Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Rätt - och ändå så fel när RF talar om folkhälsan

Karin och Eric, dvs Riksidrottsförbundets ordförande och Vd publicerade den 10 juni en debattartikel om idrottens inverkan på folkhälsan. Det är intelligent av dem. Motion och träning sänker samhällets kostnader för vård, minskar tiden från frisk till död (den dyraste tiden för samhället som blir lång för människor utan god grundhälsa).

Syftet är självfallet att finna argument för ökade bidrag till idrotten.

Två klara skäl till att vi rör på oss

Det roliga är att folkhälsan i extremt liten utsträckning beror på RF och dess medlemsorganisationer.

Korpen skapar väl i samma utsträckning sjukskrivningar som folkhälsa och kvar är då bara golfen, ridningen och något förbund till som omfattar de över trettio.

Det är förändringen av synen på ålderdom och de kommersiella gymmen som är grunden för att vi rör oss mer, inte RF.

Ungdomarnas fettma ökar ju

För de grupper där RF får miljardbidrag, dvs ungdomarna, så är trenden den motsatta. Här ökar fetma och mängden medverkande ungdomar minskar.

När även jag börjar springa på gymmet fyra dagar i veckan och i övrigt börjar sköta om min kropp vid 53 års ålder så är det samma logiska analys bakom som hos alla andra medelålders som börjar träna.

Vi vill öka möjligheten till en frisk ålderdom och det kostar i tid och pengar nu. Drömmen att kunna älska, spela golf, dricka vin och må bra vid 78 är grunden till att jag håller efter vikten, förbättrar konditionen och skapar muskelmassan.

Elitidrott ingen folkhälsa

Så enkelt är det. På den här marknaden finns tusentals gym, halvsocialistiska Friskis, 500 golfklubbar, Skistar som ger oss möjligheten att vara vältränade och ha ett aktivt liv.

Lägg på kommunala motionsspår, plogade sjöar och allt det andra så kan vi motionera hur mycket vi vill när vi vill utan att RF på något sätt bidragit till att vi rör oss mer.

Den andra delen som RF hanterar är eliten och säga vad man vill om elitidrott men nyttigt för kroppen är det inte. Här är effekten för idrottarens plånbok god, värdet för Sverige som varumärke högt men inte fan är det folkhälsa.

Då ska vi hinna med allt

Vi har de senaste 20 åren ändrat synen på vår tid som pensionärer. Det är då när ekorrhjulet stannat vi skall göra allt det där som vi inte hunnit med.

Då krävs det en frisk, slank och vältränad kropp och därför är det fullt på gymmets löpband även en solig måndagskväll i juni. Det finns ingenting RF och deras medlemsförbund har gjort som ligger bakom den här förändringen.

Det jag saknar från Eric och Karin är en debattartikel där RF påvisar att man har ändrat trenderna bland ungdomar och där deras medlemsförbund visar att man klarar av breddidrotten även för de mellan 20 och 30. Den får vi nog tyvärr vänta länge på.

Dan Persson

Dan Persson

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Jan Olsson (inte verifierad)

tis, 2010-06-22 00:10

1. Tyvärr så verkar du inte ha

Tyvärr så verkar du inte ha läst undersäkningen i sin helhet eller följt området eller utvecklingen det minsta. De största aktiviteterna är "spontanmotionerande" som inte är organiserat av de du tar upp. Flera andra av populära motionsformerna finns heller inte på de kommersiella gymens program. Flera av aktiviteterna bedrivs eller är initierade av den organiserade idrottsrörelsen. Så ta och läs undersökningen och sätt dig in i området istället för att läsa debattartikeln som fan läser bibeln.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med  förbättrade villkor.

Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.