Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Valrörelsen, börjar den nu?"

Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth har inte förmått övertyga i sin roll och inom idrotten sprider sig missnöjet över utebliven handling. Inte minst vad det gäller åtgärder mot polisnotorna som bl a regeringens utredare Björn Eriksson, till vänster, har rekommenderat. Foto: Henrik Montgomery, Scanpix

 

Det är början på att sossarna tar över idrotten. Ylva Johansson, före detta minister och även makthavare inom idrotten, ställde i veckan en relevant interpellation till justitieminister Beatrice Ask på tema poliskostnader.

Vi som har någon förståelse om det ursprungliga syftet med lagen och slutsatserna i Björn Ericssons delbetänkande kan inte komma till någon annan slutsats än att Ylva Johansson har rätt och att regeringen har misslyckats med att hantera frågan så den inte skadar idrotten.

Som framstående konspirationsteoretiker i kombination med många informationskanaler från båda sidor är min tes nu som följer:

Sossarna ser möjligheten att sno idrotten som fråga inför nästa valrörelse.

Logiskt för sossarna

Den logiska grunden är som följer:

1: Idrotten har en känslomässig relation med halva svenska folket. Det är en fråga som berör.

2: Budgetpåverkan för det som skulle ses som en jättesatsning på idrotten är felräkningspengar i totalen, dvs det är ett område som är prisvärt att sno från alliansen.

3. Idrotten är en del av samhällsansvar, att göra unga människor anställningsbara, folkhälsa, lägre sjukvårdskostnader, att bevara det gemensamma i föreningslivet, dvs det är enkelt att paketera som traditionell socialdemokratisk ideologi. Det Stefan Löfvén behöver mest av allt just nu är ett tydligt område med traditionell sosse-politik att stoppa i halsen på sin vänsterflygel samtidigt som han kan vinna röster på den.

4. Mängden områden där politiker just nu påverkar idrott genom lagstiftning, dvs där politiker kan göra skillnad är många. Lagstiftning kostar lite att ordna.

Förlåt, men moderaterna har...

Sammantaget är att mina gamla partikamrater i moderaterna ser ut att ha skitit i det blå skåpet (ursäkta språkbruket, men den retoriska liknelsen blev för bra) och bjudit in sina motståndare alldeles i onödan.

Hur ser då ett modernt idrottspolitiskt program ut?

Det får vi då basera på tesen att det skall kosta så lite som möjligt och ge så många röster som möjligt.

En given taktik

I vårt nya pragmatiska samhälle verkar det viktigare än gamla idéer om långsiktig samhällsutveckling? Här får vi medborgare då anta att det är klokt då båda sidor valt samma modell.

  • Erkänn elitidrotten som en närande del av samhället som förtjänar samhällsstöd för att öka mängden levererade skattekronor.
  • Definiera om ungdomsidrotten utifrån den enorma samhällsnytta den levererar.
  • Se breddidrotten som en jättebesparing i kostnader för vård och äldreomsorg för vuxna.

Vill man bli känslomässig kan man peka på ökad livskvalitet, livsglädje och samhörighet men det är förmodligen omodernt i dagens politiska verklighet.

Regeringen bryr sig inte

Mina kamrater bland de mindre socialistiska socialdemokraterna såväl de som tillhör alliansen kan gratis få mera utvecklade planer på det här området enligt en först till kvarn princip.

Då partikassor verkar vara ett problem så tar jag inte uppdrag för partier som princip så det får bli pro Bono som det så vackert heter när man jobbar gratis för de behövande.

Poängen är att den nuvarande regeringen inte ens brytt sig om att försöka uppfylla sina egna löften och sina regeringsförklaringar samtidigt som vi nu fått en socialdemokrati som ser ut att ha ambitionen att göra lite mer.

Då är idrotten ett utmärkt område för det krävs väldigt lite för att vara bättre.

Dan Persson

Bo (inte verifierad)

tors, 2012-11-22 09:07

1. Jag har svårt att förstå

Jag har svårt att förstå varför fotbollsklubbar som betalar fantasilöner till mediokra allsvenska spelare inte ska göra rätt för sig när klubbarna inte tar avstånd från sina fans som raserar förtroendet för att ta familjen till idrottsarenorna. Många med mig går inte på fotbolllängre för att det är inte roligt att se "klackarna" svärta ner sin egen klubb, miljön. När sedan de överbetalda spelarna går och tackar "klackarna" efter matchen trots deras beteende då har det gått för långt. Att se styrelseledamöter angripa polisen verbalt i deras arbete istället för att lyssna på ordningsmakten ger inte bra signaler för barn och ungdom. Det är klart att icke fotbollsintresseade inte ska behöva betala poliserna. När G-Ps sportjournalister kräver att Häcken ska få en egen arena av kommunen samtidigt som Gamla Ullevi står tom flera dagar i veckan och skolan rustas ner då står det klart att fotbollen har gått övergränsen i sitt begär.

