Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Då borde Fredrik Reinfelt ha sagt något i stil med att...

Lena Adelsson-Liljeroth försvarar besluten att inte ge pengar till idrotten på den här hemsidan och i andra media. Lena har fel.

Regeringen stödjer inte idrotten. Idrotten stödjer regeringen. Idrotten genererar ofantligt mycket mer pengar till staten i form av skatter än vad staten ger till idrotten i form av bidrag.

Idrotten levererar miljarder

Idag är skillnaderna så stora att idrotten borde ligga under Näringsminister Maud Olovsson och inte under kulturministern.

För egen del levererade jag in 325 spänn i moms genom att köpa en träfemma, rangekort för 30 hinkar och två kaffe på Årsta golf på förmiddagen. Sedan tillkommer skatt på personalens löner, energiskatter för el och maskiner och inte minst bensinskatter på kundernas resa till Årsta golf. Mitt och sambons golfande med resa, boende, äta, vin, kläder, greenfee och utrustning genererar +20.000 i skatteintäkter för staten. Varje år.

En genomsnittlig elitseriespelare genererar nästan en miljon i källskatt och arbetsgivaravgifter per år. Skatter är idrottens i särklass största kostnadsmassa, långt större än nettolönerna, trots jobbskatteavdraget.

Ishockey, Fotboll och Golf levererar mellan 3 och 4 miljarder var till statskassan varje år. På nästa idrottsgala borde det vara ordförandena i de här förbunden som räcker över den symboliska checken till Anders E Borg. Kaffepengarna som Karin Mattsson-Weijber på RF får av Svenska spel bör inte ens nämnas i det här sammanhanget.

Det är ena delen av sammanhanget.

Hur tänkte Reinfeldt?

Och även om jag delar åsikt med Lena L när det gäller statligt företagande så är det naivt att tro att Sverige kan konkurrera om världseventen utan statliga garantier. Det är den andra delen av sammanhanget.

Om nu beslutet från början varit att inte gå in med garantier så borde Fredrik Reinfelt ha sagt något i stil med att ”vi skall försöka få hit små, billiga, rätt ointressanta idrottsevent för vi vill inte betala” i sin regeringsförklaring.

Men här är det också så att unika event skapar unika skatteintäkter. Dvs utan eventet uppstår inte skatteintäkten. Då staten är den som tjänar mest på eventen bör staten kunna ta en del av risken. Incitamentsstrukturen är tydlig.

Det stödet är bortkastat

Stödet till Visit Sweden blir rätt bortkastade pengar om de inte har några event i världsklass att marknadsföra. Stödet till ett evenemangscenter känns också mer än tveksamt. Kunskapen om hur man anordnar stora event finns idag hos eventföretagen och på förbundens marknadavdelningar.

De här människorna är proffs och måste vara det för att kunna leva på sin kunskap. Finns inget större behov av att samla den kunskapen i Farsta. Den finns redan samlad, på olika Stureplansmingel varje vecka.

Regeringen har inte tänkt, inte läst på och inte förstått att det tveksamma är att garantera lån till gammelindustri som Saab, inte att satsa på den upplevelseindustri som idrotten utgör som redan idag genererar så mycket intäkter till statskassan och som kan leverera mer, anställa fler och på alla sätt vara en viktig del av den närande verksamheten.

Dan Persson

Olle J. (inte verifierad)

tis, 2010-04-06 10:44

1. Att en aktivitet ger

Att en aktivitet ger skatteintäkter behöver inte nödvändigtvis vara en anledning till att ge bidrag till en verksamhet. Det är ju näppeligen så att du lagt dessa pengar i madrassen om ditt hushåll inte lagt pengar på golf. Att det går att ge staten 20 000 i skatteintäkter genom att köpa sprit innebär inte att staten skall ge bidrag till spritindustrin. Den del av din utgift som det är relevant för samhället att stödja är den som ger en avkastning som är av en sådan nytta att det politiska systemet anser att dessa skall premieras. Detta inbegriper exempelvis folkhälsa och föreningsverksamhet som stärker det civila samhället och hjälper till att fostra goda medborgare (vilket språkbruk man väljer för det senare torde vara avhängigt av om man röstar blått eller rött). Att du spelar golf är således något som kan understödjas av den anledningen. Att köra bil och dricka vin är emellertid snarare associerat med kostnader i form av utsläpp, vägunderhåll och trafikstockningar samt sämre hälsa. Det är i många fall tveksamt om evenemang genererar en nytta av det förra slaget i den utsträckning att bidrag är berättigat. Det torde nämligen inte vara i statens eller samhällets intresse att på något sätt subventionera den senare nyttan.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.