Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
"En fånig tillämpning av Skatteverket"
Skatteverket har funnit ett nytt område för revisioner för s.k. idrottsbolag (ett bolag som ägs av en ideell idrottsförening) som de kallar otillåten vinstutdelning. Frågan är vad som är marknadsmässig hyra och det vet inte heller Skatteverket.
Under en lång period gick idrotten från renodlat ideellt till kommersiell med väldigt konstig syn på skatter och avgifter.
Ungdomstränare verkade bo 20 mil bort...
Tesen att det var idrott så skatter behövde man inte betala var genomgående och svarta löner, konstiga ersättningar och annat var legio. Ungdomstränare med milersättning verkade bo 20 mil från träningen och massa annat.
Så är det inte idag inom den kommersiella idrotten. Här betalas skatter och avgifter enligt lagar och förordningar, några svarta pengar förekommer inte och ett idrottsbolag sköter sig på en nivå som jag bedömer ligger över genomsnittet för andra bolag med liknande omsättning. Jämfört med Volvo, Ikea, SHB med flera storbolag är idrottsföretagen på skatteområdet moraliska föredömen.
Det är positivt och bra, men desto tristare om Skatteverket lever kvar i 70-talets syn på skatter inom idrotten.
Otillåten vinstutdelning
Nu har Skatteverket funnit ett nytt område för revisioner för s.k. idrottsbolag (dvs ett bolag som ägs av en ideell idrottsförening) som de kallar otillåten vinstutdelning.
Idén är att om P15 får hyra planen som bolaget äger/driver till en kostnad som inte är marknadsmässig så bör skillnaden beläggas med vinstskatt.
Principen är ingenting att säga om, Örgrytedomen är kristallklar i beslutet att idrottsbolagets enda tillåtna syfte är att maximera vinsten, precis som för andra bolag.
Finns inget marknadsmässig pris
Det är tillämpningen som är det fåniga. Ungdomsverksamheten för en elitförening i någon av de stora sporterna är fullt jämförbar med den för andra företag avdragsgilla Research &Development. Där Astra lägger miljarder på att få fram nya lönsamma piller så lägger idrotten miljarder för att få fram nästa generations lönsamma elitspelare.
Det mest fåniga är självfallet Skatteverkets naiva tes om att det finns marknadsprissättning på arenahyror.
Med kommunala arenabyggnader, kommunala bidrag för ungdomsverksamhet, överetablering av arenabyggnader så finns det inga möjligheter för någon att finna ett relevant marknadspris. Oftast blir planhyran samma som det kommunala bidraget, dvs det är tredje part som sätter priset.
Kraftiga variationer
Jämför vi med liknande kan vi se att Stockkholm Globenfastigheter får in ca 8 kronor per timme och person i hyra från AEG, detta på arenor på Sveriges dyraste tomtmark. Med 20 ungdomar i träning en timme så är kostnaden 160 spänn med SGA som det bästa benschmark som går att uppbringa.
Priset på en timme arenayta kan variera på ett sätt som det inte finns någon motsvarighet till. Tittar vi på efterfrågesituationen är beläggningen ofta på sådan nivå att det inte går ta ut en krona i avgift
När Skatteverket då gör egna värderingar av s.k. marknadspris så har de valt en vetenskaplig modell som senast används av alkemister.
Allt blev snett
Den kommersiella idrotten skall följa samma lagar, betala samma skatter och är på intet sätt undantagen från detta.
Där är jag helt överens med Skatteverket. Därifrån till att Skatteverket väljer tolkningar, gör egna värderingar och i en del momsfrågar agerar så att skatteintäkterna minskar är det ett långt steg.
Skatteverket har under flera år bedömts vara en av våra bästa myndigheter (det är inte de som sätter skattesatser).
Det är därför trist när man med bristande kunskap, fel ingångsvariabler, fel prioritering lägger våra pengar på revisioner av idrottsbolag som hyr ut sin anläggning till ägaren, dvs den ideella förening som får betalt av kommunen för detta.
Mest lästa just nu
- Vi vill ha stabilitet, vi måste också vara lyhörda för verkligheten. Det är ansträngt i många av våra klubbar., säger Hockeybasen Anders Larsson.
Verkligheten i SHL är att lönenivån väcker uppseende, inte minst efter en analys av kreditupplysningsföretaget, CreditSafe.
I en sammanställning av företag med högst snittlöner i landets kommuner är Örebro Elithockey AB i topp i Örebro kommun bland alla bolag. SHL-laget Örebro HC:s moderbolag har 65 anställda och en årslön på i snitt 774 000 kronor. Då ingör ändå inte Lön till styrelse och vd.
SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari, då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.
Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.
Närmast kan vi se fram emot hockeyns Nations Cup i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Roger Kellerman (inte verifierad)
sön, 2012-10-28 11:38
1. Märkligt att inte fler
Märkligt att inte fler svenska medier följer upp Dan Perssons blogg. En av de abslut mest intressanta isvensk media! Ge honom ett eget TV-program!Kalle (inte verifierad)
fre, 2012-11-02 08:31
2. Tycker du har en bra och
Tycker du har en bra och intressant blogg, dock är ovanstående inlägg ett rejält lågvattensmärke. Reglerna om uttagabeskattning är inte på något sätt kontroversiella. Och de gäller även (kanske tom särskilt) för transaktioner mellan id förening och sk pliktigt dotterbolag. Så som domar från Förvaltningsrätt och Kammarrätt visar är granskningen av arenahyror inte bara en åsikt hos SKV. Att, som du gör, prata om marknadshyror blir något missvisande och de domar som finns styrker att det inte har skett någon beskattningen efter ett uppskattat marknadsvärde utan utifrån bolagets kostnader minus hyran från föreningen. Jag har till flera föreningar fungerat som konsult vid nybyggnation eller större ombyggnationer och alltid gett dom rådet att dokumentera hyran som tas ut. Kan man visa att hyran, som visserligen är så låg som möjligt, men ändå är baserad på bolagets kostnader så kan inte SKV säga nått. Sammanfattningsvis anser jag inte att arenabolag ska kunna fungera på ett sådant sätt att föreningarna flyttar sk pliktiga vinster från bolaget till föreningen och därmed undgår beskattning.