Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Då borde Fredrik Reinfelt ha sagt något i stil med att...
Lena Adelsson-Liljeroth försvarar besluten att inte ge pengar till idrotten på den här hemsidan och i andra media. Lena har fel.
Regeringen stödjer inte idrotten. Idrotten stödjer regeringen. Idrotten genererar ofantligt mycket mer pengar till staten i form av skatter än vad staten ger till idrotten i form av bidrag.
Idrotten levererar miljarder
Idag är skillnaderna så stora att idrotten borde ligga under Näringsminister Maud Olovsson och inte under kulturministern.
För egen del levererade jag in 325 spänn i moms genom att köpa en träfemma, rangekort för 30 hinkar och två kaffe på Årsta golf på förmiddagen. Sedan tillkommer skatt på personalens löner, energiskatter för el och maskiner och inte minst bensinskatter på kundernas resa till Årsta golf. Mitt och sambons golfande med resa, boende, äta, vin, kläder, greenfee och utrustning genererar +20.000 i skatteintäkter för staten. Varje år.
En genomsnittlig elitseriespelare genererar nästan en miljon i källskatt och arbetsgivaravgifter per år. Skatter är idrottens i särklass största kostnadsmassa, långt större än nettolönerna, trots jobbskatteavdraget.
Ishockey, Fotboll och Golf levererar mellan 3 och 4 miljarder var till statskassan varje år. På nästa idrottsgala borde det vara ordförandena i de här förbunden som räcker över den symboliska checken till Anders E Borg. Kaffepengarna som Karin Mattsson-Weijber på RF får av Svenska spel bör inte ens nämnas i det här sammanhanget.
Det är ena delen av sammanhanget.
Hur tänkte Reinfeldt?
Och även om jag delar åsikt med Lena L när det gäller statligt företagande så är det naivt att tro att Sverige kan konkurrera om världseventen utan statliga garantier. Det är den andra delen av sammanhanget.
Om nu beslutet från början varit att inte gå in med garantier så borde Fredrik Reinfelt ha sagt något i stil med att ”vi skall försöka få hit små, billiga, rätt ointressanta idrottsevent för vi vill inte betala” i sin regeringsförklaring.
Men här är det också så att unika event skapar unika skatteintäkter. Dvs utan eventet uppstår inte skatteintäkten. Då staten är den som tjänar mest på eventen bör staten kunna ta en del av risken. Incitamentsstrukturen är tydlig.
Det stödet är bortkastat
Stödet till Visit Sweden blir rätt bortkastade pengar om de inte har några event i världsklass att marknadsföra. Stödet till ett evenemangscenter känns också mer än tveksamt. Kunskapen om hur man anordnar stora event finns idag hos eventföretagen och på förbundens marknadavdelningar.
De här människorna är proffs och måste vara det för att kunna leva på sin kunskap. Finns inget större behov av att samla den kunskapen i Farsta. Den finns redan samlad, på olika Stureplansmingel varje vecka.
Regeringen har inte tänkt, inte läst på och inte förstått att det tveksamma är att garantera lån till gammelindustri som Saab, inte att satsa på den upplevelseindustri som idrotten utgör som redan idag genererar så mycket intäkter till statskassan och som kan leverera mer, anställa fler och på alla sätt vara en viktig del av den närande verksamheten.
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.
Olle J. (inte verifierad)
tis, 2010-04-06 11:44
1. Att en aktivitet ger
Att en aktivitet ger skatteintäkter behöver inte nödvändigtvis vara en anledning till att ge bidrag till en verksamhet. Det är ju näppeligen så att du lagt dessa pengar i madrassen om ditt hushåll inte lagt pengar på golf. Att det går att ge staten 20 000 i skatteintäkter genom att köpa sprit innebär inte att staten skall ge bidrag till spritindustrin. Den del av din utgift som det är relevant för samhället att stödja är den som ger en avkastning som är av en sådan nytta att det politiska systemet anser att dessa skall premieras. Detta inbegriper exempelvis folkhälsa och föreningsverksamhet som stärker det civila samhället och hjälper till att fostra goda medborgare (vilket språkbruk man väljer för det senare torde vara avhängigt av om man röstar blått eller rött). Att du spelar golf är således något som kan understödjas av den anledningen. Att köra bil och dricka vin är emellertid snarare associerat med kostnader i form av utsläpp, vägunderhåll och trafikstockningar samt sämre hälsa. Det är i många fall tveksamt om evenemang genererar en nytta av det förra slaget i den utsträckning att bidrag är berättigat. Det torde nämligen inte vara i statens eller samhällets intresse att på något sätt subventionera den senare nyttan.