Johan (inte verifierad)

fre, 2012-11-23 04:26

2. Håller med om allt. Ger man

Håller med om allt. Ger man sig in i leken får man leken tåla. Det är heller inte tillfälligheter att polisnoterna blir högst i storstäderna där supporterkulturen är som råast och acceptansen är som störst. Tar man inte avstånd på riktigt i ett tidigt skede ökar acceptansen gradvis och det är precis vad som hänt i fotbolls-Sverige. Sätter man däremot ner foten rejält som t.ex. England eller Tyskland och inför nolltolerans, ja då händer det bra saker. Man kanske får bort en del betalande rötägg, men man får också tillbaka det på att barnfamiljer och vanligt folk känner sig välkomna igen.

Konne (inte verifierad)

fre, 2012-11-23 18:41

3. Av döma av ditt inlägg kan du

Av döma av ditt inlägg kan du inte vara någon stor idrottsfantast. Du säger fantasilöner - vad baserar du det på? Varför ska klubbarna ta avstånd från sina supportrar när det är dessa som bidrar till stämning på matcherna? Utan supportrarna hade klubbarna varit i konkurs sen länge. Tror du mig inte - sök på derbyt mellan AIK och Djurgården när det var 10 tysta minuter. Vilken familjär stämning! Med detta sagt är det viktigt att skilja på supportrar (som är där för att stötta sitt lag) och de som kallar sig "supportrar". Varför ska inte spelarna tacka supportrarna som står där i 3 gradig snålblåst och regn i match efter match - år efter år...? För att det pågått en medial häxjakt och att det gått inflation i ordet huligan? Att polisen utövar ett våldsmonopol och dessutom tar dubbelt betalt för det är en skam för svensk idrott och rättsväsende och detta betyder att någonting står väldigt fel! Skulle vara intressant att se en rapport på hur mycket klubbarna drar in och gör för samhället och ställa det i kontrast till hur mycket som kostar. Tack för mig.

Willy Berggren (inte verifierad)

tors, 2012-11-22 09:08

4. Jag håller med dig Dan! Vår

Jag håller med dig Dan! Vår idrottsminister verkar tyvärr helt ointresserad av idrott. Det må väl vara om hon inte giller resultatlistor men, idrotten som folkrörelse med halva svenska folket engagerade borde väl rent politiskt vara en drömarena att verka i.Detta ointresse för att ta ansvar för stora arrangemang, elitidrottens situation (jämför internationellt) och överlevnaden för klubbar och bredden är fullständigt obegriplig. Tyvärr har detta smittat av sig på nordens största stad Stockholm också.Här är situationen bedrövlig.Politiken är fullkomligt kraftlös.

Mats Jansson (inte verifierad)

tors, 2012-11-22 09:58

5. Hej ! De facto är ju att

Hej ! De facto är ju att Moderaterna anser att finansieringen skall skötas av de som utnyttjar aktiviteten. I grunden är de emot tex aktivitetsstöd (bidrag för ungdomsverksamhet). För ca 15 år sedan föreslog de ju detta. Ett politiskt självmål, som de var nära att upprepa när Regina Kevius första initiativ som Idrottsborgarråd var förslag om att skära i aktivitetsstödet. Hon backade sedan av politiska skäl. Regeringen ger alltså inte bort idrotten. De har inte samma uppfattning som tex Dan i frågan. Så enkelt är det.

