Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Sponsring kan bli så urbotat dumt - se bara på IMG

Patrick Sjöberg, Sven Nylander, Ludmilla, Mats Wilander och nu senast i största skalan någonsin, Tiger Woods. Exemplen är många. Här har miljarder försvunnit för sponsorer på ett sätt som inte borde få hända.

Vore jag ansvarig chef för Andersen, Nike, EA med flera skulle jag stämma skiten ur IMG. Deras beteende är bedrägligt, lögnaktigt men framförallt korkat på en nivå som inte finns. Som affärspartner till världsledande företag har de agerat omoraliskt på nivån att Tiger som jämförelse framstår som Moder Theresa hur orimligt det än kan låta.

Törs någon sponsra enskilda idrottsmän?

Frågan är enkel. Törs man som företag sponsra individuella stjärnor?

På andra sidan har vi systrarna Kallur, Gunde med flera lysande exempel på hur idrottsstjärnor kan berika företagens aktieägare.

Listan på vad man måste göra är enkel att producera i efterhand. Ta reda på hur IMG gjorde med Tiger och gör allting tvärtom. Att sälja in Tiger som konservativ, family values och Mr Perfect för att nå den kristna medelklassen (och de företag som riktar sig mot den gruppen) när man i tiotalet år vetat att det var en otrogen sexgalning med förkärlek för sex som inte fanns med i flickböckerna när jag var liten är så fullständigt tokdumt att det inte ens går att förstår hur Mark Steinberg har tänkt. Av alla lysande karriärer som borde gå åt skogen så leder Mark S just nu.

Hade man gjort Tiger mer av Rockstjärna med en annan attityd hade man fått mindre pengar, andra sponsorer men en längre karriär. Jag menar, vem bryr om Mick Jagger är otrogen, det är halva idén med att vara Mick Jagger?

Mark McCormack må vända sig i sin grav

Den transparens som Internet skapar har förändrat världen och även sponsringen av stjärnor. Digitala fotspår som sms, mail, facebook kommentar med mera skapar. Att någon nu tjänar på att publicera Tigers SMS precis när krishanteringen började fungera och skickar tillbaka Tiger och hans kvarvarande sponsorer till ruta ett är ett typiskt tecken på den nya världen.

Sammantaget så bör man undvika att sponsra enskilda stjärnor och om man gör det (för det finns stora vinster) skall man vara fruktansvärt noggrann. Kraven är att personen inte bara skall vara världsledande utan dessutom intelligent, social, bildmässig (helst snygg) samt viktigast, integritet och moral. Personen måste också ha värderingar utåt som rimmar med företagets. Banker med höga bonusar får skippa Carolina Klyft etc.

Mark McCormack må vända sig i sin grav, det företag han skapade med så mycket hjärta togs över av räknenissar och sedan har Tiger som deras primära intäktskälla körts i botten för snöd vinnings skull av företaget trots att de vetat att katastrofen var nära (vore korkat att peka ut senior vice president Mark Steinberg som ansvarar för Tiger som personligt ansvarig av skäl som har med USAs juridiska system att göra).

IMG utvecklades genom att ge enskilda idrottsmän stora intäkter som följd av att McCormack ”uppfann” sponsringen med Jack och de andra i slutet av femtiotalet. Tragiskt att samma företag 50 år senare är den som genom sin kriminellt inkompetenta hantering av Tiger Woods nu är den aktör som gjort mest för att förhindra att enskilda idrottsmän tjänar pengar på samverkan med näringslivet.

Dan Persson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.