som 8 miljoner i augusti.

.Inte nog med det. Nu framkommer att företaget som ska rädda ÖFK vill starta läkemedelstillverkning i Östersund. Tanken är att fotbollsspelarna ska göra reklam för smärtlindrande preparat.

Företagsägaren bekräftar 

– Det är en bra metod för oss att bli känd, både i kommunen och i Jämtland, säger företagsägaren Roar Adelsten.

Klubben gick ut med nyheten på måndagen på sin hemsida:

”Genom en donation som har ett potentiellt värde på sex miljoner kronor har vi nu kommit en bra bit på väg att uppnå Elitlicens för 2024.”

ÖFK ser det som vägen till en säkrad elitlicens.

”Ju längre förhandlingarna gick, desto bättre blev det för vår del. Så vi kunde inte tacka nej till det här”, säger Bengt Olofsson, ordförande,

ÖFK har hamnat i en mycket svår situation då det krävs 8 nya miljoner före sista augusti för att säkra framtiden.

– Vi ville hitta någonting som vi tror kan ge någon form av avkastning i framtiden. Och då kom vi i kontakt med det här företaget, Captigenics. Det är egentligen en ÖFK-supporter baserad i Stockholm som har varit konsult och jobbat för dem. Det är han som har kopplat ihop oss, avslöjar Bengt Olofsson som också uppger att det är ett medicinskt bolag som utvecklar produkter mot smärtlindring.

Företaget 'efterskänker fordran

Han är öppen och och berättar att ÖFK förstänkte köpa aktier i bolaget, men att därefter kom överens med Adelsten om  ett alternativ:

–Under under resans gång har Captigenics ändrat inriktning. Så när vi bestämde oss för att förvärva aktierna beslutade de sig för att efterskänka sin fordran. Så de skänker oss de här aktierna.

Som motkrav ska Östersunds FK göra reklam för produkterna, som är tänkta att appliceras på huden för att lindra smärta.

– Det kommer bli lite marknadsföring och sådant utbyte med det här företaget.

Han värnar om en viss säkerhet i upplägget:

–Jag har sett produkterna och hållit i burkar och savetter och allt möjligt, men nej, jag har inte testat dem. Men de gör försök enligt konstens alla regler, så som man gör med alla medicinska produkter. 

- Så det är inget ”hittepå”, det är ingen som har stått på någon bakgård och kokat ihop en egen salva, utan det är gjort under strikta förhållanden på Karolinska sjukhuset. Det känns som att det är koll på läget, söäger Bengt tillÖP.

Ett krav är att företaget kan köpa tillbaka omkring hälften av aktierna inom tre år för samma kurs som de stod i när ÖFK fick dem i förra veckan.

– Sen har vi hälften av aktierna kvar som kanske har stigit i värde, så vi ser ingen risk i det upplägget, säger Bengt Olofsson.

När det gäller elitlicensen ska aktierna ingå i föreningens balansräkning.

– Det här är inga pengar på kontot, utan det här är en tillgång i balansräkningen från och med den 2 augusti när affären genomfördes. Så från det har vi det som en balanspost. 

- Sedan är frågan hur det här ska värderas och det får våra revisorer fundera på, hur högt man törs värdera den här posten.

 

Att de inte landar hos elitbolaget beror på att det inte är förenligt med bolagets verksamhetsidé att handla med värdepapper. Det är däremot någonting föreningen kan göra.

Aktiehandel och fotbollsklubb, funkar det?

– Hade vi kunnat lösa alla våra ekonomiska utmaningar på annat sätt så hade vi kanske inte varit i det här läget. Så är det ju. Men nu fick vi ett bra läge och ett bra förslag. 

företagsägaren Roar Adelsten själv kommenterar:

– Det är en bra metod för oss att bli känd, både i kommunen och i Jämtland.

– Vi vill stödja fotbollen för barn och unga. Vi vill lära känna kommunen där vi ska etablera oss

 

Klubben skriver på hemsidan att de aktuella företagen är Captigenics Capital AB och Auxesis Pharma Holding AB.

Adelsten  säger: 

- Det är jag som privatperson med mitt företag som gett den donationen.

Han har skännkt 2 procent av företaget Auxesis Pharma, vilket motsvarar omkring 110 000 aktier, till ÖFK.

– Vi har hållit på i sex år med olika formuleringar för smärta som aldrig varit på marknaden förr.

I september ska företaget lämna in en ansökan om patent till Patent och registreringsverket. När det är klart blir Östersund aktuellt i dubbel bemärkelse, fotbollsklubben och dessutom stan..

– Vi vill bygga en fabrik där uppe. Vi kommer att börja planera fabriken när forskarteamet på Karolinska i Stockholm är klara med sitt jobb, säger Roar Adelsten till ÖP.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.

Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.

Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf! 

561 677 personer är medemmar i golfförbundet. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.