Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Ett givande besök i verkligheten
Fotbollsföreningen Proletären i Göteborg hade på söndagen en ”hearing” om förslaget att ta bort regeln som säger att idrottsbolag måste ägas till minst 51 procent av en ideell förening för att få delta i seriespel (vara medlem av RF).
FF proletären, bildad 1972 har fortfarande hammaren och skäran i sin partisymbol. Att kalla det för varumärke blir på något konstigt sätt fel.
Jag medverkade i panelen vilket inte var helt enkelt. Dels är det som alla vet ett stort handikapp att vara stockholmare i Göteborg. Det enkla faktum att jag är född och uppväxt i röda norrbotten nådde inte ända fram om man säger.
Att dessutom representera idrottens Affärer i en kulturmiljö där just den kopplingen inte ses med blida ögon är inte heller enkelt.
Nu var det trevliga, gästfria värdar som tog väl hand om mig med en hög acceptans för de fakta jag förde fram som del av en diskussion. Det är lärande att komma ut i en annan verklighet så jag är glad att jag tog mig tiden att vara med.
Diskussionen handlade mindre om det utannonserade ämnet, för och nackdelar med idrottsbolag som inte kontrolleras av idrottsföreningar och mer om demokratin inom idrottsrörelsen.
Min egen åsikt är att demokratin inom folkrörelsen slutade fungera för 20-talet år sedan, dvs att den fighten redan är förlorad. Detta blev också bevisat då det i slutändan var uppenbart för både panel och åhörare att motionären Svenska Fotbollsförbundet på intet sätt hade sina egna med sig i förslaget att ta bort 51-procentsregeln eller ens hade brytt sig om att fråga sina medlemmar.
RF:s agerande med det som upplevdes som oförskämd arrogans från RF:s utredare Thomas Karlsson gjorde inte stämningen mot de valda företrädarnas välavlönade tjänstemän bättre.
Jag kan konstatera att både motionärernas och RF:s agerande lämnar mycket övrigt att önska.
För att då återgå til huvudfrågan. Vad händer om vi tillåter idrottsbolag som inte kontrolleras av ideella föreningar.
Ingenting. Det händer ingenting av vikt. Det påverkar de avlönade aktiva i en försumbar del av föreningskollektivet.
• Det påverkar inte bolagiseringen. Den har vi sedan 20 år.
• Det påverkar inte medlemsdemokratin, den har slutat fungera sedan länge och idag har vi i syfte att gå runt begränsningen avarter som riskkapitalbolag som äger spelare, värdepapperisering och annat som ger sämre insyn än vad ett bolag ger.
• Det påverkar inte kompetensen. All forskning visar att inkompetens inte har någon korrelation till ägandeformer.
• Det är osannolikt att ryska eller kinesiska oligarker köper ett svenskt fotbollslag. Det kommer att bli tusentals små ägare som stöttar sitt lag genom att köpa aktier för några tusen kronor.
Ett litet antal elitklubbar kan ta in mer pengar. Det tydligaste exemplet är AEG som arenaoperatör som har allt att vinna på att ta upp Hammarby i Allsvenskan och därför kan satsa pengar som ägare av Bajen. De äger redan 49 procent och föreningen har inga pengar så med nuvarande regler går det inte att stoppa in mer.
Därtill kommer att det är upp till varje förenings medlemmar att på årsmöte besluta att sälja ut elitverksamheten. Vill inte en majoritet av medlemmarna detta så blir det ingenting.
En förklaring så god som någon till det totala ointresse som frågan skapar kan vara att det är som jag påstår. Det är en ickefråga som inte påverkar och inte berör mer än några få.
Det är ingen förändring av svensk idrott som en del tror. Det är en ickefråga.
Det mest positiva med att frågan kommer upp är att den tydligt visar att idrotten inte längre är medlemsstyrd underifrån och uppåt utan drivs tvärtom.
Det må vara ett uppvaknade för en del naivister men det är och i vanlig ordning så är det bara gilla läget. Borträknat några få undantag med hög aktivitet så styrs större föreningar idag av arvoderade eller anställda där inflytandet från medlemmarna är marginellt. Detta oavsett om det är ett politiskt parti, en större idrottsförening, ett fackförbund eller någon annan del av folkrörelsen.
Ur det perspektivet så är den demokratiska förlusten om icke föreningsägda bolag får bedriva elitidrott marginell.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.
Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.
I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen - tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Jc (inte verifierad)
mån, 2011-02-07 20:22
1. "Det tydligaste exemplet är
"Det tydligaste exemplet är AEG som arenaoperatör som har allt att vinna på att ta upp Hammarby i Allsvenskan och därför kan satsa pengar som ägare av Bajen. De äger redan 49 procent och föreningen har inga pengar så med nuvarande regler går det inte att stoppa in mer." är du helt säker? Vad är det som hindrar AEG att sätta in mer pengar som ett ovillkorat aktiägartillskott? Då skapas ju inga aktier som vid en nyemission och därmed kvarstår man på 49% ägarandel men med mer cash på banken...Victor Capel (inte verifierad)
mån, 2011-02-07 22:14
2. Jag är nog benägen att hålla
Jag är nog benägen att hålla med dig Dan, även om jag tycker du är snett ute i flera andra avseenden, om att vi länge har lidit av ett underskott i demokrati inom idrottsrörelsen. Runt elitidrotten har den demokratiska strävan dock knappast minskat, landets alla supporterföreningar är bevis nog för det. Där har det bedrivits aktiv föreningsdemokrati i 30 år, kanske är den minskande aktiviteten på moderklubbarnas årsmöten en reaktion på det. Att aktiviteten inte minskat men bytt arena. Om det är så så är det tråkigt att folk inte insåg då att man bör föra den demokratiska strävan på alla fronter, men absolut inte skäl till att dödsförklara föreningsdemokratin. Skulle kunna utveckla det mer, men det får räcka för idag. Du fattar nog min poäng. Du är varmt välkommen till fler besök i den föreningsdemokratiska, i allra högsta grad existerande, verkligheten. Sånt kan vara lärorikt för alla. MVH Victor Capel, Odrförande, SFSUAnonymous (inte verifierad)
ons, 2011-02-09 17:59
3. Dags att kommentera dagens
Dags att kommentera dagens artiklar i sportbladet om SvFF:s remissvar som läckt ut. Osar illa om sättet som ett fåtal försöker driva den här frågan...