Dick Bengtson (inte verifierad)

tors, 2012-11-22 11:04

6. Att påstå att Moderaterna är

Att påstå att Moderaterna är emot aktivitetsstöd till ungdomsverksamheten är rent nonsens. Aktiviteter för barn och ungdom stöds av i princip av alla kommuner, oavsett partifärg. Dessutom har väldigt många kommuner "nolltaxa", d v s att barn och ungdom får nyttja kommunens anläggningar gratis. Den diskussion som borde tas upp istället är de krav som specialidrottsförbunden ställer på läktarkapacitet, belysning och annat. Krav som i 99 % av fallen hamnar i knät på ägarna av anläggningarna, d v s kommunerna och krav som bara riktar sig till elitidrotten. Att tillgodose dessa krav kostar många miljoner, och ska narurligtvis tas från samma kassa som stödjer ungdomsverksamheten. Summan av den ekvationen blir att intäkterna tas av förbund och föreningar, medan kostnaderna hamnar hos kommunerna. Min grundåsikt är att kommunen ska stötta barn- och ungdomsidrott kraftigt, medan vuxna och friska människor ska bekosta merparten av sitt idrottande ur egen ficka. MVH //Dick Bengtson (M) Ordförande kultur- och fritidsnämnden Tyresö

Undrande (inte verifierad)

tis, 2012-11-27 14:17

7. Där måste man väl ändå fråga

Där måste man väl ändå fråga sig varför utgifter för hallar och dylikt MÅSTE tas ur samma kassa. På vilket konto bokför ni den goodwill som ett bra företag kan göra för en byggd, och hur betalar ni tillbaka det? Vilka skulle känna till orten Öxabäck ifall de inte hade sitt damfotbollslag exempelvis? Detta hjälper ju en kommun att synas och en bra ungdomsverksamhet är något som kommer kommunen till nytta då det finns en meningsfull fritid i området. Kommunen betalar förvisso för hallar och dylikt men det är också kommuninnevånarna (läs skattebetalarnas) barn som använder hallarna, utan att kommunen behöver lägga så värst stora utgifter i övrigt. En fritidsledare kostar betydligt mycket mer än vad en idrottsledare gör.

Göran Lantz (inte verifierad)

tis, 2012-11-27 15:42

8. Nu var kanske inte Öxabäck

Nu var kanske inte Öxabäck nåt lysande exempel då tätorten Öxabäck endast har 300 inv i Marks kommun (34.000 inv) där Kinna (15.000 inv) är centralorten, 16 km från öxabäck. Där belyses ju ett annat problem, om idrottsföreingen kommunen satsar på verkiligen förknippas med kommunen och ger goodwill åt kommunen. Leksands IF är inget problem, lagets namn har satt kommunen på kartan. Men hur många utanför de genuint hockeyintresserade känner till att Almtuna kommer från Uppsala? Och hur många kan placera lagen i elitserien i speedway på rätt ort? Ska man räkna in goodwill till kommunen, måste klubben förknippas med kommunen. Heter inte föreningen som orten/kommunen vill det till att det är ett väldigt starkt varumärke för att mannen på gatan ska känna till var de kommer ifrån

Hanni (inte verifierad)

tors, 2012-11-22 12:28

9. Fotbollsförbundet ställer

Fotbollsförbundet ställer löljligt höga krav på arenan. Vi tränar bredvid en fotbollsplan i Göteborg. När de släcker lamporna så är det som om lamporna som är avsedda för planen vi är på gått sönder. Då säger kommunen att grannarna klagar. Vår sport kan inte kan få bättre belysning. Ja vissa förbund får igenom sina krav medan andra sporter får vad som blir över

Willy Berggren (inte verifierad)

tors, 2012-11-22 14:33

10. Nu är jag ju en vän av många

Nu är jag ju en vän av många idrotter. Fotbollen på elitnivå har jag svårt att tycka synd om. För några år sedan presenterades en undersökning om att 85% av elitklubbarna inom fotboll och hockey år efter år går med underskott samtidigt som man betalar - ur övrig idrottsperspektiv - fantasilöner till halvrassliga spelare. Jag vill här lyfta de många små idrotternas behov!De flesta av dem har idrottare på internationdell toppnivå men lever på miniminivå i sin vardag med usel ekonomi och knappt godtagbara träningslokaler. Besök gärna några av Stockholms klubbar inom judo, brottning, boxning, konståkning, handboll, bågskytte, cykel (!), dans,fäktning, gymnastik, budo, taekwondo....Ska jag fortsätta?

Magnus (inte verifierad)

tors, 2012-11-22 20:34

11. Men handlar inte det också om

Men handlar inte det också om att RF är ett ganska inkompetent förbund som inte klarar av att föra fram idrottens plats i samhället och klara av debatter på ett bättre sätt. De har haft möjligheten under många år. Men de är för dåliga helt enkelt.

