Arena

Lars och kändisar bakom unik arena

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

- Vi vill bygga en plats för alla där alla mår bra och samtidigt skapa bra förutsättningar för att tillsammans anstränga sig, ung som gammal.

Lars Månsson medger att han är mer eller mindre besatt och att han har skänkt sitt liv till idrotten.

Idrottens betydelse

-Jo, så är det.  Jag har alltid älskat idrott och betydelsen av den.

- När jag var liten var jag alltid tillsammans med mina föräldrar och de sysslade oerhört mycket med idrott, som aktiva eller som ledare.

Ombyggd golfbana till reapris

Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.

Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.

Budgeten på 18 miljoner kr inklusive ny bevattningsanläggning, som sparar minst 35 procent vatten anses i sammanhanget vara mycket låg. Övriga pristagare arbetade med budgetar på mellan 50 och 150 miljoner kr.

Rekordbillig ombyggnad

- Vi fick verkligen mycket för pengarna, säger Jonas Widegren efter hemkomsten till klubben och fortsätter:

- Många var också imponerade av hur vacker banan blivit efter omgörningen av de klassiska bunkrarna och de nya vyerna som skapats.

1 000 medlemmar måste välja investerare

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

-Det stora intresset visar att vi har en bra produkt, och med stora utvecklingsmöjligheter. Vi har tidigare haft tävlingar på damernas Europatour, och vi vill nå dit igen, kommenterar Ragnar Unge, ordförande i Haninge GK.

Sålde för 50 miljarder

Det första ”budet” har lagts av Golfverket AB, med Patrik Stymne som ekonomisk garant. På 1990-talet startade han internetkonsult-företaget Spray och var tio år senare  medgrundare till spelföretaget King, mest känt för dataspelet Candy Crush Saga.

Bandyfinalen flyttar inomhus igen

Svenska Bandyförbundet har tagit beslutet att Västerås, och inte Uppsala, blir värdstad för SM-finalerna i bandy 2024. Den 15–16 mars  ska dam-, herr- och ungdomsfinalerna avgöras i ABB Arena Syd som är Sveriges största inomhusarena för bandy.

I Uppsala har man svårt att svälja förtreten. Uppgifter gör gällande att kommunen och näringslivet förlorar 25 miljoner på det uteblivna arrangemanget. Ett faktum som smärtar ännu mer då kommunen investerade 5,1 miljoner i evenemanget i fjol.

”Beslutet grundar sig bl a på omfattande publikundersökningar under åren där de som besöker finalerna fått dela sin åsikt”, skriver förbundet på Facebook.  

– SM-finalerna är vårt stora flaggskepp och Västerås är en fantastisk bandystad som skapar bra förutsättningar, förtydligar Gisela Stockhaus, ordförande i Svenska Bandyförbundet. 

Hon betonar: 

– Vi vet hur vi behöver utveckla evenemanget. 

Kräver statlig anläggningsfond

Nyvalde, i våras, RF-ordföranden Karl-Erik Nilsson, var rejält missnöjd över regeringens förslag till budget för idrotten 2024.

 Han efterlyser ett ökat anläggningsstöd, gärna i form av en statlig anläggningsfond, ett ökat grundstöd till idrottsrörelsen, samt fortsatt oförändrat stöd till studieförbundet, SISU, Idrottsutbildarna.

I ett pressmeddelande efterfrågar, Karl Erik Nilsson, tidigare ordförande i Svenska Fotbollförbundet,  ett nytt tänkande i  regeringen, med adress främst riktat mot idrottsminister Jakob Forssmed, kd).

-Staten måste våga tänka nytt, ekvationen är egentligen enkel. Utan en plats att vara på finns det ingen idrott.

- Behoven är trängande och jag vill att staten tar ett större ansvar och skapar en anläggningsfond så att vi tillsammans, staten, kommuner och idrottsrörelsen kan bygga innovativa och nya anläggningar, säger Karl-Erik Nilsson.

