Projekt för 24 miljoner

I Bruksvallarna skapas en skidanläggning för 24 miljoner kronor. Med Sten-Olof Hoflin som den store entusiasten.
Sten-Olof Hoflin är den starke pådrivaren bakom investeringarna i Bruksvallarna.

 

I den lilla orten i västra Härjedalen jobbar grävskoporna febrilt. 

1 oktober 2016 ska det blir en tidig säsongspremiär för skidåkarna vid Nordic Ski Arena och Bruksvallarna Snow Factory. Garanterad snö från 1 oktober är vad som utlovas.

Men satsningen i Bruksvallarna fortsätter och beräknas vara helt klart till 2018.

Investeringarna beräknas totalt till 24 miljoner varav Tillväxtverket står för hälften av totalsumman, 12 miljoner som en del av en strukturfond från EU riktad mot regionen Mellersta Norrland. 

Många finansiärer

Motfinansieringen har skett lokalt inom regionen genom Regionförbundet, Länsstyrelsen, Härjedalen kommun men även via egna bolaget Bra Fjäll AB (Bruksvallarna och Ramundberget AB) som står som ägare. 

- Det var tack vare pengarna från Tillväxtverket som vi kan öka satsningen, säger Magnus Myhr som är VD för Bra Fjäll AB.

Maria Kjellström från Tillväxtverket berättar att man valt att satsa pengar i Bruksvallarna för att det blir en världscupsmässig arena och snösatsningen passar in i Tillväxtverkets program för att hjälpa företag att stärka sin konkurrenskraft.

- Syftet är att göra området mer attraktivt för turism och framförallt internationell turism. 

Ökad omsättning

Nordic Ski Arena inleddes 2013 i form av en fem kilometer lång tävlingsbana. Spåren är anpassade i längd, stigningar och utförsbackar enligt bestämmelser från Internationella Skidförbundet, FIS och det innebär att Bruksvallarna blir en reservort för världscupstävlingar. 

Att satsningen sker just här är ingen tillfällighet. Bruksvallarna har länge varit Sveriges centrum för längdskidåkare både för elit och motionärer. Årsomsättningen har ständigt förbättrats och en förlängning av säsongen skulle öka antalet besökare ytterligare. 

Tillsammans med Ramundberget är Bruksvallarna en del av Funäsfjällen och ligger i Sveriges sydligaste högfjällsområde. Längdskidsäsongen inleds ofta i november med Brukvallsloppet som lockar världseliten och tävlingen har det senaste året direktsänts i SVT.

Wassbergs synpunkter

Thomas Wassberg har ett fritidshus i Bruksvallarna och har haft viss del i projektet, men den pådrivande är Sten-Olof Hoflin.

- Huvudsyftet är att förlänga säsongen både för skidåkarna som bara blir fler och flera. Tack vare våra möjligheter att göra snö kan vi garantera god snökvalitet.

Sten-Olof Hoflin berättar om Bruksvallarnas möjligheter till utveckling och den ökade trenden kring längdskidåkning

- Gemene man vill åka mer och den stora skaran som ska medverka i Vasaloppet vill få snö så tidigt som möjligt. Här har vi en samlad erfarenhet med nära 25 år av snöläggning i längdspåren och har gott kunnande.

Bruksvallarna Snow Factory är en vidareutveckling av projektet Nordic Ski Arena vars tävlingsbana redan står redo inför den kommande säsongen.

- Investeringen genererar omedelbar intäkter då investeringarna möter efterfrågan på tidig skidåkning och god snökvalitet. När snön lagts ut prepareras spåren och inom en-två dagar är spåret tillgängligt för skidåkare.

Gynnar orten

Sten-Olof Hoflin hoppas att projektet på längre sikt också ska skapa fler arbetstillfällen, en ökad inflyttning och nystartade företag vilket gynna hela orten.

Satsningen startade 2008 med ett nytt snösystem i Bruksvallarna och Ramundberget samtidigt som en skidskyttearena byggdes. Då utvecklades också en mobil arena för att ta hand om större arrangemang.

Den nya tävlingsbanan är anpassad för både skate och klassisk åkning. Elljusspåren ska breddas och en vägtunnel mellan Ramundberget och Bruksvallarna byggs för att öka säkerheten.

- Under 2016-2017 ska snökanonsystemen uppgraderas både i Bruksvallarna och vid Ramundberget. Med kanonsnö ska vi kunna anlägga ett 2,2 km skidspår tillgängligt redan i oktober, berättar Sten-Olof Hoflin.

Lockar investerare

Att spara snö en relativt ny teknik och i dagsläget använder man spån och bark som isolering vilket inte är speciellt effektivt då man förlorar drygt 30 procent av snön under sommaren. Därför försöker man utveckla nya sätt att spara snö på ett effektivare och mer hållbart sätt. 

- 2016-2017 fortsätter vi med att asfaltera och bredda spårsystemet för att använda sparad snö till tidig säsong 2017.

Bruksvallarnas framgång i tidigare projekt ger den lilla orten i västra Härjedalen möjligheten att fortsätta utvecklas som by och skidort.

Sten-Olof Hoflin och Magnus Myhr är stolta över att de kan genomföra expansionen:

- Det är fantastiskt att vi har möjlighet att ta ytterligare ett steg i utvecklingen. De senaste åtta årens expansion har bidragit stort till en ökande popularitet bland gäster, besökare, bofasta, investerare och nybyggare året om, fastslår Magnus Myhr.

Ida Sundström

Fakta

Bruksvallarnas senaste satsningar

2008-2011 Snösystem i Bruksvallarna och i Ramundberget, skidskyttearena i Ramundberget, ett nytt pistmaskinsgarage och en mobil arena för stora arrangemang.

2013-2015 Ny 5 km homologiserad tävlingsbana med kanonsnö. Ny sprintbana. Breddning av elljusspår. Ny vägtunnel för att öka säkerheten för skidåkare och trafik.

2015-2016 Snökanonsystemen i Bruksvallarna och Ramundberget uppgraderas.

2016 Kanonsnö-lager byggs för att under miljövänliga förhållanden kunna spara snö och anlägga 2,2 kilometer längdspår för både skate och klassiskt under tidig försäsong.

2016-2017 Befintliga spårsystemet närmast skidstadion breddas och asfalteras för att under oktober 2017 tas i bruk för sparad snö.

2018 Projektet avslutas

Fredrik (inte verifierad)

tis, 2015-08-25 13:55

1. Boende?

Tycker alltid det varit svårt att hitt vettigt boende i regionen. Varför ingår inga bostäder i satsningen? I andra projekt brukar man ju annars börja med att utöka beläggningskapaciteten för att få fler turister men detta hittepåprojekt verkar ju bara handla om att trolla fram lite mer snö.

Sven-Göran Eriksson köpte herrgården Björkefors för5,8 miljoner kronor 2002 och renoverade sedan gården för åtskilliga miljoner.

Sedan hans bortgång i augusti har gården varit till salu. Nu uppger mäklaren Henrik Flinta till media i Värmland att en svensk bosatt i Schweiz har visat intresse för Björkefors..

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

19:e upplagan av Tour de Ski var inte bara en sportslig, utan också en ekonomisk fullträff, för Norges Therese Johaug, 36 år. 

Hon fick med sig hem över 1,2 miljoner i prispengar, totalseger i cupen, samt delseger i ytterligare  en cup,  klättring (jämför bergspriset i Tour de France), samt  ersättning från fyra enskilda etapper. 

En annan pålitlig idrottsstjärna är Ludvig Åberg som också redovisar plussiffror.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Åtskilliga svenskar älskar att med morgon följa skidåkning på tv.  Inte undra på att Viaplay förlänger nu förlänger sitt avtal med Internationella skidförbundet, Fis, till 2030.

– Skidsporten engagerar många i Sverige. Därför känns det väldigt kul att fortsätta ge tittarna det bästa från skidvärlden, bekräftar Viaplays sportchef Erik Westberg.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.