Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Lagrell Junior sökes bland fyra kandidater
I mars 2012 avgår Lagrell. Han blev vald till ordförande 1991 och enligt Wikipedia så är hans främsta merit att han är ”ämbetsman med socialdemokratisk inriktning”.
Lagrell är mycket skicklig. Han är en maktspelare av rang, förmodligen tvåa i Sverige efter Vingåkers Machiavelli och då pratar vi Manchester United-nivå, inte Hammarby.
Elak och intelligent...
Han har en politisk fingertoppskänsla. Jag antar att han är elak, egoistisk och samtidigt socialt intelligent. Det är liksom förutsättningen för hans typ av karriär och ingen kritik.
Han har gjort mycket bra för fotbollen och borträknat investeringen i Nationalarenan som jag bedömer kommer att skada Svenska Fotbollsförbundet förtjänar han alla medaljer som finns.
Nu skall det väljas efterträdare. Det finns fyra kandidater. Två äldre män i min ålder, en äldre kvinna, också i min ålder och en nestor som får mig att framstå som tillhörande de yngre. Nu skall vi inte åldersdiskriminera och trist faktum är att för val av förtroendevalda inom idrotten så är +50 snarare en förutsättning.
Det beror tyvärr på att det sällan finns yngre kandidater som vill ta på sig uppdragen.
Fyra stora problem
Vi antar att det handlar om ett tioårigt engagemang. Hur ser då utmaningarna ut, dvs vad skall den nya ordförande klara av att hantera? Ingen vet vad som händer på tio år men trenderna indikerar de här problemen:
1. En växande konflikt om pengar med elitlagen.
2. Huliganerna
3. Kvaliteten
4. Folkrörelsedemokratin
5. Förlusterna från nationalarenan
På punkt ett så kan inte de allsvenska lagen lyfta serien och skapa långsiktig attraktionskraft om man inte finner modeller att tjäna mer pengar, samverka mer och den vägen blir man en egen maktfaktor, utifrån dagens läge är det minst fem år dit men riktningen är tydlig.
Huliganproblemet löser sig
Allsvenskan kommer under perioden att bolagiseras med privata investorer och skilja ut sig tydligt från bredden. Här blir det garanterat konflikter om makt, pengar, låna ut spelare till landslag, seriekalender med mera.
Huliganerna tror jag man löser. Kan låta optimistiskt men om fem år tror jag problemen är borta. Det enda som krävs är att man ser dem som ett fotbollsproblem och inte som ett samhällsproblem, dvs man bestämmer sig för att lösa problemet.
Kvaliteten är en större besvärlighet och får frågorna runt euron att framstå som enkla att lösa. Vi borde utifrån BNP per capita ligga på sämst tionde plats i Europa men vad som krävs för att ta sig dit har jag ingen aning om. Kan bero på att jag är bättre på balansräkningar än på fotbollssparkande.
Nationalarenan tar mest tid
Å andra sidan kan SvFF ta tag i bekymret att attrahera ungdomar så får Svensk Elitfotboll lösa allsvenskans kvalitet.
Folkrörelsedemokratin. Fotbollsförbundet har vare sig större eller mindre problem än andra folkrörelser, men frågan kvarstår - hur skall man skapa en struktur för det moderna samhället med demokratisk folkrörelse om nu ingen vill gå på årsmöten och vara förtroendevald?
Nationalarenan. En enkel bedömning ger vid handen att perioden 2012 till 2021 kommer ekonomin i Nationalarenan ta mera tid på styrelsemöten än juniorfotbollen.
Välj en kvinna!
Här bör fotbollen göra en fuling och lägga ägandet i ett separat bolag som går att sätta i konkurs (eventuellt har man redan gjort det men jag har bett om underlag flera gånger utan att få dem).
Sedan återstår bara att hantera en ålderdomlig obsolet struktur med distrikt (modellen infördes av Axel Oxenstierna vid en tidpunkt då e-mail var lika sällsynt som tåg, bilar, flygplan och telefoner).
Även om Micke Santoft är formidabel i sin roll som generalsekreterare så känns det som det är stålmannen vi letar efter. Alternativt får man göra som i alla lägen där det krävs någon som levererar mer. Man får välja en kvinna.