Oförändrade 2,1 miljarder

Anslaget för 2024 är oförändrat mot tidigare,  2,1  miljarder kronor.

Hallar och planer i allt sämre skick

Både idrottsföreningar och kommuner upplever renoveringsbehovet av arenor och hallar som en stor utmaning inför framtiden. Det är bedrövligt på många håll. Behoven växer. Underhållet är bristande. Men genom att renovera och bygga om kan många anläggningar räddas.

Hallar och planer  allt sämre skick

 

Många idrottsplatser är byggda på 60- och 70-talet och. Behoven är omfattande, visarRiksidrottsförbundets anläggningsenkät från 2022.

Enkät visar problemet

Där svarade svarade knappt hälften av landetsidrottsföreningar att det finns ett stort renoveringsbehov på den plats där de idrottar. 

Riksidrottsförbundets kommunundersökning visar därtill att kommunerna ser renoveringsbehov som den största utmaningen för den långsiktiga planeringen av idrottsytor.  

Kristerssons härliga frukostar tack vare VM

Planenligt landade succélaget från fotbolls-VM i Australien och på Nya Zeeland på Arlanda på måndagseftermiddagen.

Precis som vid mottagandet av VM-laget 1994 fick tjejerna en exceptionell eskort till Arlanda. 

När flygplanet flög in över svenskt luftrum fick k de sällskap av Försvarsmaktens Jas-plan. På måndagskvällen blev det fest med statsminister Ulf Kristersson i Gamla Stan.

Väl på marken var det inledningen på ett försök att hitta lugn och ro och återkomma i vardagligt tempo och rutiner.

Men under timmarna på Arlanda framgick det att de var lyckliga men omtumlade efter allt som har hänt - i och runt matcherna. På flygplatsen uppstod ny uppståndelse i takt med hyllningarna från ett uppbåd av vänner och släkt och sedan dessutom väntade ett stort mediauppbåd.

Beslutet - flera hallbyggen i Göteborg

Göteborgs kommunalråd, Daniel Bernmar vill låta övertygande när han säger det:

– Vi ser en utveckling tack och lov. Det var jätteviktigt att vi kunde säkerställa att när man bygger en skola så ska man alltid pröva en fullmåttshall så att även föreningslivet kan använda hallen, lovar han i GP.

Han medger också:

- Vi har haft en lång period som vi behöver hämta hem.

Göteborg med ett så omfattande idrottsutbud har övergivit vissa idrotter och klubbar.

– Vi har haft ett stort underskott under många år, men det blir lyckligtvis lite bättre allt eftersom tiden går. De senaste åtta åren har vi betat av och kommit ikapp lite, säger Daniel Bernmar (V), kommunalråd.

Undra hur många som är villiga att hålla med honom.

Efterlängtad satsning vid Bällsta

I takt med att Bromma växer, med nya skolor och bostäder, ökar behovet av idrottsanläggningar i området. Nu planerar Stockholms stad att bygga nytt i form av en jättesatsning ett stort område för idrott och fritid vid Bällsta gård. Den beräknade kostnaden för ett nytt idrottscentrum är sekretessbelagd, men med tanke på planernas omfattning handlar det om några hundra miljoner kronor.

Området ska i framtiden bestå av:

En friidrottshall för bredd- och elitidrott.

En friidrottsanläggning utomhus för samtliga tävlingsgrenar.

En 11-spelsplan med konstgräs och underliggande ispist för att möjliggöra konstfrusen isyta vintertid.

Inte nog med det. På idrottsplatsen ska det även byggas två läktarbyggnader som inrymmer omklädningsrum, toaletter, förråd och teknikutrymmen.

KTH gör en unik idrottssatsning

På tisdagen invigdes KTH Centrum för idrottsteknik, vars uppdrag är att matcha alla former av idrott med världsledande forskning vid KTH.  Satsningen som sträcker sig från elitaktiviteter på global nivå – till träning och välbefinnande för alla, och är en bekräftelse på KTH:s tidigare initiativ

Syftet med centret är att förbättra utbildningen, designa bättre utrustning och infrastruktur, öka deltagandet och att underlätta hållbara och attraktiva evenemang. Föreståndare för det nya centret på KTH är professor Gunnar Karlsson som också har varit drivande.  

