Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Svenska Spels bidrag är enbart för att motivera spelmonopolet

Svenska Spel byter Vd igen. Det mest fascinerande är ordförande Margareta Winbergs uttalande om orsaken. ”Meta ställde krav på att personalen skulle vara involverad och ta ansvar och det ville inte personalen” med en liten omskrivning.

Borde vara precis tvärtom

Hade jag varit ordförande hade jag gett VD rätt att säga upp all personal som förespråkar en linje där de inte behöver vara involverade eller ta ansvar. Nu är SS inget vanligt bolag så det kan till och med vara bra om ingen tar ansvar för verksamheten.

SS har som syfte att berika ägaren Svenska staten. Allt ni läser om att SS är till för att ge bidrag till idrotten kan ni bortse ifrån. Bidragen är några procent av omsättningen och försumbara i relation till de spelskatter och vinstskatter som ägaren staten får in från bolaget och ombuden. Bidragen är också försumbara i relation till de skatteintäkter som staten får från idrotten där bara fotboll, ishockey och golf passerar tio miljarder.

Bidragen till idrotten finns där enbart allena för att motivera ett bibehållet spelmonopol. Så enkelt är det. Den som påstår något annat behandlar fakta på samma sätt Usama Bin Laden tolkar Koranen.

Oavsett block, de tycker likadant

Därmed inte sagt att det är fel. Alliansen har med tio miljarder goda årliga skäl valt att byta åsikt när de hamnade i regeringen och fortsatt på den inslagna Ringholmslinjen.

Det som då blir hyckleri är när ägaren och ordförande påstår att SS är måttfulla i sin reklam och vill få svenskarna att spela mindre samt ta mera ansvar. SS är en av landets största reklamköpare och de aktiviteter som görs på området ”socialt ansvar” är när man jämför avsatta pengar mot omsättning i paritet med en kvinna som tjänar 400.000 och köper smink för 2000 kronor. Kosmetika med andra ord.

Det är också tveksamt om SS är bra för någon annan del av Idrottssverige än fotbollen och RF. Ett avslutat monopol och spellicenser skulle ge ett antal idrottsförbund, klubbar och föreningar möjligheten att tjäna mer genom direkta samarbeten med andra spelbolag. Å andra sidan är SS riktigt bra för fotbollen och för RF.

RF borde tillhöra socialdepartementet

Personligen tycker jag RF skall ligga under socialdepartementet, vara en myndighet och få ett tydligare folkhälsoansvar samt mera pengar. RF som är beroende av bidragen från SS är ingen bra modell. RF både som myndighet och folkrörelse är heller ingen bra modell.

Ett sålt SS, avslutat monopol och spelicenser samt att idrotten hamnar där den ska vara, dvs under socialdepartementet istället för kulturen vore en bra väg framåt.

Nu får Meta Persdotter två årslöner för att hon ville ha en modern organisationsstruktur och Margareta Winberg får leta fram en ny Vd som accepterar ägarstyrning och instruktion som managementmodell. En modell som Jan Carlzon dömde ut som omodern i sin bok Riv pyramiderna redan 1985.

Dan Persson

Jan Olsson (inte verifierad)

lör, 2010-06-26 14:56

1. Det stämmer ju inte det som

Det stämmer ju inte det som krönikören skriver denna vecka heller. Krönikan bygger delvis på tesen att spelmonopolet upprätthålls av bidraget från Svenska Spel till Idrotten. Till att börja med är väl det vedertagna begreppet en reglerad spelmarknad mer korrekt och rättvisande än spelmonopol. Redan för över ett år sen beslutades att det inte skulle finnas någon koppling mellan Svenska Spel och idrottens bidrag från staten. Detta framgår också i budgeten i höstas. http://www.rf.se/ImageVault/Images/id_2432/ImageVaultHandler.aspx Jag kan i och för sig hålla med krönikören om en del andra saker som i övrigt skrivs men det blir lite fel att delvis bygga en krönika på gamla och felaktiga uppgifter.

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2010-07-01 13:56

2. Ute och cyklar! Krönikören

Ute och cyklar! Krönikören har nog inte läst tidningarna under en väldigt lång tid... Svenska Spels pengar går direkt till regeringen (Alliansen) som sedan beslutar hur mycket pengar som ska gå till idrotten. Allt annat - sant eller inte - kan ju därför inte beaktas eftersom krönikören är extremt dåligt påläst och fått allt om bakfoten. Gör om - gör rätt!
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Halmstad gör vad många andra kommuner har svårt med - att profilera stan via en idrott. I isex år har Högskolan i Halmstad, som riksidrottsuniversitet, i samarbete med Svenska bordtennisförbundet och Halmstad bordtennisklubb, attraherat duktiga bordtennisspelare att söka sig till till Halmstad. Det sker tack vare möjligheten för elitspelare att kombinera sin idrottskarriär med högskolestudier. Nu utökas samarbetet ytterligare när spelare från Sannarpsgymnasiet och Högskolan samlas i en gemensam miljö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.