Arena

Hotet - kriminella bland åskådarna

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Dessa har kastat bengaler, slagits och hotat samt eldat på läktarplats.Det är det högsta antalet någonsin som stängts ute från allsvensk fotboll. Tillträdesförbud meddelas av åklagare, vid risk för att brott kommer att begås, och vid hotad säkerhet vid idrottsarrangemang.

Av seriens 16 föreningar har mästarlaget Malmö flest tillträdesförbud bland sina supporters eller 44. Följt av AIK med 38 och Hammarby med 37 individer. Endast två lag har noll tillträdesförbud, dessa är BP och IK Sirius. 

Redbergslid flyttar in i handbollspalatset

Ingen annan toppklubb i någon idrott har blivit så misshandlad av sin egen stad. Men nu är förra storklubben i handboll, Redbergslids IK,  på väg upp igen, såväl sportsligt som ekonomiskt.
- Iinget  ont som inte har något gott med sig, menar Tony Larsson, klubbchef  med egen bakgrund i A-laget på 90-talet. Mycket positivt händer runt klubben just nu. Framför allt, den förra mästarkubben får en egen arena, med guldkant. RIK ska flytta in i rena handbollspalatset, i Göteborg.

 

16 000 kvm för endast två sporter

En ny idrottsanläggning å inte mindre än 16 000 kvm ska uppstå i Bromma med - och den är ämnad för enbart tjejdominerade sporter. Ambitionen är en ishall för konståkning och en gymnastikarena för truppgymnastik.

 

"Konsekvenserna tänkte ingen på"

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

 

För idrottsrörelsen utgör Allmänna arvsfonden ett synnerligen viktigt stöd för att skapa fler och bättre idrottsanläggningar. just det som RF just nu diskuterar med regeringen och söker rätt åtgärder,

Allmänna arvsfonden är ett bidrar tilll attföreningslivet har möjlighet att bedriva verksamhet och växa. Under 2023 delade Allmänna arvsfonden ut knappt 763 miljoner kronor.  Drygt 235 miljoner (30 procent) av dessa gick till det så kallade lokalstödet inom 83 projekt. Stödet fördelas över hela Sverige – både till projekt i städer och på landsbygden. 

Hockeyklubben ska driva jätte-arenan

Petter Stordalen fortsätter sin expansion  med hotellbolaget Stawberry. Han gör en Friends i Åbo. Här investerar i ett nytt hotell, med 249 rum vid stadens, och ett av Finlands, största utvecklingsprojekt just nu, jätteanläggningen Ratapiha Arena. Klubben TPS Åbo  har också en nyckelroll . Arenan ska nämligen  drivas av Turku Live, dotterbolag till TPS Åbo

Närmare 370 miljoner euro satsas på en hypermodern eventarena i Åbo. Storsatsningen omfattar butiker, restauranger, kontor, bostäder och hotell. handlar det om är 700 miljoner euro och runt 4 miljarder för hela området. Via ett avtal med fastighetsägaren Turun Ratapihan Kehitys Oy ska Stawberry driva hotellet i arenan.

Fem förbund i gemensamt projekt

Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.

 

Kan de gemensamt bygga ny arena?

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

 

Nya ägare till jättehallen i Karlstad

Drömmen om bättre fotboll består i Karlstad. Men än så länge har hockeyn ett starkt herravälde över idrotten i stan.Att få bättre kvalitet på fotbollen är ändå ett mål för åtskilliga. Kenneth  Wahlström, kallad sponsorkungen i Värmland, var den envetne entreprenören som blev miljardär via en jättepark av anläggningsmaskiner. Han blev också fotbollens främste finansiär och mannen bakom Karlstad Air Dome.

Men villkoren har ändrats radikalt, Svennis Eriksson förklarade sig villig att bidra i Karlstad BK, men blev sjuk och Kenneth Wahlström avled efter sjukdom. Nu  är ägarebilden runt gigantiska fotbollshallen Air Dome klar och verksamheten säkrad. 

"De bör göra hemläxan först"

EU förstår inte den euroeiska idrottsmodellen utan måste ta lärdom inför framtiden och inte upprepa kravet på fri fri rörlighet och fri konkurrens inom EU. Där utgör idrotten ett undantag utan att parlamentarikerna riktigt vill inse det. Med den andemeningen protesterar 25 idrottministrar  och önskar att EU-kommisionens ledamöter blir mer pålästa.