Här påverkas människor att ta hänsyn

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

– En idrottsrörelse som aktivt tar ställning mot våld, och arbetar våldsförebyggande, kan bli en viktig kraft i formandet av ett tryggare samhälle, säger Daniel Alsarve, docent i idrottsvetenskap vid Örebro universitet och en av rapportförfattarna.

Centrum för idrottsforskning (CIF) presenterar i dag en regeringsrapport om idrottsrörelsens roll i det förebyggande arbetet mot mäns våld mot kvinnor. 

Kritiserade planen ska räddas

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

- Det blir en plan med gummigranulat och vi kommer att välja en sviktpad som är dränerande, säger Unisports vd Ted Bengtsson till tidningen.

Enligt Bengtsson är boven i dramat den nuvarande så kallade sviktpaden – underlaget under konstgräset som är mjukgörande. Bengtsson säger att den inte har varit dränerande, vilket betyder att konstgräset inte har kunnat vattnas.

En stor del av kritiken mot den nuvarande konstgräsplanen har handlat om att spelarna får stora skrapsår.

Enligt ett EU-beslut kommer gummigranulat att förbjudas i konstgräsplaner om åtta år.

Göteborgs multiarena kostar nära 5 miljarder

Politikerna i Göteborg är överens.Stan skamåste få en ny multiarena, inklusive ett antal hallar, Scandinavium har gjort sitt.

Diskussionerna har pågått länge. Då som nu är platsen given, i anslutning till  Arenagatan, från Liseberg till Ullevi, Eller mer exakt, där Valhallabadet ligger i dag.

Arenan ska kunna ta 14-16 000 åskådare sittande och kostnaden beräknas till 4,5 miljard.

Det blir fortsatta event och matcher i Scandinavium så länge först arbetet med planering pågår och när bygget inleds.

I GP konstaterar kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S): 

- Det har gått några år sedan Scandinavium byggdes i början av 1970-talet, och att Göteborg då var en stad med 460 000 invånare. Nu har vi passerat 600 000 – och beräkningar pekar på att vi kommer att vara 800 000 inom några decennier.

50 spelmiljoner har väckt politikerna

S-styrda Oskarshamn vill chockhöja SHL-laget IK Oskarshamns årshyra för Be Ge Hockeycenter – med anledning av föreningens del av ligaorganisationens rättighetsavtal med C More/Telia.

 Ett avtal som årligen garanterar SHL-lagen upp mot 50 miljoner kronor och som räknas upp med 5 miljoner kronor årligen till och med avtalets utgång, efter säsongen 2029-2030.

Bildningsnämnden, under vilken idrotten ligger i Oskarshamn, väntas i närtid klubba igenom hyreshöjning från nuvarande 1,2 miljoner till 2,8 miljoner årligen.

Nämndens ordförande, Anders Sejnehed (s) och fritidsnämndens ordförande Daniel Stenberg, pekar på en rad besparingar inom kommunen den senaste tiden samt  stor osäkerhet vad gäller energikostnader och andra utgifter som är kopplade till arenan.

De säger också till tidningen Barometern:

-Vi ser ju vad IK Oskarshamn  får in på TV-avtalet med C More. Det får vi ingen del av. Sedan har de så klart också  höga kostnader.  Det blir en prioritering för dem, precis som för oss.

18-årig supertalang pressad av orättvisa krav

Förbundskapten Sam Hallams första VM-trupp ishockey, presenterades på tisdagen. Där finns nio NHL-spelare, men de största rubrikerna får 18-årige Örebro-spelaren Leo Carlsson, introducerad som en supertalang och blivande nationalhjälte.