Johan (inte verifierad)

fre, 2012-11-23 04:27

12. Håller med första talare,

Håller med första talare, alltså.

AIK (inte verifierad)

fre, 2012-11-23 08:11

13. De som inte har insikt i hur

De som inte har insikt i hur stora satsningar en elitklubb som AIK Fotboll gör på dam och ungdomsverksamhet bör kanske först kontrollera det innan man uttalar sig om överbetalade spelare. Faktum är att AIK Fotboll lägger över 20 miljoner per år på satsningar som inte är direkt relaterade till de "överbetalade" spelarna. Idrottsministern bör omgående avgå.

Dan Persson

fre, 2012-11-23 19:11

14. Konne, den kommersiella

Konne, den kommersiella idrotten omsätter mellan 20-25 miljarder (total av idrotten skapad omsättning) och av det är ca 50% skatter. Fotbollens totala omsättning av detta torde vara ca 20%. Fotbollen skapar då ca 2 miljarder per år i skatteintäkter för Anders Borg. Att då små enskilda företag som AIK Fotboll skall pynta tio-tjugo miljoner i poliskostnader är skamligt. Spelarlönerna är bara ett problem då de förhindrar lagen att bygga balansräkning som ger soliditet nog för de affärsrisker som skapas.

Konne (inte verifierad)

fre, 2012-11-23 20:17

15. Tack för ett bra och snabbt

Tack för ett bra och snabbt svar angående vad klubbarna drar in åt samhället! Mitt inlägg var inte riktat till din artikel utan till en av kommentarerna - Bo som har den första kommentaren. Glömde dock att skriva det i förra inlägget. Siffrorna du nämner gör det bara ännu mer skamligt.

Magnus Lundgren (inte verifierad)

mån, 2012-11-26 00:54

16. Idrottspolitiska ambitioner?

Idrottspolitiska ambitioner? Har den nuvarande regeringen ens haft några ambitioner kring idrott, och i synnerhet den hälsobefrämjande breddidrott som bedrivs av oräkneliga ideella föreningar runt om i landet? För föreningar i Stockholm - sveriges sämsta idrottskommun? så är det det dessutom en dubbel avsaknad av idrottspolitiska ambitioner. Fast när man betänker den insikt som Regina Kevius visade upp i början av förra året när hon utryckte att föreningarna kanske hade det allt för lätt att bara luta sig tillbaka och leva på bidrag, ja då blir liksom Stockholms stads idrottspolitik begriplig på ett tragiskt sätt. Det är ju uppenbart att man saknar insikt om hur mycket arbete som läggs ned av ideellt engagerade ledare. Själv lägger jag ledigt ned minst 300 - 350 (obetalda) timmar/år (säkert mer, jag vågar inte räkna dem) på att ordna så att barn- och ungdomar får möjlighet att bedriva en fostrande och utvecklande idrott. Det är under alla omständigheter en tuff uppgift att få tag i människor som kan och vill engagera sig ideelt. Om nu politikerna kunde inse de värden som idrottsrörelsen i Sverige skapar i form av bättre hälsa, meningsfull fritid m.m. så borde man verkligen också göra allt för att underlätta och stötta de ideellt verksamma ledarnas arbete som därigenom skulle få bättre möjligheter att fokusera på föreningens ”kärnverksamhet” i stället. Ett konkret exempel är hur mycket ”onödig” extratid vår förening har varit tvugna att lägga på att kämpa för en ny bollplan och vårt klubbhus, vilket tidigare berättas om i Idrottens Affärer http://www.idrottensaffarer.se/arena/2012/10/den-lilla-klubbens-kamp-for.... En historia som dessutom ingalunda är avslutad ännu eftersom Idrottsnämnden nyligen (20 nov) beslöt att skjuta på den nya bollplanen med ytterligare ett år, trots att vi i samråd med idrottsförvaltningen gick in med en ansökan om anläggningsstöd ur Idrottslyftet (som också blev beviljat) vilken byggde på förutsättningarna att den nya bollplanen skulle börja byggas våren 2013. Det finns nu en risk att denna försening omöjligör en medfinansiering från vår sida då vårt avtal med RF förutsätter att bollplanen byggs inom tidigare presenterade tidsramar. I allt detta onödiga och tidskrävande tjafs med politiker och tjänstemän så är det en slags bitter ironi att i gamla pressklipp från 1992 läsa att vår förening redan 1972 påtalade för idrottsförvaltningen att vår bollplan var undermålig. Fast vi och vår situation är ju inte unika på något sätt, det finns många föreningar som säkert kan känna igen sig i vår histora, även om det för deras del nödvändigtvis inte handlar om något klubbhus, utan om någonting annat. För vad det egentligen handlar om är en ständig känsla av att sakna nödvändigt politisk uppbackning i det man gör. Rent allmänt är det (rent utsagt) en ständig jävla uppförsbacke att verka som ideel ledare. Och det räcker inte med att vara beskaffad med mycket tålamod, utan man måste ha väldigt mycket, mycket , mycket....... mycket tålamod. Min önskan och förhoppning är att våra politiker verkligen kunde förstå vad vi ideelt verksamma ledare gör och uträttar innan vi försvinner för all framtid – För det vore tragiskt om samhället först när allt är borta inser vad man verkligen förlorat.