Tre fall är nu aktuella och kritiken mot EU:s agerande är starkt. Det är tydligt att politikerna måste göra hemläxan avsevärt bättre.

 

Taggar

Ny multihall och hockeysatsning på Gotland

Trojaborg  Holding AB med  familjen Eric D Nilsson,  huvudägare till Gotlandsbolaget, går in som storsponsor till den planerade ishallsanläggning som ska byggas på Visborg-området i Visby, ett markområde som tidigare disponerats av försvaret.

Totalt vill Trojaborg bidra med minst 35 miljoner kronor de närmaste åren. Regionstyrelsen på Gotland behandlade ärendet på tisdagen. 

Två partier, v och mp valde dock att ställa sig utanför den avsiktsförklaring, letter of intent, i vilket regionstyrelsen förordar byggandet av en  så kallad eventarena där ishallsanläggning ingår.

- Jag spelade själv ishockey i Väsby när jag växte upp, i Visby AIK som laget hette då. Nu är det Visby/Roma som gäller och jag ser gärna spel i hockeyallsvenskan om några år.

Annorlunda svenskt golfkoncept

Svenskägda RUFF Golf med H19 Enterprises har framgång.  Ägare och drivande till Ruff är entreprenörerna Johan van der lijcke, Peter Gabes och Johan Hus med Alex Bengtsson som vd och nu lans deras koncept i Nederländerna, där de har avsikten att öppna minst 17 anläggningar i år.

– Vi ser ett ökat intresse för golf, och för nya former att spela och umgås, vilket är precis det vi kan erbjuda. Jag har ett stort förtroende för vår partner Enterprises och ser fram emot vårt samarbete i Beneluxområdet, säger Alex Bengtsson.

RUFF:s idé är att skapa en mötesplats för vänner, kollegor, familj och affärspartners. 

Friends blir Strawberry efter jätteaffär

Kommersiella villkor och en norsk hotellkung, Petter Stordalen, har slagit ut Friends, en barnrättsorganisation som utan vinstsyfte vill skapa en värld utan mobbning.

 Fotbollens nationalarena genomför i juli 2024 sitt tredje namnbyte sedan invigningen 2012.  Swedbank och Sparbanksstiftelsen lade 153 miljoner i namnsponsringsavtal med innebörd att namnge arenan till och med år 2023.  Swedbank valde omgående att skänka namnrätten till den ideella stiftelsen Friends.

Exklusivt på fabriksområdet

Swedbank var sedan tidigare engagerat mot mobbning,  och ett aktivt stöd i detta  var att skänka namnrätten.

Nu blåser andra vindar i det tidigare industriområdet i Solna

Regeringen vill skapa lista på åtgärder

Nån ordning får det lov att vara på idrottsrenorna. Regeringen vill nu se över ett batteri av åtgärder som finns för att få bort, eller åtminstone minska brott och stök påläktarna.

Idrottsrörelse gillar givetvis ett åtgärdspaket.

.– Vi kan inte ha en säsong till som den vi hade. Det är helt oacceptabelt, säger socialministern Jakob Forssmed i ett uttalande.

Under tisdagen hade justitieministern Gunnar Strömmer (M) och social- och idrottsministern Jakob Forssmed kallat till uppföljningsmöte med svensk fotboll representerat av i synnerhet avSvenska Fotbollförbundet, SvFF, och elitklubbarnas organisation, SEF.

Tonen var uppenbar direkt.

Nån ordning får det lov att vara på idrottsrenorna. Regeringen vill nu se över ett batteri av åtgärder som finns för att få bort, eller åtminstone minska brott och stök påläktarna, betonde justieminister Gunnar Strömmer.

Idrottsrörelse gillar givetvis ett åtgärdspaket.

Svenska stjärnan slår för långt!

 kategori spelare som drabbas hårdast av torsdagens besked;  att golfbollen (!) ska modifieras och ges egenskaper som är längdbegränsande.


För Ludvig, som tillhör proffstourens mest långslående, innebär beskedet att han tappar 15-20 meter på en drive. För amatörer, och hobbygolfaren, blir skillnaden betydligt mindre.

 

 Det är golfens två högsta organ, USGA, styrande organisation för golf i USA, grundat 1894, samt R&A, The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews i Skottland, grundat 1754, som kommit överens om nya regler för golfbollar som innebär att de kommer att flyga kortare.

Taggar

Golfförbundet måste dra in på personal

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Både föreningsstämma och bolagsstämma förordade försäljning till Golfverket AB, enligt förslag från styrelsen, 288 ja och endast två nejröster.

