Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Rätt - och ändå så fel när RF talar om folkhälsan

Karin och Eric, dvs Riksidrottsförbundets ordförande och Vd publicerade den 10 juni en debattartikel om idrottens inverkan på folkhälsan. Det är intelligent av dem. Motion och träning sänker samhällets kostnader för vård, minskar tiden från frisk till död (den dyraste tiden för samhället som blir lång för människor utan god grundhälsa).

Syftet är självfallet att finna argument för ökade bidrag till idrotten.

Två klara skäl till att vi rör på oss

Det roliga är att folkhälsan i extremt liten utsträckning beror på RF och dess medlemsorganisationer.

Korpen skapar väl i samma utsträckning sjukskrivningar som folkhälsa och kvar är då bara golfen, ridningen och något förbund till som omfattar de över trettio.

Det är förändringen av synen på ålderdom och de kommersiella gymmen som är grunden för att vi rör oss mer, inte RF.

Ungdomarnas fettma ökar ju

För de grupper där RF får miljardbidrag, dvs ungdomarna, så är trenden den motsatta. Här ökar fetma och mängden medverkande ungdomar minskar.

När även jag börjar springa på gymmet fyra dagar i veckan och i övrigt börjar sköta om min kropp vid 53 års ålder så är det samma logiska analys bakom som hos alla andra medelålders som börjar träna.

Vi vill öka möjligheten till en frisk ålderdom och det kostar i tid och pengar nu. Drömmen att kunna älska, spela golf, dricka vin och må bra vid 78 är grunden till att jag håller efter vikten, förbättrar konditionen och skapar muskelmassan.

Elitidrott ingen folkhälsa

Så enkelt är det. På den här marknaden finns tusentals gym, halvsocialistiska Friskis, 500 golfklubbar, Skistar som ger oss möjligheten att vara vältränade och ha ett aktivt liv.

Lägg på kommunala motionsspår, plogade sjöar och allt det andra så kan vi motionera hur mycket vi vill när vi vill utan att RF på något sätt bidragit till att vi rör oss mer.

Den andra delen som RF hanterar är eliten och säga vad man vill om elitidrott men nyttigt för kroppen är det inte. Här är effekten för idrottarens plånbok god, värdet för Sverige som varumärke högt men inte fan är det folkhälsa.

Då ska vi hinna med allt

Vi har de senaste 20 åren ändrat synen på vår tid som pensionärer. Det är då när ekorrhjulet stannat vi skall göra allt det där som vi inte hunnit med.

Då krävs det en frisk, slank och vältränad kropp och därför är det fullt på gymmets löpband även en solig måndagskväll i juni. Det finns ingenting RF och deras medlemsförbund har gjort som ligger bakom den här förändringen.

Det jag saknar från Eric och Karin är en debattartikel där RF påvisar att man har ändrat trenderna bland ungdomar och där deras medlemsförbund visar att man klarar av breddidrotten även för de mellan 20 och 30. Den får vi nog tyvärr vänta länge på.

Dan Persson

Dan Persson

Jan Olsson (inte verifierad)

tis, 2010-06-22 00:10

1. Tyvärr så verkar du inte ha

Tyvärr så verkar du inte ha läst undersäkningen i sin helhet eller följt området eller utvecklingen det minsta. De största aktiviteterna är "spontanmotionerande" som inte är organiserat av de du tar upp. Flera andra av populära motionsformerna finns heller inte på de kommersiella gymens program. Flera av aktiviteterna bedrivs eller är initierade av den organiserade idrottsrörelsen. Så ta och läs undersökningen och sätt dig in i området istället för att läsa debattartikeln som fan läser bibeln.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.