SvT:s expertduo, Mikael Renberg/Jonas Andersson tävlar om att hitta superlativer och ser framför sig en spelare samma nivå som Mats Sundin och Peter Forsberg. 

Galet att lägga ansvaret på en 18-åring

 

Den ansvarige, Sam Hallam säger angående Leo Carlsson att han är en spelare som bryter mönstret och står för offensiv kreativitet.

Jag säger bara – sakta i backarna.

Visst äger Leo Carlsson stor talang, tekniken, speluppfattningen, storleken, (190 cm lång och 88 kg tung) och skridskoåkningen. Så visst finns förutsättningarna för något extra. 

Utbyggnad krävs på Heden

Det är den unika arenan i Göteborg. SKF Arena på Heden mitt i stan. Ursprungligen ett trist parkeringsfält där tusentals samlas tusentals människor samlasför att se matcher under fantastiska Gothia Cup. 

Här är navet för den fantastiska turneringen. Hit beger sig alla hundratusentals fotbollsgäster nån gång under sitt besök i Göteborg. Njuter av fotbollen, träffar vänner, fikar eller äter glass och uppskattar livet. Många gånger har arenan varit fullsatt under turneringen, läktarna räcker inte till promenadvägarna är trånga, men de festa trivs i folkvimlet. 

Nu sker det logiska att i sommar ska ännu flera människor kunna träffas här. Turneringen växer och blir större än någonsin, så gör också Heden, eller SKF Arena som byggs ut 

Miljoninvesteringar här döms ut i EU

Ansvariga ute i fotbollsklubbar och planansvariga i kommuner runt om i Sverige satte eftermiddagskaffet i luftstrupen och när de hade hämtat sig, tvingades de läsa nyheterna en gång tillläste en gång och inse konsekvenserna.

Dagens EU-beslut innebär att så kallade avsiktliga tillsatser av mikroplast (gummigranulat) i konstgräsplaner förbjuds efter en övergångsperiod på åtta år. När miljoner har investerats i konstgräs på en rad platser.

Sverige röstade ja i EU:s exportkommitté när beslutet togs att förbjuda gummigranulat på konstgräsplaner.

Det får svåra konsekvenser för svensk fotboll, trots åtta års övergångsperiod,

- I dag finns det inga lika bra alternativ, säger SvFF:s Stefan Cårebo.

Miljöhotande spridningen

EU:s expertkommitté för kemiska produkter, Reach, består av företrädare för EU-länders regeringar, ofta från myndigheter. Sverige och en majoritet av de övriga i kommittén röstade ja till förbudet vid torsdagens möte.

- Men arbetet har inte varit förgäves

Boende i Uppsala kommun har lätt att hålla sig för skratt.

 Den planerade multiarenan/ishall i Gränby-området i Uppsala har ännu en gång havererat. P 4 Uppland berättar att kommunen, under en 20-årsperiod,  lagt ned 87,1 miljoner i planeringskostnader för en ishockey – evenemangsarena i stadsdelen Gränby.

Nu har kommunalrådet Erik Pelling (s) tryckt på pausknappen.

-Om vi ska gå vidare krävs ett nytt beslut i kommunfullmäktige. I nuläget prioriterar vi annat. Det är förstås trist, allt arbete har inte varit förgäves, men en stor del, säger Erik Pelling. 

Det näst senaste arenaförslaget, ”Oktagonen” från 2021 bokfördes till och med som en förgäveskostnad på 30,4 miljoner när förslaget lades i malpåse.

Det kommunala bolaget Uppsala Arenor och fastigheter gjorde därefter ett omtag, till en kostnad av hittills 4,3 miljoner. Ändå har någon projektering inte påbörjats.

Den kompletta friskvårdshallen

Det första spadtaget till togs i juni 2019, men har varit under planering och utformning betydligt längre än så. Nu är hela härligheten klar! Lita på att NyaTinnerbäcksbadet i Linköping är efterlängtat. En 50-metersbassäninnebär att stan får en ny lockande mötesplats som erbjuder bad, träning och relax. På invigningsdagen trängdes flera hundra nyfikna gäster.