Enligt avtalet, som nu ska undertecknas, investerar Golfverket AB 44 miljoner i ett nytt gemensamt bolag.  Haninge GK AB får en ägarandel på 20 procent, ersättning för att banan, och andra tillgångar, förs över till  det nya Golfbolaget AB. 

Golfverket AB tar även över Haninge GK:s skulder på cirka 20 miljoner kronor.

Många fotbollsplaner måste byggas om

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Förändringen sker mot bakgrund av att EU-kommissionen har beslutat om en begränsning av mikropartiklar av syntetiska polymerer, så kallade mikroplaster. Begränsningen trädde i kraft den 17 oktober och innebär bland annat att det blir förbjudet att sälja plastgranulat till konstgräsplaner efter en övergångsperiod på åtta år.

Satsningen i Karlstad betraktas som föredömlig

Med avund sneglade många andra kommuner mot Värmland och satsningen som de själva skulle vilja ha mod och pengar till att göra.

Kommunfullmäktige i Karlstad beslutade att investera 510 miljoner kronor på en inomhusarena, en utomhusarena, en konstgräsplan och att bygga om Tingvalla isstadion till en inomhusarena. Arebirna stod klara 2022.

Satsningen på nya arenor har redan lockat många evenemang och intresserade åskådare. Nu har Föreningen Sveriges Stadsbyggare utsett Solstadens sportcenter till Årets Stadsbyggnadsprojekt 2023.

Arenor med alla fördelar

I motiveringen lyfts vikten av sport- och fritidsanläggningar i samband med att en stad växer. Anläggningar som är väl lokaliserade, bra planerade och hållbart byggda.

Sundsvall får en fotbollshall till

Det finns också de som gläds över att padelhallar slår igen. Som i Sundsvall. Klubbarna i Medelpad har saknat möjligheter att träna inomhus. Men nu förvandlas padelhallen i Essvik till fotbollshall, om än i mindre format

–  Tillfället dök upp och är precis vad vi behöver, säger Roger Magnusson, kanslichef på Medelpads Fotbollförbund till Sundsvalls Tidning.

Sundsvall har ändå en fullstor fotbollshall i Gärdehovs Arena, men konkurrerr där om andra evenemang

Behovet av träningsytor för fotbollen inomhus är stort bland klubbarna och den här lösningen gynnar åtskilliga lag och spelare.. 

Fotbollen som vykort

Skyllbergsvallen - ”Som ett vykort genom tiden från svensk fotboll 1930”.

  Vi talar om Skyllbergsvallen i Sydnärke, hemvist för nyblivna division 5 -laget Skyllbergs IK, och ”arenans” K-märkta träläktare.

Till skillnad från Sjövallen i Åsljunga, hemmaplan för ”Bagarn” Olsson (Björn Nordqvist) i Max Lundgrens böcker om Åshöjden är Skyllbergsvallen välklippt och fotbollsmål ser ut som fotbollsmål.

I Örkelljunga kommun har ansvariga politiker inte förstått att de har ett kulturarv att bevara, Sjövallen är i dag igenväxt åker och allmänning.

Arenans stora betydelse

I Sydnärke har Askersunds kommun och länsstyrelsen i Örebro län tagit fasta på vad en lokal idrottsplats har för betydelse för gemenskap, utveckling och samvaro.

Från populära Åshöjden till dagens vemod

Ett svenskt särdrag är en unik kulturell skatt i form av idrottsplatser, med en historia som knyter an till framväxten av det svenska folkhemmet på 1900-talets början. 

Sjövallen, vid sjön Åsljunga i Örkelljunga kommun, nordvästra Skåne i gränslandet mellan Halland och Småland, är ett kulturarv som nu har förvandlats till åker och allmänning. Målstolpar är delvis raserade och kommunen, cirka 12 000 invånare, har helt tagit sin hand från vackra Sjövallen.

Ett svenskt särdrag är en unik kulturell skatt i form av idrottsplatser, med en historia som knyter an till framväxten av det svenska folkhemmet på 1900-talets början. 

Sjövallen, vid sjön Åsljunga i Örkelljunga kommun, nordvästra Skåne i gränslandet mellan Halland och Småland, är ett kulturarv som nu har förvandlats till åker och allmänning. Målstolpar är sedan länge raserade och kommunen, cirka 12 000 invånare, har helt tagit sin hand från vackra Sjövallen.

