Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Då borde Fredrik Reinfelt ha sagt något i stil med att...
Lena Adelsson-Liljeroth försvarar besluten att inte ge pengar till idrotten på den här hemsidan och i andra media. Lena har fel.
Regeringen stödjer inte idrotten. Idrotten stödjer regeringen. Idrotten genererar ofantligt mycket mer pengar till staten i form av skatter än vad staten ger till idrotten i form av bidrag.
Idrotten levererar miljarder
Idag är skillnaderna så stora att idrotten borde ligga under Näringsminister Maud Olovsson och inte under kulturministern.
För egen del levererade jag in 325 spänn i moms genom att köpa en träfemma, rangekort för 30 hinkar och två kaffe på Årsta golf på förmiddagen. Sedan tillkommer skatt på personalens löner, energiskatter för el och maskiner och inte minst bensinskatter på kundernas resa till Årsta golf. Mitt och sambons golfande med resa, boende, äta, vin, kläder, greenfee och utrustning genererar +20.000 i skatteintäkter för staten. Varje år.
En genomsnittlig elitseriespelare genererar nästan en miljon i källskatt och arbetsgivaravgifter per år. Skatter är idrottens i särklass största kostnadsmassa, långt större än nettolönerna, trots jobbskatteavdraget.
Ishockey, Fotboll och Golf levererar mellan 3 och 4 miljarder var till statskassan varje år. På nästa idrottsgala borde det vara ordförandena i de här förbunden som räcker över den symboliska checken till Anders E Borg. Kaffepengarna som Karin Mattsson-Weijber på RF får av Svenska spel bör inte ens nämnas i det här sammanhanget.
Det är ena delen av sammanhanget.
Hur tänkte Reinfeldt?
Och även om jag delar åsikt med Lena L när det gäller statligt företagande så är det naivt att tro att Sverige kan konkurrera om världseventen utan statliga garantier. Det är den andra delen av sammanhanget.
Om nu beslutet från början varit att inte gå in med garantier så borde Fredrik Reinfelt ha sagt något i stil med att ”vi skall försöka få hit små, billiga, rätt ointressanta idrottsevent för vi vill inte betala” i sin regeringsförklaring.
Men här är det också så att unika event skapar unika skatteintäkter. Dvs utan eventet uppstår inte skatteintäkten. Då staten är den som tjänar mest på eventen bör staten kunna ta en del av risken. Incitamentsstrukturen är tydlig.
Det stödet är bortkastat
Stödet till Visit Sweden blir rätt bortkastade pengar om de inte har några event i världsklass att marknadsföra. Stödet till ett evenemangscenter känns också mer än tveksamt. Kunskapen om hur man anordnar stora event finns idag hos eventföretagen och på förbundens marknadavdelningar.
De här människorna är proffs och måste vara det för att kunna leva på sin kunskap. Finns inget större behov av att samla den kunskapen i Farsta. Den finns redan samlad, på olika Stureplansmingel varje vecka.
Regeringen har inte tänkt, inte läst på och inte förstått att det tveksamma är att garantera lån till gammelindustri som Saab, inte att satsa på den upplevelseindustri som idrotten utgör som redan idag genererar så mycket intäkter till statskassan och som kan leverera mer, anställa fler och på alla sätt vara en viktig del av den närande verksamheten.
Mest lästa just nu
Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.
Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.
CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.
Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor.
Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.
Max Peter Bejmer inför storpublik på sprinten i Oskarshamn under O-Ringen 2024. Hugo Mattsson/Svensk Orientering
Hösten 2018 fattades beslutet att O-Ringen skulle genomföras på Smålandskusten med Oskarshamn som nav. De operativa förberedelserna har pågått sedan dess och 21 700 besökare noterades fördelat på 19 250 deltagare och 2 450 medföljare.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.
FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott? Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.
Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Olle J. (inte verifierad)
tis, 2010-04-06 11:44
1. Att en aktivitet ger
Att en aktivitet ger skatteintäkter behöver inte nödvändigtvis vara en anledning till att ge bidrag till en verksamhet. Det är ju näppeligen så att du lagt dessa pengar i madrassen om ditt hushåll inte lagt pengar på golf. Att det går att ge staten 20 000 i skatteintäkter genom att köpa sprit innebär inte att staten skall ge bidrag till spritindustrin. Den del av din utgift som det är relevant för samhället att stödja är den som ger en avkastning som är av en sådan nytta att det politiska systemet anser att dessa skall premieras. Detta inbegriper exempelvis folkhälsa och föreningsverksamhet som stärker det civila samhället och hjälper till att fostra goda medborgare (vilket språkbruk man väljer för det senare torde vara avhängigt av om man röstar blått eller rött). Att du spelar golf är således något som kan understödjas av den anledningen. Att köra bil och dricka vin är emellertid snarare associerat med kostnader i form av utsläpp, vägunderhåll och trafikstockningar samt sämre hälsa. Det är i många fall tveksamt om evenemang genererar en nytta av det förra slaget i den utsträckning att bidrag är berättigat. Det torde nämligen inte vara i statens eller samhällets intresse att på något sätt subventionera den senare nyttan.