Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Har du 1500 kr över, satsa på AIK
I korthet - AIK emitterar 13,5 miljoner nya aktier för 1:50 styck och tar in 20 millar före kostnader på detta sätt. Pengarna används till hälften för att täcka korta lån och till del för att täcka 2010 års förlust (hur stor del är inte känt) 5-10 procent går åt till emissionskostnader. Det är en ökning av antalet aktier med ca 150 procent mot ett nytt kapital som efter kostnader, 2010 års förlust och återbetalning av lån tillför relativt lite.
Efter emission värderas då AIK till ca 31 miljoner.
Alla nya ägare är minoritetsägare, dvs föreningen AIK behåller 51 procent av röster genom A-aktier.
Frågan är då enkel: Skall jag satsa barnens sparpengar i AIK Fotboll AB i syfte att säkert dubbla insatsen till dess barnen skall köpa lägenhet?
Svaret är lika enkelt: Nej.
Nästa fråga är ganska enkel: Skall då en trogen AIK-are lägga 1 500 spänn på tusen aktier och hoppas det ger mig fördelar som rabatter, bokningsmöjligheter och billigare biljetter utöver att jag vill stötta bolaget.
Svaret är ganska enkelt: Ja, varför inte? Har du 1500som du inte behöver och gärna stödjer AIK så gör det. Se det som ett stöd, inte som en investering.
Någon information om att värdepapperiseringen av spelartruppen dras tillbaka har jag inte sett, men det kan jag ha missat. Om så ej är fallet är värdet i bolaget än mer tveksamt då en av få möjliga intäktsförstärkningar försvinner.
Emissionen är uppenbart till för att undvika konkurs och säkra fortsatt spel i Allsvenskan. Risken för att verksamheten även 2011 går med förlust får bedömas till minst 50 procent. Då fotbollsförbundet och Solna kommun tagit bort möjligheten till egen arena så är AIKs förmåga att öka intäkter begränsade.
Utdelning kräver med stor sannolikhet att AIK först vinner SM-guld och sedan klarar kvalet till CL och dessutom tar sig en match till. Känns inte som något man skall satsa barnens pengar på.
51-procentregeln är en orsak att inte teckna. Det är lika illa om AIK styrs av en bunt inkompetenta slipsnissar eller av Firman boys. 51-procentregeln innebär att bolaget kontrolleras av en grupp som inte primärt tillvaratar aktieägarnas intressen enligt aktiebolagslagen eftersom föreningens stadgar handlar om helt andra saker.
Men alla ni med stort AIK-hjärta, släng in en slant och glöm pengen, AIK behöver det och Allsvenskan behöver AIK, helst utan Firman boys.
Mest lästa just nu
- Vi vill ha stabilitet, vi måste också vara lyhörda för verkligheten. Det är ansträngt i många av våra klubbar., säger Hockeybasen Anders Larsson.
Verkligheten i SHL är att lönenivån väcker uppseende, inte minst efter en analys av kreditupplysningsföretaget, CreditSafe.
I en sammanställning av företag med högst snittlöner i landets kommuner är Örebro Elithockey AB i topp i Örebro kommun bland alla bolag. SHL-laget Örebro HC:s moderbolag har 65 anställda och en årslön på i snitt 774 000 kronor. Då ingör ändå inte Lön till styrelse och vd.
SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari, då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.
Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.
Närmast kan vi se fram emot hockeyns Nations Cup i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Victor Capel (inte verifierad)
ons, 2011-01-12 16:30
1. Kan väl tycka att AIK ändå
Kan väl tycka att AIK ändå har potential att hålla en högre aktiekurs än 1:50, Berth Milton bevisade ju att det är fullt möjligt att tjäna hyfsade pengar på AIK Fotboll AB. Han dubblade ju i princip sin insats när han sålde av sitt innehav. Däremot får du i princip ingenting i form av erbjudanden och rabatter som aktieägare, det har vi medlemsskap till. Så jag skulle nog hävda att verkligeheten i grund och botten är totalt motsatt din analys. Att det sen inte är någon vidare säker investering, eller bra långsiktig investering, har du nog helt rätt i, men det finns klart en möjlighet att tjäna pengar på att köpa nu och sälja om säg ett år eller två. " Då fotbollsförbundet och Solna kommun tagit bort möjligheten till egen arena så är AIKs förmåga att öka intäkter begränsade." Varken fotbollsförbundet eller Solna kommun kan hindra AIK att få en egen arena. Solna kommun kan visserligen hindra AIK från att få en egen arena i Solna kommun, men då får vi helt enkelt flytta till Sumpan eller annan närliggande kommun. Svårare än så är det faktiskt inte. Intresse finns från flera kommuner på norrsidan. Det vet jag att varken AIKs medlemmar eller aktieägare (förutom Fabege) har något större problem med. Med tanke på hur Solna kommun agerar i både arenafrågan och hur man behandlar AIK Hockey så är det nog snarare önskvärt.Dan Persson
ons, 2011-01-12 21:51
2. Viktor, egna Arenaintäkter
Viktor, egna Arenaintäkter ligger längre fram än någon aktieköpare räknar med. Vi vet inte förlusten 2010 än, vi vet att den finns men inte storleken. Av de ca 19 efter emissionskostnader som kommer in går 10+4 till fjolårets lån och brygglånet. Kvar är fem. Förlusten 2010 påstås vara större än 5 (vet ej). SEFS bestämmer tv pengar. Kvar är del av publikintäkter (efter hyra), kaffepengar från försäljning på arena, egna sponsorer och egen matchreklam. Svårt öka omsättningen då. Så länge spelarlönerna ökar så hamnar alla nya pengar hos spelarna och inte hos ägarna. Därför en kul, nyttig liten investering med hjärtat, men inte med hjärnan. Sedan blir det stora problem om man inte fyller emissionen och Penser har inte garanterat den.Kristof (inte verifierad)
ons, 2011-01-12 22:32
3. Dan har naturligtvis en stor
Dan har naturligtvis en stor poäng när han pratar om investering med hjärtat. Rent statistiskt är en investering i fotbollsaktier från ett finansiellt perspektiv inte lockande. Sedan 1991 har aktiemarknaden haft en genomsnittlig årlig avkastning på 7.80% med en standardavvikelse (STDDEV) 19%. Obligationsmarknaden har haft en årlig avkastning på 6.95% och STDDEV 3.5%. För fotbollsaktier är det 3.66% med en STDDEV 23.9%. Inte alls lockande. Däremot är det imo tankefel med arenan. Fotbollsklubbar i en jämn liga exponeras mot en hög affärsrisk. Ska klubben dessutom investara i en egen arena så tar man en stor exponering även mot den finansiella risken. Investerare skulle därmed kräva en högre riskpremie vilket rimligtvis skulle göra aktien än mindre intressant. Hur mkt skulle en modern arena med intäktsdrivande faciliteter (vip boxar och premium seats) kosta, ca 600 miljoner, typ. Vill jag investera i arenor finns det betydligt billigare alternativ. T.ex Bröndby vars egna kapital värderas på börsen till 160 miljoner kronor och värdet på de räntebärande skulderna är lite drygt 200 miljoner gör Bröndbys enterprise value (360mkr) betydligt lägre än ett AIK med en egen, nybyggd arena. På köpet får man en etablerad plats i toppen i en polariserad liga med bättre europaranking och därmed lägre inträdesbarriärer till pengarna i Europa. Men statistiskt lockar inte heller denna investering särskillt mkt.