Avicii Arena ska renoveras för 1 miljard

Ishockeyns landmärke och nationalarena, Avicii Arena tidigare Globen i Stockholm, ska byggas om för närmare 1 miljard kronor. Avicii Arena efter musikern Tim Bergling, död 2018, ägs av SGA Fastigheter, ett helägt dotterbolag till Stockholms Stadshus AB.

Ombyggnaden är del i Stockholms stads överenskommelse med Svenska Ishockeyförbundet om 2025 års A-VM, som delas mellan Stockholm och danska Herning. I Stockholm avgörs Tre Kronors gruppspel, två kvartsfinaler, semifinaler, bronsmatch samt final.

Avtalets förhandlades fram mellan förbundet och Stockholms stads dåvarande finansborgarråd. Anna König Jerlmyr (m) sommaren 2021. 

-Ett lyft för besöksnäringen samt näringslivet, samt en återstart för Stockholm som evenemangsstad. konstaterade Anna König Jerlmyr.

Då pengar till arenan

Nu styr en rödgrön majoritet (s, v och mp) i Stockholms stadshus och vid nyligen avslutade budgetförhandlingar för 2024 beslutades om en skattehöjning på 24 öre för nästa år, från 17,74 till 17,98 kronor..  

Oenighet som vanligt om idrottens värde

Det är ju typiskt. Samtliga oppositionspartier vill att stödet till idrottsrörelsen ska öka. Men det tycker inte de som bestämmer, d vs regeringen. Förslag om bland annat förstärkt stöd till anläggningar och idrottens arbete i utsatta områden presenterades i oppositionspartiernas respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet har summerat förslagen som handlar om idrott.

Dte är som en skiva som går i repris. Vid makten håller beslutsfattarna igen och bromsar men i opposition byter man åsikt och gasar. då är idrotten värt mer minsann.

nu är vi där igen. 

Måste förstärkas

Den allmänna motionstiden avslutades den 5 oktober och oppositionspartierna i riksdagen har nu presenterat sina budgetmotioner. Både Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet föreslår i sin respektive budget en ökning av det totala stödet till idrotten. Samtliga vill även se att idrottens arbete i utsatta områden får förstärkning.

Lars och kändisar bakom unik arena

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

- Vi vill bygga en plats för alla där alla mår bra och samtidigt skapa bra förutsättningar för att tillsammans anstränga sig, ung som gammal.

Lars Månsson medger att han är mer eller mindre besatt och att han har skänkt sitt liv till idrotten.

Idrottens betydelse

-Jo, så är det.  Jag har alltid älskat idrott och betydelsen av den.

- När jag var liten var jag alltid tillsammans med mina föräldrar och de sysslade oerhört mycket med idrott, som aktiva eller som ledare.

Ombyggd golfbana till reapris

Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.

Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.

Budgeten på 18 miljoner kr inklusive ny bevattningsanläggning, som sparar minst 35 procent vatten anses i sammanhanget vara mycket låg. Övriga pristagare arbetade med budgetar på mellan 50 och 150 miljoner kr.

Rekordbillig ombyggnad

- Vi fick verkligen mycket för pengarna, säger Jonas Widegren efter hemkomsten till klubben och fortsätter:

- Många var också imponerade av hur vacker banan blivit efter omgörningen av de klassiska bunkrarna och de nya vyerna som skapats.

1 000 medlemmar måste välja investerare

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

-Det stora intresset visar att vi har en bra produkt, och med stora utvecklingsmöjligheter. Vi har tidigare haft tävlingar på damernas Europatour, och vi vill nå dit igen, kommenterar Ragnar Unge, ordförande i Haninge GK.

Sålde för 50 miljarder

Det första ”budet” har lagts av Golfverket AB, med Patrik Stymne som ekonomisk garant. På 1990-talet startade han internetkonsult-företaget Spray och var tio år senare  medgrundare till spelföretaget King, mest känt för dataspelet Candy Crush Saga.

Bandyfinalen flyttar inomhus igen

Svenska Bandyförbundet har tagit beslutet att Västerås, och inte Uppsala, blir värdstad för SM-finalerna i bandy 2024. Den 15–16 mars  ska dam-, herr- och ungdomsfinalerna avgöras i ABB Arena Syd som är Sveriges största inomhusarena för bandy.