Det är en fantastisk arena för simföreningarna som nu får möjlighet att arrangera stora tävlingar och event. Den nya simhallen är nästan 22 000 kvadratmeter stor på fyra våningar med en kapacitet på 3 200 besökare. Den är nästan dubbelt så stor som den gamla simhallen, som uppfördes 1965. 

Klubbhuset blir större och vackrare

Falsterbo Golfklubb har ett av Sveriges äldsta klubbhus. 

Det har stått klubben sedan 1914.  Men nu planerar golfklubben att renovera klubbhuset, skriver Golfbranschen. 

I samband med detta får klubbhuset i så fall ett delvis nytt utseende  för 60 miljoner.

Frågan ska avgöras på ett extra årsmöte nu på söndag.

– Ett årsmöte är alltid ett årsmöte, säger klubbchefen Jan Ekblom till golfbranschen.se. 

– Men återkopplingen från medlemmarna är positiv. Det ska också sägas att vi har fått ett tillstånd från Länsstyrelsen men inte ett beviljat bygglov av byggnadsnämnden ännu. Så det är två potentiella hinder innan vi kan skrida till verket. Dels medlemmarna som ska säga ja, sedan byggnadsnämnden. Vi hoppas att de ska se positivt på detta. Men inget är klart. Vi hoppas få besked någon gång i maj av byggnadsnämnden.

”Vi vill investera i folkhälsa”

Det är inte bara Landskronas största enskilda satsning, utan också Skånes största, ja till och med Sveriges mest påkostade. 900 miljoner investeras i Landskrona i ett utvecklingsprojekt för hälsa och idrott. Första spadtaget på onsdagen krävde många vittnen, men så handlar det också om ett idrotts- och rekreationsområde som mycket väl kan bli föregångsmodell i landet.   

Syftet är att stärka hälsan hos Landskronaborna och ge fler alternativ till aktivitet och idrott.

– Vi ser en trend i samhället, där fysisk aktivitet och rörelse bland både barn, unga och äldre minskar, så det behövs satsningar av den här karaktären, förklarar Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande, Landskrona stad. 

Politikerna har hemlighållit beskedet

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

 

Där står även på hemsidan:

"Tidpunkten för Degerfors kommuns besked är illa vald då den riskerar störa upphandlingen av ny läktare. Upphandlingen måste bli klar innan sommaren för att den ska byggas och vara på plats till säsongen 2024".

Inga samtal med kommuen.

När TT når klubbchef Weman berättar han att det väntar ett extrainsatt styrelsemöte i kväll.

Unika Arenastaden i Växjö ska rustas

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Här finns anläggningarna: Fortnox Arena, Idrottshuset, Myresjöhus arena, Telekonsult Arena, Tipshallen, Truppgymnastikhallen, Vida Arena, Värendsvallen, Växjö Boule Arena samt träningsytor för fotboll.  

Föreningarna har i stort sett fått de pengar de ansökt om. 25 procent av investeringskostnaderna skall föreningarna stå för själva. 

För Åby/Tjureda IF skulle det innebära en utgift på cirka 5 miljoner när solpanelerna på Eriksson Arenas tak installeras för 20 miljoner.

Glädje i hela stan efter klartecknet

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Med 60 inspelade poäng, och elva matcher kvar att spela, har ligans lågbudgetlag ännu en gång överraskat hockey-Sverige. I den lilla ostkust-staden pratas ishockey som aldrig tidigare.

I laget spelar också ligans två hetaste forwardar, båda med 50 poäng och delad ledning i SHL:s poängliga..

60 timmar TV från SM-veckan

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Jacob Hård, Björn Becksmo, Peter Jonsson och Niklas Nord kommenterar tävlingarna och Rikard Ekman är reporter på plats. Det är första gången Skövde står värd för SM-veckan och Skövde är också den hittills sydligaste staden som arrangerat en vintervecka.