Mest lästa just nu
Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte blev som det var tänkt.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp. Med början på onsdagen inleds den nya podden: "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar.
– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
gp (inte verifierad)
tors, 2011-09-08 08:33
1. Börja med att stryka de
Börja med att stryka de kandidater som ljuger. I Jörgen Erikssons meritförteckning (se SvFF:s Pressinfo i tisdags) står ”tidigare allsvensk fotbollsspelare” som en av två meriter. Det är inte sant. Han spelade däremot i Häckens reservlag 1983. Enligt SvFF:s infoansvariga kommer uppgiften från Eriksson själv.Dan Persson
tors, 2011-09-08 08:41
2. Är ingen bra början på en
Är ingen bra början på en kampanj om det stämmer. Nu lär det vara krattat i alla maneger för Der Alte och ingen förändring om mina uppgifter stämmer.Revisorn (inte verifierad)
tors, 2011-09-08 08:52
3. Du har har helt fel i ett
Du har har helt fel i ett påstående att "Det beror tyvärr på att det sällan finns yngre kandidater som vill ta på sig uppdragen". Föra att göra en karriär inom fotbollens förtroendeled krävs det alltid att du går vägen via Förening -> Distrikt -> SvFF och det krävs att du kommer från en större förening där det in sin tur tar tid att göra karriär. Det är en enkel matematik du är inte på förbundsnivå förän tidigast 45-50 år. Ska de sedan bli ordförande för hela rörelsen får du lägga på 10 år på SvFF-nivå! Jag lägger min röst på Lars-Christer! Han har allt från folkrörelseförståelse till bra kännedom om vilka mekanismer som styr toppfotbollen i Världen. De andra kandidaterna är tyvärr inte i närheten av denna kompetens.Dan Persson
tors, 2011-09-08 08:59
4. Revisorn, och hur bra är ett
Revisorn, och hur bra är ett system där man måste fylla femtio när en partiledare kan vara 28 och en statsminister bli vald vid 38 års ålder? Nu var min kommentar om hur illa det ser ut i rörelsen som helhet. Det är på föreningsnivå jättesvårt att finna styrelseledamöter som inte är lika tokgamla, halvtrötta, bekväma och halvsenila som jag.gp (inte verifierad)
tors, 2011-09-08 09:02
5. Instämmer med Revisorn vad
Instämmer med Revisorn vad gäller Lars-Christer Ohlsson. SvFF behöver en ordförande med internationell orientering. Lagrell har dessvärre sällan räckt till utanför nationsgränsen. Jag tänker på kampanjandet för Lennart Johansson och de märkliga turerna kring en EM-ansökan.Dan Persson
tors, 2011-09-08 09:06
6. SvFF är en mycket mäktig
SvFF är en mycket mäktig organisation och skall göra allt för att behålla makten och pengarna. Då krävs en elak djävul som läser Machiavellis fursten varje kväll. Stora konfliktområden om allt från Ideologi, elit-bredd, pengar och så vidare ställer mycket höga krav. Krävs också mycket goda kontakter med de politiska ledarna.Revisorn (inte verifierad)
tors, 2011-09-08 13:36
7. En kul jämförelse är med
En kul jämförelse är med politiken där det förmodligen faktiskt är lättare (möjligt att göra det snabbare) att bli partiledare än att bli ordförande för SVFF. Det finns både positiva och negativa effekter av det. Men det är ett stort problem för fotbollen att de toppen av de förtroendevalda är alla 55+.Jan Ahlström (inte verifierad)
fre, 2011-09-09 09:43
8. BNP per capita är ett
BNP per capita är ett råkorkat mått. Skulle det vara relevant skulle inte Ericsson satsa många kronor på Kina och Indien. Det är antalet individer som gäller!!!Dan Persson
fre, 2011-09-09 09:53
9. Jan, du har rätt, det skulle
Jan, du har rätt, det skulle vara del av BNP enbart. Elitidrottens andel av samhällets pengar har en relation till BNP. USA påstår att 2-2,2% av regional BNP är vad som omsätts medan siffrorna för Sverige snarare hamnar på ca 1%.