I Uppsala har man svårt att svälja förtreten. Uppgifter gör gällande att kommunen och näringslivet förlorar 25 miljoner på det uteblivna arrangemanget. Ett faktum som smärtar ännu mer då kommunen investerade 5,1 miljoner i evenemanget i fjol.

”Beslutet grundar sig bl a på omfattande publikundersökningar under åren där de som besöker finalerna fått dela sin åsikt”, skriver förbundet på Facebook.  

– SM-finalerna är vårt stora flaggskepp och Västerås är en fantastisk bandystad som skapar bra förutsättningar, förtydligar Gisela Stockhaus, ordförande i Svenska Bandyförbundet. 

Hon betonar: 

– Vi vet hur vi behöver utveckla evenemanget. 

Kräver statlig anläggningsfond

Nyvalde, i våras, RF-ordföranden Karl-Erik Nilsson, var rejält missnöjd över regeringens förslag till budget för idrotten 2024.

 Han efterlyser ett ökat anläggningsstöd, gärna i form av en statlig anläggningsfond, ett ökat grundstöd till idrottsrörelsen, samt fortsatt oförändrat stöd till studieförbundet, SISU, Idrottsutbildarna.

I ett pressmeddelande efterfrågar, Karl Erik Nilsson, tidigare ordförande i Svenska Fotbollförbundet,  ett nytt tänkande i  regeringen, med adress främst riktat mot idrottsminister Jakob Forssmed, kd).

-Staten måste våga tänka nytt, ekvationen är egentligen enkel. Utan en plats att vara på finns det ingen idrott.

- Behoven är trängande och jag vill att staten tar ett större ansvar och skapar en anläggningsfond så att vi tillsammans, staten, kommuner och idrottsrörelsen kan bygga innovativa och nya anläggningar, säger Karl-Erik Nilsson.

Oförändrade 2,1 miljarder

Anslaget för 2024 är oförändrat mot tidigare,  2,1  miljarder kronor.

Hallar och planer i allt sämre skick

Både idrottsföreningar och kommuner upplever renoveringsbehovet av arenor och hallar som en stor utmaning inför framtiden. Det är bedrövligt på många håll. Behoven växer. Underhållet är bristande. Men genom att renovera och bygga om kan många anläggningar räddas.

Hallar och planer  allt sämre skick

 

Många idrottsplatser är byggda på 60- och 70-talet och. Behoven är omfattande, visarRiksidrottsförbundets anläggningsenkät från 2022.

Enkät visar problemet

Där svarade svarade knappt hälften av landetsidrottsföreningar att det finns ett stort renoveringsbehov på den plats där de idrottar. 

Riksidrottsförbundets kommunundersökning visar därtill att kommunerna ser renoveringsbehov som den största utmaningen för den långsiktiga planeringen av idrottsytor.  

Kristerssons härliga frukostar tack vare VM

Planenligt landade succélaget från fotbolls-VM i Australien och på Nya Zeeland på Arlanda på måndagseftermiddagen.

Precis som vid mottagandet av VM-laget 1994 fick tjejerna en exceptionell eskort till Arlanda. 

När flygplanet flög in över svenskt luftrum fick k de sällskap av Försvarsmaktens Jas-plan. På måndagskvällen blev det fest med statsminister Ulf Kristersson i Gamla Stan.

Väl på marken var det inledningen på ett försök att hitta lugn och ro och återkomma i vardagligt tempo och rutiner.

Men under timmarna på Arlanda framgick det att de var lyckliga men omtumlade efter allt som har hänt - i och runt matcherna. På flygplatsen uppstod ny uppståndelse i takt med hyllningarna från ett uppbåd av vänner och släkt och sedan dessutom väntade ett stort mediauppbåd.

Beslutet - flera hallbyggen i Göteborg

Göteborgs kommunalråd, Daniel Bernmar vill låta övertygande när han säger det:

– Vi ser en utveckling tack och lov. Det var jätteviktigt att vi kunde säkerställa att när man bygger en skola så ska man alltid pröva en fullmåttshall så att även föreningslivet kan använda hallen, lovar han i GP.

Han medger också:

- Vi har haft en lång period som vi behöver hämta hem.

Göteborg med ett så omfattande idrottsutbud har övergivit vissa idrotter och klubbar.

– Vi har haft ett stort underskott under många år, men det blir lyckligtvis lite bättre allt eftersom tiden går. De senaste åtta åren har vi betat av och kommit ikapp lite, säger Daniel Bernmar (V), kommunalråd.

Undra hur många som är villiga att hålla med honom.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.