Zlatan investerar i jättehall för padel

När padel-Sverige har problem och rappporterna dugger tätt om konkurser och nedläggningar  avslöjas att Zlatan Ibrahimovic satsar och investerar i ny papadelhall I Stockholm.

Han går emot strömmen och ska bygga Sveriges elfte största padelhall med en bruttoarea på 7 175 kvm och innehålla fjorton banor.

Han deklarerar på Instagram:

”Padel Zenters huvudkontor i Stockholm. Kommer snart”.

Zlatanäger 70 procent av padelbolaget, där Thomas Sandström är delägare. Han är mycket förtegen om planerna men hallen ska byggas i norra Stockholm.

Här invigs en ny jättehall

Här blir det minsann resultat. Olav Björkström befinner sig i Lettland och deltog på onsdagen i invigningen av en fotbollshall med fullmått i Liepaja. 

Den andra av sju s k Airdomes som ska byggas i Lettland under en 4-års period. Ett samarbetsprojket med det Lettiska Fotbollsförbundet och UEFA. En nöjd hallsäljare trivs i österled. Här löper affärerna mycket bättre än i Sverige och ändå torde förutsättningarna vara likvärdiga.

-  Det är lika stort intresse i Sverige. Jag får en mängd förfrågningar från hela klubbar i hela landet. Folk är intresserade och vill höra om villkoren. Givetvis runt det ekonomiska, men också runt driften. Och givetvis ger jag alla fakta.

- Men sedan kan det bli tyst i veckor, ja, i månader.

Bygger mera i öst

En sådan här Airdome är drömmen för fotbollsspelare och lockar till positiva byggbeslut i synnerhet i öst. Duols byggtrend inleddes i Ryssland, där det finns ett 50-tal, och fortsatte i Finland med ett motsvarande intresse.

Statlig anläggningsfond får allt mer stöd

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Den allmänna motionstiden avslutades den 23 november och oppositionspartierna i riksdagen har nu presenterat sina budgetmotioner. 

Socialdemokraterna förslår en förstärkning av stödet till idrottsrörelsen med 100 miljoner, Centerpartiet en civilsamhällessatsning, 

Vänsterpartiet vill se en avgiftsfri idrottsskola.Miljöpartiet föreslår en höjning av statens stöd till idrotten med 175 miljoner jämfört med regeringens förslag.

Nio av banans bunkrar försvinner

 Nästa år fyller Mölle Golfklubb 80 år. Under ett helt år har det arbetats målmedvetet och tålmodigt med att förbättra banan ur olika aspekter, delvis för att banan ska vara rolig och vacker att spela jubileumsåret 2023. Men många av förbättringarna är också av mer långsiktig karaktär. Mölle GK är en klubb med stora ambitioner och långsiktiga mål. 

I höst görs en del smärre arbeten som kommer att ge stor effekt till våren. Bland annat kommer Sveriges vackraste utslagsplats att bli ännu bättre. Alla som kommer till Mölles åttonde tee blir hänförda och det spelar ingen roll om du besöker banan för första gången eller om du varit medlem i 65 år. 

Inflationen bromsar Täbys expansion

Täby golfklubb flyttar fram förslaget om att söka finansiering för en investering på 35 miljoner kronor i bana och klubbhus. Orsaken är framför allt den höga inflationen och risk för fortsatt höjda räntor. 

Samtidigt ligger visionen fastom en klubb i framkant med en bana av yttersta klass och moderna ytor för medlemmarna att umgås – och ett nytt greenområde på hål 18 samt en ny övningsgreen börjar projekteras.

I början av september presenterade styrelsen i Täby golfklubb sina planer på en renoverad bana och ett renoverat klubbhus för medlemmarna. Förslaget fick ett positivt mottagande och ett beslutsmöte planerades till början av december. Detta ställs nu in och förslaget läggs i stället fram på årsmötet i slutet av januari då styrelsen hoppas på ett positivt beslut att satsningen ska göras, men inte när.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen