Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Ett givande besök i verkligheten

Fotbollsföreningen Proletären i Göteborg hade på söndagen en ”hearing” om förslaget att ta bort regeln som säger att idrottsbolag måste ägas till minst 51 procent av en ideell förening för att få delta i seriespel (vara medlem av RF).

FF proletären, bildad 1972 har fortfarande hammaren och skäran i sin partisymbol. Att kalla det för varumärke blir på något konstigt sätt fel.

Jag medverkade i panelen vilket inte var helt enkelt. Dels är det som alla vet ett stort handikapp att vara stockholmare i Göteborg. Det enkla faktum att jag är född och uppväxt i röda norrbotten nådde inte ända fram om man säger.

Att dessutom representera idrottens Affärer i en kulturmiljö där just den kopplingen inte ses med blida ögon är inte heller enkelt.

Nu var det trevliga, gästfria värdar som tog väl hand om mig med en hög acceptans för de fakta jag förde fram som del av en diskussion. Det är lärande att komma ut i en annan verklighet så jag är glad att jag tog mig tiden att vara med.

Diskussionen handlade mindre om det utannonserade ämnet, för och nackdelar med idrottsbolag som inte kontrolleras av idrottsföreningar och mer om demokratin inom idrottsrörelsen.

Min egen åsikt är att demokratin inom folkrörelsen slutade fungera för 20-talet år sedan, dvs att den fighten redan är förlorad. Detta blev också bevisat då det i slutändan var uppenbart för både panel och åhörare att motionären Svenska Fotbollsförbundet på intet sätt hade sina egna med sig i förslaget att ta bort 51-procentsregeln eller ens hade brytt sig om att fråga sina medlemmar.

RF:s agerande med det som upplevdes som oförskämd arrogans från RF:s utredare Thomas Karlsson gjorde inte stämningen mot de valda företrädarnas välavlönade tjänstemän bättre.

Jag kan konstatera att både motionärernas och RF:s agerande lämnar mycket övrigt att önska.

För att då återgå til huvudfrågan. Vad händer om vi tillåter idrottsbolag som inte kontrolleras av ideella föreningar.

Ingenting. Det händer ingenting av vikt. Det påverkar de avlönade aktiva i en försumbar del av föreningskollektivet.

•    Det påverkar inte bolagiseringen. Den har vi sedan 20 år.
•    Det påverkar inte medlemsdemokratin, den har slutat fungera sedan länge och idag har vi i syfte att gå runt begränsningen avarter som riskkapitalbolag som äger spelare, värdepapperisering och annat som ger sämre insyn än vad ett bolag ger.
•    Det påverkar inte kompetensen. All forskning visar att inkompetens inte har någon korrelation till ägandeformer.
•    Det är osannolikt att ryska eller kinesiska oligarker köper ett svenskt fotbollslag. Det kommer att bli tusentals små ägare som stöttar sitt lag genom att köpa aktier för några tusen kronor.

Ett litet antal elitklubbar kan ta in mer pengar. Det tydligaste exemplet är AEG som arenaoperatör som har allt att vinna på att ta upp Hammarby i Allsvenskan och därför kan satsa pengar som ägare av Bajen. De äger redan 49 procent och föreningen har inga pengar så med nuvarande regler går det inte att stoppa in mer.

Därtill kommer att det är upp till varje förenings medlemmar att på årsmöte besluta att sälja ut elitverksamheten. Vill inte en majoritet av medlemmarna detta så blir det ingenting.

En förklaring så god som någon till det totala ointresse som frågan skapar kan vara att det är som jag påstår. Det är en ickefråga som inte påverkar och inte berör mer än några få.

Det är ingen förändring av svensk idrott som en del tror. Det är en ickefråga.

Det mest positiva med att frågan kommer upp är att den tydligt visar att idrotten inte längre är medlemsstyrd underifrån och uppåt utan drivs tvärtom.

Det må vara ett uppvaknade för en del naivister men det är och i vanlig ordning så är det bara gilla läget. Borträknat några få undantag med hög aktivitet så styrs större föreningar idag av arvoderade eller anställda där inflytandet från medlemmarna är marginellt. Detta oavsett om det är ett politiskt parti, en större idrottsförening, ett fackförbund eller någon annan del av folkrörelsen.

Ur det perspektivet så är den demokratiska förlusten om icke föreningsägda bolag får bedriva elitidrott marginell.

Dan Persson

Jc (inte verifierad)

mån, 2011-02-07 19:22

1. "Det tydligaste exemplet är

"Det tydligaste exemplet är AEG som arenaoperatör som har allt att vinna på att ta upp Hammarby i Allsvenskan och därför kan satsa pengar som ägare av Bajen. De äger redan 49 procent och föreningen har inga pengar så med nuvarande regler går det inte att stoppa in mer." är du helt säker? Vad är det som hindrar AEG att sätta in mer pengar som ett ovillkorat aktiägartillskott? Då skapas ju inga aktier som vid en nyemission och därmed kvarstår man på 49% ägarandel men med mer cash på banken...

Victor Capel (inte verifierad)

mån, 2011-02-07 21:14

2. Jag är nog benägen att hålla

Jag är nog benägen att hålla med dig Dan, även om jag tycker du är snett ute i flera andra avseenden, om att vi länge har lidit av ett underskott i demokrati inom idrottsrörelsen. Runt elitidrotten har den demokratiska strävan dock knappast minskat, landets alla supporterföreningar är bevis nog för det. Där har det bedrivits aktiv föreningsdemokrati i 30 år, kanske är den minskande aktiviteten på moderklubbarnas årsmöten en reaktion på det. Att aktiviteten inte minskat men bytt arena. Om det är så så är det tråkigt att folk inte insåg då att man bör föra den demokratiska strävan på alla fronter, men absolut inte skäl till att dödsförklara föreningsdemokratin. Skulle kunna utveckla det mer, men det får räcka för idag. Du fattar nog min poäng. Du är varmt välkommen till fler besök i den föreningsdemokratiska, i allra högsta grad existerande, verkligheten. Sånt kan vara lärorikt för alla. MVH Victor Capel, Odrförande, SFSU

Anonymous (inte verifierad)

ons, 2011-02-09 16:59

3. Dags att kommentera dagens

Dags att kommentera dagens artiklar i sportbladet om SvFF:s remissvar som läckt ut. Osar illa om sättet som ett fåtal försöker driva den här frågan...
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.