Göran Lantz (inte verifierad)

mån, 2012-11-26 09:57

17. Det är ingen som ställt

Det är ingen som ställt Reinfeldt och Alliansen till svasr för det som lästes upp i deras första regeringsförklaring 2006. Där sa Reinfeldt ordagrannt som jag saxar direkt ur talet på regeringens hemsida: "Sverige ska aktivt verka för att få fler stora internationella idrottsevenemang till vårt land." Vad som hänt sen dess är att Alliansregeringen sagt nej till statliga garatier eller stöd till SAMTLIGA förslag om ansökningar till större evenemang som lagts fram. Det finns ingen regering som varit så negativt inställd till såna ansökningar som den sittande. Hur kan Reinfeldt slippa undan att äta upp dessa ord och svikna löften?

Mats Jansson (inte verifierad)

mån, 2012-11-26 11:32

18. Att moderaterna inte rör

Att moderaterna inte rör aktivitetsstödet beror på att det är politiskt omöjligt. Vissa saker får man acceptera. En jämförelse är ju att Sossarna knappast kommer att röra rut och rot. Nån som tror att de innerst inne är för ? Däremot är det så, att om man inte tror på något, men tvingas acceptera, så utvecklar man knappast det. Därför har bidragen sackat efter, och därför kommer inte rut och rot att utvecklas under en socialdemokratisk regering.

Undrande (inte verifierad)

tis, 2012-11-27 20:45

19. Sven du har en mycket bra

Sven du har en mycket bra poäng där. För cirka 15 år sedan gjordes en beräkning på att ett derby i Stockholm drog in mellan 7-9 miljoner i skatter, något som självklart ska täcka den polisbevakning som alla andra i samhället får gratis. Ifall klubbarna skulle sluta spela derbyn inför publik så skulle man (med tre Stockholmslag i högsta serien) förlora närmare 60 miljoner. Göran, tror att du underskattar folks geografiska kunskaper. Ifall vi tar ett bättre exempel än Öxabäck då så kan vi ju exempelvis ta ett antal Londonlag i fotboll som har namn som inte ens överensstämmer med var de är ifrån, Arsenal exempelvis. Små orter som Mallbacken (damfotboll) större orter som Liverpool (Everton) och Edinburg (Hearts och Hibernians) Det är inte helt ovanligt att det är idrotten som sätter en ort på plats före näringslivet, oavsett vad moderata kommunpolitiker hittar på.

Göran Lantz (inte verifierad)

ons, 2012-11-28 00:43

20. Undrande: Du gör ju en

Undrande: Du gör ju en halsbrytande jämförelse när du jämför Öxabäck och Arsenal. Det är ju precis som jag säger, det krävs ett starkt varumärke för att folk ska känna till det. Brynäs vet de flesta var de kommer ifrån, likaså Färjestad även om många tror att de kommer från Öland. Men även de här kända lagen har många, många som inte alls vet var de hör hemma. Idrottsfanatiker har en förmåga att överskatta idriottens genomslag hos personer med måttligt eller inget intresse. Och Öxabäck? Få kan tala m var det ligger. Säger man sen i vilken kommun det är så är det fortfarande som inte har en aning för det är ju inte landets mest kända kommun precis

Undrande (inte verifierad)

tors, 2012-11-29 14:46

21. Ja nu var det ju inte en

Ja nu var det ju inte en jämförelse mellan Arsenal och Öxabäck jag syftade på. Ingen vet heller var Marks kommun ligger så det kanske var tokigt att dra upp just dem. Hade lite svårt att komma på bra exempel :)

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.